Sålde Alfa Laval och Akelius Preferensaktie i veckan

I veckan sålde jag Alfa Laval och Akelius Preferensaktie.

Alfa Laval har som jag skrivit på PA nyligen stora krav på sig precis som flera andra industribolag på börsen. Jag har därför successivt sålt mina aktier med god vinst. Kapitalet har jag placerat i andra innehav, bland annat Xact Högutdelande där Alfa Laval och Atlas Copco ingår, så kursen får fortsätta upp om den vill. Värderingen och direktavkastningen lockar mig däremot inte så mycket att jag vill behålla aktien.

Sista posten i Alfa sålde jag för 190,90 kr. Totalt 38 procents avkastning inklusive utdelningar på knappt tre år. Får duga bra.

Akelius Preferensaktie köpte jag med sämre timing men sålde ändå med kursvinst. Spelar ingen större roll då jag äger preffar för utdelningens skull, men när direktavkastningen faller ned mot 6 procent. Även denna aktie har jag återinvesterat i annat.

Faller kursen ned mot 300 kr igen vet ni en skäggig aktieskribent som gärna köper tillbaka. Det har varit min säljstrategi en tid att satsa på de tryggaste preffarna när de ger 6,5-8 procent och sälja när direktavkastningen eventuellt efter kursuppgång sjunker under 6 procent. Preffarnas kurser tenderar att röra sig i cykler i takt med att förväntningarna förändras gällande å ena sidan inflation och räntor och å andra sidan kreditriskerna.

Min breda sparportfölj har efter veckans två försäljningar krympt något, vilket i sig känns bra.

8 reaktioner till “Sålde Alfa Laval och Akelius Preferensaktie i veckan”

  1. Hej!
   Jag har sålt successivt i Akelius Pref på sistone och köpt bl.a. Xact Högutdelande, New Mountain Finance, Skanska och Estea Kapbevis1.

 1. Vad är Xact högutdelande? står inget om utdelning på avvanda men däremot en förvaltningsavgift?

  står dock att det är en aktie men för mig låter det som en fond?

  vad är fördelen? (tänker på avgiften bla)

  1. Xact Högutdelande är en börshandlad fond, vilket betyder att den handlas som om den vore en aktie. Men det är en fond. Den är nystartad och första utdelningen kommer nästa år. Troligen ca 4 procent i direktavkastning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)