Frågor och svar: Clas Ohlson, köpa efter uppgången, portföljtänk

Enligt min analys ser SEB bra värderad ut, samt Clas Ohlson (inte riktigt enligt Buffett, men ok värderad). Clas Ohlson ser rimligt värderad ut enligt historisk P/E, bra PEG, avkastning på EK samt väldigt god soliditet. Resonerar jag fel i den analysen? P/E på 20 är ju högt, men då det historiska P/E talet legat högt så känns det ju inte särskilt rimligt om jag sätter P/E på t.ex. 12?
Du har många bra och stabila bolag på din lista. När det gäller Clas Ohlson är det säkert ett bra bolag att ta rygg på långsiktigt och du tänker rätt i din analys. Jag tänkte själv lite liknande när jag köpte i början av 2008 innan det stora raset. Sen kunde jag förvisso öka på låga kursnivåer och tjäna pengar på aktien till slut. Extrem långsiktighet är ett botemedel mot oturlig tajming och dyr värdering när man köper.

Jag skulle vara tacksam om du kunde lämna lite synpunkter på följande aktieval. Min portfölj ser ut såhär just nu:
Investor B
Lundbergföretagen
HM
Industrivärden C
Avtech Sweden AB
Jag tänkte lägga till läkemedelsföretaget, Orexo. Sedan lägga till Axfood och Betsson eller Cherry B och eventuellt Telia Sonera. Kanske slänger till Spp Europa och Spp USA
Låter det som en bra riskspridning med stabila företag? 
Ja, det gör det. Dina investmentbolag och de andra stora kända bolagen ger stabilitet, även om Avtech och i viss mån även Orexo är lottsedlar.

I takt med att jag satt mig in mer och mer, samt byggt på mitt intresse angående investeringar blir jag snarare mer och mer förvirrad. Alla skriker om att det är dyrt på börsen, ett exempel är H&M som månad efter månad, kvartal efter kvartal spöar marknadens förväntningar. Ur ett historiskt perspektiv så är den dyr. Men om den inte blir lika billig som tidigare då? 🙂 
Min tanke är kort och gott så här:
1. Köpa in mig i stora lönsamma bolag med hög direktavkastning (H&M, Investor, TeliaSonera, Handelsbanken, Industrivärden, samt ev. ett par till). Är inne på en portfölj med 7-10 bolag.
2. Dessa bolag ska ägas och köpas under väldigt lång tid (20-30 + år), om inte något mot förmodan skulle gå åt skogen.
Med denna filosofi, bör jag fortfarande ta väldigt stor hänsyn till värderingar? Man lär väl också förlora på att ligga utanför marknaden och bara vänta på nedgångar som alla tycks göra för tillfället?
Givetvis tänker jag inte vara fullinvesterad utan ha pengar tillgängliga för att köpa in mig vid nedgångar, men att bara sitta och vänta på börskrascher kan väl inte helt givet vara det bästa alternativet?
Du verkar vara på rätt väg. Så länge du inte blir totalt fullinvesterad i aktier efter flera års uppgång behöver det inte vara fel att köpa. I alla fall inte med din långa placeringshorisont. Ju längre placeringshorisont desto mindre viktigt blir det med värderingar och tajming, men mer viktigt med bolagsval. Aktierna du tittar på är stabila och lär klara sig bra.

—–

Det var alla frågor för denna gång. Nu på fredag den 1 augusti kl 10:00 kör aktiechatten igång på privataaffarer.se igen. Väl mött där!

2 reaktioner till “Frågor och svar: Clas Ohlson, köpa efter uppgången, portföljtänk”

  1. Jag själv skulle rekommendera Kambi som en aktie att ha i portföljen! Vad tycker du själv om det bolaget?

    Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)