Fortum vänder ned igen

Notera att utdelningar inte ingår i denna prisgraf, vilket ger en missvisande bild.

Fortum har jag länge haft i portföljen och de har troget pumpat in utdelningar i min depå. Aktien har under de senaste 11 åren vänt ned från nivåer totalt fyra gånger. Först från 30 euro och sen tre gånger från kurser över 20 euro. Det är en oroande signal denna fjärde gång, då de tre första gångerna har lett till djupa nedgångar.

Förvisso är det ett annorlunda bolag nu när de svenska och finska elnäten är sålda och ca hälften är köpt av tyska bolaget Uniper. Jag har under sommarhalvåret minskat mitt innehav av den anledningen och förra veckan sålde jag de sista aktierna för 19,5 euro.

De första aktierna köpte jag i juli 2009 så förutom direktavkastning på 6-8 procent har jag fått en del kursuppgång. Jag ökade på mitt innehav då och då när aktien var billigare så sent som 2016.

Jag tror fortsatt på infrastruktur och realtillgångar som placeringsform och köper gärna tillbaka Fortum någon gång framöver om priset faller tillbaka. Trots allt har de oligopol på vattenkraft i Norden tillsammans med några andra bolag. Det borde ge stabila kassaflöden även framöver.

För mig som köpt en hel del andra aktier i år känns det också bra att kunna ta hem vinster ifall börsen skulle stå inför en längre nedgångsperiod. Då har jag i vart fall ökat likviderna lite grann eller om jag köper preffar ändå sänkt risken.

14 reaktioner till “Fortum vänder ned igen”

  1. Jo det är klart, men marknaden beter sig som om det redan vore inräknat i kursen eller blir mindre än förväntat. Långsiktigt kommer nog elbilar och färre kärnkraftverk att driva upp priserna, men under det närmaste året är en annan sak.

 1. Man vill ju gärna ha en gnutta utdelningstillväxt i en aktie (i alla fall jag som är utdelningsinvesterare) och Fortum fungerar ju nästan som en preferensaktie i den bemärkelsen. Oförändrad ordinarie utdelning de senaste fyra åren så vitt jag kan se och det är ju lite trist…

 2. Hej Marcus,

  vad skulle krävas för att du skulle hoppa på tåget igen? Vet att du burit med dig Fortum länge, så är nyfiken på vilken strategisk ny riktning du önskar se för att bolaget ska vara attraktivt igen?

 3. Vindkraft och solkraft gör det svårt att bedöma vad elpriserna kommer vara i framtiden. De har, än mer än vattenkraft, en extremt låg marginalkostnad. De kostar pengar att bygga men sedan kommer de producera elektroner vare sig man vill eller inte. Om all energi kom från en miljon konkurrerande vindkraftverk skulle elpriset sjunka till i det närmaste noll eftersom 0,0001 är bättre än inget alls för dem.

  Så med det som en faktor så kan elpriset gå upp, eller ner, eller stanna där det är.

   1. Intressant men tyvärr inte heller sant, Daniel.

    Fakta är att den svenska vindkraftverksparken byggts ut med statlig subvention, annars hade den förmodligen aldrig funnits eftersom de helt enkelt aldrig kunde räknas hem. Hur det ska bli när snurrorna är ”gamla” och allt fler reparationer/ renoveringar krävs, vet ingen. Solkraft kan jag tyvärr inte uttala mig om, eftersom jag inte har nödvändig kompetens.

    OT: Jag säljer inte Fortum i första taget, men köper gärna mer framöver om den dippar ordentligt!
    Tack för en trevlig blogg!

 4. Hej!

  Lite intresserad att veta vilken nivå du pratar om.. ”Kommer Fortum ned till nivåer där de vänt upp tidigare blir jag intresserad.”

  1. Intervallet 12-15 euro per aktie. Såvida inte utdelningen höjs och framtiden ljusnar mer än vad jag tror. Då kan jag bli intresserad på högre kursnivåer om jag har plats i portföljen.

 5. Intressant läsning, och även att du skulle vara intresserad att investera i dom igen längre fram om aktien ”droppar” ner till den nivå du i sådana fall vill ha. Följer med spänning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)