Bästa citaten om aktier och börsen kommer från börslegendarer, investeringsgurus och fondförvaltningens mästare. Jag går också igenom vilka kända placerare som genom tiderna haft bäst avkastning på sina aktieportföljer.
Mitt favoritcitat om aktier och sparande
”Om du inte hittar ett sätt att tjäna pengar medan du sover får du arbeta tills du dör.”
Warren Buffetts citat säger mycket om aktiesparande och den livsstil du ska ha för att bli mer eller mindre ekonomiskt fri en dag. Jag har även med citatet i min bok om bästa tillgångarna. Lär dig mer i ämnet via mina inlägg i kategorin privatekonomi och ekonomisk frihet, samt på min sida om hur du bli ekonomiskt fri.
Utförligare sammanställning av de bästa citaten om aktier och vad jag tycker om dem finns i kapitel nio i Den enkla vägen att lyckas med aktier.
15 till bra citat om aktier och börsen
”Om ett bolag är bra kommer aktiekursen förr eller senare att följa efter.”
— Warren Buffett. Ibland kan det ta många år innan ett impopulärt eller bortglömt bolag får en mer välförtjänt värdering. Du behöver därför tid och tålamod.
I mina indexfonder, det vill säga fondliknande aktieportföljer som jag skapat, låter jag bra bolag få ligga kvar länge. Det gäller särskilt i min fiktiva basportfölj.
”Försök att inte låta dina känslor påverka ditt omdöme. Rädsla och girighet är troligen de värsta känslorna att ha i kontakt med köp och försäljningar av aktier.”
— Mästerplaceraren Walter Schloss. Försök med andra ord att alltid tänka rationellt och lära dig allt om börspsykologi.
”Om du spenderar 13 minuter på att analysera ekonomi- och marknadsprognoser har du slösat bort 10 minuter.”
–Fondlegenden Peter Lynch. Rådet är att det är bättre att försöka hitta bra bolag och aktier, än att försöka tajma marknaden och konjunktursvängningar.
”Utan många överraskningar är aktier relativt förutsägbara på 20 års sikt. Huruvida de kommer att stå högre eller lägre om två till tre år kan du lika gärna singla slant om.”
–Peter Lynch. Ju längre sparhorisont desto lägre är risken på börsen.
”Tid är din vän, impuls din fiende.”
–Vanguardgrundaren John Bogle var mycket långsiktig och ansåg att man ska hålla investeringskostnaderna på ett minimum.
”Många investerare förstår det här fel. Även om de kommer att vara nettoköpare av aktier under många framtida år är de förtjusta när aktiekurserna stiger och deprimerade när de faller.”
–Warren Buffett 1997. Din senaste handling på börsen styr ofta vad du hoppas ska ske med kurserna. Därför blir lätt de som köper mer än de säljer glada när kurserna stiger, fast det borde vara tvärtom. Så länge du är nettoköpare borde börsras som skapar aktierea göra dig glad.
”Tid är svaga bolags fiende men bra bolags vän. Om du har en verksamhet som avkastar 20-25 procent av det egna kapitalet är tiden din vän. Men tiden är din fiende om dina pengar är i ett lågavkastande företag.”
–Warren Buffett. Han och kollegan Charles Munger blev väldigt rika på att satsa på bolag med hög avkastning på det egna kapitalet.
”Vi har länge känt att det enda värdet som aktieprognosmakare har är att få spåmän att framstå i god dager. Charlie och jag tror fortsatt att kortsiktiga marknadsprognoser är gift och borde hållas inlåst på ett säkert ställe, borta från barn och även från vuxna som beter sig som barn på marknaden.”
–Warren Buffett sa detta redan 1992 dessa hårda ord om alla som spår börsen på kort sikt. Oavsett om du håller med eller ej behövs det mycket mera tid och energi om du handlar ofta och på kort sikt istället för att låta ditt kapital arbeta åt dig på lång sikt.
”Om du ska gripas av panik, gör det tidigt.”
–Peter Lynch. Panik ska du försöka undvika, men det är bättre att få panik och sälja tidigt i en nedgångsfas på börsen. Många får istället panik och dumpar sina aktier nära kursbotten när det är köpläge. Även i andra sammanhang tycker jag detta stämmer, att ska vi trots allt få panik ska vi få det först. Som i pandemin våren 2020 när det fanns risk för att konsumenter skulle handla slut på basvaror.
”När jag talar på investeringskonferenser försöker jag understryka att framgångar i investeringar inte handlar om rätt prognoser. Det handlar om att följa rätt principer.”
–Alexander Green, investeringschef på InvestmentU och Oxford Club. Eftersom marknadstajming är nästan omöjligt att lyckas med i längden är det verkligen sant att det mesta handlar om att hitta de regler och den investeringsstil som passar just dig.
”Marknaden kan hålla sig irrationell längre än du kan vara solvent.”
–Ekonomen J.M. Keynes insåg att marknaden är irrationell ibland.
”Jag tror inte att alltför mycket djup analys är nödvändig. Jag vill inte bli förlamad av analys. Allt du behöver är sunt förnuft.”
–Indiens första dollarmiljardär Rakesh Jhunjhunwala är mer investerare än siffernörd.
”Om du återinvesterar din utdelning på lång sikt är det bästa scenariot faktiskt en svag aktiemarknad där ditt bolag ökar vinster och utdelningar. På så vis kan du återinvestera utdelningarna till lägre priser.”
–Marc Lichtenfeld i boken Get rich with dividends. Stigande utdelning från ett bolag med allt billigare aktie är en sällsynt men bra utveckling.
”Om du har makten att höja priserna utan att tappa kunder till en konkurrent har du ett väldigt bra bolag.”
–Warren Buffett rekommenderar med andra ord aktier i bolag som har bra produkter och varumärken eller av olika anledningar monopolliknande ställning.
”Modell vinner alltid över prognos.”
–Börspsykologen Lars-Erik Boström (länken går till hans sajt). Det är sett över flera år viktigare att du har en bra riskhantering och portföljmodell (riskspridning, viktning mellan olika sektorer, när du ska ta hem vinster etc) än att försöka gissa framtiden via prognoser.
Citatet av Boström ovan finns i min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik. Alla andra bra citat har jag en genomgång av i min första aktiebok:
Du kan köpa denna grundläggande aktiebok som är späckad med tumregler och citat via Adlibris eller Bokus. Signerade böcker säljer Sterners Förlag.
Vill du här på sajten läsa mer från de bästa förvaltarna genom tiderna har jag ställt samman de bästa råden från Charles Munger och Walter Schloss.
Bäst avkastning på börsen genom tiderna
Vilken avkastning hade aktieplacerarna som ligger bakom citaten högre upp på sidan? Grafen ovan visar en sammanställning.
Det många av dessa framgångsrika investerare har gemensamt är att de gått sin egen väg placeringsmässigt och inte tror på den effektiva marknadshypotesen. Fondlegenden Peter Lynch hade som jag skrivit hos Privata Affärer en avkastning på 29 procent om året 1977-1990, trots att hans fond Fidelity Magellan innehåll många hundra olika aktier. De 15 procent för Peter Lynch du ser i grafen ovan är som jag tolkar det antalet procentenheter om året som han slog börsindex med. Och ren tur i tolv år hade han säkert inte.
Warren Buffetts stora bedrift när det gäller avkastningen är inte främst avkastningen i sig, utan att han och hans bolag Berkshire Hathaway har gett bra avkastning jämfört med börsindex under så oerhört lång tid. Han var uppe i över 55 år redan när grafen ovan togs fram under 2014. Snacka om värdeaktier som lönar sig i längden. Jag har skrivit om studien Buffetts Alpha som granskade Buffetts överavkastning i bok Hitta världens bästa aktier.
Ekonomi är en beteendevetenskap och ska du ha koll på din börspsykologi får du antagligen placera utifrån den eller de strategier som fungerar för just dig. Sannolikt avviker det från börsindex. Bäst avkastning från börsen får du jämfört med riskerna du tar och hur du mår, inte genom att strikt jämföra dig med ett börsindex.
Väldens bästa placerare genom tiderna?
Bäst avkastning av alla har sannolikt Jim Simons, eller snarare hans fondbolag Renaissance Technologies som förvaltar hedgefonden Medallion Fund. Enligt Nicholas Vardys artikel är avkastningen under 1988-2018 fina 66 procent före avgifter och 39 procent efter alla kostnader. Kvantitativ strategi och de skarpaste hjärnorna och bästa datorerna kan man tydligen komma långt med.
Världens sämsta placerare?
Peter Lynch fond Magellan må ha gett 29 procent om året, men många placerare gjorde ändå en dålig affär. Här är ett citat från LibertyThroughWealth (länk öppnas i ny flik):
”Fidelity’s studies show that the average investor lost money in the Magellan Fund during Lynch’s tenure.”
Den genomsnittlige spararen förlorade pengar tack vare dålig tajming. Många kom in sent uppgångarna och sålde sedan i panik i börsnedgången. Avsaknad av aktiestrategi eller dålig börspsykologi kanske?