Mina aktiepoddar Börspanelen & Tre smarta om börsen

Börspanelen är inte som andra aktiepoddar, men visst är det en podd om aktier.

Mest kortfattad av alla aktiepoddar? BÖRSPANELEN är en aktiepodd med mig och mina fyra aktiebokskollegor Ludvig Rosenstam Åhman, Lars-Erik Boström, Arne Kavastu Talving och Jan Sterner. Vi går igenom börsläget, strategierna du behöver, börspsykologin och hur vi ska tänka just nu, misstag vi ska undvika, samt tips på aktier och branscher för framtiden.

Du kan lyssna på Börspanelen där andra aktiepoddar finns. Förutom på Börspanelens sajt finns vi även på följande ställen:
Acast
Amazon Music
iTunes
Poddtoppen
Spotify
Eller lyssna via rutorna nedan. Prenumerera gärna på vår aktiepodd via mobilappar som Podcaster.

Inget i Börspanelen är rådgivning utan enbart journalistisk och inspiration. Se vår disclaimer längst ned på denna sida.

Vinjettmusiken till våra aktiepoddar är komponerad och spelad av Lars-Erik Boström.

Avsnitt13 – Framtiden för börsen på kort och väldigt lång sikt
Börsen är orolig och vi går igenom läget på kort sikt och för första halvan av 2022.

Avsnitt 12 – Ska vi bli skraja nu?
Är det början på en lång nedgång vi sett i september och oktober 2021? Eller är det en kortare rekyl? Vi ger förutsättningar och tips på riskhantering.

Avsnitt 11 – Konsten att slå börsindex
Vi går igenom placeringsfilosofin som hjälper dig att slå börsindex samt vad vi tror om aktiemarknaden under resten av året. Och en hel del annat.

Aktierna vi nämner i podden är i kronologisk ordning. Veoneer, Klövern, Kungsleden, Sobi, Addlife, Kindred, Avanza, Cibus, Swedish Match, Hexatronic, Beijer Ref, Investor, HMS Networks, Balder, Arjo, Fortnox, Lundin Energy, Coinbase, Clas Ohlson, Kjell & Company, Eniro och Mackmyra Svensk Whiskey.

Avsnitt 10 – Sommarbörsens temperatur och orosmoln
Vi pratar om potentiella hot mot sommarbörsen och vad vi tror om aktiemarknaden och dess trend framöver. Dessutom en genomgång av investmentbolagens värderingar och en bunt små aktietips.

Avsnitt 9 – Börspanalen Extra: Därför är börspsykologi viktigt och dagsformen på marknaden
Jan Sterner, Lars-Erik Boström och Marcus Hernhag pratar börspsykologi, börsindexets trend och kommer med några placeringstips.

Avsnitt 8 – Börspanalen Extra: Investera som proffsen – Pengars Psykologi och Kavastus vinnande aktieväg
Ludvig Rosenstam Åhman, Jan Sterner och Arne Talving går igenom börsläget och börspsykologiska tips.

Avsnitt 7 – Nyårsprognos, boktips och tänkvärda spaningar
Mest överraskande händelserna under 2020, vad vi kan förvänta oss under 2021 samt våra spaningar om ränta-på-ränta-effekten om du överpresterar mot börsindex, filterbubblor, riskhantering, riskerna med jakt på allt högre avkastning samt att vi inte ska jaga börsindex utan jämföra din avkastning med den risk du tar och den tid du lägger ned på börsen.

Avsnitt 6 – Investera som proffsen – Event med Aktiespararna Vasa
Först kör vi börssnack inom panelen och därefter svarade vi på aktiefrågor från alla aktieintresserade tittare och lyssnare. Börsbolagen vi nämner o podden är i kronologisk ordning Pfizer, Eolus Vind, Fortnox, Tele2, Lundin Energy, Scandic Hotels, Norwegian Air Shuttle, Bilia, SAS, SpectrumOne, Klövern, storbanker, Avanza, Nordnet, FAANG, Microsoft, Tesla, Kungleden, Nyfosa, Betsson, Calliditas och Hexagon.

Avsnitt 5 – Hitta rätt aktier efter pandemin 
Senhösten 2020 har bjudit på en rekyl och de första fas3-studien från ett covid-19-vaccin. Vi pratar även om höga värderingar på investmentbolagens aktier samt placeringar som gynnas respektive missgynnas framöver när pandemins effekter börjar ebba ut i vinter och under 2021. Aktierna i denna aktiepodd är i kronologisk ordning: Lundin Energy, Coor, Pfizer, Astra Zeneca, Cibus Nordic, Intrum, Investor, Swedish Match, Avanza, Nordnet, Addlife, Bure, Creades, Latour, Garo, Norwegian Air Shuttle, SAS och Anoto.

Avsnitt 4 – Höstens bästa och sämsta aktier
Vinnare och förlorare på börshösten. Börsbolagen vi pratar om i podden är i kronologisk ordning Tesla, Ericsson, Avanza, Evolution Gaming, Nokia, Berkshire Hathaway, Castellum, VNV Global, Garo, Creades, Investor, Midsona, Veoneer och Tobii.

Avsnitt 3 – Sommaren 2020 på börsen – regn, sol eller åskväder?
Vi diskuterar börsläget och vad vi tror om börstrenden. Potential för mer uppgång och riskerna för nya ras. Dessutom vinnarna och förlorarna framöver.

Avsnitt 2 – Krisens vinnare och förlorare på börsen
Vi går igenom olika börsscenarion och vilka branscher och bolag som är vinnare och förlorare i krisen. Att välja rätt bransch och känna till grunderna i hur den fungerar är viktigare än någonsin.

Avsnitt 1 – Börspanelens bästa råd i kristider:
Bra och dåliga branscher i coronakrisen samt värsta misstagen du kan göra. Samt aktier att titta närmare på. Ny vinjett och nytt poddnamn, men vi är fortfarande en av de kortaste och effektivast bland landets aktiepoddar.

Tre smarta om börsen

Podden Tre smarta om börsen


Tillsammans med börspsykologen Lars-Erik Boström och bokförläggaren Jan Sterner gjorde jag elva avsnitt av podden Tre smarta om börsen. Detta var innan vi utökade panelen från tre till fem personer och bytte poddens namn.

Titeln syftar i första hand på att vi ofta har tre råd om varje sak vi pratar om eller har tre olika avdelningar i varje avsnitt. Då vi är tre som pratar i podden får du om du vill tolka det som att det är vi tre som är smarta. 🙂

Målet med dessa aktiepoddar var att gå igenom tidlös information och kunskap om aktier och börsen. Varje avsnitts tema blir därför förhoppningsvis aldrig inaktuellt. I varje avsnitt tar vi kort eller mer utförligt upp den långa trenden på Stockholmsbörsen, så vi ska kunna bli bättre på timing och få bättre avkastning. Varje avsnitt av aktiepoddarna är ungefär 20 minuter långt.

Vinjettmusiken i Tre smarta om bören vi har från och med poddavsnitt nummer sex till nummer elva är gjord av Lars-Erik Boström. Klippare är Emil Drougge.

11: När virussmittan drabbar börsen
När en virussmitta sänker börserna gäller det att hålla fast vid sin strategi och ha en handlingsplan. I podden ger vi fler råd och vi varnar även för börspsykologiska fällor. Tänk även på att upplevd risk inte är densamma som verklig risk.

10: Aktiestrategier för att hålla känslorna i styr
Tidlösa tips om aktiestrategier som hjälper dig fokusera rätt på börsen, bortglömda aktier och sektorer samt börstrenden just nu och intressanta bolag.

9: Hoten mot börsen
Vad är risken för att vargen kommer den här gången då? Vi diskuterade i avsnitt 5 som kom hösten 2018 att många ropar ”Vargen Kommer!” och det sker fortfarande. Vi pratar även om rekordlåga räntor, brexit och den svaga kronan och vad vi tror om det. Dessutom kommer vi med tre smarta bolagstips för framtiden.

8: Så bygger du en utdelningsportfölj
Hur tar man hem vinster från börsen utan att sälja? Vilka är de tre viktigaste egenskaperna hos en bra utdelningsaktie? Dessutom tre aktier som jag kommer att hålla koll på om det blir rekyl på börsen.

7: Bästa tipsen från Börsens Psykologi
Vinn över dina hjärnspöken vid aktieaffärer. Vi pratar om allt från Boströms bästa börspsykologiska tips till vilka vanliga misstag man ska undvika. De tidlösa och långsiktiga sakerna diskuterar vi de första 16 minuterna och sen kommer de mer aktuella ämnena.

Avsnitt 6: Enkla vägen att lyckas med aktier
Hitta din egen strategi för klokt långsiktigt aktiesparande. Med hjälp av Den enkla vägen att lyckas med aktier tar vi fram olika råd, citat och tumregler samt misstagen vi ska undvika att göra på börsen. Plus några aktuella börstips.

Avsnitt 5: Vargen kommer! Eller inte.
Många ropar ”vargen kommer” då och då hela tiden, trots att börsen ligger i stigande trend majoriteten av all tid. Varför är det så och hur ska vi hantera det? En bra lärdom från poddavsnittet kommer från Lars-Erik Boström:
”Modell vinner alltid över prognos.”

Poddinnhållet är även denna gång utlånat till Ett rikare liv#45.

Avsnitt 4: Tajming
De stora kursreaktionerna efter börsbolagens kvartalsrapporter i april och maj 2018 är ett bra exempel på hur svårt det är med tajming. Det enklaste är att du följer de långsiktiga trenderna och inte försöker tajma börsen på kort sikt. Vi diskuterar också vad långsiktighet egentligen är och jag tycker till om säsongseffekter. Poddinnehållet finns även i Ett Rikare Liv #44.

Avsnitt 3: Utdelningar
Fördelarna med att ha en utdelningsstrategi, men också olika fallgropar vi ska undvika. Vad säger börsbolagens utdelningsbesked och vilka börspsykologiska faror har vi? Dessutom som vanligt en kort genomgång av börstrenden. Poddinnehållet finns även i Ett rikare liv #39.

Avsnitt 2: Bli bättre på att hantera risk
Vad är risk och hur ska vi hantera den upplevda och den faktiska risken? Måste risk och potential gå hand i hand? Här pratar vi om hur vi ska tänka kring risker. Poddinnehållet finns också i Ett rikare liv #38.

Avsnitt 1: Lär dig mer om trender – När faller aktiekurserna?
Vi går igenom hur vi ska hantera kurstrender samt bolagens trender som utdelning och vinst. (Spelades in november 2017 och poddinnehållet finns också i Ett rikare liv #35)

Andra poddar jag varit med kan du hitta i vissa av inläggen i etiketten Poddar jag varit med i.

Disclaimer: Aktietipsen som i förekommande fall nämns i poddarna är inspiration och inte rådgivning och du gör alla investeringar på egen risk och på eget ansvar. Aktiemarknadens risker innebär att du i sämsta fall kan förlora delar av eller hela ditt kapital. Poddarnas innehåll och råd måste anpassas utifrån dina förutsättningar för att du ska öka dina chanser och det krävs ansträngningar av dig för att du ska kunna lyckas.

Det finns inga garantier för att titeln på podden Tre smarta om börsen syftar på programledarnas intellekt, det kan lika gärna handla om de olika råden som ges i podden. Titeln kan med andra ord vara vitsig i större utsträckning än vad den är informativ. Huruvida råden i poddavsnitten är smarta beror på hur du hanterar dem och du följer allt som sägs i podden på egen risk. Ordet smart och dess innebörd är något relativt.