Mina bästa råd och tumregler om börsen och aktier

Mina bästa råd och tumregler växte fram under de 15 år som föregick publiceringen av boken Den enkla vägen att lyckas med aktier 2015. Där finns alla samlade i kapitel 11 och de bygger både på vad jag lärt mig av andra och av egen erfarenhet.

Fokus är allmän grundkunskap om börsen och om aktiesparande och alla råden är så gott som tidlösa. De har i flera fall förekommit som svar från mig i aktiechatten hos Privata Affärer som hittar här på deras sajt .

Mina bästa råd och tumregler om aktier och börsen samlar jag här. Detta är ett litet urval.
För att få dina pengar att grönska och växa mot himlen behöver du kunskap.

Här kommer ett urval av dessa tidlösa favoriter inom börskunskap. Det första handlar om hur många aktier vi ska ha i portföljen. Kanske bör du bestämma ett maximalt antal. De övriga handlar om allt från börspsykologi till aktieutdelningar.

Mina 14 bästa råd och tumregler om aktier

1 Konkurrens utvecklar saker och ting. Jag är säker på att det gäller även vad som platsar i din aktieportfölj.

2 Nyckeln är att diversifiera sparportföljen för att parera flera olika kortsiktiga utfall.

3 Försök alltid gilla läget.

4 Om du har svårt att sova gott om natten ska du sänka risken i ditt sparande.

5 Att det skulle vara hög risk att avvika från index tycker jag är befängt.

6 Ju snabbare ett bolags vinst stiger desto större kan utdelningshöjningarna bli.

7 Det är främst på lång sikt som stabil och gärna också hög direktavkastning lönar sig. Särskilt om du återinvesterar delar av eller hela utdelningen i nya aktier varje år.

8 Bolag som har stabila vinster, trogna kunder och konjunkturstabil verksamhet sänker sällan utdelningen. Ha gärna basen av din portfölj i sådana aktier.

9 Kvalité går före kvantitet även när det gäller utdelningar. Det är en varningssignal om aktier handlas eller nyemitteras till så låg kurs att direktavkastningen blir riktigt hög.

10 Det är bättre att satsa på chansaktier i bolag som går bra än i de som går dåligt.

11 Du kan aldrig vara helt säker på något. Glöm aldrig att du alltid riskerar att vara helt fel ute.

12 I längden lönar det sig bäst att försöka undvika att förlora pengar, snarare än att jaga stora klipp.

13 Att ta hem en del av kapitalet efter stora uppgångar är bättre än att helt sälja ut en favoritaktie.

14 Låt aldrig känslorna styra. Var så rationell du kan.

En längre genomgång av mina samlade tumregler och aktieråd kan du läsa i Den enkla vägen att lyckas med aktier. Du kan också läsa inlägget 10 råd inför din aktieanalys.

Mina bästa råd och tumregler om börsen och aktier är tidlösa och finns i Den enkla vägen att lyckas med aktier.

Du kan köpa aktieboken på Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.

Mina skämtsamma maximer om ekonomi och sparande

Halvt på skämt, halvt på allvar, menar jag dessa små ”visdomsord” om sparande:

”Långsiktighet vinner i längden.”

”Den som spar han har, sa pojken och stoppade glassen i byxfickan.”

”Det är slösaktigt att slösa, men sparsamt att spara.”

”Är huvudet dumt får plånboken lida.”

”Låna bara pengar från pessimister, för de räknar inte med att få tillbaka dem.”

”Det är bättre att spendera det som är kvar sen du sparat, än att spara det som är kvar sen du spenderat.”

”Det du inte har i huvudet får du ha i aktieportföljen.”

”Det är svårt att spå, särskilt om framtiden.”

20 reaktioner till “Mina bästa råd och tumregler om börsen och aktier”

 1. Hej Marcus,
  Jag undrar vad din syn på SHB vs Swedbank är? Styrkor svagheter? Är de stabila utdelningsaktier sett över 5-10 år? Om du skulle ranka dem hur skulle du resonera då?

  Har egentligen samma känsla undran inför Investor vs Lundbergs.

  Mvh

  Toni

  PS läste din bok som var bra och intressant!DS

  1. Hej, tack för att du köpte min bok.
   Handelsbanken gav utdelning genom hela finanskrisen och klarade även krisen i början av 1990-talet bäst. SHB är den stabilaste utdelningsaktien, det är därför som direktavkastningen är lägre än för Swedbank. SHB:s stabilitet leder till högre prissättning, som sänker direktavkastningen. Både lär ge mer eller mindre bra utdelningar de närmaste 5-10 åren, såvida det inte blir en ny finanskris då.

   Investor och Lundbergs är jämnt skägg.

 2. Får jag komma med en fråga som kanske inte hör hit. Jag är en mormor som köpt fonder till mina barnbarn, nu är den äldsta 18 år och kan själv ta beslut om pengarna, vilket jag absolut tror att hon kan. Köpte fonderna på Skandiabanken och fonderna finns i en aktiedepå, alltså man skall skatta för vinsten. Funderar om jag kan ”få” fonderna som gåva och givetvis ge tillbaka dem senare eller köpa dem. Jag har aktiedepå, ISK och kapitalförsäkringskonto. Hur skall jag och Klara hantera detta. Hälsningar Gunn

  1. Aktier i en vanlig aktiedepå kan man skänka (ge som gåva) utan att det blir reavinstskatt. Skandia har säkert någon blankett du ska fylla i så gåvan registreras rätt. Däremot vet jag inte om jag förstår exakt hur du menar, att dottern skulle skänka fonderna tillbaka till dig en tid för att senare få dem igen?!

 3. Hej!

  Kanske hör inte denna fråga hit, men jag undrar följande: om börsen i genomsnitt stiger med 10 % per år, varför väljer man hellre aktier som inte stiger så mycket i värde alls, och som har en utdelning på 2,5-4,5 %? Är det något slags viktning jag missar här? Jag vet ju att det man kan ta ut om portföljens värde stiger med i genomsnitt 10 %, är just ungefär 4 % för att kompensera inflation m.m.

  Jag ser samma med börshandlande utdelande fonder. Många väljer hellre en sådan börshandlande indexfond som delar ut lite och går lite sämre än index, än en vanlig som går bättre (typ Avanza zero). Försöker jag amatörräkna på det, så verkar vanliga fonden vinna, så är det någon viktning jag missar här också?

  1. Hej!
   Långsiktigt har aktier som ger allt högre utdelning överpresterat mot börsindex. Ytterst är det som du skriver totalavkastningen vi vill ha så hög som möjligt, men den psykologiska fördelen av att få utdelningar är stor. Utdelningarna kommer ju utan att vi behöver tajma börsen eller sälja något och utdelningar kan alltid återinvesteras eller användas till annat utanför börsen. Ska man kunna leva på sina utdelningar är det viktigt att utdelningarna räcker till det. Att leva på aktier och vara beroende av kursutvecklingen är inte lätt om det kommer ett par dåliga börsår.

   Avanza Zero innehåller en hel del högutdelande aktier. Sen har storbolagen i Sverige gått sämre än de mindre de senaste åren så den som satsat på medelstora bolag har antagligen slagit Avanza Zero (OMXS30).

   Utdelningsstrategier passar somliga placerare, medan prisföljande strategier passar andra.

 4. Hej Marcus!
  Behöver sälja en del av mina aktier för div inköp, vore tacksam om du kan ge mig ett råd vilka, ev del av, aktier jag skall sälja.
  Bifogar de aktier jag har och hur mycket aktien har gått upp. Har även en del på minus. Tack på förhand
  MIN PORTFÖLJS UTVECKLING:
  Telia Company -11.5 %
  Tele 2 B -25 %
  Betsson B -16%
  Lundbergsföretagen +49%
  Coor +49%
  ABB +30.5%
  Atlas Copco A +21.5%
  Melker Schörling +16.5%
  Tobii +15%
  Castellum +14.5%
  Latour B +12%
  Akelius Resi Pref +6%
  Fingerprint +3.5%
  Störst summa i följande aktier: Akelius Pref, Tele2B (-%),
  (i storleksordning) ABB, Castellum, Lundbergföretagen, Melker Schörling, Betsson (-%), Coor, Atlas Copco

  1. Hej! Både Telia och Tele2 behöver du kanske inte ha? Telia gillar jag minst av de två, även om det är turn around-läge där. Kanske också så att en liten vinsthemtagning i ABB vore rätt, men trenden i aktien är upp och du behöver inte sälja allt.

 5. Varför är du så skeptisk till Telia, dom ger ju trots allt en hyfsad utdelning. Tack för mkt intressant bok som kom med posten idag

  1. Telia har staten som storägare, deras äventyr i öst gick bara sisådär, det har länge varit prispress på telefoni och bredband, koncernens tillväxt var och är svag sedan många år, det planerade förvärvet av Bonnier Broadcasting känns tveksamt.
   Tack för att du köpt min bok!

 6. Vad tror du om utsikterna för SSAB och stålindustrin de kommande åren? tänker på att vi människor blir mer och mer medvetna om vår miljö och jag vet om att SSAB satsar på att någongång mellan 2020-2025 vara fossilfria.

  Sen har jag lite funderingar på vad du tänker om catella och xvivo perfusion

  1. SSAB verkar på en väldigt konjunkturkänslig marknad och det kommer att svänga mycket framöver. Historiken på 10-20 år är inte bra för SSAB. Men vissa år går aktien och bolaget väldigt bra.

 7. Hej! Hoppar in i en äldre tråd här i hopp om råd & svar.
  Är ny när det gäller aktier och fonder och försöker lära mig (har lärt mig massvis av dig hittils, tack!)

  Är nyfiken på din syn på Stockwik Förvaltning (långsiktigt)?
  Känns undervärderat och med stor potential eller har jag analyserat detta bakvänt? Tack på förhand.

  1. Hej!
   Ännu en gång har man gjort om bolaget i grunden och bytt namn. Den här gången kanske det vänder via alla förvärven, men jag har ingen större koll på dem alls.

 8. Hej Marcus!
  Vad tror du om Northvolt som en bra investering?
  Har du någon aning om när och om de kommer att börsnoteras?
  Mvh/Björn

 9. Hej Marcus!
  Då jag tappat förtroendet för min tidigare bankman och nu bytt bank så undrar jag i dessa tider vad jag ska göra med mitt aktie-fondkonto.
  Har hela mitt pensionssparande i den fördelat på två fonder. Har haft mer men sålde av förra året pga husköp och kontantinsats.
  Det är en ganska bra peng som är på detta konto men har funderingar på att sälja av dom och ta skattesmällen för att sedan få in pengarna på ett isk.
  Är det rätt eller fel för ett långt sparande?(25 år och framåt)

  Träna på och lev sunt!
  mvh Simon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)