Q&A – Utdelningar, depåval, portföljer och källskatt

Här kommer en ny omgång frågor som jag svarar på. Som vanligt är frågorna från er besökare/läsare svärtade och mina svar i osvärtad text.
Sparat i aktier i 1½ år, sparar på ca tio års sikt (pension) Åsikt om min portfölj Atlas C, Bonava, Castellum, Fortnox, Eltel, HM, ICA, Industrivärden, Indutrade, Lundberg, NCC, Nordea, SAAB, Skanska, SKF, SwB och Telia. 
Jag gillar din portfölj, både små och stora bolag i olika branscher.

Har en portfölj med 12 st aktier: ASSA ABLOY,Astra Zeneca, Besqab, Getinge, H&M, Investor, Kinnevik, Lundbergs, NetEnt, Nordea, Telia, ÅF. Jag vill satsa på utdelare i första hand. Är det rätt som den ser ut nu?
Din portfölj ser rätt bra ut, även om Getinge och Telia inte är några av mina favoritaktier direkt.

Jag står i begrepp att placera en större summa pengar i aktier på lång sikt. En förutsättning är god utdelning. Vad tror du om Wihlborgs fastigheter?
Wihlborgs är ett bra bolag med bra utdelningshistorik, så varför inte.

Jag har tänkt satsa på USA – är det fel att lägga de aktierna i  ISK?
Amerikanska aktier i ISK fungerar bra, men det är inte säkert du får tillbaka all källskatt som dras på utdelningen. Det är enda haken. hernhag.se/iskkf

Det jag undrar är om jag förstått beskattningen av utdelning inom aktiefonder rätt. På aktieutdelningen dras det en skatt på 15% som belastar fondens resultat (och därmed mig som fondägare). Om man tex antar en utdelning på 4% så skulle detta innebära en skattekostnad på 0.6%. Har jag motsvarande aktier i en KF så kommer banken (i mitt fall avanza) att begära tillbaka skatten för min räkning. Stämmer detta? Bakgrunden till min fråga:
0.6% må låta lite men om jag dessutom betalar en fondavgift på låt oss säga 1.4% så blir detta tillsammans 2%. Långsiktigt har börsen avkastad ca 8% (realt) och en fond skulle därmed överavkasta 25% vs index för att matcha direktinvesteringar som ligger indexnäsa.
Det stämmer, det finns utifrån vad fondbolagen svarade mig t.ex. 0,6 procent att spara per år genom att direktäga aktierna via KF. Nu finns det ingen garanti för att få tillbaka precis allt, ibland kan man även i KF få tillbaka aningen för lite, men en fördel är det likväl då det i så fall är nästan all källskatt som kommer. Särskilt sett över många år, och än mer inräknat fondförvaltningsavgiften, och än mer om vi inkluderar ränta-på-ränta-effekten. När det gäller Norden och USA bör det alltså löna sig för den intresserade att köpa aktier.

15 reaktioner till “Q&A – Utdelningar, depåval, portföljer och källskatt”

 1. Tack för en bra blogg.

  Lite orelaterat, men jag tänkte jag frågar ändå. Är det bakvänt att långsiktigt investera i aktier i ett ISK, med hänsyn till ”schablonsskatt”? Frågan kommer sig av att jag är ute efter ränta-på-ränta och funderar på om det då egentligen är bättre att spara direkt i ett VP-konto, alltså om schablonsskatten äter upp för inkräktande del av effekten i ränta-på-räntan. Hoppas jag fick ihop en begriplig tanke…

  Tack för din tid!

  1. Tumregeln är att ISK lönar sig skattemässigt så länge den årliga totalavkastningen är större än statslåneräntan den 30 november föregående år plus 0,75 procentenheter. Däremot så skattar man endast efter att man sålt i vanlig depå medan schablonskatten i ISK dras varje år. Exakt hur ränta-på-ränta-effekten slår beror lite på när uppgångarna kommer, men tumregeln håller oavsett.

 2. Hej Marcus,

  Tack för en mycket bra och inspirerande blogg.

  Jag har länge velat gå in i H&M och tycker mig se ett bra köpläge för stunden (245 kr). Vad är din syn på H&M, är det ett bra läge att gå in eller tror du att den kommer sjunka ytterligare?

  1. Hej! Långsiktigt är det nog ett bra läge i H&M och kanske bottnar aktien på dessa nivåer igen. Å andra sidan är trenden i aktien ned och kan förstås med en fortsatt varm höst fortsätta ned en bit till.

 3. Tjena Marcus!
  Har en liten post i deutsche bank. Tror du att de tar sig ur krisen och är det isåfall en bra investering på längre sikt?? Tack för en bra blogg
  / / Viktor

  1. Hej! Jag tror banken överlever, men har ingen aning om när och hur i så fall. Jag kan inte Deutsche Bank tyvärr.

 4. Hej igen Marcus!

  Vad tror du om företaget Abelco på sikt? Jag läste för ett par veckor sedan att de siktar på att bli ett investmentbolag. Är det för tidigt att säga något eller är en mindre post i bolaget värd risken i längden?

  Tack på förhand!

  1. Hej!
   Kan inget om Abelco, men att de ska byta verksamhet säger nog en hel del om deras problem. Varför chansa på just dem?

 5. Hej! Älskar bloggen.

  Jag som har likt många andra endel investmentbolag i portföljen. Hur ser du på att äga aktier som investmentbolagen redan äger. Ska man utöka i investmentbolaget eller köpa direkt?
  Tex Hufudstaden som känns påväg upp men jag äger ju redan Lunbergföretagen. Är det ”onödigt” att äga båda?

  1. Hej!
   Om du gillar ett av investmentbolagets aktieinnehav mer än de övriga kan du välja att direktäga den aktien. Köp t.ex. Hufvudstaden om du tycker det är Lundbergs bästa innehav och du vill äga lite mer i just Hufvudstaden. Se bara till så du inte hamnar för tungt i enskilda innehav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)