Aktieskola för nybörjare

Aktieskola för nybörjare av Hernhag.

Är du ny inom aktier och sparande kan du komma igång med hjälp av min aktieskola och guide. Eller så ser du det som repetition och koll så du inte missat något grundläggande. Vill du verkligen få en bra introduktion till sparande i aktier läser du boken Att lyckas med aktiesparande.

Nu kör vi igång aktieskolan!

Hernhags introduktion till aktier

Du behöver bara ta en promenad i en stadskärna eller i ett industriområde så ser du butiker och andra verksamheter som drivs av aktiebolag. Flera av dessa aktiebolag kan du köpa ägarandelar i. Det går lätt via mobilappar och sajter att bli en av ägarna och därmed ha rätt att få del av de vinstmedel som eventuellt delas ut.

Aktieägande och aktiehandel är mycket reglerat och övervakat för att skapa rättvisa marknadsvillkor. Vilka aktier du ska köpa eller sälja lägger sig däremot staten inte i utan du kan i den här delen av världen få dina äganderättigheter respekterade.

Vill du inte bara vara en konsument av varor och tjänster kan du därför lätt även bli en aktieägare. På så vis handlar du av dig själv om du är kund i ett bolag där du äger aktier. I vissa bolag vill du kanske bara vara kund eller bara aktieägare, allt beror på om vad det är för bransch om hur aktien värderas samt hur bra bolaget egentligen utvecklas.

Mycket inom aktieägande handlar om allmänbildning och sunt förnuft. Så att du väljer rätt bolag att investera i. Du behöver också lära dig aktieanalys.

Det finns bolag som delar ut delar av sina vinster till dig som aktieägare och det finns de som enbart återinvesterar alla sina vinster och kassaflöden.

10 grundläggande fakta om aktier

Det finns många facktermer och uttryck i aktievärlden. Den här delen i min aktieskola handlar om att du ska lära dig tio grundläggande fakta om aktier och vissa vanliga och viktiga ord och begrepp.

  1. Det är skillnad på aktie och bolag. En aktie är en ägarandel i ett bolag. Ett bolag är däremot organisationen där verksamheten utförs.
  2. En börs är en handelsplats för aktier. Den största i Sverige kallas för Stockholmsbörsen, men heter egentligen Nasdaq Stockholm.
  3. Även om ett bolag är bra kan dess aktie vara mindre bra om värderingen är för hög.
  4. Hitta din egen väg till framgång, men sprid alltid riskerna mellan aktier olika branscher.
  5. Utdelning är de vinstmedel som ett bolag betalar ut till sina aktieägare. Stigande utdelning ger god avkastning i längden. Läs mer om vad aktieutdelning är på den här sidan.
  6. Alla som äger aktien när börsen stänger den sista dagen som aktien handlas inklusive en utdelning får utdelningen. Du behöver med andra ord bara äga aktien de sista minuterna den börsdagen, men oftast faller aktiekursen med utdelningen nästa börsdag. Det är bara på sikt som utdelningar lönar sig, då aktiekursen förr eller senare återhämtar sig i takt med att bolaget tjänar in kapital till nya utdelningar.
  7. Utdelningen per aktie delat på aktiekursen blir direktavkastningen i procent. Kostar aktien 100 kr och du får 3 kr per aktie i utdelning är direktavkastningen 3/100 = 3 procent. Jaga inte aktierna med allra högst direktavkastning, för det kan vara ett tecken på kommande sänkning av utdelning. Lär dig allt om vad direktavkastning är här.
  8. Ordinarie utdelning är den du ska få varje år. Ibland ger bolagen mer utdelning än så i form av extrautdelningar och ibland flera gånger om året – de aktierna listar jag upp här.
  9. P/E-talet beräknar du genom att dela aktiekursen på vinsten per aktie. Grovt räknat är 5-15 ganska lågt p/e-tal. Stockholmsbörsens genomsnitt ligger historiskt på 14-15. Tillväxtaktier har ofta högre P/E-tal än andra aktier då försäljning och vinst ökar snabbare.
  10. Lång sikt är den tid det tar att få positiv avkastning med en aktieportfölj som matchar index och det även om du har otur med tajmingen. För Stockholmsbörsen är statistiken att åtta av nio femårsperioder har inneburit stigande index. Ungefär fem år kan vi därför se som lång sikt.

Aktieskola för nybörjare

Nu har du lärt dig de absoluta grunderna. Nästa del i Hernhags aktieskola är alla riktlinjer och regler du bör sätta upp så du har något att följa.

För en nybörjare inom aktier är det viktigaste är att välja en aktiestrategi som passar just dig. Prova dig fram och känn dig för. Det viktiga är att du alls hittar något som passar dig, ditt sätt att tänka, hur mycket tid har och ditt intresse. För de flesta småsparare är det bäst att vara långsiktig och låta kapitalet arbeta åt dig, snarare än att korttidshandla och på så vis arbeta med kapitalet.

En vanlig aktiestrategi är att satsa på värdeaktier. Det betyder att du köper aktier som är värderas lågt, vilket låter självklart men det är inte så enkelt som det låter. De flesta bolag med aktier som ofta är billiga är stora bolag i mogna branscher. Ofta är bolagets försäljnings- och vinsttillväxt låg. Det finns med andra ord ibland en anledning till att värderingen låg, så även om risken också i allmänhet också är låg finns det en ganska stor sannolikhet för låg avkastning i den negativa vågskålen.

Tillväxtaktier är en annan strategi där risken men också potentialen är högre. Den här strategin kanske kräver lite mer av dig då aktiekurserna rör sig mer uppåt och nedåt än tryggare aktier.

Om du vill kan du använda flera aktiestrategier. Ibland är heller inte skillnaden mellan värdeaktier och tillväxtaktier särskilt tydlig. Det gäller främst när bolag hamnar i tillfälliga svackor eller när börsen rasat så nästan alla aktier värderas lågt i förhållande till det bakomliggande värdet. Ungefär så här gör jag för att välja aktier.

Hitta dina egna tumregler och principer för att göra dina aktieval enklare. Här får du förstås gärna läsa min bok Den enkla vägen att lyckas med aktier, men komplettera också med andra källor. Lär gärna av mästarna citat om börsen och aktier.

När det gäller börsen finns det mycket information och massor av placeringsalternativ så leta efter de av mina aktietumregler som känns rätt för dig. Det kan vara allt från att bara äga aktier i bolag med stark historik till att aldrig investera i vissa riskabla branscher som bioteknik eller oljeprospektering. Eller i bolag som du inte förstår vad de egentligen gör. Skriv gärna ned dina aktieregler.

En enkel och långsiktigt lönsam tumregel är att bara äga aktier i bolag som aldrig sänker utdelningen. Sett över flera år får du god avkastning aktier i bolag som har stigande utdelningstrend för aktiekursen stiger i takt med att bolaget ökar vinsterna och delar ut mer.

Det är en fördel om du bara investerar i aktier i bolag som är verksamma i branscher som du är intresserad av eller kan något om. Din konsumtion eller andra intressen i och kunskapsområden du har om samhället kan hjälpa dig hitta bra branscher och förhoppningsvis också lämpliga aktier.

Sprid gärna riskerna genom att köpa aktier i investmentbolag som Investor, Industrivärden, Latour, Kinnevik och Lundbergs. Då köper du in dig i en hel korg med olika aktier, vilket påminner om en aktiefond. Skillnaden är att du äger en dagligt handlad aktie i ett investmentbolag som sköter sin förvaltning billigare än de flesta fonder. Definitionen av investmentbolag kan du lära dig i mitt inlägg här.

Satsa på att efter något år eller två vara uppe i minst fem till tio aktier, både investmentbolag och vanliga bolag. Helst fler. Se till att du äger aktier i flera olika branscher så du får riskspridning och satsa gärna på både lite större och lite mindre bolag.

Tajming – när ska vi köpa aktier

Din aktieportfölj och sparkapital som helhet. I teorin ska vi köpa för hela sparkapitalet på en gång, eftersom börsen går upp de flesta år och oftast ligger i uppåtgående trend. Köper vi allt på en gång och det går ned strax därefter mår vi lätt dåligt av det. I värsta fall får du panik och säljer. Därför är det ändå bra att köpa då och då. I denna aktieskola går vi inte igenom alla varianter som finns, men här är några tips.

Det kan handla om att du köper för en fjärdedel av ditt sparkapital varje kvartal. Eller hälften av ditt kapital direkt och sen sprider ut köpen under ett till två år. Det finns hur många sätt att sprida ut köp av aktier och fonder som helst. Känn dig för vad som just du behöver.

Köpa en enskild aktie. När du börjar investera den del av din portfölj du tänkt dig köpa för denna vecka, månad eller kvartal finns många olika faktorer att titta på. Det är allt från när aktiekursen toppat och bottnat historiskt, den fleråriga kurstrenden, små nedgångar som ser kortsiktiga ut, en värdering som är historiskt låg trots bra framtidsförutsättningar för bolaget. Det och mycket annat kan öka dina chanser att tajma köp av en aktie.

Utöver vad som finns i Hernhags Aktieskola hittar du mer info om tajming i mina böcker:
I Den enkla vägen att lyckas med aktier kan du till exempel dra nytta av att läsa kapitlet Börspsykologi – håll huvudet kallt.
I Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning kan du bland annat läsa sammanfattningen Tips för att tajma köp i utdelningsaktier.
I Den enkla vägen bli rik och fri med aktier kan du bland annat i kapitlet Handla aktier lära dig mer om trender som hjälp till tajming.

Återinvestera utdelningar. En portföljstrategi är att alltid vara fullinvesterad och så fort du får din aktieutdelning återinvesterar du den. Då slipper du ens försöka tajma börsen. En annan strategi kan vara att bara återinvestera delar av utdelningen och spendera resten. Eller vänta med att återinvestera utdelningarna tills aktierna gått ned lite.

Det blir nämligen alltid lättare att hålla huvudet kallt och kanske till och med gilla en börsnedgång om du kan utnyttja den till fyndköp. Ett problem är att vi i förväg aldrig vet om det blir en kort eller lång nedgång. Sprid därför helst ut dina köptillfällen. Skaffa dig en lämplig strategi eller taktik för att köpa aktier.

Om du är nybörjare och inte har så mycket kapital välj en nätmäklare med max 10 kr som minicourtage. När du börjar handla för tiotusentals kronor i varje köp bör du titta på courtagen i procent och räkna ut vad som blir billigast för just dig. Särskilt om du ska månadsspara i aktier.

Källor för information och aktieinspiration

Skaffa flera olika källor till information och inspiration. Bra nyhetssajter som Avanza och Privata Affärer har en hel del nyheter om börsen och nyckeltal om de olika aktierna även om du inte är inloggad. Börsdata har även i gratisversionen användbara sammanställningar över tioårshistorik och nyckeltal. Du kan också läsa allt från tidskrifter till mina aktieböcker och leta efter lämpliga aktiebloggar via Börskollen för inspiration.

Läs även aktieanalyserna på rätt sätt. En aktie som är köpvärd för andra kanske inte är det för dig. Det beror på att olika placerare har olika placeringshorisont, du kanske redan äger aktier i samma bransch, handlar det om lågrisk- eller högriskaktie och vad passar i din portfölj, etc.

Tre depåtyper att välja mellan

Hernhags Aktieskola lider snart mot sitt slut. Mitt utgångstips för en nybörjare är att skaffa ett ISK för att komma igång med aktiesparande.

* ISK (Investeringssparkonto) är sannolikt det bästa för dig som ska börja köpa aktier. Du slipper all kapitalskatt mot att du betalar en årlig avkastningsskatt.
* KF (Kapitalförsäkring) fungerar ungefär som ISK, men är en äldre lösning. Fördelen är för dig som placerar i utländska aktier för i KF finns det inget tak för hur mycket du kan få tillbaka av den så kallade källskatten som dras från utdelningar från andra länder.
* I en vanlig aktiedepå betalar du 30 procents kapitalskatt på alla utdelningar och alla realiserade vinster. Å andra sidan kan du i din deklaration kvitta aktier du sålt med förlust mot dina vinstaktier. I aktiedepå kan du också ha helt onoterade aktier som inte handlas någonstans.

Mer om skillnaden mellan investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) finns på välja depå-sidan.

Mina nybörjartips på YouTube

Här är mina klipp med inspiration för nybörjare.

Aktieinspiration för nybörjare 1 – mina mest grundläggande råd
Tre generella tips för dig som vill komma igång med aktier och börsen. Poängen är att vi har mycket vunnet om vi börjar med allmänbildning, sunt förnuft och vilka branscher som gynnas av samhällets utveckling. Det var exempelvis allmänbildning som fick mig att undvika aktier i butikskedjor från och med våren 2017, vilket visade sig vara vältajmat.

Aktieinspiration för nybörjare 2 – Du behöver inte vara ekonomiexpert för att lyckas med aktier
Tittar vi på de fleråriga trenderna för till exempel börsbolagens vinster får vi åtminstone en första grundläggande syn på hur bolaget går över tid. Så tar du mer avancerade analysmetoder senare. Du behöver inte börja med en stor kassaflödesmodell, utan som nybörjare tänk och analysera enkelt och börja bygg på din erfarenhet. Låt inte siffernördar skrämma bort dig från börsen!

Aktieinspiration för nybörjare 1&2 filmades och redigerades av Yasmine. Tack för det!

Aktieinspiration för nybörjare 3 – Frihet, ekonomisk frihet och rikemansfällan

Aktieinspiration för nybörjare 4 – Tänk på hur smart det här med aktier fungerar. Via ditt ägande i börsbolagen arbetar andra indirekt åt dig som aktieägare, dygnet runt och året om. Du behöver bara behålla dina aktier och därmed riskera ditt investerade kapital. Som belöning kan du får utdelningar och aktiekursuppgång.

Nedan en introduktion till riskhantering på börsen, vilket för oss in på ämnet börspsykologi. Något av det viktigaste om du vill bygga upp en förmögenhet är att ha dina känslor under kontroll och inte ta fel risker.

Nybörjarens frågor och svar om aktier

Vad är aktier?

Aktier är ägarandelar i bolag. Satsa på de som är börsnoterade.

Hur börjar jag spara i aktier?

Välj en bank eller nätmäklare och sätt in pengar på ditt investeringssparkonto eller annan lämplig depå. Sök upp aktien du vill köpa och lägg en köporder.

Hur mycket pengar behöver jag för att börja?

Redan med några få hundralappar kan du komma igång och köpa din första aktie.

Hur vet jag vad jag ska köpa?

Det gäller att du har en aktiestrategi att följa. Kanske ska du börja med aktier i investmentbolag, kanske börjar du med andra sorters aktier. Vilka bolag känner du till? Vilka branscher tror du på för framtiden? Allmänbildning är viktigt, inte bara värderingsmodeller.

Hur mycket kan jag tjäna på aktiemarknaden?

Din avkastning borde årligen bli 8-10 procent i genomsnitt, men i tider av låg inflation kanske något lägre. Tids nog kan du tjäna mycket pengar, men det gäller att du regelbundet köper aktier under många år.

Hur hög risk bör jag ta som nybörjare?

Låg till medelhög risk är lämplig i början så du inte går på för stora smällar. När du hittat din aktiestrategi och har bra riskspridning kan du öka mängden tillväxtaktier. Som total nybörjare blir du däremot lätt påverkad av hur enskilda personer i sociala medier tipsar om aktier de tror ska rusa i kurs.

Vad kostar det att handla aktier?

Väljer du en bra nätmäklare går det att få kontotyper där det kostar 0 kr, 1 kr eller 9 kr i minicourtage. Courtage är den kostnad banken/nätmäklaren tar för att hitta en motpart att handla aktier med.

Lär dig mer

Även om aktieskolan är slut nu finns det mycket mer att lära sig. Du kan göra mitt aktie quiz och testa dina kunskaper. Vill du får mer och fördjupad information för nybörjare än vad du fick i denna aktieskola får du klicka på boktipset nedan och läsa mer:

Att lyckas med aktiesparande - Aktieskola för nybörjare

Du kan köpa aktieboken från Adlibris eller Bokus.
Den finns också att köpa signerad av mig via Sterners Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)