Sparportfölj och utdelningsaktier

Min sparportfölj med mina utdelningsaktier, tillväxtaktier och fonder hittar du på den här sidan. Mina besparingar bygger på min investeringsfilosofi och de flesta placeringar är valda utifrån den grundläggande utdelningsstrategin.

Min sparportfölj

Jag skriver mycket om aktier och andra sparprodukter och är därför öppen med vad jag själv sparar i. Jag uppmanar ingen att kopiera min portfölj utan uppmanar dig istället att hitta din egen sparplan som passar just dig. Läser du däremot vad jag skriver och bara är nyfiken på hur jag gör med mina besparingar (i aktiedepå, kapitalförsäkring, investeringssparkonto och IPS) kan du se det här. Ta det som inspiration, inte som rådgivning.

Hernhags sparportfölj. Aktier, ETF:er och annat.
I en spargris med krona kan du lägga dina kronor, men en sparportfölj med aktier lönar sig bättre än likvider på lång sikt. Foto: Mimmie England.

Mina aktieinnehav nedan ska vara ständigt uppdaterade, även om det enstaka gånger hänt att jag missat föra in ett köp eller en försäljning.

* Strukturen för sparportföljen är att jag delat upp den mellan utdelningar och tillväxt.
* Jag delar även upp allt aktiesparande i olika segment i ett kalkylblad, då det finns olika sorters utdelningsaktier.
* Min stora utdelningsportfölj finns i KF och den har slagit börsindex på sikt.

UTDELNINGSPORTFÖLJEN (KF):
Abbvie
Alfa Laval
Arbor Realty
Axfood
Bahnhof
Broadcom
Brookfield Asset Management (BAM)
Brookfield Corp (BN)
Brookfield Infrastructure (BIPC)
Brookfield Renewable Partners (BEPC)
Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund ETF (CHI)
Capman
Creades
Crown Castle International
Digital Realty Trust
Enbridge
Epiroc B
Estea Omsorg
Ework
Exchange Income
Latour B
New Mountain Finance
Neste
Southern Copper
Stora Enso R
Tele2 B
Volati Pref
Xact Högutdelande (XACTHDIV)

Sparboxen Utdelningsaktier by Hernhag (länk till Aktieinvest som jag samarbetar med)

TILLVÄXTAKTIER (FRÄMST IPS-DEPÅN):
Beijer Ref
Bure
Evolution Gaming
Hexagon
Hexatronic
Nibe
Skolon

TILLVÄXTSATSNINGAR SOM LIKNAR INDEXFONDER (KF OCH ISK):
Bioteknikstjärnor
Nöjesaktieportföljen
Ren energi och vatten-portföljen
Tillväxtaktieportföljen

TILLVÄXT, SMÅBOLAG OCH ANNAT VIA FONDER
(IPS, PREMIEPENSION OCH TJÄNSTEPENSION):
Rhenman Healthcare Eq L/S
Tin Ny Teknik
Mina premiepensionsfonder 2021
Mina tjänstepensionsfonder 2023

ONOTERADE AKTIER (AKTIEDEPÅ):
Teak Management Inc
Tectona Skogsfond AB PR P1

Yrkesmoral

Jag försöker leva som jag lär och sätter mig därför ofta i samma sits som de tidningsläsare och andra som följer mina privatekonomiska råd. Det tycker jag är god moral, men det ställer en del krav på tajming och disciplin särskilt när det gäller det jag skriver om aktier.

 1. Strax innan publicerandet av en aktieanalys eller annan text jag skriver på uppdrag av betalande kund undviker jag att köpa och över publiceringstillfället behålla aktierna det gäller. Däremot köper jag ibland en tid efter publiceringen, eftersom jag som sagt lever som jag lär.
 2. Jag undviker alltid att sälja aktier och värdepapper jag redan äger precis precis efter att min uppdragsgivare/kund publicerat min text som kan vara kursdrivande för dessa. Ungefär samma princip här som i punkt ett.
 3. Jag testar gärna sparprodukter i skarpt läge för att lära mig hur de fungerar, se eventuella dolda avgifter och få reda på hur bra och vettiga de är. Sparprodukter jag ska skriva om köper jag därför i god tid innan min analys publiceras i media. Skulle min text vara kursdrivande säljer jag förstås inte direkt efteråt, men jag är långsiktig i grunden så säljer gör jag ändå inte hur som helst. Med sparprodukter avser jag här exempelvis räntebevis och certifikat, men inte aktier (se punkt 1 och 2 ovan för mer info om hur jag gör med aktier).
 4. Aktier och sparprodukter jag ägt länge säljer jag inte bara för jag ska skriva om dem, utan behåller dem då under lång tid. Det vore ju konstigt och moraliskt fel om jag exempelvis säljer en viss aktie precis innan jag i en analys rekommenderar småsparare att köpa just den aktien.
 5. Jag daytradar inte.
 6. Sitter jag på kursdrivande information etc håller jag förstås det hemligt för utomstående och agerar inte på börsen utifrån den informationen.
 7. Jag avslöjar aldrig mina källor om anonymitet efterfrågas. Då jag skriver i media hamnar det jag skriver under det journalistiska paraplyet och där är det en helig princip och grundlagsskyddad rätt att inte avslöja en anonym källa.

839 reaktioner till “Sparportfölj och utdelningsaktier”

 1. Hej Marcus!
  Läser Dina artiklar i PA , följer Din chatt och undrar om Du lever som Du lär, ändrar Du Din hemsida med ev nyinköp resp försäljningar så att den speglar det aktuella läget. Jag följer Dig inte slaviskt men lyssnar på vad säger.
  Ha det gott
  Sture

  1. Hej Sture!
   Trevligt att du läser det jag skriver. Jodå, jag uppdaterar min sparportfölj här ovan när något händer. Jag sålde t.ex. nyligen Xact Bear och tog då bort den från portföljen.

   Ha det bra!
   /Marcus

 2. Hej, Marcus; flera ggr har jag försökt ställa fråga i din chat men inte lyckats komma med. Har du möjlighet svara mig ändå så vore jag mkt mkt tacksam.
  Är 70+, har just tagit klivet till att stå på egna ben vad gäller mitt värdepappersinnehav, totalt ca 450k. Snälla, råd ang fördelning. Har sedan tidigare Kinnevik o Skanska för tills 115k, har sålt övriga som var minus o satt in 200k för att öppna isk efter årsskiftet – tycker du det är klokt. Övrigt nyinköpt Boliden, Doro, HM, totalt närmare 90k, idag lagt köporder på axis o betsson, tot 50kvet ännu inte om jag får dem. Verkar detta förnuftigt? Jag vill inte ha ngt jag inte förstår o jag förstår inte de flesta ’strukturerade’ produkterna. Men resten, hur ska jag placera? gärna god avkastning att dryga ut pensionen! Så jättetacksam vore jag för råd. Hälsningar, Jane

  1. Hej Jane!
   Jag beklarar att du inte fått svar på din fråga på aktiechattarna, men det är många som frågar på kort tid. Jag svarar gärna här istället.

   ISK är förmånligt, särskilt om du köper aktier som ger mycket utdelning. Bolagen du är intresserade av är alla i grunden vettiga innehav, men Boliden har högst risk. Börskrascher kan förvisso komma när man minst anar det, men det kan oväntade uppgångar också göra. Köp därför då och då framöver och i ISK gärna bolag som ger utdelningar. Förslag på fler bolag är fastighetsbolaget Klövern och om industribolaget Alfa Laval rekylerar ned en bit är de intressanta, främst på riktigt lång sikt. Investor ger rätt bra riskspridning.

   Ett tips är att inte ha för många aktier, tio räcker ganska långt. Ju fler aktier desto mindre poster och då blir det minimicourtaget allt mer kännbart. Färre aktier och bolag att hålla koll på sparar också en del tid och energi.

   Lycka till!

 3. Hejsan Marcus!
  Först och främst skulle jag vilja tacka för en bra chat och bra texter på PA.se, men jag har även ett par frågor som jag skulle bli väldigt glad om jag fick svar på!

  Jag nappade på nyemissionen av WESCs aktie och detta var första gången jag deltagit i en nyemission, därför undrar jag vad det innebär att dessa i min depå ligger som ”WESC BTA”? Kommer dessa ”konverteras” till vanliga aktier av sig själva eller hur funkar det? Vad betyder BTA?

  Min andra fråga gäller WESC i allmänhet. Vad tror du om bolaget? Jag köpte när de låg i 30kr och i och med nyemissionen har jag nog ett inköpsvärde på i snitt 25kr. Tror du det är för sent för att sälja?

  Tack på förhand!

  1. Hej Erik, tack för berömmet.

   BTA betyder Betald Tecknad Aktie och de kommer att bli vanliga aktier av sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/BTA_(aktie)

   WESC har jag ingen järnkoll på, men generellt är jag skeptisk till modebolagen. Ibland kan de växa väldigt snabbt under lönsamhet, för att sedan klappa ihop. Det känns inte som någon bransch för småsparare i allmänhet, men med lite tur så vänder det för WESC framöver.

  2. Hej,

   Alltid intressant att läsa det du skriver! Hur tänker du procentuellt på ett ungefär / kategori?
   För min del kan du utesluta ”Fastigheter” och ”onoterade skogsinnehav”. Och se på de övriga som 100%.

   MVH

   1. Hej! Jag har faktiskt inte tänkt särskilt mycket alls kring hur många procent jag ska ha i varje bransch. Jag har mer jagat bra bolag i olika branscher och det blivit som det blivit. Däremot när det gäller tillgångsslagen har jag det mesta i aktier (drygt 70%), en halvstor del i aktiefonder/ETF:er och en liten del i hedgefonder. Ungefär den fördelningen jag vill hålla.

 4. Hej Marcus!
  Investering och tips om Byggmax är ju klockren, alla siffror pekar uppåt, om man har lite tålamod så finns utsikter till en kursdubbling hoppas och tror jag.
  Men jag ser att Du inte har några tunga svenska verkstadsbolag i Din portfölj. Man kan undra varför?
  Ha det gott i kylan.
  värmande hälsningar
  s

  1. Hej Sture! Det finns ingen uttänkt anledning till att jag i nuläget saknar aktier stora verkstadsbolag och storbanker, i alla fall inte mer än att det på sikt brukar löna sig att äga aningen mindre bolag som kan växa snabbt under lång tid. Men där har ju Ratos industridel hittills inte varit någon höjdare… Blir det en börskrasch eller en skaplig nedgång nåt år köper jag kanske Alfa Laval eller Investor.

 5. Hej Marcus,

  Jag brukar följa din chatt på fredag och sneglar även in här i mellan åt.

  Jag har sett under en längre tid att du haft många av fastighetsbolagens preferensaktier i din portfölj.. Jag själv missade tåget att köpa balders och nu tycker jag de är på tok för dyra.

  Nu ser jag att Fast Partner skall släppa om 293:- och 20 :- i utdelning uppdelat på en 5 krona i kvartalet. Min fråga till dig är vad tycker du om deras vilkår? Är detta en preferensaktie värd att gå in i? Mvh Robban

  1. Hej Robban!
   Ja, det är en preferensaktie att gå in. Direktavkastningen blir 6,8 procent räknat på teckningskursen, vilket är i nivå med de övriga fastighetsbolagens ”preffar”. Preferensaktier ger i nuläget mycket bättre avkastning än räntefonder etc, men preffarnas aktiekurser hänger inte med uppåt om bolagen går bra och stamaktierna stiger. Å andra sidan skulle de inte hänge med nedåt heller. Vid fortsatt låga räntor är t.ex. Fast Partners preferensaktie en bra investering för utdelningsjägare.

 6. Hej! Vill först tacka dig för en bra blogg samt kloka investeringstips. Jag har bara en fundering kring hur du ser på konsultbranschen? Jag har köpt lite Connecta för 39.80 kr nyligen och tänker behålla dom ett par år. Jag vet att dom har haft det tufft och nu ny VD. Ska jag sälja eller tror du dom kan komma igen om ett år eller två?

  Tacksam för din input om du har tid

  1. Hej! Connecta har historiskt sett gett bra avkastning på bolagets egna kapital, vilket bådar gott långsiktigt. Vinsttrenden har varit negativ de senaste fem åren så aktien är inget givet köp. Med lite tur studsar börskursen upp om konjunkturen vänder. Konsultbolag har nämligen rätt bra hävstång på vinsten när beläggningen ökar.

 7. Hej Marcus!
  Ser att du har innehav i Ryska fastighetsfonden 1 och 2 som inte lyckats särskilt bra.
  Jag har själv investerat 1:an. Jag saknar helt förtroende för de som leder bolaget, det har försvunnit väldigt mycket kapital och insynen är minimal.
  Hur ser du på erbjudandet att byta aktierna till Norrpada?
  Har du någon uppfattning om de finns något att hämta om man behåller aktierna?

  Tack på förhand!

  1. Hej! Det är säkert det bästa att byta till Norrpada, det blir ju marknadsnotering framöver och ett sätt att dra sig ur. Norrpada blir som en fortsättning på fonderna, samma team men nya inriktning på fastighetsaffärerna vilket ska löna sig bättre. Jag undrar det jag… Jag ska i alla fall på informationsmötet de har den 27/8 och skriva ett blogginlägg om saken.

 8. Hej Magnus, har valt en annan strategi nu efter att ha sparat i aktier med varierande framgång sedan 40 år tillbaka. Det är all in i Didner & Gerges två svenska fonder samt Spiltans Investmentbolagsfond. Ser man historiskt på framförallt D& G:s ena fond är de svårslagna. Blir snart i klass med Buffet. Det är kanske tråkigare än vanliga aktier men avkastningen blir nog mycket bättre. Tar gärna emot dina synpunkter ! // Halmstadbo

  1. Hej! Marcus var namnet, inte Magnus. 🙂 Det låter som en enkel och bra strategi. Blir mer förvaltningskostnader, men du behöver inte välja aktier och följa dem. Enda orosmomentet är att förvaltarna Didner & Gerge nu tar steget tillbaka från sin Sverigefond, men förvaltningsfilosofin sitter nog i väggarna så det lär inte vara någon större fara. Jag skulle även gärna klämma in en bra globalfond i ditt sparande, men de svenska storbolagen är ju globala så det kompenserar rätt bra.
   /Marcus

 9. Hej Marcus!
  Tack för en trevlig chat och bra krönikor på PA.se!

  Jag är lite sugen på att köpa en fastighetsaktie för att bredda portföljen, men det är inte helt lätt att välja vilken då fastighetsaktierna i mina ögon, skiljer sig ganska mycket från andra aktier vad gäller P/E-värdering, direktavkastning och liknande. Jag ser att du t.ex. har Castellum i din portfölj, så jag har ett par frågor:

  1. Tror du att det är rätt tid för att gå in i fastigheter nu?
  2. Har du några tankar om vilket/vilka bolag som skulle vara vettiga att köpa?

  Sen har jag en mer allmän fråga också:
  3. Tror du att börsen börjar närma oss en ”topp” för den här gången och att man kanske därför ska ligga ganska likvid den närmsta tiden?

  Stort tack på förhand!
  /Erik

  1. Hej! Det är nog ett hyfsat läga för fastighetsaktier trots allt. Men tajming är svårt… 🙂 Det finns många bra fastighetsbolag på börsen. Just nu har PA köpråd på Castellum, men jag tipsar om några andra också i nästa hummer av Privata Affärer som kommer i december. Rekyler och även krascher kommer då och då på börsen, jag önskar jag visste när nästa kommer. Helt fullinvesterad skulle jag i vart fall inte vilja vara efter en lång uppgång.

 10. Hej Marcus!
  Ligger Du kvar i Byggmax? själv tycker jag att det finns skäl att göra så
  , det har varit gott intresse och god utveckling på aktien i år. Det finns tydligen många köpare och förmodligen återhämtar sig aktien så småningom, dessutom har de haft god utdelningspolitik.
  ha det gott
  Sture

  1. Hej Sture! Jag ligger kvar i Byggmax. Det gör jag så länge aktien inte ser direkt övervärderad ut. Kortsiktigt är det mer tveksamt hur bra läget är. Ha det bra!
   /Marcus

 11. Hej!
  Är nyfiken på att höra mer om varför du investerat i Alerian MLP och lite kring hur den fungerar. Har hört att den avviker skattemässigt från andra fonder i USA eller har jag fel? Hur påverkas det i så fall om man har innehavet i kf/isk?
  Vad tror du om den framtida utvecklingen för Alerian MLP om räntorna går upp?

  Och så vill jag passa på att tacka för en intressant blogg! Skriv gärna mer om dina tankar kring de enskilda innehaven i din portfölj

  Mvh och god fortsättning!

  PA

  1. Hej! Kul du gillar min sajt.
   Alerian MLP: Jag ville ha exponering mot den del av USA:s oljeindustri som inte är så prisberoende och som gynnas av all ny skifferolja de hittat där. Men kanske främst för att historiken och direktavkastningen är hög ovanpå det. Att ETF:en i fråga investerar i MLP:er spelar nästan ingen roll för svenska investerare. För de som skattar i USA spelar det roll, för mig som äger Alerian MLP i en svensk kapitalförsäkring och andra svenskar som skatter i Sverige blir det som att äga vilken ETF eller aktie i USA som helst.
   God fortsättning själv!

 12. Hej Marcus!
  Har lite tråkig situation privat, pgra fruns hälsotillstånd är jag bunden vid hemmet. Jag söker lite roligt att förgylla vardagen med. Funderar på att öppna en depå på 100´ och börja korttidsinvestera (dock inte daytrading). Köpa i kanske 5 olika företag, till att börja med följa rekommendationer i PA samt i pressen överhuvudtaget, sälja inom 1 – 6 månader och mest vara fullinvesterad Du är ju en försiktig general och med gedigna kunskaper, finns det några hållhakar, något att tänka på. Goda råd är bra att få. Mina övriga investeringar är defensiva.
  Har Du tid och lust att svara vore jag tacksam.
  ha det gott
  Sture

  1. Hej Sture! Tråkigt det där med fruns hälsa, men spännande med lite korta aktieaffärer. Det finns mycket att säga om korttidshandel, men mina råd är att du satsar på aktier i långa stigande trender. Gärna sådana som rekylerat ned, men ändå har stigande längre trend. En stop loss för att skydda dig mot nya nedgångar är nog också bra. Ibland vänder aktier upp efter att en stop loss löst ut och sålt ditt innehav, men det ska det tydligen vara värt i längden enligt de som skriver böcker och annat om trading. I vart fall anpassa din taktik efter hur du trivs och lyckas.
   Lycka till!
   /Marcus

   1. Vill även tillägga!
    Ju kortare tidshorisont man vill äga sitt värdepapper, desto svårare blir det att gå plus!

 13. Tack Marcus!
  Har läst PG idag och hittat några gamla favoriter som jag börjar bevaka, har tänkt att avvakta de kommande boksluten för SKF, Elekta, HMS samt Mindmancer till att börja med. kommer det en rekyl kan det vara tid med de tre förstnämnda, Mindmancer börjar jag nog redan nu med.
  Man borde nog ha dem i vanlig depå så att man kan dra av ev förlust.
  Betr skryt så tycker jag det är uppfriskande med att man talar om att man är bra, bort med Jante.
  ha det gott
  Sture

 14. Hej Marcus!
  Har fundering på att gå utanför Sverige med någon ytterligare aktie, har Fortum nu.
  Norge ligger nära och jag har tittat på Fred Olsen. aktien är i nedåtgående trend, utdelningen har varit makalösa 20 kr de senaste åren, policyn är 10 som man väl minst kan räkna med. Ser att Du har den och förmodligen är väl uppdaterad. Nedåtgående samt stor utdelning, känns som en varningssignal, finns det några bekymmer för bolaget som sådant?
  med vänlig hälsning
  sture

  1. Hej Sture! Fred Olsen Energy må vara lågt värderade, men deras flotta är ganska gammal. De har bara ett fåtal nya oljeplattformar, men intressant nog ett par nya ultra-djupvattenriggar på gång. Å andra sidan är många sådana på väg ut på marknaden, vilket kan pressa priset (raterna). Fred Olsen får dessutom en stor underhållskostnad för en borr-rigg under 2014. Fred Olsen lär inte få helt lätt att få utdelning och vinst att stiga de närmaste åren, men håller sig oljepriset på bra nivåer så borde nedsidan vara rätt liten trots allt. Aktien och bolaget är lite mer en stillastående kassako än exponering mot tillväxt och stora kurslyft.

   Vänliga hälsningar
   Marcus

 15. Hej Marcus!

  Följer dig på Priv. aff. och bloggen och tycker att du är mycket ärlig i och med att du visar din privata portföljs allokering och diversifiering. Det skulle dock vara ännu ärligare om du visade på hur du viktade dina innehav, åtminstone på allokeringsbasis. På så vis skulle vi som dina läsare få en fingervisning om hur du privat bedömmer rådande situation på marknaden i förhållande till de råd du ger.

  Det skulle också vara intressant att veta hur du resonerar kring rebalansering, både privat och som ”rådgivare”.

  Hälsning / Per

  1. Hej!
   Det är en bra idé, någon gång om året (eller oftare om något förändrats rätt mycket) skulle jag kunna berätta viktningarna i portföljen.

   Hälsningar
   Marcus

 16. Hej Marcus!
  Du liksom jag har Balder pref, de stiger fortfarande trots att de är över inlösenbeloppet. jag har 500 st , utdelning per år 10.000, kursvinst för ögonblicket c:a 27´. Har varit inne på deras hemsida och kollat men har inte fått klart för mig vid vilket datum inlösen skall ske, någonstans i bakhuvudet finns 2017, om det är riktigt så kan det kanske vara dags att sälja och kamma hem vinsten, har den i ISK. Du har säkert järnkoll på detta.
  Du har ju semester nu, jag tror dock inte att Du släpper greppet om Dina investeringar.
  Hoppas att Du får bättre väder i fortsättningen. Vi här i Bohuslän har haft det bra på den punkten. har inte fått så mkt regn. det gäller att vattna, men istället har gräsmattan stoppat att växa, klippt idag, 3 veckor sedan förra, allt jämnar ut sig.
  ha det så gott och vårda Ditt fina skägg.
  mvh
  Sture

  1. Hej Sture!

   Ja, det är konstigt att Balder Pref stiger över inlösenkursen på 350 kr. Jag hittar inget om 2017, utan bara att bolagsstämman kan besluta om inlösen. Det kan alltså ske relativt snabbt även om det kanske inte är troligt. Direktavkastningen räknat på börskursen har blivit låg och jag överväger mitt innehav i Balder Pref även om alternativen är få. Att en aktie gått upp för mycket är ett kärt problem. 🙂

   När det gäller vädret får jag vara glad att skägget inte växer ännu snabbare av kyla och regnskurar, men senast i augusti blir det soligare för då börjar jag jobba igen. 🙁

   mvh
   Marcus

 17. Snabb fråga, varför äger du ett så dåligt bolag som Ratos?
  Dom underpresterar och har dåliga innehav, vindkraft och badrumsföretag kan det locka?

  1. Jag köpte Ratos innan finanskrisen, efter en stor svacka vände aktien upp för att sedan falla tillbaka igen. Jag är missnöjd med det förstås, men skulle de få fart på sina innehav skulle aktien lyfta. Tills dess är direktavkastningen trots deras sänkning häromåret god. Vi får se när jag till slut eventuellt ger upp i Ratos. Det hela beror även lite på vilka andra aktier och värderingar som finns på börsen.

 18. Ser att du har reklam från Oriflame på din sida, kan aktien vara en liten krydda i en långsiktig portfölj?

  1. Reklamen matas fram av Google Adsense utifrån ord på sajten. Oriflame är mycket riktigt en krydda, men den här typen av turn around-kandidater lämpar sig bättre om något kortare innehav. Oriflames problem kan i värsta fall hålla i sig så sitt inte med problembolag allt för länge så att säga.

 19. Hej!
  Jag tror jag någon gång läste om när du nämnde en Bear-produkt där hävstången är månatlig. Jag har försökt att hitta någon sådan, men ej lyckats.
  Vet du var jag kan hitta det?

  Allt gott!
  Simon Johansson

  1. Hej, jag kan inte minnas det. SHB har certifikat där hävstången alltid är fast, till exempel *2. SEB har hävstänger som är fast jmf det ursprungliga beloppet, vilket betyder att de ändras vs marknadspriset på certifikatet. En hävstång på *2 är därför snart t.ex. *1,7 eller *2,3. Men båda bankernas certifikat har en hävstång som gäller på dagsbasis.

 20. Hej Marcus!
  sitter i en egentligen behaglig situation, har fått in en del för Axis och Dibs bla. och skulle vilja placera i Reits och/eller ETF. Läser en artikel i Guiden som Du skrivit. Blir förvirrad på ett högre plan iaf. Ser också vad Du placerat i. Vore tacksam om Du kunde välja ut de två -tre bästa av Dina placeringar i nämnda papper. Detta är helt nytt för mig,
  med vänlig och solig hälsning
  sture

  1. Hej Sture!
   Av mina amerikanska investeringar liter jag nog mest på Digital Realty Trust och Realty Income när det gäller REIT:s. För ETF:er säger jag MDIV och SDIV. Och som vanligt är jag alltid lite osäker med tajming. 🙂
   Vänliga hälsningar
   Marcus

 21. Tack, Du kung av ETF !
  Själv hade jag funderingar på SPFF och SDIV, jag är ju 50 år äldre än Du och har en kortare placeringsfilosofi, tänker jag fel där?
  följer Dig inte alltid, men i de fall jag gjort så har det fallit väl ut, Dibs, Byggmax, Castellum, Har ett flertal preffar, de hade varit färre om jag inte lyssnat på Dig. Nu senast har jag köpt Fortnox, som Du nämnt som en chansaktie med potential.
  ha det bra
  sture

  1. Risken med SPFF och preferensaktier är om räntor och än värre inflationen tar fart. På någorlunda kort sikt lär de fortsatt vara bra placeringar, även om valutakurser påverkar avkastningen rätt mycket i SPFF (vars preffar nog inte lär stiga i kurs särskilt mycket). Vanliga aktier har lättare att stiga i kurs om dollarn faller.

   Jag hoppas Fortnox stiger nu när du köpt, det är hög risk där.

   Lev gott och välmående!

   1. Hej Marcus
    Tack för all information du ger ut uppskattas jätte mycket.

    Har en fråga till dig.

    Om man köper Investmentbolag med substansrabatt vi säger att aktien kostar 406 kr men igentligen är värd 476kr. Då tjänar man ju 70 kr per aktie alltså 700kr på 10 ST. Är inte det helt otroligt billigt när man dessutom får en direkt avkastning. Småländsk som man är undrar jag om de är en bra taktik att bara köpa på substansrabatt.

    1. Hej! Visst är det en bra idé att äga investmentbolag om man kan köpa till substansrabatt, men rabatten lär bli kvar så om du ska sälja får det bli bli med rabatt det också. Fördelen är därför istället att rabatten gör att du kan köpa in dig till de underliggande tillgångarna till bra pris och därmed få bättre avkastning än om du köpt utan att gå via investmentbolaget.

     1. Ja just de, det är så man ska tänka. Tack så mycket för svaret så roligt att kunna fråga en riktig aktie mästare.

  1. Hej! Weintraubs förra fond gick inte bra, men kanske hittar han åter formen nu när han är tillbaka i Skagen Fonder. Det är upp till bevis. Har du ingen globalfond eller bara en i din portfölj är Skagen Focus ett alternativ.

 22. Hej,tittar på Hemfosa Pref som du rekomenderade.iI privata affärer nr 4 2015 står dom i 374 kr,och nu i 172,50 vad har hänt?

 23. Hej Marcus!

  Jag läser Dina artiklar i PA , följer Din chatt och undrar nu hur stor risk det ligger i SPFF (GlobalX Superincome)? Kan man använda den för att ”parkera” sin likviditet där och få en bra avkastning? Vilka risker finns med denna jämfört med andra, mer passiva placeringar som t ex ett vanligt räntekonto?

  Tack på förhand,
  Peter

  1. Hej!

   SPFF lär gå ganska svagt om räntorna stiger långsiktigt i USA och det blir heller ingen bra placering om det blir hög inflation i Sverige. Dessutom finns en valutarisk och källskatten som dras från utdelningen får du inte tillbaka förrän efter tre år i KF. Med det sagt är räntor och valutor ganska cykliska och borde inte trenda åt något håll i evigheter. På sikt jämnar det alltså ut sig. Direktavkastningen i SPFF är hög och kommer från trygga utdelningar, så fonden funkar som ett komplement till andra trygga sparpengar. Högre risk men också troligen högre avkastning än ett svenskt sparkonto.

 24. Hej Marcus!

  Jag funderar på att börja spara lite till pensionen (är 30år nu). Min tanke är att spara i någon fond, och att spara mellan 500-1000kr /mån. Har du något förslag på bra fonder?

  Mvh
  Daniel

  1. Hej!

   Bra du ska börja spara. Jag rekommenderar i så fall bra fonder som placerar i många länder, säg Carnegie Worldwide och AMF Aktiefond Världen.

   mvh
   Marcus

 25. Hej Marcus. Jag tycker att du duktig och vill hjälpa människor med sparandet. Själv har jag ISK Avanza. Jag har aktier i HM. Telia. Volvo. NetEnt. FEB. Investor. Kinnevik. Latour. Lundbergs. Xano industri. Itab shop concept. Alfa laval. Det är långsiktigt. Vad tycker du om portföljen? Sedan fondsparar i LG global index 40%. Spiltan investement 20%. D &G smal micro cap 20%. Evli frontier 10%. Fidelity emerging usd a 10%. Långsiktigt 10-20 årssikt. Hade du ändra något? I fonder 14000 i månaden. Tacksam för ett svar. För att det du säger väger högt hos mig.
  Mvh.jacke

 26. Hej, köpte IBM i oktober, men fick ingen utdelning fastän ex-date är i november. Hur kan det komma sig?

  mvh

 27. Hej!
  Jag är 50 år sjukpensionär.
  Har en pension på ca 30K i månaden.
  Jag har samlat på mig lite aktier igenom åren.Totalt ca 100 st.olika bolag i 4 olika banker.Dagsvärde ca 7 milj.
  Jag tycker det är jobbigt att hålla koll på så många bolag.
  En del vet jag inte ens vad de driver med,köpt på rena rekomendationer.
  Kan du ge mig råd hur jag ska investera med lite lättare portfölj och med tanken på att jag inte kan jobba mer?

  1. Hej!
   Börja gå igenom dina aktier och bestäm dig för vilken aktiestrategi som passar dig. Kan du inte jobba mer är mitt råd att leva på aktieutdelningar istället och det räcker 7 miljoner kr till. Välj bra bolag och de som har stabil utdelning. Fundera även på att successivt flytta dina aktier till en enda depå, förslagsvis ISK hos Avanza. Blir förstås lättare att hantera allt då.

 28. Hur kommer det sig att du äger Alfa Laval dom brottas inom Olja och gas precis som Aibel. Borde inte Alfa Laval ligga bra till och även Aibel när det vänder?

  Hälsningar Patrik

  1. Alfa Laval får intäkter från fler branscher än olja, men visst ligger de rätt bra till om råvarubranschen vänder. Alfa Laval har aldrig sänkt utdelningen.

 29. Hej Marcus
  Tack för bra böcker och chatten på PA. Efter att tagit del av din portfölj funderar jag på att vikta om en del i min. Dök upp ett par frågor:
  Om du skulle välja 10-12 i din portfölj. Vilka?
  Vid utdelningar på utländska innehav så är KF bäst om jag minns rätt? Behöver jag vara aktiv för att få tillbaka källskatten?
  Tack på förhand!

  1. Hej!
   Skulle jag ha 10-12 innehav vore det färre än vad jag har idag. Då skulle jag ha fler investmentbolag. Annars skulle jag nog ta de som finns i min portfölj men som rekylerat och ligger ganska lågt i kurs.

   Källskatten får du i regel tillbaka automatiskt efter några år om du har KF. I alla fall hos många banker och mäklarfirmor, men kanske inte alla.

 30. Hej.
  Vad tror du om Enea? Direktavkastningen ligger på 4,2% och aktien har gått som tåget på slutet är det läge att ta hem vinsten och byta ut Enea mot att bolag med högre direktavkastning? Vilket bolag skulle du rekommendera isåfall? Funderar på att öka i Sampo.
  Skulle vilja passa på och tacka för bra böcker!!!

  1. Hej!
   Kul du gillar mina böcker. Enea har större kurspotential än Sampo, men också högre risk. Svårt att jämföra bolagen. Jag vill gärna se hur Eneas förvärv av Qosmos slår igenom på försäljning och vinst innan jag tycker det är värt att sälja.

 31. Hej! Är dina innehav du delger ovan aktuella? Blev lite förvirrad när inlägget under var från 2012.. men scrollade man ner kom det mer aktuella inlägg.

  1. Hej! Innehaven är uppdaterade och aktuella per nu 2017, men sidan har funnits och kommenterats sedan 2012. Därför finns det en del äldre kommentarer.

 32. Hej! Du har en ETF som jag efterlyst ett tag, en månadsutdelare som har DA kring 10%. Calamos CHI. I dagsläget har jag PCN, som jag funnit via Petrusko. Men jag hade även PHK som sjönk rejält, vilket fick mig att tveka kring PCN. Problemet är att jag inte riktigt förstår vad jag gett mig in på, vilket är ett rookie-mistake. Men att stirra på morningstar-sidor har inte gett mig dömycket kött på benen. Har du några tips för mig att lära mig mer om ETF´er? Vad har fått dig att välja CHI? & hur lång horisont har du?

  Mvh
  8eunderverket

  1. Hej!
   Jag valde CHI av dessa skäl. ETF:er och andra fonder är svåra. Att det är så många olika innehav i fonderna gör att det är svårt att veta exakt vilka möjligheter och risker som finns gömda där. När jag skrev Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning funderade jag en hel del kring hur vi bäst ska hitta bra ETF:er, men hittade ingen lysande metod helt enkelt för att det inte finns någon.

   En tumregel är att hög direktavkastning som 10% innebär en hel del risker. Med så hög direktavkastning lär kursutvecklingen bli relativt svag eller oförändrad. Kan bli hyfsad totalavkastning ändå.

 33. Hej Marcus,

  Bråttas med surdegarna HM och Telia i min utdelningsportfölj. Tror du HM tar sig upp igen? Börjar känna att pengarna kanske jobbar bättre någon annan stans ><

  1. Hej!
   Jag trodde det länge, men tvekar nu mer än någonsin. Blir det ingen ljusning i marginalerna för H&M i nästa rapport den 30 mars så…

   1. Hah, där satt den! Skönt att vara ute va? Själv sålde jag halva min HM-post härom veckan, blir till att sälja resten om det kommer någon rekyl.

    Man har aldrig tråkigt med aktier, den saken är säker 😀

    1. Lite skönt kanske, men blir säkert upprekyl nu. Aktier är verkligen underhållande.

 34. Hej, Marcus!
  En dag när du har riktigt tråkigt, och inte vill träna, så kanske du kan dela in översta stycket (Aktier och börshandlat) i några underrubriker? Skulle bli enklare att se då.

  Tex Preferensaktier/Svenka aktier/Utländska aktier osv.
  Bara en tanke. 🙂

  1. Hej!
   En bra idé, men just nu kommer alla innehav utom ETF:erna i bokstavsordning vilket de även gör i min excelfil och i innehavslistan hos min nätmäklare. Praktiskt för mig, men det kan bli tydligare för er läsare med mer kategoriseringar.

 35. Hej Marcus,

  Vad tycker du om ETF:en XACTHDIV som startades idag? Känns spontant som en rätt bra bas i en utdelningsportfölj tycker jag!

  1. Hej!

   Ja, jag tycker att nya ETF:en Xact Högutdelande är en bra bas i en utdelningsportfölj.

 36. Hej Marcus.
  Jag har sett att jag inte betalar källskatt på utdelningarna från ett av bolagen i min utländska portfölj, Brookfield Infrastructure Partners LP. Jag ringde Avanza, men de kunde inte ge nåt bra svar. Så läste jag ett gammalt inlägg på gustavs aktiebolag, där han varnade för bolag som slutar med LP, LLC. Apollo Management LLC är ett sådant? Vad beror det på? Betalar du källskatt på APO? Kan du regleringarna kring detta?

  1. Hej!

   Det dras källskatt på utdelningen som jag får från Apollo Global Management i alla fall. Åtminstone tidigare gick det inte alls att köpa amerikanska LP och MLP som svensk, men LLC och kanadensisk LP går tydligen. Jag hittar fortfarande inte Stonemor LP hos Avanza så det har nog inte ändrats något.

    1. Jag har mejlat Nordnet och frågat nu. Det är ju en common unit av Stonemor LP som går att handla där. Hoppas få svar på vad det är exakt.

     1. Ja, idag fick jag det. Det går inte att handla Stonemor via Nordnet. Det ser bara så ut när man kan söka upp dem. LP är en bolagsform som inte funkar i Sverige helt enkelt.

  2. Bep.un är registrearat på bermudas, därför betalar du ingen källskatt.
   För övrigt så verkar det som att Lp, Mlp, LCc, Plc inte bedöms lika trots att de har samma ändelse, tex unilver plc är utan källskatt medans Medtronic Plc beskattas med 27%. Varken Avanza eller skatteverket verkar veta något heller men det verkar som att de ändelser som inte kan ägas av utomsocknes inte kan köpas via tex avanza. De som kan köpas borde då rimligen vara legitima.

   1. LP och MLP är bolagsformer som är ungefär som svenska kommanditbolag och ska därför beskattas helt annorlunda även i KF. Mycket ofördelaktigt tydligen. Det är därför det inte gått via t.ex. Avanza.

 37. Hej Marcus! Har också försökt ställa frågor via chatten men som den populära aktie/fondgurun du är så är det knepigt. Gör dock ett gott försök här.

  Har 130k hos handelsbanken i Norge som jag inte vill överföra ännu till sverige för att norska kronan försämrar värdet så jag tänkte hitta någon bra fond att lägg in dem på. Har du något bra tips? Jag följer era aktieråd men på fondsidan är jag helt ”lost” .

  Detta är pengar jag inte har bråttom att ta ut. Tack för en otroligt bra sida!

  1. Hej!
   Du menar en fond som säljs in norska kronor? Oavsett svårt att bara rekommendera en fond, allt beror ju på placeringshorisont och sparande i övrigt.

 38. Hej Marcus,
  Har tänkt köpa lite utländska aktier men känner att jag skulle behöva lite feedback på de aktier jag väljer mellan. Min placeringshorisont är 10-15 år (helst längre) och i dagsläget består portföljen av Axfood, Beijer Alma, Castellum, Intrum, Investor, Kindred, Kinnevik, Latour, NetEnt, Nibe, Nolato, Skanska, Nordea.

  1). Funderar på att plocka in Sampo eller Danske Bank istället för Nordea, någon du föredrar? Eller ligga kvar?

  2). Övriga att komplettera med är Tomra samt Fresenius Medical Care AG & Co KGaA. Verkar det vettigt tycker du :)?

  3). Sen skulle jag gärna vilja få med ytterligare en aktie (gärna utanför Europa), ser att du har en del utländska aktier, någon du skulle kunna rekommendera som inte är för ”dyr” just nu som skulle passa bra på lång sikt?

  4). Finns det någon aktie som du skulle plocka bort avseende min nuvarande portfölj :)?

  Blev några frågor, förstår om du inte orkar återkoppla kring alla men jag kan alltid hoppas :). Hoppas du får en härlig sommar!

  Mvh Jonas

  1. Hej!
   Jag gillar Sampo och Tomra.
   Svårt att rekommendera en enskild utländsk aktie till.
   Långsiktigt är jag osäker på speloperatörer som Kindred, konkurrensen och regleringarna kommer att förändra en hel del.

 39. Hej Marcus,

  Jag kopplar på denna tråd då jag har liknande innehav.

  Har också tittat på Fresenius Medical Care AG & Co KGaA och tycker den ser intressant ut att ha med i portföljen utifrån dess utdelningshistorik. Har du någon åsikt om denna aktie?

  Vad tycker du om Vitec, skulle den platsa i en långsiktig utdelningsportfölj? Om jag tittar på deras BR så står goodwill för en stor del jämfört med EK, är detta något man bör i beakta tycker du?

  1. Hej!
   Nej, tyvärr. Känner inte till dem.

   Vitec gillar jag som tillväxtbolag. Stigande utdelning sedan många år. Goodwillen finns där för de har gjort många förvärv. Så länge bolagsköpen lyckas är goodwillposten inget problem.

 40. Hur kommer det sig att du inte har någon av bankerna t.ex Swedbank som har så hög utdelning/direktavkastning?

  En av mina få som gått OK dessutom sen jag började i Maj, dom och Tele2. Många andra som Assa, atlas copco, intrum etc. har gått jätte mycket minus!

  Hur tänker du nu när börsen är skakig, köper du mer eller sitter och väntar eller tom säljer?

  1. Ett av mina största innehav är Sampo, som är störste ägare i Nordea. Via Sampo får jag dessutom en stor försäkringsrörelse.

   Jag har minskat lite i Alfa Laval och Akelius och ökat i andra aktier som inte står lika högt, som New Mountain, Skanska och Hexpol.

 41. Jag har lite frågor..

  Jag förstår inte det här med certifikat som ofta kommer upp om jag söker på t.ex Facebook, Google etc på Avanza, vad är ett certifikat?

  Vad tror du om denna portföljen (lång sikt, främst utdelningsfokus men kul om kursen går hyfsat också) någon du skulle ta bort eller lägga till?

  Investor, Kinnevik, atlas Copco, alfa Laval, ABB, netent, kindred, acando, paradox, skanska, Akelius pref, ALM pref , astra zeneca, Axfood, Betsson, Bilia, ework, hemlösa, husqvarna, Swedbank, Intrum, Swedish match, NCC, Nobia, nobina, resurs, sweco, Tele2, Telia, Volvo

  Har ännu fler men tänker framförallt på dessa. Finns det någon nackdel med att ha så många? Jag tycker det är roligt att sprida i olika bolag..

  Har du några favoritaktier för 2018?

  Trevlig helg / Mia

  1. Ett certifikat är en skuldsedel vars värde följer en annan tillgång. Det finns certifikat med hävstång och det finns de som stiger i värde när t.ex. aktien faller. Certifikat behöver inte följa just aktier, utan kan vara kopplade till andra tillgångar.

   Din portfölj är onekligen riktigt bred. Gillar du ditt upplägg så fortsätt, jag säger aldrig nej till breda portföljer.

 42. Hej Marcus!
  Jag är lite osäker över skillnaden gällande utdelning på ”Aktiespararna Direktavkastning” fond och ”XACT Högutdelande” ETF
  Om jag har förstått det rätt så ger ”Aktiespararna Direktavkastning” ingen utdelning i form av kontanter utan den återinvesteras automatiskt fonden. Medan ”XACT Högutdelande” ger utdelning i kontanter?

  Mvh Johan

  1. Hej!
   Xact Högutdelande är en ETF (börshandlad fond) och Xact har lovat ca 4% i direktavkastning. Här får du med andra ord likvider utbetalda till dig.

   Vanliga fonder som Aktiespararna Direktavkastning ger i regel inte utdelning till dig som fondsparare utan behåller utdelningen som fonden får av sina aktieinnehav och återinvesterar den. Tidigare kunde enstaka fonder dela ut kontanter till dig som fondsparare och automatiskt låta/tvinga dig köpa nya andelar.

 43. Vad tror du förresten om NetEnt nu när den har gått ner så pass mycket? (alltså på längre sikt?)

  Tänkte även på att du sålt av Akelius pref men är inte Sdiptech pref i ungefär samma läge? Ligger också nära inköpslösen. / M

  1. Sdiptech ger mycket högre direktavkastning, men ändå till vettig risk. Akelius direktavkastning är nu bara 6%.

   Netent tror jag fortsatt på sett på 5-10 års sikt. Att kursen går ned spelar ingen roll. Däremot vore det kortsiktigt illa om uppgifterna om problem med nya spelen skulle stämma.

 44. När jag kollade på Avanza stod det 0% direktavkastning på Sdiptech. Dock så verkar det inte alltid stämma då det står historisk utdelning om man kollar på tidigare datum..

  vet du varför det ibland står 0%?

  1. Det står också hos Avanza att de delar ut 2 kr per kvartal per preferensaktie och det gör dem. Jag tror det handlar om att Avanzas statistikleverantör inte klarar av kvartalsutdelningar så bra alla gånger.

   1. Jag var i kontakt med Avnza om detta vilket beror på att det är stamaktiens utdelning som styr även för preferensaktien. Avanza är medvetna om problemet men har ingen lösning för tillfället.

 45. Vore intressant att se viktningen av dina aktier. vilka 3 har du störst innehav av (och tror starkast på i din utdelningsportfölj framåt)?

  1. I mån av tid lägger jag enstaka gånger upp en sånt blogginlägg. Alla mina innehav har ca 2-4% i vikt i portföljen så det är inga enorma skillnader.

 46. Har några frågor kring om du alltid tycker att aktier är dyra när dom gått upp länge eller om det finns de du tycker är intressanta även då och i så fall vilka? Eller köper du mer de bolag som gått ner en period

  Vad tror du om t.ex. Atlas copco som har en stark uppgång det senaste?

  Tänker även kring NCC, vad tror du om dom? som istället gått ner ganska mycket det senaste. För mig lockar det att sälja dom som gått upp mycket och istället köpa t.ex. NCC och HM och Skanska som verkar ligga lägre.. (men jag är lite osäker på om dom ligger lägre av en anledning och om jag borde tänka tvärt om?

  Vilka aktier fyller du på förtillfället?
  Tacksam för dina tankar !

  1. Atlas Copco är dyra sett till P/E-talet och det ställer stora krav på vinstlyft framöver. Kursen kan fortsätta upp för det, då det råder goda tider.

   NCC borde vara billiga långsiktigt sett, men jag har inte riktigt koll på hur bra deras efterfrågan blir närtid. H&M är i en svår omställning mot e-handel och kassaflödet efter utdelningar och investeringar är negativt.

   Senaste månaden har jag ökat i främst Xact Högutdelande, New Mountain Finance, Skanska och Estea Kapbevis1

 47. Hej!

  Jag är en nyexad student och skulle vilja börja med en utdelningsportfölj.. är nyfiken på Realty Income men har inte så stor koll med KF istället för ISK.. Jag har för närvarande inte mycket lån och kommer nog inte ha det på i alla fall 2 år (Har dock CSNlån..) Skulle det nu då vara mer värt att använda ISK för att sen kvitta med källskatten mot ISK-skatten?

  Jag har läst din bok om utdelningar och den är inspirerande! Keep up the good work!
  MVH

 48. Hej Markus,

  Vad händer med alla preferensaktier nu? Jag tycker dom har en bra utdelningsprocent och trodde dom skulle vara lite mer trygga. (iaf vissa av dom)!. Är det en dålig långsiktig investering nu?

  Jag tänker på t.ex. K2A som ger mig en stabil utdelning men som går ner mycket nu. Är detta en preferensaktie som du skulle sälja eller behålla och tro att det bättras?

  1. Hej!
   Många preffar har varit mycket dyra, så det är naturligt det faller här och var. Det kan vara en dålig kortsiktig investering i främst bostadsutvecklarnas preffar, men nog ingen dålig långsiktig. Osäkerheten har ökat och jag tror inte på överilande beslut åt något håll. K2A är en högriskpreff, men bara för kursen är nere på 2015-2016 års nivåer är det ingen kris direkt.

 49. Hej Markus

  Har du eller planerar du att öka eller omallokera i befintliga innehav alternativ tittar du på något nytt och spännande förvärv?

  Mvh

 50. Hej Marcus,

  Jag månadssparar till mina barn i en KF (ligger i samma KF). Fördelningen av innehavet ser ut enligt nedan;
  -Länsförsäkr. Global Indexnära (50%)
  -Länsförsäkr. Tillväxtm. Index (20%)
  -Investor B (7,5%)
  -Kinnevik (7,5%)
  -Nibe (7,5%)
  -Netent (7,5%)

  Vad tycker du om innehavet samt fördelningen? Är långsiktig (ca 15-20 år). Bör man vara orolig för Netent?

  Sen sparar jag även till mig själv och hade tänkt plocka in en utländsk aktie. Vilken skulle du valt av följande; Alphabet, Nvidia, Amazon, Johnson&Johnson, DSM NV. Samma sparhosrisont här (15-20 år).

  Trevlig helg!

  /Jonas

  1. Hej!
   Jag skulle inte våga ha så mycket i indexfonder, men annars har jag inget att anmärka på.
   Amazon har mest spännande utveckling men JNJ är tryggast. Svårt val.

   1. Hej,

    Tack för dina svar. Av vilken anledning skulle du inte våga ha så mycket i indexfonder?

    Mvh Jonas

    1. Index som bygger på börsvärden eller aktiernas handel blir ibland lite dumma. Ju mer en aktie stiger i värde desto tyngre väger den i index och därmed fonden. Risken för att den ska vara för dyr beaktas inte alls. Ett exempel är att Fingerprint kom med i OMXS30 först i januari 2016, ungefär när aktien toppade.
     Smarta-indexfonder följer index som bygger på t.ex. utdelningar eller bolagsvinster, vilket jag gillar mer.

 51. Hej Marcus

  vad tror du om Nevport emissionen som är igång nu?
  Swedbank Robur har gått in i den. De tog 16 mille av 57 mille, så de hamnade under 10%.

  Bra tillväxt.
  Inom fordonsindustri. Andra industrier där konsulter inom elektronik behövs.

  Konsultbolag, höga marginaler, bra värdering ca 150 mille, omsättning https://www.allabolag.se/5567523369/devport-ab

  Direktavkastning kommer ligga på ca 3-4% kanske..

  Ska man?
  Ska du?

  Teckna: Ja eller nej?

 52. Hej Marcus,

  Tänkte på ditt innehav Apollo Global Management. Det har ju bara gått upp sedan jag köpte in mig och just nu ligger jag nästan 40% upp. Vad tror du, skall jag sälja av eller tror du att bolaget är ett bra långsiktigt case, 5-10 år?

  Vänliga hälsningar,

  1. Hej!
   Svårt att säga, Apollo är kanske inget fynd längre. Direktavkastningen är ändå bra, lite beroende på om vi räknar direktavkastningen på det senaste kvartalets utdelning på årsbasis eller tar de senaste fyra utdelningarna.

 53. Hej,

  Jag har haft 500 000 bunden på ett sparkonto med 1.65% ränta där tiden gått ut. Jag skulle vilja placera dessa i 5 aktier eller preffar och få ut så mycket som möjligt/månad el år i utdelning med så liten risk som möjligt att bolaget går i konkurs. Jag bryr mig inte om kursen går upp/ner eftersom utdelningen är det viktiga MEN jag vill inte att bolaget ska gå så dåligt att utdelningen slutar komma.

  Kan du rekommendera 5 aktier som passar med ovan på obegränsad tid?

  1. Hej!
   Det enkla svaret är nej. Aktier passar inte på obegränsad tid, utan är något vi får se över då och då. Med det sagt är utdelningen väldigt trygg i aktier som amerikanska Johnson&Johnson och svenska preffen Akelius Pref, men båda aktierna känns rätt dyra i nuläget.

 54. God fortsättning, Marcus!
  Tänkte sätta en del av mina kontanter över i Spiltan Högräntefond. Synpunkter? Riskfyllt?
  Är det dax att fylla på i Alm Pref?

  Bästa

  Thom

  1. Hej!
   Det är en helt okej fond.
   Alm Equity Pref är jag fortsatt lite osäker på. Jag undrar om det har blåst över för den här gången än. Svårt att säga. Det skulle kunna bli en omgång oro till under 2018, även om utdelningen från preffen känns säker.

 55. Hej Marcus,

  Hur tänker du framåt kring:

  NetEnt?
  Skanska?
  Tele2?

  Fyller du på nu i alla 3 närt dom gått ner, eller i någon? avvaktar du eller säljer någon?

  1. Hej! Jag minskade i Tele2 efter Comhem-fusionen. Behåller resten så långe kurstrenden är uppåt långsiktigt rent tekniskt (MA200). Jag har inte agerat i Netent eller Skanska sedan deras respektive vinstvarning, men jag behåller nog det mesta där.

 56. Hej!
  Hur ser du på APO nu? 40% upp – läge för att ta hem del av vinsten? Ligga kvar? Öka?

  Det omvända gällande NMFC? Har gått ner 10%. Läge att fylla på?

  Tacksam för svar.

 57. Hej Hernhag! Du har ju varit inne på detta lite tidigare; men hur gör du med preffar, REITS och andra aktier som är lite mer räntekänsliga. Behåller du, viktar du ner, ökar eller säljer allt nu när räntan börjar ticka upp?
  Några av de jag har är fortfarande på plus, medan några gått ner på minussidan. Vet inte riktigt hur jag ska göra. Kan du ge ett råd?

  Tack för en bra sida och ha det gott!

  1. Hej! Det mesta ligger kvar orört. En del preffar blev dyra och t.ex. Akelius ligger högt kurs trots att räntan gått upp lite så den sålde jag ifjol. Så länge mina REIT:s höjer utdelningen behåller jag det mesta.

 58. Hej Marcus. Måste bara tacka för bra böcker, chatt, hemsida och podd!

  Jag försöker hitta något bolag som håller på med förnyelsebar energi att investera långsiktigt (10-15 år) i? Har du något tips?

  Fortsätt göra din grej!

 59. Har du sålt NetEnt nu eller är jag blind? =D

  Är det några utdelningsaktier du tycker är prisvärda nu?

  Ökade lite i akelius bla när dom gick under inlösenkursen.

 60. Hej Marcus,

  Såg precis att HASI-aktien minskade kraftigt i värde. Hittar ingen information om varför. Har du någon koll och hur tänker du kring aktien? Fortsatt köpvärd eller tvärtom?

  Vh

  Pontus

  1. Hej, HASI går ned på rapporten. Marknaden ogillar bolaget för tillfället och jag tror ledningen guidat för ingen utdelningshöjning kommande året. Jag tvekar mest på kort sikt, men håller visst hopp på längre sikt.

 61. Hej Marcus!

  Många utdelningsinvesterare har Axfood i sin portfölj och hyllar denna. Du har inte Axfood (eller Ica) i din portfölj, vad är det du inte gillar här?

  Mvh Sigge

  1. Hej!
   Hade ICA haft en bra nätsatsning hade jag kanske köpt dem på rekyl någon gång. Axfood har haft begränsade tillväxtmöjligheter men det kanske ser lite bättre ut nu, men inte så aktien lockat mig även om jag inte har något emot den heller.

 62. Hej Marcus!
  Gör du någon skillnad i din aktiestrategi beroende på hur mycket kapital du har att investera?
  Säg att du har 100 000 och ska investera i tre stycken aktier med sparhorisont 5-8 år. Väljer du då samma tre även om du bara har 10 000 att investera eller väljer du då några andra mer chansaktier som kan ge mer i avkastning?

  MVH

  1. Hej! Jag skulle välja samma aktier. Däremot skulle jag i takt med att jag närmar mig miljonen ha allt fler aktier för att sprida riskerna allt mer. Ju större kapital desto viktigare att inte förlora det.

 63. Hej Markus!
  Vad tror du om en portfölj innehållande Storytel, vitec, bahnhof, Nibe, Castellum på 5 års sikt jämnt fördelat?

  Mvh

 64. Hej Markus!
  Hur bör jag tänka när jag väljer aktier till så liten risk som möjligt?
  Vad tror du t.ex om Leovegas? Bra bolag eller stor risk?
  Något exempel på ett bolag som man kan köpa till låg risk?

  Mvh

  1. Hej!
   Leo Vegas är ett bra bolag och har troligen den bästa mobilappen. Aktien innebär däremot hög risk då branschen har snabb utveckling och aktien är högt värderad. Heba Fastigheter har däremot låg risk, men då också lägre potential.

 65. Hej Marcus! Nyligen läst ut ”din bok” ”Bli rik och fri med aktier” och är så J*VLA nöjd.

  Jag har hållt på med aktiemarknaden sen i början på året och efter att jag har läst igenom din bok så har fått en sån jäkla bra grundkunskap kring handel av värdepapper. Tack!

  En fråga jag har:

  Aktierna, ETFerna och fonderna som står här ovan. Är det uppdaterat i realtid? Alltså… uppdaterar du det allt eftersom du säljer/köper? 🙂

  Med vänliga
  Emanuel

 66. Ser att du äger Tectona, vad tror du om att investera i deras obligation? Tacksam för ett svar innan den möjligheten rinner ut. Hur ser risken ut?

 67. En sista fråga! Om du har tid.

  Finns det några nackdelar att köpa aktier ”ofta”, förutsatt att jag inte betalar något courtage?
  Med att ”köpa aktier ofta” menar jag att jag slår till när jag ser att kursen dippar. 🙂

  Med vänliga
  Emanuel

  1. Ser inga nackdelar med det så länge dippen inte beror på att bolaget börjar gå sämre eller liknande utan det bara är en tillfällig eller mer omotiverad dipp.

 68. Hej Marcus!!
  Tittar på Sdiptech pref och att de kan lösas in för 105 kr i feb 2019. Idag står de i 111 kr. Säljdax ?
  Klövern pref ger lägre avkastning efter de senaste månadernas uppgång. Alternativ till Klövern eller bör man ligga kvar?

  Tack för boken. Alltid underhållande och intressanta.

  Bästa

  Nisse

 69. Är inte Skanska i en fallande trend och är du inte emot fallande knivar? =D funderar på hur jag ska göra, gått ner 25%.

  undrar lite samma kring vad du tror om Ework framöver?

  sista är HiQ som jag börjat läsa på om, vad tror du där?

  1. Jag funderar kring Skanska om de kommer tillbaka eller inte, men lutar åt att ge dem mer tid trots allt. Skanska är i vart fall inget bolag man ska ligga tungt i än. Ework tror jag mer på framöver, medan HiQ är ett bra bolag de också men har nog gått upp en bra bit redan.

 70. En fråga till, Marcus!
  Om man säger nej till budet på VP Pref kan det ta ett år innan man får pengarna. Får man fortfarande utdelningen?

 71. Hej Marcus i värmen!
  Hoppas du kan slita dig från din kettlebell & ge mig din syn på Netent som föll ordentligt på rapporten idag.
  Vet att du gillat aktien tidigare men att du inte har den i din portfölj just nu.
  Är den långsiktigt köpvärd vid dessa nivåer tycker du?

 72. Hej!
  Tack för mycket intressant läsning! Det skulle vara väldigt intressant att även få ta del av hur många procent av din portfölj du har i respektive bolag/fond. Hade varit toppen då det gett oss läsare en fördjupad inblick i hur du tänker kring t.ex. risk och liknande.
  Tack på förhand!

 73. Hej Marcus
  Våra Klövern pref har gått bra. Börjar de bli för dyra?
  Odds för Sdiptech pref blur inlästa i feb?

  Bästa
  😊

   1. Skanska och JM ligger inte direkt i stigande trend men om de behåller och sen på sikt höjer utdelningen borde inte de tillsammans med t.ex Swedbank, Resurs, SHB eller SEB vara intressanta alternativ?

    1. För den som tror på bolagen och vill vara tidigt ute, ja. Av försiktighetsskäl avvaktar jag. Utdelningstillväxten för storbankerna borde vara mkt begränsad också, men nöjer man sig med höga direktavkastningar så varför inte.

 74. Hej! Såg att du sålt Skanska. Vilket datum gjorde du det? Med vinst eller förlust? Tack på förhand!

 75. Hej
  Nybörjare inom fonder och aktier och söker lättläst (enkel) litteratur om hur jag lär mig grunderna inom handel med aktier och fonder.
  Tips mottages gladeligen från en som vill skapa sin egna lilla förmögenhet // Jennie

 76. Hej

  Jag funderar över högrisk preffar som tex Prime Living, vad är din bedömning kring att de kommer ha råd med utdelning och kanske tom lösa in preffen längre fram – rejäl jävla vinst kan man få om det händer.

  undra också vad du tror om prime kontra andra mer högrisk preffar som oscar p och Hancap?

  tror du de klarar utdelningen och hur hög är egentligen risken att de konkar. Upplever risken svårare att bedöma i preffar

  1. Hej! Högriskpreffar är sällan värda sin risk. Just Prime skulle jag verkligen hålla mig undan, det kommer dåliga signaler därifrån.
   Oscar P klarar nog sina utdelningar, men vi får se. Högriskpreffar riskerar att dra en hel del tid och energi när bolagen svajar.

 77. Hej Marcus!
  Har just nu en portfölj innehållande: Castellum, Investor, Latour, Bure, Beijer Alma Och Vitec.
  Ska Komplettera med 3-5 Aktier.
  Vilka tycker du kompletterar denna portfölj bra? Har lång sparhorisont.

  MVH

 78. Hej igen Mr. Skägg!

  Vad har du för tankar om Spiltan räntefond? Jag funderar på om det är dags att börja sätta över i alla fall 10 % av portföljen i denna. Tycker du att det låter bra eller skall jag fortsätta fokusera på mina utdelningsaktier och lägga in även med vid en nedgång?

  Tack! Vh Pontus

  1. Hej! En mycket trygg fond, men har svårt att slå inflationen just nu. Långsiktigt lönar sig nog utdelningsaktier, men vänder börstrenden ned kan ju en räntefond vara skön att ha.

 79. Hej,

  Hur passar Fortnox in i din utdelningstrategi? Avanza verkar inte ha några siffror kring bolaget (vinst, omsättning etc) och låg utdelning. Vad är anledningen till att du äger denna?

 80. Hej Marcus
  Jag ser att du sålt dina Klövern igen. Jag har mina till 301kr i snitt. Vad köpte du istället och när skulle du köpa tillbaka med båda händerna?
  Bästa

  Tompa

   1. Tack. En fråga till ang preffarna. Hur stor del av din portfölj utgörs av Klövern och Sdiptech och hur stora är de mot varandra? jag har ca 8% av portföljen i ovanstående preffar och de är ungefär lika stora , alltså 50/50.

 81. Hej Herr Hernhag!

  Tack för inspirerande och lättbegripliga böcker.
  Jag har slitit mitt hår över intelligent investor, four pillars of investing samt get rich with dividends och önskar jag hade börjat med dina böcker!

  Bakgrund:
  Dividend Carpetbombing är inte min strategi (det är stabila utdelare) men jag vill äga alla Dividend Kings (tillslut) som jag nu har i en KF. Jag har och vill ha en övervikt i exponeringen mot svenska aktier i min portfölj (I en ISK som det är nu) förhållanden. Sverige:Världen är 5:1 och jag siktar mot en 3:1-2:1 på lång sikt.
  Min tanke är att jag skulle kunna använda utdelningarna från Dividend Kings (som redan nu är månatliga) att öka i svenska aktier om de är mer köpvärda och vice versa.

  Till min fråga:
  Utöver röstmöjligheten på stämma (vilket inte intresserar mig) finns det någon tydlig nackdel med att ha alla innehav i en KF istället för en ISK?

  Jag tänkte i sådana fall sakteliga sälja av i ISK som jag köper i KF. Jag är ok med de kronorna förlust det skulle kunna resultera i.

 82. Hej
  Ser ut som du såkt dina Beijer Alma men behåller dina Beijer Ref.
  Hur resonerar du?
  Jag läste att Alma är rekommenderade i di.

  Bästa

  Ozon

  1. Hej! Beijer Alma låg på hyfsad nivå och gör det än. Viss slagsida mot fordon och konjunkturkänslighet. Beijer Ref är en mindre position och den strukturella tillväxten pga EU-krav lär driva oavsett konjunktur, men inget klockrent innehav i en konjunkturavmattning.

 83. Hej Marcus,
  Mot bakgrund av rådande osäkerhet kring börsen har jag börjat undersöka alternativa placeringar. Ett erbjudande som verkar attraktivt är Qreds investeringskonto med 7,0% utdelning per månad utan bindningstid. Hur ser du på det?
  Mvh,
  Yacine

  1. Hej!
   Jag ser ingen anledning att välja Qred framför de börsnoterade preferensaktierna från t.ex. Akelius eller Klövern. Akelius Pref och Klövern Pref ger 6-7 procent om året i direktavkastning. Qred ger heller ingen insättningsgaranti och 7 procent i utdelning. Nackdelen med Qred är att deras låneverksamhet knappast kan vara lika trygg som de stora fastighetsbolagens. Risken jämfört med avkastningen tycker jag ser lägre ut i Akelius Pref och Klövern Pref. Börsnoteringen gör att det är många som granskar deras ekonomi också, så det är lätt att följa med och se om det blir tuffare tider för dem.

 84. Hej Markus,

  Skulle du kunna skriva en kortis om dina Reits samt ETF.
  Är nyfiken på inriktingen och DA?

  Kanske även ranka topp3 inom varje vore grymt.

  Keep Up👊🏻

 85. Hej Mr. Skägg,

  Jag ser att du har ett nytt innehav, Weyerhaeuser. Hur tänker du kring detta? Är själv intresserad av mer skog, men ser inte bolaget lite mer tveksamt ut nu än på länge?

  Vh

  Pontus

 86. Hej igen, Mr. Skägg. Jag igen…

  Du har SJR och Bilia i depån. Kommer det ett inlägg om varför?

  Vh

  Pontus

 87. Hej. nu har jag googlat och sökt frebilt utan svar så jag frågar om du vet.

  Hancap pref går inte längre att sälja (eller köpa). Vad händer nu när den avnoterats? tror du man någonsin kommer kunna göra sig av med preffen / få några pengar för att den avnoterats?

  1. Hej!
   Preffen är avnoterad, men jag ser inte att den ska lösas in mot stamaktier än, men det villkoret fanns i alla fall tidigare. Du får nog avvakta och se.

   1. Hej Marcus,

    Efter snart 4 år kan jag inte hitta någon information om hancap pref. Har du hört/läst något om den? Kommer den omvandlas till vanliga onoterade aktier eller är den skräp? Om den är skräp borde man väl kunna dra den som förslut på deklarationen antar jag.

 88. Tjena Marcus!

  Om du hade gjort en utdelningar portfölj med enbart svenska aktier men även utan preffar. Vad hade du valt för bolag då ? Skulle vara spännande att veta.

  1. Hej!
   De jag har idag och ett antal investmentbolag till. Plus typ Alfa Laval och Beijer Alma om de rekylerar. SCA istället för Weyerhaeuser. Tele2 istället för AT&T.

 89. Hej Marcus
  lyssnade på senaste podden. Alltid upplysande. Du har Sdiptech preffen men nämner den inte så ofta. Vad tycker är en lämplig storlek på den i portföljen jämfört med Klövern eller Akelius. Någon annan pref som du tycker lockar på något år och som alternativ till ex vis företags obligationer ?

  Tompa

 90. Har för mig att du hade Nolato tidigare , stämmer det? Är inte det bra köpläge nu, Bra utdelning och omsättningstillväxt , Bra PEG tal.

  det som får mig och tveka är att det inte är ett bolag jag känner till så bra efter att det kom upp i min screening på börsdata =)

  1. Jag har sålt Nolato ja, det var en chansning som inte gick hem för mig. Deras intäkter och rörelsevinst har toppat och faller nu, se t.ex. minskningen under fjärde kvartalet. De årsvisa siffrorna indikerar långsiktigt bra utveckling, men då missar man den mer kortsiktiga utvecklingen. Nolato är konjunkturkänsligt så det där måste vi även vara rätt närsynta så att säga.

 91. Hej,
  Hur tror du börsen kommer se ut resterande år?
  Är det värt att börja köpa aktier nu eller borde man vänta tills börsen sjunker och köpa billigare?
  Vad tror du?

  Är 21 år och har precis fått upp intresset för aktier & fonder men frågan är bara när man ska börja investera, vilket tillfälle.

  Har du några bra läroböcker att tipsa om ang börsen för nybörjare?

  Mvh

 92. Hej Marcus,

  Jag söker 4 till 5 stabila bolag – i olika sektor – med hög direktavkastning att investera i på lång sikt (+20 år). Några förslag?

  Tack för dina läsvärda böcker!

 93. Hej Marcus,

  Jag har Tele2, Nobina, ICA, Bure, Investor, Lundbergsföretagen och LF Global Indexnära i portföljen. Sparar på lång sikt, +30 år.

  Vad tycker du om dessa? Har du tips på fler aktier att lägga till?

  MVH,
  John

 94. Hej Marcus

  Med anledning av din artikel och dagligvaruhandeln har du tittat på Cibus?

  Räknas Spiltans Högräntefondinnehav som sk skräpobligationer?

   1. Hej Marcus
    Jag har inte köpt ännu men ser intressant
    ur utdelning och trendperspektiv. Handeln lite tunn men värdering känns rimlig.

    mvh

  1. Trots allt bra kassaflöden och investeringar som jag tror kommer att löna sig framöver. Hög direktavkastning och att i en svacka behålla och öka innehaven i väntan på nästa skördeperiod passar långsiktiga och passiva investerare.

 95. Hej Marcus Jag köpte precis Enbridge då Jag såg att du har det bolaget i din portfölj.
  Men det finns ju 2 st Enbridge o köpa, den ena köps i USA dollar och den andra i Canada dollar!
  Jag köpte den som handlas i Canada dollar var det rätt eller skall man köpa den i USA dollar?
  Den Amerikanska har ju ca 8% i direktavkastning medans den Canada baserade har ca 6%
  Varför ska allt vara så krångligt.

  Mvh Mikael

  1. Hej!
   Det finns ett Enbridge som är noterat i Kanada och parallellnoterat i USA. Samma bolag på två börser. Båda har 6% i direktavkastning enligt t.ex. Yahoo Finance. Var har du sett 8%? Enbridge har tidigare haft andra systerbolag av bolagstyperna MLP och Income Fund etc, men det är bolagen med ticker/kortnamn ENB och ENB.to som gäller enligt länkarna i första meningen i detta svar. Jag har likt dig aktierna noterade på Torontobörsen. Tänk på att utdelningen är i kanadadollar så om du jämför med ”den lägre kursen” som finns på amerikanska börsen så får du räkna om utdelningen till USD. Eller räkna om aktiekursen i USD till CAD.

 96. Jag gick in på sidan StreetInsider.com där står det att current yield för USA noterade Enbridge är 7,9% (Kurs 37,53)
  2019 02 14 så var yielden uppe i 8,3% enligt deras lista. Vet ej om Jag tolkar deras siffror fel men detta är vad som står.

  Mvh Mikael

 97. Hej igen Marcus , Jag funderar på att plocka in exchange income och New mountain finance i min portfölj (efter att ha tjuvkikat på ditt innehav såklart)
  Hur konjunkturstabila anser du dessa båda bolagen vara, med tanke på att vi förmodligen går mot en global lågkonjunktur?
  kommer de att kunna betala en fortsatt fin utdelning även om börserna dyker?
  Min sparhorisont är ca 10-15 år kanske ännu längre.

  Mvh Mikael

  1. Hej! Främst Exchange Income påverkas av konjunkturen då deras flygbolag har bränsle som viktig kostnadspost och en del affärsflyg tror jag. De äger även i ett byggrelaterat bolag. Utdelningen känns ändå säker för båda bolagen, men kurserna kan ju hicka till för det.

 98. Hej Marcus! Jag är en student som nu fått upp ett sidointresse för sparande. Vill först och främst tacka för ett fantastiskt engagemang och initierade råd till oss nybörjare. Jag försöker själv komma igång och har köpt din senaste bok.
  Skriver till dig eftersom jag efter en bostadsförsäljning har cirka 1 000 000 kronor som jag vill ha lite avkastning på, men svårt att veta hur jag ska lägga upp det.

  Vad tror du om följande fördelning?

  400 000 kronor i utdelningsaktier och fonder fördelat på:

  Investeringsbolag – 100 000 kronor

  (Investor, Industrivärlden):

  Utdelningsaktier – 100 000 kronor
  (Sampo, Nobina, Tele 2, ABB, SEB, Axfood, Danske bank? Clas Ohlson? Byggpartner? , Bilia Castellum)

  Sagax och Akelius preferensaktier. – 100 000 kronor

  Fonder – 100 000 kronor

  Prio Nilsson globalfond
  Odin
  Core teknik
  Handelsbanken hälsovård
  Fastighetsfond
  Exponering tillväxtmarknader i Kina

  Resterande 600 000 kronor funderar jag på att vara likvid och sätta in i högräntefond Spiltan Högräntefond samt någon annan.

  Stort tack på förhand. Ser fram emot ditt svar och även att läsa din bok i hängmattan i sommar.
  //Jonas

  1. Hej! Sett på 5-10 års sikt lönar det sig sannolikt med aktier. Bra att ha basen i investmentbolag. Danske bank och Clas Ohlson tycker jag inte är värda risken, men övriga innehav har jag inte så mkt att invända mot.

 99. Hej Marcus,

  Har du hela dina sparportfölj placerad i aktier i någon form? Hur ser du på fördelning aktier och andra tillgångsslag som räntebaserade produkter och fastigheter? En del menar att en aktievikt över 70% (eller till och med 50%) är extremt och riskabelt och avviker från hur portföljer ofta är utformade av framgångsrika investerare.

  Hade varit mycket intressant att få ta del av din syn på detta. Frågan är ställd utifrån ett tidsperspektiv på 10-20 år.

  Mvh
  Martin

  1. Hej! Jag ligger tungt i aktier, 73% vid årsskiftet. Delvis för att jag har preferensaktier eller högutdelande aktier istället för räntebärande värdepapper.

   1. Hej,

    Tack för svar!

    Hur är de resterande 27% investerade (ej exakt, men översiktligt).

    Stort tack även för alla inspirerande artiklar och böcker, läser Bli rik och fri med aktier nu – mycket intressant och läsvärd!

    Mvh

    Martin

 100. Hej,

  Hade varit grymt med en likadan lista men uppdaterad för hur ditt innehav ser ut idag, är det något du tänkt dela?

  Mvh

  Max

 101. Hej Marcus och tack för alla bra kommentarer och svar angående aktier. Jag har en fundering kring NMFC och Boston pizza. Båda har väldigt bra utdelning, kanske de bästa i din utdelningsportfölj. Finns det någon speciell risk med dem förutom valutarisken?
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Den speciella risken med de bolagen är att de delar ut mer eller mindre hela vinsten. En större motgång så sänks utdelningen, vilket förstås är en risk. Det här är bolag av den typen där de delar ut det mesta, vilket innebär lägre tillväxttakt men högre direktavkastning.

 102. Hej!

  Jag har läst en del av dina böcker och har nu bestämt mig för att sätta ihop en portfölj med långsiktigt sparande och lite fokus på utdelningar. Bolagen som jag funderar på är:

  Castellum, Intrum Justitia, Astra Zeneca, Skanska, Beijer Alma
  ABB, H&M, Axfood, Alfa Laval, Whilborgs, Atlas Copco och Softronic

  Tycker du det är en stabil portfölj att spara i eller har du något förslag på eventuell ändring, kanske ta bort något bolag och ta in ett investmentbolag istället?

  Mvh
  Jonas

 103. Hej Marcus och tack för bra svar tidigare.
  Jag funderar på varför Tectona Capital finns i din utdelningsportfölj när aktien inte har någon utdelning. Är det något jag inte fattat?
  Mvh Perka

 104. Hej!

  Är du på något sätt exponerad mot gruv-/förädlingssektorn? Varför inte? Har du några favoriter inom branschen? Hur ser du på exv Boliden?
  Med vänlig hälsning,
  Gustaf

  1. Hej!
   Jag gillar Boliden, men har aldrig ägt aktien. Svängig bransch, passar kanske bättre för trendföljande traders än riktigt långsiktiga och passiva investerare.

 105. Hej.
  Har läst tre av dina böcker vilket varit väldigt givande!
  Har nu köpt en portfölj med utdelare där jag gärna hör dina synpunkter.
  Denna är på lång sikt.
  Investor
  Industrivärden
  Latour
  Sampo
  Stora enso
  Swedish match
  Castellum
  Hufvudstaden
  Nibe
  Nobina
  Tele2
  Axfood
  Intrum
  Sca
  Resurs

 106. Hej Marcus,

  Jag funderar på om du uppdaterar din Sparportfölj för utdelningsaktier här ovanför löpande?

 107. Hej igen,

  Om jag har en någon miljon och vill bygga en utdelningsportfölj från 0 för sparande på lång sikt. Och med majoriteten i denna bestående av amerikanska och utländska bolag.

  Hur tycker du man då ska gå tillväga nu när kronan är så låg i jämförelse med dollarn?

 108. Tjenare skägg kungen. Jag måste fråga mästaren för jag är så osäker på min portfölj. Är detta en stabil och säker portfölj, jag har tänkt att spara i 30 år ungefär.

  Investor
  Kinnevik
  Bure
  Creades
  Industrivärden
  Latour
  Lundbergföretagen
  Svolder
  Traction
  Öresund
  NIBE
  Lifco
  Infrea
  Hexagon
  Wallenstam
  Heba
  SBB

 109. Hej!
  Jag har två små frågor eller funderingar. Du rekommenderar ofta Abbvie som en bra utdelningaktie men den återfinns inte i din utdelningsportfölj. Varför? Handlar du numera Brookfield Renewable på Nordnet eller var kan man köpa dem?
  Stort tack för dina goda råd.
  Hälsningar,
  Perka

  1. Hej!
   Jag har JNJ och är nöjd med dem, även om jag ibland tänker tanken på att byta. JNJ har lägre risk och lägre potential.
   Jag handlar inte Brookfield Renewables längre utan ligger stilla i mitt innehav. På Nordnet ska det gå att köpa dem och under 2020 ska bolaget ha ombildats till Corporate och då går det nog även på Avanza igen.

 110. Hej hur ser du på Crown Castle nu i fortsättningen? såg att dem sänkte sin utdelning nu senast.

  Mvh David

 111. Hej, får passa på och tacka för en bra bok ”bli rik på akttieutdelning” har läst ut den ett par ggr nu och lärt mycket. Min portfölj ser ut så här för tillfället:
  Castellum
  Industrivärden
  Investor
  Xact Högutdelande
  AT&T
  Johnson&Johnson
  Reality Income

  Vilka är dina hetaste tips när det gäller utdelningsaktier på lång sikt? Och vad tycker du om Arbor Realty Trust Inc?

 112. Hej!
  Jag var lite sent på bollen med dina analysbrev och missade det första. Finns det någon möjlighet att få tag i detta? Det andra brevet var mycket intressant och matnyttigt för mig som utdelningsjägare och tänker att det första nog också vore bra för mig.
  God Jul och Gott Nytt År,
  Perka

 113. Hej Marcus!

  Först, stort tack för bra innehåll!
  Jag har totalt insnöat mig på att utforska preffar och vad jag förstått så är i nuläget Footway, K2A och Sdiptech dyra att köpa då de isf köpes över inlösningssumman. Med samma simpla resonemang verkar däremot Klövern och Alm Equity billiga ut i jämförelse med lösensumman. Hur tänker du kring resonemanget här och hur rekommenderar du att man tänker kring möjlig investering i preffar?

  1. Hej, de flesta preferensaktier blir aldrig inlösta och Corems och Klöverns lär säkerligen inte bli det efter att de höjde inlösenkurserna till nuvarande nivåer. Men i teorin finns potentialen, men räkna inte med det utan välj preffar av andra skäl i så fall.

 114. Hej! Tack för en mycket bra blogg, brukar ofta gå in här och läsa.

  Jag skulle gärna ta tillfället i akt och få din syn på min portfölj. Jag har sedan ett år tillbaka börjat bygga på min utdelningsportfölj. Min spartid är minst 20-30 år. Har följande innehav:

  Kinnevik
  Investor
  Axfood
  Cloetta
  Castellum
  Nobina
  Essity
  Handelsbanken
  Kindred
  Telia
  Skanska

  Min plan är att ligga tyngre i investmentbolagen samt börja köpa in på mig Xact högutdelande. Har även sedan tidigare globala fonder.

  Vad tycker du om mina innehav? Komplettera med något? Vill även framöver ha flera utländska aktier. Några aktier/branscher som du tycker jag skulle titta närmare på? Målet är att ha en direkavkastning på minst 3,5 %.

  God fortsättning på det nya året

  /Louise

   1. Tack Marcus!
    Vilken snabb respons! Imponerande! Tack!!!!
    Jag följer dig hack i häl och gör sammalunda;)

 115. Hej Marcus, jag har precis köpt några av dina böcker som jag nu också läst. Min plan för 2020 är att följa dina råd och använda placeringar i fonder samt överskott från försäljning av fastighet till att bygga en utdelningsportölj. Jag tänker sedan under en period av 5-10 år åter-investare 50% i portföljen och ta resten i utdelning. Har du några tips på hur jag ska tänka när jag påbörjar uppbyggnaden av portföljen, typ börja med 5 aktier och sedan utöka eller sprida fördelningen jämt över 15-20 aktier. Förhoppningen är att portföljen sedan ska kunna fortsätta växa och komma till gjädje både för oss och våra barn.
  /mvh Martin

  1. Hej! Trevligt att du läst mina böcker.
   Börja med bolag som du tror gynnas av samhällsutvecklingen och som har stigande utdelningstrend. Gärna investmentbolag med substansrabatt.

 116. Hej! Tack för en superb blogg!

  Jag är nyfiken på Capman! Har dock inte sett någonstans att du om ditt köp.

  Vad är det som gör att du väljer Capman före liknande bolag?

  Hur ser du på dagens värdering av Capman?

  Hur ser du på ledningen över lag, förmåga att skapa värde, bra portfölj etc?

  Mvh

  1. Hej! När jag köpte var aktien lite billigare än nu och jag lockades av att direktavkastningen var så mycket högre än för EQT. Affärsmodellerna är annars rätt lika. Jag är hellre aktieägare i förvaltningsbolaget än sparare i fonder. 🙂

 117. Hej!
  Boston Pizza sänkte ju sin utdelning i år. Vad tror du om din andra superba högutdelare NMF? Är den stabilare eller kan vi vänta en sänkning där också?
  Tackar för mycket läsvärda analysbrev.
  Mvh Perka

 118. Hej Marcus!
  Vad tror du om Transalta Renewables på dessa nivåer, all time high, det var ju inte länge det var halva priset?

  1. Hej! Dyrare nu och då stor del av intäkterna kommer från naturgas är ju frågan hur superrent det är också. Ändå svårt att se vad som ska stoppa clean energy-trenden.

 119. Hej!
  Man ska ju försöka hålla huvudet kallt även om det verkar svårt just nu. Tack för dina råd när det gäller detta. Preffarna har ju kommit ner till attraktiva nivåer nu. Vilka preffar skulle du avråda ifrån att köpa pga för hög risk och vilka tror du ganska säkert kommer att klara denna kalldusch?
  Mvh Perka

   1. Tack för snabbt svar. Jag har en annan fundering. Jag ser att Realty income beslutade att höja sin utdelning igår. Hur vågar dom? Är dom så säkra att Coronakrisen inte kommer att drabba dem?
    Mvh Perka

 120. Försöker läsa allt jag kan om Intrum just nu. Behåller de utdelningen och återhämtar sig på sikt är det sjukt attraktivt anser jag.

  Om du får gissa tror du de behåller utdelningen? vad tror du om aktien på sikt? Ser inte att du äger Intrum längre.

 121. Hej! Har en fråga angående Brookfield Infrastructure (Bip)
  Ser att det går att handla en BIPC på Avanza, (Brookfield Infrastructure Corp).
  Är detta samma bolag/aktie med samma utdelningsförfarande? Vet att de tänkt ändra bolagsform men är det detta som skett nu?
  Blir inte riktigt klok på det…

 122. Hej! Vad tror du om utdelningar i Coronans tidevarv? Vilka av dina utdelningsaktier kommer att behålla sin utdelning under året? (Och vilka kommer att sänka?)
  Mvh Perka

 123. Hej Marcus, jag har liksom du Estea Kapitalandelsbevis 3. De vill nu som du säkert sett ändra villkoren med längre löptid och sänka utbetalningarna från 6.25% till 5%. Dock krävs majoritetsbeslut av andelsägarna för detta. Vad är dina kommentarer till dessa ändringar?
  Mvh, Martin

  1. Hej! De är på gott och ont. Lägre ränta och återköp gör det lättare att få upp NAV-kursen framöver. Men det är å andra sidan ingen bra signal alls med sänkt ränta.

 124. Hej!
  Stort tack för en givande blogg.
  Har precis fått upp ögonen för aktier och håller nu på att fila på en portfölj huvudsakligen med fokus på utdelning. Ett första ihopplock består av följande 10 bolag:
  -Investor
  -Hufvudstaden
  -Castellum
  -Swedish Match
  -Fortum
  -Millicom
  -Sinch
  -Alfa Laval
  -Beijer Alma
  -Vitec

  Vad är din tanke kring denna portfölj?

 125. Hej!
  Har läst tre st av dina böcker och väntar på den sista ”Bli rik på aktieutdelning”. Efter jag har läst den och tagit till mig all information så tänkte jag försöka spika en portfölj som jag vill ska kunna fungera bra utan allt för mycket övervakning. Redan nu har jag fått en massa inspiration och har ett utkast till en portfölj. Hade tänkt mig mellan 10-15 aktier, ska vara verksamma i många olika branscher för att risksprida så gott det går.

  Jag har tänkt mig att ha investmentbolag som bas i portföljen som är lite tyngre viktade är resterande aktier. Utöver investmentbolagen tänkte jag att de andra kommer vara likaviktade. Just nu har jag endast med Investor och Latour, räcker det med investmentbolag?
  Vilka investmentbolag kompletterar varandra hyffsat (Verksamma i olika branscher?)

  Min strategi är även att jag kommer till en början fokusera på nordiska aktier och placera en del av mitt kapital i fonder för att få exponering mot USA och tillväxtmarknaden. Detta för att först bli bekväm med aktierna vi har nära oss för att senare kunna titta lite mer aktivt på andra delar av världen. En del av aktierna nedan är även verksamma i andra delar av världen så bara där får jag väl en del omvärldsexponering även då valutan fortfarande är svensk?

  1. Investor B
  2. Latour
  3. Vitec
  4. Hufvudstaden/Castellum – vilken är att föredra?
  5. Fortum
  6. NIBE
  7. Stora Enso (A eller R?)
  8. Hexagon
  9. Sampo
  10. Volvo B
  11. ABB
  12. ASSA Abloy
  13. Millicom

  Är det någon aktie som jag inte bör ha med och någon aktie som ska ha en självklar plats i min portfölj som inte finns där nu? Är själv lite tveksam om ASSA behöver vara i min portfölj?

  Blev ett rätt långt inlägg men sitter och knåpar på detta stor del av min lediga tid för att jag vill få detta rätt och ordentligt. Därför skulle det oerhört nyttigt med lite feedback från din sida. Uppskattar verkligen alla böcker du skrivit och det jobbet du gör här på bloggen, det har hjälpt mig otroligt mycket!

  1. Hej,
   tack för att du läser mina böcker.
   Jag tycker du har en bra uppställning svenska bolag.
   Jag föredrar Castellum framför Hufvudstaden då potentialen och direktavkastningen är lite högre i Castellum.
   Stora Enso R är mer omsatt och klart billigare än A-aktien så ta R-aktien.
   Både Assa Abloy och Alfa Laval är bra industribolag på sikt.
   Två investmentbolag fungerar bra som bas, jag har svårt att sätta någon gräns direkt. Kinnevik eller Bure vore kompletteringar till de två du har.

 126. Hej Marcus!
  Till att börja med stort tack för bra böcker och texter gällande aktier.
  Har sedan två månader tillbaka startat upp en utdelningsportfölj bestående av följande 12 aktier:
  -Alfa Laval
  -Castellum
  -H&M B
  -Investor B
  -Kinnevik B
  -Millicom
  -Peab B
  -SBB B
  -Scandic Hotels Group
  -SEB A
  -Sinch
  -Swedish Match

  Min tanke är att ha en någorlunda ”självgående” portfölj och min fråga till dig är om jag bör skala av portföljen till något färre aktier för att lättare kunna hålla koll på dessa?
  Är det någon aktie du tycker jag bör slopa av ovanstående samt har jag missat någon given utdelare?
  Jag köper månadsvis, förstår att det är svårt för dig att svara på men hur ofta tycker du att jag behöver ”uppgradera” portföljen?

  1. Hej! Se över portföljen kvartalsvis vid rapporterna. Din utdelningsportfölj ger inte mkt utdelning just nu, då flera av innehaven ställt in utdelningen i år men kanske blir det bättre nästa år. Castellum, SBB, Swedish Match och investmentbolagen är bra på att ge utdelning i alla väder, men resten är frågan.

 127. Hej!

  Vad har du för tankar när det gäller Millicom och Intrum? Detta är två bolag som fortfarande är otroligt utbombade trots den korta men intensiva uppgång vi haft på marknaden. Millicom har sina problem just nu men det känns som att marknaden är lite väl hårda. Om jag inte missminner mig så pratade du nyligen i börspanelen om att intrum är ett intressant företag just nu. Finns det anledning varför dessa två aktier inte har hämtat sig som den resterande marknaden?

  1. Hej!
   Det är två gåtor på börsen just nu, men tidigare gåtor som Collector visade det sig att det fanns en negativ anledning och förklaring. I alla fall lite grann. I Intrum och Millicom vet jag inte säkert, märkligt att en teleoperatör som Millicom tappar så mycket.

   1. Kan AT&T vara ett bra komplement för Millicom om man börjar bli osäker på Millicom? Tänker eftersom att de är i ungefär samma bransch.

    1. AT&T känns mycket stabilare än Millicom när det gäller utdelning och kurstrend. Kanske är potentialen mindre också, men jag gillar AT&T bättre.

 128. Hej Marcus!
  Jag har förstått att Brookfield Infrastructure L.P och Brookfield Infrastructure Corp är samma bolag, men de senaste dagarna har de skiljts sig väldigt mycket i kurs i förhållande till varandra.
  Har du nån aning/tankar om varför det kan bli så?

 129. Hej Marcus,
  Har ett ilandsproblem.
  Jag har 200tkr att investera. De ligger på ett ISK. I portföljen har jag idag Latour, Investor, SBB, Swedbank, Bure, Castellum (ca 500tkr). Jag har viktat ungefär lika mycket i varje.

  Det känns ruttet att inte få avkastning på dessa 200tkr. Jag tycker att SBB D lockar, men jag ju har redan SBB B. Är Xact högut eller Cibus ett alternativ, eller finns det något annat? Planen långsiktigt är att pysta in lite av dessa 200tkr i befintliga bolag, när tillfälle ges. Utdelningsaktier är prioritet. Jag behöver inte dessa pengar på bra länge.

  Tack för ditt engagemang för oss småsparare!

 130. Hej Marcus,

  Behåller eller sänker du innehavet på dina bolag som helt slopa utdelningen för i år? Jag sitter på Alfa laval, Hexagon m.fl och jag sitter och funderar på om jag ska behålla eller sälja och köpa in mig på de med en mer stabil utdelning. Min strategi är långsiktigt sparande.

  Passar på att tacka för bra böcker. Dessa som fick mig att börja se igenom mitt sparande.

  Mvh
  Gustav

 131. Hej!

  Har NIBE i min portfölj just nu men i och med att de har slopat deras utdelning tillsvidare och att värderingen för bolaget känns väldigt högt så fungerar jag på att sälja för att ersätta med ett annat framtidsbolag som har en säkrare utdelningstrend och inte lika högt värderat. Har försökt hitta ett bra komplement till NIBE själv genom videos, din blogg och börsdata men inte kommit fram till något bra alternativ. Har du något förslag på en aktie som kan vara ett bra komplement?

  Eftersom att jag har tänkt att hålla aktien i över 5 år och som jag tolkat det så kommer nog utdelningen tillbaka hos NIBE, behöver jag ens oroa mig för den aktuella höga värderingen?

  1. Såg även att i kommentaren ovan att du har investerat mer i abbvie, min portfölj har ingen vikt mot läkemedelsbolag. Kan en möjlighet även vara att byta ut NIBE mot abbvie eller ett annat läkemedelsbolag?

  2. Hej!
   Vet inget bolag med miljöprägel som har Nibes historik av framgångar. Värderingen säger nästan inget om aktiens kursutveckling på kort sikt som ett år, men kraven är höga minst sagt.

 132. Hej Marcus!
  Jag sparar till kontantinsats till en lägenhet på cirka 2-3 års sikt. Vill investera i aktier och undrar hur jag bör lägga upp mitt sparande med tanke på tidshorisonten. Bör jag lägga störst vikt vid tillväxtaktier blandat med investmentbolag då utdelningen inte spelar så stor roll på så pass kort sikt?

  Tack på förhand!

  1. Hej! Två till tre år är egentligen för kort sikt för aktier. Fem år eller längre innebär mycket lägre risk. Det viktiga är att du bara äger aktier i långsiktigt stigande trender och skyddar kapitalet om det går ned. Använd stop loss och liknande. Själv skulle jag bara spara på konto med två års placeringshorisont.

 133. Hej Marcus!
  Jag trodde att preffarna skulle vara stabila utdelare. Men nu ser jag att Volo pref beslutat stoppa utdelningen, i alla fall för resten av året. Jag skulle gärna höra din kommentar till det? Vad ska man göra? Sälja av med förlust eller hoppas på dubbel utdelning nästa år?
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Volati Pref skjuter bara upp utdelningen för att få statligt stöd, så fort de får dela ut igen kommer de att göra det. Då kommer all utdelning plus lite ränta. Negativt är det ändå, men bara lite. Du kommer med stor sannolikhet att få all din utdelning, men du får vänta till i höst eller i vinter. Behåll dina Volati Pref du.

   1. Hej,

    Om man köper volati pref nu får man då all ”uppskjuten” utdelning (bakåt också) eller är det från det datumet man ägt preffen?

 134. Hej Marcus,

  Har du några kärninnehav i din utdelningsportfölj som du investerar lite extra i? Vilka är dina 5 största innehav i den portföljen?

  1. Hej! Jag ska lägga upp en blogginlägg om det framöver, men Xact Högutdelare är ankaret. En har Brookfield Renewables gått relativt bra och blivit ett riktigt tungt innehav. Allt i sparportföljen väger ca 1-5,5% ungefär. De mesta runt 2-3%.

 135. Hej!

  Är på jakt efter några tillväxtaktier för att krydda upp min utdelningsportfölj. De bolag jag hittar som känns intressanta har ett väldigt högt p/e, mellan 40-100 och är nära eller över deras all time high som t.ex. Vitec, Hexagon, Nibe, Fortnox osv. Det känns helt enkelt för dyrt?!
  Vet du några intressanta tillväxtbolag som inte är så fruktansvärt högt värderade för tillfället eller inte hunnit återhämtat sig helt från fallet i mars?
  Ser såklart allt du skriver endast som inspiration.

  1. Hej,
   Cellavision växer inte så mycket just nu, men långsiktigt har de nästan monopol på deras digitala blodanalyser och mycket marknad kvar att beta av.

 136. Hej Marcus,
  Är nyfiken på hur det kommer sig att du inte har något investmentbolag i din utdelningsportfölj då du ofta i fredagschatten på Privata Affärer lovordar de som grupp?
  Tack på förhand!

  1. Får rätta min fråga då jag ser att du bla har Bure och Vostok New Ventures men tänkte på tex Investor, Industrivärden osv i din utdelningsportfölj.

   1. Ja, precis. Där har jag tillväxtorienterade investmentbolag. Tillväxtaktier är ett område där jag känner jag behöver hjälp med riskspridningen via sådana aktier.

 137. Hej Marcus,

  Vad tror du om avanza world tech by tin som fond? Jag själv har inte lyckats hitta vilka innehav de har. Men med tanke på Tin ny teknik så kan jag tänka mig att de har lite koll.

  Hälsningar
  GB

 138. Hej Marcus,

  Vad har du för åsikter om Coca Cola? värt att investera i dem för utdelningar? Ser att de har ökat utdelningen 3 gånger om året!

  1. Hej!
   En hel okej utdelningsaristokrat, men kroniskt rätt dyr aktie på en mogen marknad. Stabil efterfrågan och starkt varumärke. Coca Cola är ingen favorit hos mig, men jag har inget emot dem heller.

 139. Hej Marcus,

  Sitter och funderar på att köpa in mig hos en månadsutdelare. Har du en härlig top 3-lista i nuläget?

  Minna enda innehav just nu av månadsutdelare:
  Realty income
  Exchange income

  Hälsningar
  GB

  1. Och vad tror du om framtiden för ONEOK? De behåller utdelningshöjningen från januari iaf. Men kursen går neråt dag för dag just nu…

   1. De klarade utdelningen i priskrisen 2015 men nu är det än svårare. Knepigt läge minst sagt. Fynd eller värdefälla, det är frågan. Ska bli intressant att kolla vad de säger i halvårsrapporten sen.

 140. Hej Marcus,

  Jag försöker kombinera mina utdelningsaktier med fonder,

  vad tycker du om denna Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har en väldigt låg avgift på 0,22%?

  Med vänlig hälsning

  Daniel

 141. Tjenar Marcus! Har försökt några gånger i din aktiechatt på Privata affärer nu utan framgång så jag testar här istället. Vad tycker du om Digital Realty trust och IBM på dessa nivåerna för en långsiktig placering? Tack på förhand.

 142. Hej,
  Rekommenderar du att ligga kvar långsiktigt i Tin Ny Teknik eller är det dags att gå vidare mot annan fond?

  Hälsningar
  GB

 143. Hej Marcus!
  Jag såg att du var sugen att köpa AT&T nu när direktavkastningen är över 7%. Det är jag också, men kan man inte bli lite osäker när aktien bara sjunker och sjunker? Vore tacksam för en kommentar till detta
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Jag vet inte vad marknaden är orolig för just nu, men AT&T:s förvärv av Time Warner är betungande i pandemitider då hela filminspelningsdelen och biointäkterna gått ned till noll. Lanseringen av HBO Max har inte gått helt hundra heller.

 144. Hej Marcus,
  Vill börja med att tacka för en superbt bra blogg + annan media du är involverad i och orkar svara på folks frågor och funderingar, det ska du ha kudos för!
  Nu har jag själv en fråga jag skulle vilja ställa, fick upp ögonen för Atlantica Sustainable Infrastructure från din senaste aktiechatt, blev intresserad, då jag vill uttöka portföljen med en renoldad aktie/r för förnyelsebart. Tycker det verkar som ett intressant bolag, läste dock en analys att de bla har lägre ROE än snittet i branschen samt högre skuldsättningsgrad, något att bekymra sig för? Vad tror du om bolaget? Är det något du skulle tänka dig att plocka in?
  Mina andra alternativ är Brookfield Infrastructure och Brookfield Renewable Partners, som du redan har.

  Mitt sparande är för lång sikt 10-20+ år beroende på aktie och portföljen ser ut som följande enl. strl;
  Investor, Spiltan A-fond Stabil, Kinnevik, Avanza Global, Bure, Svolder, Indu C, VNV Global, Vostok EF, Avanza WT TIN, Avanza Emerging Markets + några chansraketer för nöjes skull(Ev. vinster från dessa återinvesteras).

  Mvh Matias

  1. Hej,
   tackar.

   Jag har inte järnkoll på Atlanticas alla nyckeltal. Risken är kanske lite över snittet, men det är nog direktavkastningen också. Eventuella positioner håller vi därför som lite mindre för att kompensera.

 145. Hej, tack för svar! Ja, ungefär så jag också resonerat. Kommer nog även plocka in Brookfield samtidigt.

  En bonusfråga; Tycker du att min nuvarande portfölj känns rimlig? Endast sparat på börsen i 1.5 år så är fortfarande ny och rätt osäker. Har dock min investeringsfilosofi rätt så klar och är själv nöjd hittills. Har en sharpekvot på 1.12/12mån.

  Fortsatt trevlig vecka och helg!

 146. Hej Marcus!

  Är plötsligt i princip helt likvid, försöker mig på att daytradea men vill ha 95% av kapitalet i utdelningsaktier samt investmentbolag. Jag tänkte mig Xact högutdelande, Investor och Industrivärden;

  1. Tycker du det skulle kunna vara en tillräcklig portfölj att spara långsiktigt i?

  2. Vad tycker du om att köpa in sig direkt nu gentemot att leta dipp (kanske kring presidentvalet) gentemot att portionera in pengarna över tid?

  Allt gott!

 147. Hej Marcus,

  Jag har lite aktier inom IBM, apple och jnj och ser att IBM och JNJ har gått ner lite. Tycker du att det är värt att fortsätta månadsköpa lite (IBM, JNJ, AT&T, realty, exchange) då och då eller ska man vänta tills efter presidentvalet?

  Med vänlig hälsning
  Daniel

 148. Hej och tack för många bra svar.
  Nu funderar jag på valutaeffekter. Ska man göra något för att parera att vissa valutor lär ändras på medellång sikt? Det verkar vara så att många experter menar att US-dollarn kommer att falla ganska mycket mot många valutor, däribland SEK, det kommande året. Ska man göra lite omallokering av USD-aktier till förmån för exempelvis CAD-aktier för att minska denna effekt? Eller ska man bara hoppas att det jämnar ut sig över tid? Skulle vara tacksam för din syn på denna fundering.
  Mvh Perka

  1. Hej, på marginalen kan du agera genom att kanske inte köpa allt du tänkt dig i USD på en gång eller minska något. Kom ihåg att ofta går det tvärtemot vad ”alla” tror ska ske. Vet inte om det blir så i just det här fallet, men ändå. På lång sikt kommer det att jämna ut sig, kanske även på kort sikt lite beroende på varför valutorna rör sig. En svagare dollar och starkare övriga valutor gör att de globala USA-bolagens vinster utanför USA blir värda mer i dollar, vilket i sin tur borde gynna börskurserna.

 149. Hej Marcus,

  Är börsen corona-orolig just nu?

  Ska man avvakta lite med amerikanska aktier just nu med tanke på valet i USA tycker du?

  Annars ser jag fram emot ditt analysbrev 16 november!

  Ha det gött!
  GB

 150. Hej Marcus:
  Jag har sysslat lite med aktier ett par år utan stor framgång (dock inga stora förluster heller).
  Jag har precis läst din bok som du skrivit tillsammans med Arne ”Kavastu” och har varit en ögonöppnare. (din bok ”Den enkla vägen. Hitta världens bästa aktier” är beställt och på väg till mig) och jag har börjat läsa din blogg. Jag har analyserat mina misstag och har en ny strategi.

  Om några veckor kommer jag ärva en lite slant (200 000:-) och utifrån vad har jag läst i din bok ska jag satsa på att investera en 50% av det i investmentbolag. 30% i indexfonder och 20% i aktier.
  Jag är nästan bestämt på Latour och Bure som investeringsbolag och studerar de andra för att diversifiera i en till.

  Vad tycker du om mitt val? De har gått upp väldig mycket efter mitten av mars… Är det risk att de faller? Är det bättre att satsa på någon av de andra?

  Tusen tack för din tid!

  1. Hej, trevligt att Bli rik och fri med aktier är en bok som du gillar.
   Jag tycker du ska ha Investor och andra investmentbolag med substansrabatt. Bolagen Latour och Bure har bra portföljer så visst ha lite i de också, men den dyra värderingen gör att du inte ska ligga för tungt där i nuläget.

 151. Åh!! Tack så mycket för din svar.
  Ska absolut tänka på att ligga tyngre på Investor än på Latour och Bure och inte tvärt om som jag tänkte först.
  Kanske inte ens på Bure då jag tänkte köpa lite av Vitrolife och Mycronic som är en del av Bures portfölj.
  Hur vet man att en investeringsbolag har substansrabbat? Måste man nörda i sig i bolaget eller finns det lättare sätt att få redo på den informationen.
  Tack en gång till för din tid

 152. Hej! Jag såg att cibus har utdelning månadsvis och att du har nämnt det här i bloggen. Men såg att du inte hade med dom i din utdelningsportfölj. Så jag undrar lite hur du tänker kring cibus, är det ett bra bolag? Och varför dom inte finns med i din portfölj?
  Mvh

 153. Hej Marcus!
  Tack för intressanta och bra böcker!
  Hur ser du på Nobina just nu?
  Ligger lång i denna aktie, anser du att det är köpläge eller ska man avvakta ?
  Mvh Johan

  1. Hej!
   Jag avvaktar med Nobina. Svårt att säga vad som ska lyfta aktien, när inte delårsrapporten lyfte kursen längre tid än så här. Borde inte vara så stor nedsida heller kanske.

 154. Hej.
  Har du kvar sitt innehav i Fortinova Bostäder?Tycker du att det är läge att teckna sig i nyemissionen?
  Hur ser utdelningen ut historiskt samt för framtiden?
  Stort tack på förhand.

  1. Hej, jag det har jag. Direktavkastningen har varit lite låg kanske med ca 2 procent, men då de gör nyemissioner då och då är det rimligt. Fortinova Bostäder är lite som ett litet Heba Fastigheter, fast på västkusten.

 155. Volvo (lastbil) aktien når snart 200kr. Jag har mer än 50% orealiserade vinst. Men P/E talet ligger bara kring 10 med P/S tal under 1, och det lär betalas en stor vårutdelning. Då vågar jag inte sälja därför att jag tycker att aktien bör stiga till 300kr med P/E tal närmare 15 och ett P/S tal lika med 1.5 är fortfarande rimligt.

 156. Hej Marcus,

  Är det värt att köpa Xact högutdelande nu eller ska man vända sig mot andra alternativ?

  / Daniel

 157. Hej Marcus,

  Köpte en del Evolution gaming-aktier här om dagen då det rekommenderats från flera olika håll och kanter. Tyvärr har aktien gått ner 10% redan sedan mitt köp och läser idag att många fonder säljer sina EG-aktier vilket gör mig lite orolig.

  Vad tror du om framtiden för EG?

  Mvh
  Gustav

  1. Hej, tror det blir bra. Politiskt korrekta fonder säljer, men andra kommer att köpa. Kapitalflöden brukar påverka kurserna mycket på kortsikt, men på lång sikt är det bolagets vinst och kassaflöden som avgör vart aktien kommer att gå.

 158. Hej Marcus,

  Tack för bra böcker och hemsida.

  Jag har följande i min portfölj som påbörjades under senvåren. Vissa P/E-tal har börjat rusa iväg lite etc…Det är en långsiktig portfölj där jag avser ha bolagen under en längre tid. Följande är med:

  Volvo
  Formpipe
  Nobina
  Boliden
  Investor
  Storytel
  Balder

  Först och främst, har du några invändingar eller något du ser som ska korrigeras. Jag tänker även utöka med ett bolag till, något du ser som intressant att komplettera portföljen med?

  Tacksam för svar!

  1. Hej!
   Jag gör det lätt för mig och svarar ett investmentbolag med substansrabatt som nästa aktie.
   Jag ser inget problem med något av bolag, men alla är inte just mina favoriter heller. Börja så här och hitta din stil.

   1. Hej igen,

    Stort tack för svar kring det och input kring bolagen. Vilket/vilka är det som inte är just dina favoriter, och varför?

    MVH
    Christoffer

    1. Hej, det beror lite på vad man är ute efter. Boliden och Volvo är för cykliska för just mig som föredrar aktier som antingen har stabilare utdelning eller som är rena tillväxtcase. Däremot är de bra om man vill ha något som kan stiga rejält ett till två år när konjunkturen vänder.

 159. Hej Marcus,

  Min far har alltid skött mina aktier men nu vill jag själv ta kontrollen över mitt långsiktiga sparande. Är småsparare (2.000:-/mån) och har fått upp intresset för aktier. Ser att det finns måna strategier: Magic Formula, utdelnings, investment osv.

  Tänker att kanske en blandning passar bra för att sprida riskerna på säg ca. 15-25 aktier och att det ses över varje kvartal.

  Passar därmed t.ex. 5 utdelare, 5 investment, 5 högrankade på MF och ytterligare 5 handplockade ifrån t.ex. diverse aktietips?

  Är helt novis inom att bygga aktieportfölj som en långsiktig småsparare så har ingen kunskap om detta är en bra strategi eller om jag missar något uppenbart. Tar mer än gärna emot tips på hur jag bör angripa min portfölj. Mvh Leo.

 160. Hej!
  Tack för bra och inspirerande böcker!
  Skulle vilja vet hur du tänker angående Bilia efter att Volvo cars nu har valt att avslutat sitt samarbete. Behålla eller skala av?

 161. Hej Marcus,

  IBM har planer på att minska anställda med 10000 anställda runt i Europa för att sänka kostnader. Tror du (om så blir fallet) att det kommer påverka ens innehav negativt?

  Hälsningar
  Gustav

  1. Hej,
   det kan snarare bli tvärtom om de trimmar bort kostnader de inte behöver. En risk är att de så att säga kastar ut bäbisen med badvattnet, men blir IBM effektivare så är det rätt att minska ned på antalet anställda.

 162. Hej Marcus,

  Har en fundering kring mina aktier.
  Jag har följande (se nedan):

  AT&T
  BEIJER ALMA
  CAPMAN
  CASTELLUM
  CIBUS
  ENBRIDGE
  EOLUS VIND B
  ERICSSON B
  EVO GAMING GROUP
  FORTUM
  NEW MOUNTAN CORP.
  NESTE
  ONEOK
  SAMPO
  SWEDISH MATCH
  VESTAS WIND SYSTEM

  Ser du några synpunkter på dem?
  Samt så funderar jag på att utöka till 5st till inför 2021, har du några förslag?

  Är lite inne på BAHNOF B och VNV GLOBAL.

  Ha en trevlig jul!

  Hälsningar,
  Sebastian Eriksson

  1. Hej, jag gillar nästan alla aktier du har. Gillar även dina förslag. Sen är kanske Ericsson ingen favorit hos just mig, men behöver ju inte vara någon dålig placering för det.

 163. Hallå Marcus

  Jag sitter med ett relativt stort innehav i Digital Realty Trust som jag dessutom ökade lite i under den nuvarande dippen. Vet att du har haft detta som ett av dina favoritinnehav tidigare. Jag undrar om du fortfarande ser lika ljust på framtiden för DLR? och om du gjort något särskilt med ditt innehav på senare tid?

  Tack för en väldigt bra hemsida,
  God jul och gott nytt år ”skägget”

 164. Hej Marcus,

  Har du kikat något på Avanza småbolag by Skoglund?
  Om så är fallet hur ser du på dess potential?

  /Gustav

 165. Tjena skägget. Jag vill börja med att tacka dig för dina böcker, som är väldigt inspirerande och lättlästa. Dessutom inom ett ämne som aktier, som har en tendens att bli invecklat. Jag har själv fastnat lite för utdelnings investering, och jag undrar vad du tror om kesko ? God jul och gott nytt år.Hälsningar från svenskfinland

  1. Hej! Kesko har jag inte följt så noga alls, men en snabb titt på Börsdata säger mig att aktien ser hygglig ut. Vill minnas att Keskos K-Rauta gjort förluster i Sverige länge.

 166. Tja Marcus!

  Vad har du för tankar kring framtiden för Sinch? För sent att hoppa på? Är sugen på att ta in en tillväxtaktie i portföljen.

  Hälsningar
  GB

 167. Hej!
  Ska investera 1.9 milj åt mina föräldrar. De är pensionärer o vill ha utdelning varje månad/kvartal från svenska bolag. Vad tycker du om detta? Några justeringar eller bolag du tycker passar bättre?

  Investor 600tkr
  Sbb 500tkr
  Cibus 500tkr
  Tele2 200tkr
  Tre kronor 100tkr.

  1. Hej,
   förutom att du är fastighetstung med mer än hälften av kapitalet där har jag inga invändningar. Köper du fler aktier välj något utanför fastighetssektorn, typ Astra eller något annat som är åtminstone halvårsutdelande. Sdiptech Pref vore ett alternativ, en preff som är kvartalsutdelande och inte i fastighetssektorn. Om kursen rekylerar ned mot inlösenkursen vore det ett bra litet komplement.

 168. Gregge

  Dålig rapport för IBM vilket fick aktien att falla 10% idag. Vad tror du om denna långsiktigt? Eller dags att sälja av?

  1. Som utdelningsaktie gillar jag IBM, men inte som så mycket mer. Stora, bred utdelningslockande slagsida mot IT, men ingen organisk tillväxt än även om strukturaffärerna kanske ordnar det framöver. Red Hat växer ju i alla fall.

 169. Tack för all kunskap du delar med dig av! Vad är dina tankar om börsen 30-40 år framåt, kommer vi att investera där fortsättningsvis?

 170. Tjena Marcus! Uppskattar verkligen din hemsida, finns mycket bra att hämta här, tack!
  Har sedan 2017 handlat lite aktier och det har gått väl. Har börjat få upp ögonen för bolagen, Spectrumone samt Rolling Optics och undrar om du har någon åsikt om dessa, tack!

 171. Hej Marcus !
  Tog in en liten position av Brookfield Renewable Corp i min portfölj och väntade på en dipp för att fylla på. Anser du att det är ett bra läge nu eller ska man ha is i magen och vänta?
  Mvh Johan

  1. Hej,
   aktien känns väldigt het och ligger ännu på högre värdering än vanligt. Svårt att se vad som ska få aktien att falla i detta börsklimat där trenden är så stark. Att öka på de här nivåerna ska man nog bara göra om man är riktigt långsiktig eller om man har en riktigt liten position och ökar lagom.

 172. Hej Magnus,
  Läst böcker skrivna av dig och brukar läsa chatten varje vecka på PA. Du ger en simpel, okomplicerad bild av sparande som jag gillar. Jag har en portfölj bestående av spiltan (aktien), bure, latour, investor, TIN (båda fonderna), cliens micro och spiltan småbolag, LOHILO samt en onoterad aktie. Funderar på om jag behöver lägga till lite fastigheter (kanske upp till 10% av totalen) eller behövs det inte (mer för riskspridning/risk justerad avkastning)? Isf rekommendera du en fond eller alternative Balder eller Sagax? Tack på förhand

  1. Hej! Jag gillar fastigheter, men det är inget krav för riskspridning i portföljen. Balder och Erik Selin gillar jag, men Sagax är en så dyr aktie jämfört med deras substans att jag drar mig för att rekommendera det bolaget. En fond kan också fungera förstås, Skagen M2 eller en av de svenska fastighetsfonderna.

 173. Hej Marcus.
  Vad är dina tankar om Wihlborgs i dagsläget och i framtiden. Fick idag många säljrek efter gårdagens rapport, är dem befogade? Personligen tycker jag att det är ett fint bolag som jag haft i portföljen ett par år.
  Tack för bra inspiration och bra böcker.

 174. Om man hypotetiskt skulle ärva 2 mille, varför inte bara köpa Xact högutdelande för alla slantarna?
  Ingen raket kanske men en trygg, diversifierad pengamaskin för all framtid.
  Rätt eller fel tänkt? 😊

  1. Det vore inte helt fel tänkt, men jag skulle rekommendera några fonder till alla dagar i veckan. Olika fonder tillför olika mycket potential och de utvecklas olika bra olika perioder, etc.

 175. Hej
  Vad tror du om dessa 2st amerikanska energibolag? (som utdelningsaktier i förhållande till kursrabatten);
  Consolidated Edison Inc och Atmos Energy Corp

  Mvh
  Andreas

 176. Hej,

  Är det Brookefield Infrastructure Corp (BIPC) eller Brookefield Infrastucture Partners (BIP.UN) du har i din portfölj? Noterar att de har liknande för Brookfield Renewable (både Corp och Partners). Vad är skillnaden?

 177. Hej Marcus,

  Kanske mycket tjat omkring embracer och EVO men vad tror du om dessa två 2021?

  Och vad har du för tankar omkring Fortnox och chansaktien Catena media?

  Tack!

  Hälsningar
  GB

   1. Tack för svar Marcus,

    Passar på att fråga en till fråga här.

    Hur ser du på starbreeze? Vågar inte riktigt gå in där pga okunskap(eller förstånd) men med ett payday 3 påväg och enligt starbreeze själva så har de inte lika svårt ekonomiskt längre. Vad finns det för varningsklockor? Bör smälla rejält när payday 3 närmar sig.

    Tack igen! Kan inte riktigt släppa det här med starbreeze som snart ligger på 2kr.

 178. Vad händer med ework, upp över 50% på 3 månader, hittar inga nyheter.

  Behåller du? Gjort en bra vinst i en surdeg nu så har ej bestämt mig än.

 179. Hej Marcus!
  Jag har sedan ett par månader Neste, men jag har den i ISK. Aktien har ju dippat ganska mycket på senaste samt den finska källskatten har ändrats. (Jag vet dock inte vad som händer med Neste och källskatten, vet du?) Jag vill inte sälja av nu med förlust, egentligen skulle jag faktiskt vilja köpa mer i bolaget, men i KF istället. Hur hade du resonerat? Sälja med förlust i ISK och köpa om i KF, eller vänta på uppgång i ISK? Eller annat alternativ?

  1. Hej!
   Jag hade sålt i ISK och köpt i KF. Då vet du att du får tillbaka källskatt utan att skicka blanketter själv. Neste lär återhämta sig förr eller senare, ge aktien några år åtminstone.

 180. Hej Marcus,
  Först ett stort tack för det du gör – du gör sparandet lättförståerligt för den stora massan och i och med det är du en stor inspiration! Jag har läst alla dina böcker – många flera gånger än en. Jag har en personlig aktiestrategi baserad på Investmentbolag och klassiska utdelningsaktier men har förtvivlat svårt att slå index över tid. Detta har gjort att jag funderar på min strategi och dess framtid. Jag läste med stort intresse ditt nya inlägg ”Basportfölj med utdelningsprägel” och insåg att min egen portfölj delar 6 av dessa 8 innehav. Du skriver också att ”Det är mer tveksamt om aktierna slår börsindex, men det kan de mycket väl göra också med lite tur.”

  Hur ser du på att en sådan portfölj ”konkurrerar” mot en vanlig svensk indexfond med en åtminstone likvärdig (men det vet man ju aldrig) avkastning över tid?

  För egen del har mina aktivt fövaltade aktiefonder gått bättre än mina aktier under ett par års tid – dock med kraftiga draglok som Teknik, småbolar och hållbarhetsfonder.

  Hur hade du resonerat?

  Tack för mycket bra input!

  1. Hej!
   Min basportfölj precis som din portfölj kan komma att gå bättre vs index framöver. Vem vet. Olika sorters aktier går bra olika perioder och vi tar lägre risker än börsindex och alla fonder som drivs av teknik och miljöaktier. Det viktiga är att inte få panik och lämna börsen helt när det rasar, som det gjorde exempelvis våren 2020.

  2. Mycket intressant. Sitter i samma båt. Har en Nordnet KF portfölj med enbart aktier. Just nu 15 st, två tyska, ett i USA och två finska, resten Svenska (Fast tveksamt om Millicom kan defineras som Svenskt?, en mkt undervärderad aktie just nu) Aktieportföljen har idag, avkastat 19% i år. Har även en lika stor depå vid Avanza, även här KF, med enbart fonder och en ETF (Xact Norden högutd). Den ligger nu efter aktiedepån. MEN det skulle inte förvåna mig om den vid årets slut, avkastat bättre än aktierna. Sedan…med strategier, ålder, livssituation är oerhört avgörande för HUR man investerar. Get wealthy or stay wealthy. Jag drar hellre ner på risken, då jag avser att använda mina depåer under de kommande 20 åren. Dvs INTE återinvestera, utan leva upp utdelningar och vinster. Avser just nu…att köpa några preffar, för att staga upp kassaflödet något, och att börsen känns stretchad just nu. Men lite svårt att hitta prisvärda preffar! -Varför köper folk en bra bit över inlösen kurs, när DA är ca 6%? Vill helst inte ha enbart fastighetspreffar heller! Ex. SBB Preff. Kurs 660 kr. år 2024 inlösen 600 kr. Dvs risk att tappa 10% på tre år. DA 5,3% just nu. Lite svårt att förstå? Har redan klövern preff..som känns stabil. Har även Akelius D. Kassaskåpsäker! Kikat på Volati preff…ser lite intressant ut….

 181. Ajaj jag köpte tillslut in mig innan avtalet I starbreeze(vilket jag trott skulle vara positivt) och det skylls ni på blankare m.m att kursen gått ner ca 25%. Hur reagerar du på en sån här situation? Fly eller ligga lång och leva på hoppet att ett PD3 som frälsare?

 182. Hej Marcus,

  Min portfölj består av investment 68%, fastighet 17%, teknik 6% och övrigt. Vad anser du om aktievalen och portföljens utveckling på 10-12år?

  Industrivärden C
  Latour
  Creades
  Lundbergföretagen
  Investor
  Svolder
  Addtech
  Fabege
  Axfood
  Kinnevik
  Castellum
  FastPartner
  Öresund
  Wihlborgs
  Ratos
  Assa Abloy
  AddLife
  Xano Industri
  Kungsleden
  Klövern

 183. Hej Marcus!
  Tycker det är väldigt kul och intressant att läsa dina spalter i privata affärer m.m. Mycket bra inspiration och saklig information, Tack!
  Sitter och funderar över brookfield infrastructure.
  Visst måste det vara mer fördelaktigt att öppna en kapitalförsäkring hos tex Nordnet och handla L.P varianten än att köpa corporation hos Avanza med tanke på den stora prisskillnaden?
  Har mina aktier där sen tidigare men det går inte att köpa L.P hos Avanza mer.
  Finns det någon fördel med att köpa Corporation istället för L.P som jag missar?
  Är ju väldigt stor skillnad i direktavkastningen..

  1. Hej!
   Ja, LP har lägre kurs för samma exponering mot bolaget. Fördelen med Corp är främst formella och teoretiska. Vid konkurs skulle det antagligen spela roll gissar jag, LP motsvarar handelsbolag och Corp aktiebolag.

 184. Hej Marcus !

  Jag undrade vilken av digital realty trust du har? Såg att det finns en billigare och en lite dyrare? Är det ena en pref-aktie?

  Mvh Jens

 185. Hej Marcus!

  Jag har en fundering till ditt köp av Park Lawn som utdelningsaktie. Det är du sant att den ger utdelning varje månad men det är ju en väldigt skral summa. Den klarar väl knappast ens inflationen. Vad är det jag inte förstår?
  Tack för mycket bra chatt och fina analyser i ”Utdelare”
  Perka

  1. Hej!
   De har satsat hårt på förvärv och tillväxt, men senaste kvartalen har vinsterna fått ett uppsving. Jag tror att en utdelningshöjning rycker närmare.

 186. Hej,

  Jag skulle vilja börja säga att du har en otroligt bra hemsida och man får en sån enkel guide med att börja kunna spara samt andra diverse tips.

  Jag tänkte även kolla om du ville se över mina innehav i mina portföljer och lägga en kommentar om det är något som man ska tänka på eller andra synpunkter.

  Mina val gjordes för 2 veckor sedan och pappersutvecklingen har sedan dess ökat med +15.000 kr.

  Totala innehav 395.000:-

  Fonder (ISK):
  Avanza Zero
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Tin Ny Teknik A
  Storebrand Global Value A
  DNB Teknologi A

  Reala Tillgångar (ISK):
  Boliden
  Holmen B
  NCC B
  Peab B
  SCA B
  Skanska B
  Telia Company

  Svenska Aktier (ISK):
  Castellum
  Ericsson B
  Industrivärlden C
  Investor B
  Latour B
  Volvo B

  Tillväxtaktier (ISK):
  Avanza Bank Holding
  Bahnhof B
  Bure Equity
  Eolus Vind B
  Evolution Gaming Group
  Hexagon B
  NIBE Industrier B

  Utländska Aktier (KF):
  Apple Inc
  Deutsche Telekom AG
  Mastercard Inc
  Microsoft Corp
  Nike Inc
  S&P Global Inc
  Siemens AG
  Stora Enso R
  Visa Inc
  Volkswagen Pref AG

  Tacksam för svar och tar emot som sagt gärna kritik eller ”bra att tänka på”.

  Ha ett fortsatt bra år 2021 och trevlig sommar!

 187. Hej Marcus intressant blogg med mycket bra information

  jag är utdelningsinvesterare främst i utdelningskungar och liknade.

  Men har börjat snegla lite på dom mindre bolagen som kan ge bättre avkastning på lång sikt så jag har investerat i den här etfen.

  SPDR MSCI USA Small Cap Value (10% av portföljen)

  Det känns som att små värdebolag ger bättre avkastning och har en lägre risk än tillväxtbolag.

  Är detta nåt som du har funderat på att investera i?

 188. Hej! Börjat spara i aktier för ca 4 månader sedan och har nu byggt upp två portföljer. En ”basportfölj”, och en ”tillväxtportfölj”. Vad är dina synpunkter spontant? Något du ser som lätt hade kunnat bidra till en förbättring?

  Bas:
  Apple
  Microsoft
  Austevoll Seafood
  Brookfield Renewable Corp
  Castellum
  SBB B
  Investor
  Industrivärden
  Kinnevik

  Tillväxt:
  Embracer
  Evolution Gaming
  Kindred
  VEF
  Palantir (Inget stort innehav här)

 189. Hej Marcus,

  Har du kollat på några tyska udelningsaktier? Hur ser du på Akelius residential property D, fastpartner D och SBB D?

 190. Hej Marcus

  Tycker du har en bra och lärorik blogg.

  Jag har ett barnspar (KF) och undrar om du kan ge lite input på innehaven.

  Aktier:
  Bure Equity
  Embracer
  Industrivärden
  Investor
  Kindred
  Kinnevik
  Lundberg
  MTG
  Sampo
  Stillfront
  Svolder
  VNV Global

  Fonder:
  AMF Småbolag
  Avanza Emerging Markets
  Avanza Global
  Avanza World Tech By TIN
  Proethos Fond
  SEB Hållbar Sverige Indexnära
  Spiltan Investmentbolag
  TIN Ny Teknik
  XACT Högutdelande

  Har 17-20 år kvar tills hon kan behöva pengarna (tex kontantinsats) så kan ta hög risk.

  Är det något innehav du tycker jag ska sälja eller har du något förslag på något innehav som skulle komplettera portföljen på ett bra sätt?

  Jag har kollat lite på Teqnion som har kommit ner lite från toppen, vad tror du om den aktien?

  Tack!

  1. Hej!
   Teqnion känns som ett helt okej innehav att ha på lång sikt. Ska du satsa på ett storbolag skulle jag tipsa om Hexagon. Annars en mycket bred portfölj, med god riskspridning.

 191. Hej Marcus!

  Tack för en bra och inspirerande hemsida. Din bok ”Bli rik och fri med aktier” är mycket givande!

  Jag undrar om du kan ge lite input på mitt innehav?
  Tycker du jag har en bra fördelning, ta bort några eller ersätta med andra bolag?

  Aktier:
  Addlife B
  Addtech B
  Assa Abloy B
  AstraZeneca
  Atlas Copco B
  Avanza Bank Holding
  Axfood
  Beijer Alma B
  Bilia A
  Bure Equity
  Castellum
  Cibus
  Essity B
  Fabege
  FastPartner D
  Hexagon B
  Industrivärden C
  Intrum
  Investor B
  JM
  Kinnevik B
  Klövern B
  Kungsleden
  Latour B
  Lundbergföretagen B
  Ratos B
  SEB A
  Securitas B
  Skanska B
  Svolder B
  Swedish Match
  Tele2 B
  Telia Company
  Volvo B
  Wihlborgs Fastigheter
  Xano Industri B
  Öresund

  Jag har även tänkt att komplettera med följande:
  Handelsbanken A
  Holmen B
  Nobina
  SBB B

  Tacksam för svar
  Vänligen Patrik

  1. Hej, spontant ser det ut som en mycket bred och stabil portfölj med många medelstora och storbolag. Ska du fokusera mot något håll kanske det är fler småbolag.

 192. Hej Marcus!
  Jag söker ett till telecom-bolag till min utdelningsportfölj. Har idag AT&T och söker en svenska aktie, valet står mellan Telia eller Tele2.
  Det är på en 10-15år horisont som aktien ska vara en stabil kassako.
  Vet att du förespråkat bägge men vilken skulle du helst ta in i din portfölj?
  Mvh Henrik

 193. Hej Marcus och tack för en lärorik blogg mm.
  Jag har en fråga angående New Mountain Finance. Du listar den inte längre bland högavkastarna (analysbrev) men du har den kvar i din portfölj. Kan man få en kommentar hur du tänker om detta innehav?
  Mvh Perka

  1. Hej!
   De sänkte utdelningen något och jag tyckte att jag sänker risken i vilka bolag jag har med i analysbladet inför denna säsong. Valde att ta risken att behålla själv. Inget lätt val, men behövde banta listorna något också. Med facit på hand har Oneok och New Mountain återhämtat sig relativt bra.

 194. Hej Marcus!

  Tycker dina aktiechattar och tips är guld värda för en nybliven aktiesparare!
  Undrar om du skulle kunna ge lite feedback på min portfölj där jag har en placeringstid på 5-10 år?

  Bas 85 % :
  Telia
  Johnson&Johnson
  Investor
  Broadband
  Mastercard
  Balder
  Wihlborgs
  SBB
  Castellum
  Assa Abloy
  Astrazeneca
  SCA
  Swedish Match

  Tillväxt 15 % :
  Sinch
  Stillfront
  Embracer
  Hexagon
  Cellink
  Lyko

  Funderar på att köpa Abbvie och Digital Realty till min basportfölj.

 195. Hej Marcus,

  Jag brukar följa din aktiechatt på privataaffärer och sneglar naturligtvis på din hemsida. Jag har idag min aktieportfölj i en KF och en ISK men bör man ha flera KF/ISK om portföljen börjar överstiga någon miljon? Jag tänker om det finns någon risk med en KF och ISK då portföljen sväller?

  Sedan undrar jag om du tycker CapMan börjat komma ned till nivår där man kan utöka innehavet?

  Hälsningar
  M

  1. Hej!
   Jag ser ingen anledning att ha flera depåer pga storleken. I teorin skulle en bank mot alla regler kunna blanda ihop det som finns i din KF med bankens medel och sen förskingra det eller gå i konkurs, men mig veterligen har det aldrig hänt i Sverige. Pensionsbolagen är i regel pappersbolag utan anställda och kostnader, plus att Finansinspektionen utövar insyn. Men efter ett visst antal miljoner sprida en del till andra KF, ja eventuellt kanske. 🙂

   Capman runt 2,50 -2,70 euro per aktie känns som helt okej nivåer, men det är svårt att värdera deras olika portföljer och avkastningsmöjligheterna där.

 196. Hej Marcus,

  Jag undrar om du har förslag på bra läkemedelsbolag och IT-bolag som har stabil utdelning? Jag behöver bredda min portfölj som idag har Sampo, Aaeral Bank, CapMan, Scandinavian Tobacco Group och Flex LNG som största innehav.

  Har du kollat på läkemedelsbolaget Orion?

  1. Hej, Astra och Abbvie har stabil utdelning. Orion har jag inte kollat på tyvärr.
   Bland IT-bolagen har Hexagon, Fortnox och Lime stigande utdelningstrender, men höga värderingar gör att vi ska ta det försiktigt och utnyttja eventuella rekyler ned.

 197. vad ska man svara på erbjudet om att få corem pref istället för klövern pref?

  är det troligt att det blir tvångsinlösen om man tackar nej? corem är ju värd 1kr mindre så känna ej attraktivt att svara ja

 198. Hej Marcus!
  Hur ser du på AT&T efter sammanslagning av Warnermedia med Discovery ?
  Skulle vara intressant med din syn på detta, tänker framförallt på bolagets skuld samt att framtida utdelningar.

 199. Hej Marcus!

  Har byggt upp en tillväxtportfölj som jag tänker hålla i minst fem år.

  Aktierna är nämnda efter storkleksordning i portföljen:

  Evolution Gaming
  Embracer
  Fortnox
  Stillfront
  Sinch
  MIPS
  Lyko
  Storytel
  BHG group
  Avanza
  Cellink

 200. Hej Marcus,

  Har fått lite pengar som jag skulle vilja investera i en KF. Kan du ge förslag på 5 utländska utdelningsaktier med bra avkastning för att behålla i 5-10år.

  1. Hej Magnus!

   Hållt på med aktier ett tag och har cirka 350k investerat i olika aktier och fonder.

   Har nu sålt ett hus och gör en vinst på ca en halv miljon, tänkt investera iaf 400 av dem nu till frågan. Om det hade varit dina pengar hade det varit smartare att köra allt på en gång i olika utdelning aktier, eller kanske slänga in 30 k i månaden?

   Tack för din tid och en bra hemsida.

 201. Hej Marcus,

  Jag är på jakt efter några tillväxtaktier. Håller du fortfarande på Tectona capital? Jag har väntat ett tag på ett läge att gå in, den har ju varit ganska nedtryckt ett tag nu. Hur hög risk tror du det är? Skulle gärna gå in ganska tungt.

  1. Hej,
   visst har jag kvar dem. Öppnar samhället och hyresmarknaden upp har de en rejäl turn around-chans. Problemet är att handeln i aktien är så liten att det är svårt att minska eller öka.

 202. Hej
  Letar efter ESG bolag. Hexagon skall ju vara ett bra bolag, men vad tror du om Hexagon Composite på sikt? Den har rusat rejält för att sedan backa tillbaka.

  En annan nystartad fond inom ESG är
  BlackRock ESG Mlt-Asst Gro Ptfl UCITS ETF EUR Acc.
  Vad tror du om denna?

  Mvh
  Andreas

  1. Hej, har inte tittat på Hexagon Composite tidigare och det spontana intrycket är neutralt.

   BlackRock ESG Mlt-Asst Gro Ptfl UCITS ETF EUR, verkar som vanligt lite svårt att hitta info och analysera fonden och få grepp om den. Har du någon bra länk där fonden och dess innehav presenteras?

   1. Ja, den är full av Blackrocks ETF:er under varumärket Ishares. En fond-i-fond-lösning. Det underliggande antalet innehav är därmed antagligen jättestort.

 203. Hej!
  Hittade en ny finländsk högutdelare som heter Kreate. De har en direktavkastning på ca 4,4 % men de har inte någon längre utdelningshistorik. Tänkte fråga om det är ett bolag som har dykt upp på din radar för finländska högutdelare?

 204. Tjenare Marcus,

  Hur ser du på framtiden för Catena Media? De har tuffat på riktigt bra i år men hur länge håller det tro?

  Hälsningar
  Gustav

  1. Hej!

   Att USA öppnar upp för laglig gambling online driver den och många liknande aktier. Med risk för stora kurssvängningar lär det kunna fortsätta.

 205. Hej!
  Vad tänker du om bolaget Dividend Sweden? Är det ett bolag för en långsiktig utdelningsportfölj?

 206. Tjenare Skägget!

  Hur ser du på följande innehav under en femårsperiod? Sålde av mina fonder och investerade 10.000kr i samtliga innehav under.

  Stockwik förvaltning
  Peab
  Ssab
  Kindred
  Papilly

  Hälsningar
  Ludde

  1. Hej!
   SSAB gillar jag bara i konjunkturuppgångar, inget jag skulle rekommendera i flera år. Papilly ser spontant ut att vara en förlustfabrik, vad lockade dig där?

 207. Hej Marcus!
  Kommer du teckna Hexicon?
  Ingen imponerande historia kanske men tycker ändå bolaget ser intressant ut.
  Undrar också om du har ökat på krigskassan något för en eventuell sättning inom en snar framtid?
  Mvh Anders

 208. Hej Marcus,

  Hur ser du på ”byggbolag” som NCC, Peab och Skanska? Lundin Mining eller något annat bolag?

 209. Hej Marcus,

  Det pratas ju om ökad inflation men hur ska man tänka om tillväxtaktier och cykliska aktier i ett sånt scenario? Bör man göra ändringar i sin utdelningsportfölj eller sitta still i båten?

  1. Hej!
   Om inflationen hinner driva upp räntorna vore det negativt för tillväxtaktiernas värderingar, men jag tror inte det blir så allvarligt den här gången heller.

 210. Tjenar skägget! Som alltid en grym chatt och mycket intressant att följa dina åsikter om olika investeringsmöjligheter👌
  Vet ju att du gillar Brookfield renewables, har själv velat köpa den länge men sett väldigt dyra ut. Nu har den sjunkit (BEPC) och jag e nära att slå till på just den varianten av alla deras många olika. Har du tid för några åsikter om detta? Vet ju att du gått på semester..

  1. Hej!
   Tackar. Money never sleeps och skägget tar aldrig semester. 🙂
   Eller jodå, i alla fall från vissa uppgifter.
   Lite kort kan jag säga att BEPC nu fallit och bara är lite dyrare än BEP där kursnivån ger anständiga direktavkastningen 3,2 procent. Inget fynd, men lite billigare än tidigare i år.

 211. Hej Marcus,

  Jag undrar om du sneglat på tyska börsen efter utdelningsaktier som BASF, Allianz, Hannover Ruck och Fresenius?

 212. Hej Marcus,

  hur ska man tolka OFS Credit Company Inc egentligen, med en direktavkastning på över 14%..? Vad är haken? Jag kan inte hitta mycket till analyaser eller information om hur detta hänger samman. Tack på förhand!

  1. Hej,
   nej ibland är det svårt att hitta exakt vad haken är. Kanske är det bara en inbyggd risk i verksamheten, att marginalerna alltid svänger kraftigt och utdelningsförmågan med den. Kanske är det engångseffekter från något som boostat utdelningen. Jag hinner inte kolla i detta fall.

 213. Hej
  Såg att du köpt lite Bitcoin. Hur handlar man dem bäst och enklast?

  Ser ut som du fortfarande har sdiptech preffen, är den inte för dyr nu?

  Mvh

  Bo-inge

  1. Hej,
   Jag tycker det är enklast via börshandlade certifikat i Sverige, de går att ha i ISK.
   Men vill du slippa motpartsrisken och äga direkt var det kryptobörsen Coinbase som var enklast för just mig.

   Sdiptech Pref är dyr om man ska nyköpa nu, men inte så dyr att jag vill sälja av. Svårt hitta likvärdiga alternativ.

 214. Hej Marcus,

  Jag hoppas du har tid att njuta av solen. Jag undrar om du tycker t.ex. att Fastpartner D är dyra nu och vad tror du om CapMan på lång sikt?

 215. Hej Marcus! Har stått vid sidan av Evolution ett tag nu och sett hur kursen har fortsatt uppåt då rapporterna har varit fantastiska! Min fråga är om det är försent att gå in nu? Tänkte att det vore ett bra tillfälle nu när det har varit en liten rekyl men känns samtidigt som att den fortfarande är ganska dyr.

  Mvh
  Markus

  1. Hej!
   Som vanligt går det alltid att investera lite grann i bra bolag och sedan kompensera risk för dålig tajming med bra tålamod. Ju större osäkerhet desto mindre position ska vi ta. Evolutions långa kurstrend är nog uppåt och bolaget går bra, så varför inte passa på nu.

 216. Hej Marcus,

  Hur ser du på fondrobotar? (Lysa,Opti och fundler m.fl)

  Är det något som intresserar dig? Eller något du rekommenderar?

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Hälsningar
  Gustav

 217. Hej Marcus!
  Jag undrar hur du bestämde dig för Park Lawn. Varför är den bättre i en utdelningsportfölj än Sienna Senior Living?
  Skön sommar,
  Perka

  1. Hej!
   En begravningsbyrå är ett tjänstebolag med dösäker efterfrågan. Park Lawn äger lite kyrkogårdar också, men det är inte så mycket fastigheter där.

   Äldreboenden kan vi investera i på hemmaplan med lägre politiska risker, via t.ex. Estea Omsorg.

   Skön sommar!

 218. Hej i sommarvärmen!

  Vad tror du om Omega Healthcare Investor och Ares Capital Corp. som framtida aktier i en utdelningsportfölj?

 219. Hej,

  Förs lite smicker. Läst alla dina böcker och en trogen följare på PA. Tack!

  Snubblade över en aktie som jag tyckte lät intressant. Acadian Timber. Har du någon åsikt om denna?

 220. Hej,

  Hur ser du på fenomenet SPAC? Har sneglat på både BURE och Creades SPAC nu när jag tycker att börsen överlag ser dyr ut. Jag vet att jag köper en ”påse pengar” men då bägge Investmentbolagen handlas till premier på ca 32% så känns deras SPACs intressanta kring introduktionskursen. De kommer ju att ha stor kontroll över ett ev nyintroducerat bolag framöver med… eller missar jag något, kanske inte går att göra denna jämförelse?

  VH Oscar

  1. Hej!
   Skalbolag är inget jag är särskilt intresserade av eller rekommenderar. SPAC har sina fördelar, men det är främst för onoterade bolag som vill bli noterade. Som investerare sitta och vänta på att få äga ett okänd bolag är lite märkligt.

   Jämfört med investmentbolagens aktier är SPAC:arna billiga, men det beror på att det inte finns något innehav de placerat i än. Vi får se hur det går när det blir av.

  1. Hej!
   Säg 20 bolag och 5 procent i vardera innehavet. Överväg ligga tyngre i de med lite lägre risk eller bredare intjäning. Dyra tillväxtaktier kan få väga lite mindre för att kompensera för den högre risken.

 221. Hej! Hur tänker du kring att investera i SBB B just nu? Kursen ligger på 47,95kr. Är det ett bra läge att gå in och investera eller bör man avvakta?

 222. Tjena,

  Fortinet? Bra långsiktig investering på 3-5-10 år? Är den övervärderad just nu? FA verkar helt okej? Vad tycker MH?

  Tack på förhand..

  Vänligen
  Fortune Cookie

 223. Hej, min portfölj ser för närvarande ut som specat nedan. Procentsatsen illustrerar hur mycket i % jag har investerat i förhållande till hela mitt innehav. Vad tycker du, bör jag plocka bort något, lägga till något bolag? Om inte, tycker du fördelningen i förhållande till hela mitt innehav ser bra ut? Jag ökar månadsatligt i dessa bolag, och fördelar 40% av min månadsatliga insättning i fonderna och 60% i aktierna. Fonderna har jag inte för avsikt att röra inom 25-30 år. Aktierna har jag på 3-10 års sikt.

  Tänker jag helt fel, eller ser det ut som att jag kan få en portfölj med fin avkastning över tid?

  Fonder (18%)
  Länsförsäkringar fastighetsfond

  Spp aktiefond USA

  Spiltan aktiefond investmentbolag

  Handelsbanken hållbar energi

  Shroders isf global energy usd

  Handelsbanken amerika småbolag

  Spiltan småbolagsfond

  Aktier:
  Investor B (17%)

  Svolder (6%)

  Vnv Global (7%)

  Sbb B (11%)

  Nyfosa (3%)

  Balco group (4%)

  Troax Group (7%)

  Embracer Group (8%)

  Hexagon B (3%)

  Link mobility (4%)

  Fluicell (3%)

  Catena media (3%)

  Fortnox (6%)

  Tacksam för svar.

   1. Tack för ditt svar.

    Är det något som jag bör ändra på, ta bort något bolag eller lägga till? Tycker du att jag bör kika på att bredda min fördelning på branscher/sektorer och isåfall vilken bransch/sektor tycker du jag bör kolla närmare på att lyfta in i min portfölj samt vart ska jag skala av?

 224. Hej!
  Jag ser att du köpt Arbor Realty. Var det länge sedan? Jag har inte sett den i något analysbrev eller någon chatt. Har du en kommentar?
  Mvh Perka

 225. Tack för ditt svar.

  Är det något som jag bör ändra på, ta bort något bolag eller lägga till? Tycker du att jag bör kika på att bredda min fördelning på branscher/sektorer och isåfall vilken bransch/sektor tycker du jag bör kolla närmare på att lyfta in i min portfölj samt vart ska jag skala av?

 226. Hej Marcus.

  Jag har valt fem stycken utdelningsaktier som jag tänker ha långsiktigt.

  Jag är en av dem andra dryga personer som frågar dig nu, vad du tror om dem?

  Realty Income Corp (O)
  LTC Properties (LTC)
  STAG Industrial (STAG)
  Gladstone Capital (GLAD)
  Main Street Capital (MAIN)

  Trevlig helg.

  Mvh. Eriksson

 227. Hej Marcus!
  Jag är snart 90 år gammal och har jobbat med aktier under många år. Under senaste ca 10 åren har jag i mycket följt dina råd – dels via dina böcker, dels vi din chatt i Privata affärer. Just nu är min aktieportfölj värd nära fem miljoner kr. Den har utvecklats bra hela tiden. Jag tycker det är roligt att syssla med aktier.

  Jag börjar fundera på huruvida jag skall avyttra hela min portfölj. Mänskligt att döma har jag ju inte så många år kvar i livet och har fem barn, som skall ärva mig. Det vore ju synd om vi framöver hamnar i en rejäl nedgång. Har du ett råd att ge mig? Om jag säljer, har du tips på hur jag någorlunda säkert kan placera mina pengar, en placering som ger någorlunda avkastning, någorlunda med låg risk

 228. Hej
  Tack för dina intressanta analyser.
  Vad tror du om lågt-prissatt-under-radarn ”Universal Health Realty Income Trust” REIT? Skall ha haft lång utdelningshistorik,,,
  Samt ”Pinnacle West Capital Corp”?

  Mvh
  Andreas

  1. Hej!
   Så länge sjukhusfastigheterna inte är alltför beroende av amerikanska Medicare och Medicaid så kan det bara överkomliga risker. Annars politiska risker jag inte riktigt gillar. Vet inte i just detta fall. Har inte kollat på de eller det andra bolaget som du nämner.

   1. Hej! Tack för svar!
    Skulle du vilja motivera varför det inte är din superfavorit och vilket bolag i branschen skulle du helst välja?
    Trevlig helg!
    Mvh Johan

    1. Hej! Intrum kommer förvisso alltid att ha en massa lån att driva in och bolaget klarar sig bra. Problemet är att branschen per definition är svår att förstå när det gäller marginaler, efterfrågan, etc. Vad är det egentligen för kvalité på de olika kreditstockarna? Jag gillar ändå Intrum, men väljer hellre andra finansbolag som tydligare gynnas av stigande räntor. Som amerikanska Arbor Realty och New Mountain samt finska Sampo.

 229. Hej Marcus,

  Jag har en portfölj enligt nedan men behöver något inom IT (jag har lite spaning på Hexagon och Asana) och läkemedel – har du några förslag?

  Aktieportföljen som den ser ut idag:
  BASF
  Omega Healthcare Investors
  Lundin Energy
  Tele2
  Telia
  Aaeral Bank AG
  CapMan
  Scandinavian Tobacco Group A/S
  Ares Capital Corp.
  Lundin Mining
  Fastpartner D
  Nordea
  Alm Brand A/S
  SFL Corp.
  Handelsbanken A
  TotalEnergies SA

  Fondporföljen:
  Atlant Opportunity
  Prior Nilsson Idea
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Spiltan Räntefond Sverige
  Simplicity Norden
  Robus Access Asien
  Robur Access USA
  Robur Global Småbolagsfond
  Robur Global High Div.
  Skagen Global

 230. Hej!
  Tycker du att risken är för hög om du bara skulle ha 5 aktier och 6 milj kr investerat med ca 20 % i varje? Någon annan fördelning? En långsiktig portfölj. Tack.
  Sbb b
  Cibus
  Investor
  Latour
  Bure

 231. Hej Marcus,

  Hur ser du på denna nedgång som är på börsen just nu, bör man vara orolig och sälja av lite innehav eller ha is i magen och sitta still i båten.

  Intressant att höra hur du tänker vid dessa lägen och tider.

  Ha det fint.

  Mvh Sebastian

  1. Hej!
   Hittills är det att betrakta som en vanlig höstrekyl. I värsta fall kan den bli längre än vanligt, även om jag har svårt att se vad som ska skapa nedgången. Har du bara någon procent i kassan är det läge att öka likviderna genom att ta hem lite av de vinster du har. Har du 10% i kassan är det bättre att köpa då och då.

 232. Hej!
  Har idag investor,kinnevik och latour i min portfölj som jag månadssparar i. Vilka 2 investmentbolag hade du kompletterat med ?
  Mvh Kim

 233. Hej Marcus.
  Har du tittat på etfen Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist
  Jag tycker den påminner om xact högutdelande, bara att det är mera focus på europa. 0.30 i avgift,kvartalutdelande och max 3% vikt/ bolag.Eller tror du riskerna är större med europeiska bolag än nordiska ? Mvh Dan

 234. Hej!

  Min portfölj ser nu ut enligt följande i storleksordning:
  – Tesla
  – Investor
  – ASML
  – VNV Global
  – Swedencare
  – Bitcoin Certifikat
  – Kinnevik
  – Embracer
  – Castellum
  – Hexagon
  – Sinch
  – SBB B
  – Avanza Bank

  För tillfället står Investor och Tesla för en ganska stor del av portföljen medan resterande bolag viktas någorlunda jämlikt.
  Min sparhorisont är mycket lång och jag siktar på att blanda tillväxtbolag med mer stabila jättar. Är det något bolag som du tydligt saknar i portföljen, eventuellt något stabilt för att sänka risken en aning?

  Tack på förhand!

 235. Hej Marcus!
  Vad jag har läst så är Sinch en aktie, som du gillar. under den senast tiden har den gått ner rejält, speciellt i dag och jag ligger med ett stort underskott i aktien. Vad är din kommentar i dag om den?

  1. Hej!
   Tredje kvartalets rapport visade exakt vad hög risk och hög värdering kan innebära. Bolaget utvecklas som det ska, men marknaden hade kortsiktigt hoppats på mycket mer. Jag är inte orolig på sikt.

 236. Hej Marcus!
  Jag ser att Arbour Realty sjönk väldigt mycket idag. Är orsaken att de ger ut nya aktier? Eller är det något skumt som jag inte förstår?
  Mvh Perka

 237. Hej Marcus! Har börjat sparat nu i år och har byggt ihop en portfölj som jag tänkte hålla i minst 4 år. Har försökt blandat värdeaktier och tillväxtaktier samt några chansaktier. Undrar om du har några tankar eller tips på förbättring eller om det duger?

  Som bas, där största delen av kapitalet är placerat, har jag:
  Investor
  Berkshire Hathaway
  Lundberg
  Spiltan investmentbolag
  Apple
  Kinnevik

  Tillväxtdelen består av:
  Sinch
  Evo
  Embracer
  Stillfront
  Lime technologies
  Qt group
  Talenom
  Bico
  Cellavision
  Surgical science
  Revenio
  Vitrolife
  SyntheticMR
  Mips
  C3.ai
  Indutrade
  Instalco
  FuboTV
  Twilio
  Okta
  Schrödinger
  Addnode
  Desktop Metal

 238. Hej Marcus!

  Om du står inför valet att antingen köpa mer Tele2, Sinch eller Embracer – vad skulle du satsa på?

  1. Hej!
   Det beror helt om vilken risknivå du vill lägga dig på och om du vill ha utdelningar eller tillväxt. Tele2 är en utdelningsaktie, de andra två tillväxtaktier med högre risk och potential.

 239. Hej!
  Jag planerar att fasa in Enbridge i min utdelningsportfölj. Har det någon betydelse om jag väljer den USA- eller den CAN-noterade?
  Har alla mina utländska aktier i en KF.
  Tacksam för din återkoppling.
  Mvh
  Jonas

 240. Hej Marcus!

  Tack för dina bra böcker och tips. Jag har börjat att bygga en portfölj enligt nedan men tycker jag saknar lite inom läkemedel/hälsovård samt IT – har du några förslag eller om nått annat saknas?

  – Omega Healthcare Investors
  – BASF
  – Tele2
  – Altria Group
  – CapMan
  – Verizon
  – Swedish Match
  – Fastpartner D
  – Ares Capital Corp.
  – TotalEnergies SA
  – Enel SpA
  – Vale ADR
  – SBB D
  – SHB A
  – Betsson
  – Embracer
  – Corestate Capital Holding SA
  – Nordea

 241. Hej !
  Idag landade din nya bok ,ska bli intressant läsning!
  Vad tror du om att teckna Klarabo ?
  Känns som en bra aktie på långsikt!

 242. Hej Marcus,
  Du rekommenderar ofta Bico och Cellavision via exempelvis PA aktiechatt men äger inte några aktier vad jag kan se. Varför?

 243. Hej!

  Har funderat på att göra det enkelt för mig och endast äga Xact Norden högutdelande som enda investering och sedan månadsspara i den i ca 10år , skulle vilja höra dina åsikter om detta.

 244. Hej Marcus och tack för all inspiration. Jag är 41 år och har ca 140tkr investerade. Mitt mål är att kunna få en rikare pension och kanske jobba något mindre de sista åren.
  Jag har nyligen fått upp ögonen för sparande och har testat lite olika strategier, men tyvärr verkar ingen fungera i den bemärkelsen att jag byter strategi ofta och är psykiskt väldigt påverkningsbar av olika medier, poddar etc. Jag lockas hela tiden till att öka risken för att öka kapitalet snabbare, delvis på grund av att jag kommit gång så sent i livet med investeringar. Just ska jag försöka dela upp portföljen i 20% billiga fonder, 30% tillväxt (fokus samhällsviktiga bolag i uppåtgående trend) samt 50% utdelning (både svenska och nordamerikanska).

  Har du några råd om hur jag ska kunna hålla fast i min strategi?
  Är strategin rimlig för min ålder, eller är den för defensiv?

  Tack! Mvh Gustav

  1. Hej! Den strategi låter bra. Du behöver nog bara mer erfarenhet och tålamod. Kanske en större kassa så du kan hoppas på nedgång för att kunna köpa billigare. Kanske du också kan titta mindre på börsen för att inte stressa upp dig av kortsiktigt brus.

 245. Hej Marcus,

  Vad tror du om framtiden för Catena Media?

  Har haft innehav där i ca 1år och den är svår tycker jag..

  Hälningar
  Gustav

 246. Tjena, jag har börjat kika på estea omsorg och blivit intresserad/nyfiken av den, men jag har något svårt att greppa konceptet, är det ett innehav jag kan ha tillsvidare och låta ticka på och bara fortsätta få utdelning/ränta och eventuell värdetillväxt eller är det något som jag måste sälja av vid ett specifikt tillfälle. Vad händer vid löptidens slut?

 247. Hej Marcus har en fråga angående estea såg att det är nyemission på gång (om jag minns rätt) och är intresserad men fattar inte riktigt hur tillgången fungerar, måste jag sälja vid löptidens slut eller är estea något som jag behålla tillsvidare/livet ut och bara låta ticka på med utdelningar och eventuell kursökning.

  1. Hej!
   Estea är ett fastighetsbolag, men det som är börsnoterat är en skuldsedel som ger ränta och viss del av vinsten. Skulle bolaget sälja alla fastigheter får du en stor utdelning och sen avnoteras placeringen. Annars är det noterat på tills vidare-basis.

 248. Hej Marcus!

  Undrar om du tror att Brookfield Renewable (BEP.UN) för närvarande är prisvärd för en utdelningsinvesterare på 5-10 år sikt eller om man bör avvakta bättre kurs?

  Tacksam för alla tankar om detta,
  Olof

 249. Hej Marcus
  Jag såg på fredagschatten med dig, vilka investmentbolag du rekommenderar på 10 års sikt, där du prioriterar tillväxt. Om jag minns rätt rekommenderar du Investor som bas, Vnv, Vef, Bure och Creades. Jag undrar vad du tror om Kinnevik? Personligen gillar jag att dom har Tele 2 som bas som fyller på kassan regelbundet för att sedan investera vidare i flera tillväxtbolag.

  1. Hej!
   Även jag gillar Kinnevik. Av samma anledningar som de du nämner. Men med 30% av portföljen i lågriskbolaget Tele2 är substanspremien lite svårare att smälta jämfört med de som har ännu större andel i tillväxtaktier.

 250. Hej Marcus och god fortsättning!

  På vilka nivåer anser du att Kinnevik börjar bli intressant att köpa och tycker du man ska köpa SBB B eller SBB D i dagsläget?

  1. Hej!
   Jag har ingen särskilt nivå i Kinnevik som jag bevakar. SBB D är betydligt tryggare än SBB B, så just nu D-aktien, men B-aktien lär ändå gå bättre sett över några månader eller åtminstone flera år.

 251. Hej! Marcus! Vill bara börja med att säga att det är fantastiskt att du är så generös med råd och tips. Det är ovärderlig info du ger. Vad tänker du om räntehöjningarna i USA ( 2022-23) och hur det eventuellt påverkar aktiekurserna? Är det läge, tror du att vikta om en del till fonder (ränte eller globalfonder med låga avgifter). Med vänlig hälsning: Martin

 252. God fortättning! Kul att se Johnson&Johnson åter i din portfölj! Själv har jag fyllt på från och till i ett år. Hur ser du på den framtida uppdelningen av företaget? Jag tycker hälsovårds delen ser jätteintressant ut, men kommer givetvis behålla konsument delen.

  Mvh Jonas Noaksson

  1. Tack, kul att du uppskattar det.
   JNJ har jag ägt i ett antal år nu. Jag har länge uppskattat att de har tre ben, men det blir nog bra att även knoppa av ett av dem.

 253. Hej Hernhag!

  Har du lust att dela med dig av dina tankar eller bara några kloka ord kring likaviktade globala indexfonder gentemot traditionella globala indexfonder?

  Gillar ditt senaste boksläpp, full pott från mig!

  1. Hej!
   Jag har inte tittat på likaviktade globalfonder, men generellt brukar de gå bättre än börsvärdesviktade då det blir större inslag av mindre bolag som växer snabbare. Generellt är jag därför positiv till likaviktade fonder.

 254. Hej Marcus!
  Jag har accepterat budet på Nobina och fått Nobina accept. Har du någon aning när jag får mina pengar?
  Mvh Perka

  1. Sdiptech Pref har fallit sedan även Affärsvärlden uppmärksammat att kursen legat högt över inlösenkursen. Tidningen var därför negativ till aktien, som nu i vart fall är ett bättre köp än innan fallet. Inlösenkursen är 105 kr, så det är inte direkt billigt än.

 255. Hej, en fråga bara. Du skrev i chatten att du sålde Alfa för att kursen föll under sin trendlinje. Du som har så många aktier, bevakar du detta själv på samtliga eller kan man få något motsvarande ”kurslarm” när detta händer?

   1. Har du någon mer tjänst som du använder dig av för att sätt larm på t. ex rsi14, ma200 eller andra värden? Har bara hittat larmfunktion på aktiekurs via nätmäklarna.

 256. Hej Marcus!

  Hur är din syn på CapMan idag? Dessutom undrar jag om du tycker det är läge att öka i SBB D eller ska man sitta still i båten?

 257. Hej Marcus,

  Hoppas allt är bra!

  Vad rekommenderar du omkring dessa Innehav? Fly eller stanna?
  EVO
  Embracer
  Catena Media
  starbreeze

  Jag tänker långsiktigt.

  Hälsningar
  Gustav

 258. Hej Marcus!
  Jag hörde att du sålt Sampo pga deras svaga utdelning under 2020. Jag började också sälja av mitt innehav men nu ser jag att de lovar en väldigt bra utdelning i år. Vad är din kommentar?
  Mvh Perka

  1. Hej!
   Det var inte bara därför jag sålde Sampo. Årets utdelning är sett till ordinarie utdelning oförändrade 1,70 euro per aktie och resten är från försäljningen av aktier i Nordea.

 259. Hej Marcus – din blogg har hjälpt mig mina första år på börsen! Stort tack

  Jag ligger ca 60% investerad och har ca 1,3m kvar att putta in.

  30% – Ligger i fastigheter; där ser jag räntan som en risk och drar mig för att köpa mer.

  15% – Ligger i Energi o Råvaror; för sent att hoppa in mer på inflationståget!?

  0% – Är exponerat till Kina. Har du knep för att exponera sig mot Kina med utdelningsstrategi. Jag har tittat på Nordic Asia och dom skriver om en Pref på deras sida men den verkar inte finns att köpa hos nätmäklarna och är den nåt du skulle investera i?

  Tankar om dessa tankar skulle vara roligt att läsa 🙂

  1. Hej!
   Trevligt att min blogg kan hjälpa till. Jag antar du avrundar lite då dina siffror blir 105% totalt. 🙂
   Jag undviker direktinvesteringar i Kina, det räcker gott och väl med mina nordiska och nordamerikanska innehavs verksamheter där. Jag gillar med sagt ändå Nordic Asia som en chansaktie, men jag tror deras preff är främst för de anställda i Asian.

    1. Jag tror till och med att jag har ägt DEM en gång i tiden. Ojämn utdelning och högriskmarknader som underpresterade gjorde att jag inte var helt nöjd vill jag minnas.

 260. Hej Marcus !
  Har ett innehav som jag fyllt på med och mer desto mera den fallit och bolaget heter VNV- global, började handla vid 20% rabbat och fortsätt handla vartefter, har möjligen gått på den klassiska ”fallande kniven ” .
  Tycker om bolaget och dess innehav och tror på bra utsikter i år framöver , är det något jag missar eller är det bara jag som tycker 45% rabbat borde få folk att kasta sig på köpknappen ? Skulle gärna höra vad du skulle göra i nuläget
  Tack för svar !
  Mvh Gustav

 261. Hej, jag har haft Beijer Alma i säkert 8-10 år och det har kommit till att bli ett av mina favoritinnehav. När jag började köpa var det faktiskt hög utdelning på dem. Köpte efter att jag varit på ett föredrag med Anders Wall och Bertil Persson som aktiespararna anordnade. Får man fråga vad det var som gjorde att du plockade bort dem från din lista?

  1. Hej, det berodde på låg direktavkastning, konjunkturkänslighet, att styrkan i konjunkturen mattas av, att kurstrenden började bli svagare, samt att jag hade de i den del av min portfölj där innehavstiden kan bli lite kortare.

 262. Hej !
  Vart tror du VNV-global borde bottna?
  Känns som marknaden tappat förtroendet helt, om man räknar bort värdet på Ryssland-ägda innehav mm så bordet substansvärdet hamna runt en 70kr enligt mina beräkningar.
  Det är ju typ 30% rabbat till dagens kurs.
  Känns som en medel-risk high-reward?
  Mvh Karl

  1. Hej!
   VNV borde ha rasat tillräckligt nu. Ryssland och att högre räntor pressar värderingarna av tillväxtaktierna borde redan vara inräknat i kursen.

 263. Hej Marcus,

  Jag gillar också utdelningar 🙂
  Har bland annat även nedan värdepapper, s.k. splittar och undrar vad du tycker om dem.

  Dividend 15 Split Corp
  Life & Banc Split Corp
  Big Pharma Split Corp

  Mvh//Kostas

  1. Jag har länge gillat Lazard, men inte helt bra att de inte höjer utdelningen längre. Det är lite oroväckande även om det inte behöver vara någon fara heller. Hellre Lazard än de svenska storbankerna.

 264. Hej! Har kikat på Coupang som en en sydkoreansk E-handelsjätte. Många likställer dem med koreanska motsvarigheten till Amazon. Några tankar?

 265. Hej Marcus
  Vad är det för ticker på dina Brookfield-aktier (Brookfield Asset Management, Brookfield Infrastructure, Brookfield Renewable Partners)? Ligger dem på Torontobörsen?

  /Thomas

 266. Hej,
  Jag kommer få ett arv här så småningom på ca 400 000 kr, varav 200 000 ska till börsen. Hur hade du investerat en sådan summa? Lite i taget eller mycket på en gång? Jag är främst ute efter stabila utdelningsaktier.

  1. Hej! Jag hade i en nedåtgående marknad som den vi har nu köpt lite då och då. Annars brukar jag köpa för kanske halva beloppet direkt och sen öka successivt.

 267. Hej Marcus!
  Läste din krönika om kinnevik, strax därefter kom nyhet om att de säljer ut rejält i Tele2.
  Rätt eller fel tycker du?
  Är det inte dåligt med kommunikation från ledningen generellt? Väldigt lite insiderköp också vilket inte stärker förtroendet.

 268. Hej!

  Jag såg att du skrev i en aktiechatt att T Rowe Price var värd att plocka upp i nedgång. Vad har du för tankar kring den dessa nivåer?

  1. Hej! Aktien ser billigare ut nu än tidigare. Så länge börsindexen ligger i fallande trend lär fondbolaget också göra det, fondbolag svänger mer än index ganska ofta.

 269. Hej!
  Ligger tungt i sbb och handlat hela vägen ned.
  Hur orolig ska man vara för att SBB går i KK?
  Ska man räddas det som räddas kan eller vågar man vara långsiktig?
  Mvh Robert

 270. Hej
  Jag är nyfiken på hur du har valt att vikta utdelningsportföljen?
  Största, minsta innehav samt xacts vikt?

  Själv har jag låtit xact segla upp på en första plats med 25% vikt och funderar på låta det växa ytligare några procent.
  Hoppas du har det bra!

  1. Hej,
   någon gång kommer jag att släppa ett sådan blogginlägg. Just nu är Brookfield Infrastructure störst med 5%, men exkl vi likviderna är portföljvikten 5,8%.

 271. Hej Marcus,

  Tack för en bra hemsida! Jag hjälper min pensionerade mamma med placeringar för att förbättra hennes pension som inte är så hög. Jag antar att en pensionärs placeringar egentligen borde allokeras till säkrare tillgångar som räntor eller ett bankkonto men på några års sikt kanske det ter det sig mindre lockande. Så mina funderingar är att låta ca 30-40% av tillgångarna ligga i ett bankkonto medan resten placeras ut på ”tryggare” aktie/utdelande ETF-placeringar. Detta innebär primärt en del Investor samt Xact Norden högutdelande samt några andra utdelande ETF:er. Så mina frågor är enligt följande: 1) Är det rimligt ur ett riskperspektiv att Xact Norden högutdelande utgör ca 30% utav portföljen? 2) För en större riskspridning tänker jag att det skulle vara intressant med några större globala/utländska utdelande ETF-innehav. Min tanke har exempelvis varit Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div och kanske lite SPDR S&P US Dividend Aristocrats (lite högre DA än en ETF som följer S&P 500). Återigen är fokus på stabilitet med rimlig DA snarare än maximal tillväxt. Vad tycks? Har du några andra förslag?
  Med vänlig hälsning
  Tobias

  1. Hej!
   Av principskäl kan jag inte rekommendera 30 procent av en portfölj i samma placering, men egentligen borde det gå bra för den fonden ger ju ett 40-tal nordiska aktier.
   Bra att komplettera med globala utdelnings-ETF:er.

 272. Har du span på norska företagen AF gruppen och ATEA som har hyfsad utdelning. Även Telenor ser intressant ut.

 273. Hej Marcus!
  Ursäkta att störa mitt i semestern. Flera av mina ”säkra” investeringar ser alltmer osäkra ut. Vad händer med Estea? Är det köpläge eller katastrof? Jag är också ganska orolig för SBB och Arbor Realty. Tacksam för några råd eller kommentarer.
  Ha en skön sommar.

  Mvh Perka

 274. Hej Marcus!

  Jag brukar följa din chat på Privata Affärer men även läsa lite här.
  Tycker du att det är köpläge i Sibanye Stillwater och att det är en bra aktie i inflationstider?

 275. Hej Marcus!

  Åsikter om Brookfields spin-off av sin asset management del? Hur kommer den att fungera i detalj? Som jag förstått det kommer 25% av nuvarande BAM noteras separat, medan 75% av aktierna förblir i ett moderbolag som då heter Brookfield Corp. Vad kommer detta moderbolag att göra (Brookfield Corp), och vad kommer spin-off delen att göra? Om man vill ha kvar BAM så likt som det är nu, ska man då köpa den nya listningen, eller hålla Brookfield Corp?

  1. Hej!
   Som jag tolkar det kommer de att knoppa av sin fondförvaltning (mot privatpersoner). De förvärvade en stor del av fondbolaget Oak Tree tidigare. Kvar blir ägandet i de övriga Brookfieldbolagen och deras stora investeringsfonder. Vore klart intressant att kunna öka ägandet i ett renodlat fondbolag.

   1. Läste igenom deras senaste letter to shareholders, och min tolkning där efter blir att asset management delen knoppas av till en egen aktie, för att göra asset management delen mer ”asset-light”. Brookfield Corp, det som ”blir kvar” efter avknoppningen blir således moderbolaget. Men har än lite svårt förstå vad detta bolag ska göra? Själva investeringarna verkar göras i asset management delen fortfarande, dvs avknoppningen. Blir Brookfield Corp då mer renodlat fondbolag, som du säger? Medan Asset Management blir den delen som investerar i alternatives (infrastruktur, renewables etc?

     1. Perfekt! Verkar som jag växlat ihop vilken del som skulle göra vad, men nu ljusnade det. Tack för hjälpen!!!

 276. Hej Marcus !
  Vad tycker du om Cloetta och Peab i en utdelningsportfölj?
  Vad tror du om Cloetta efter den stora investering i dom nya fabrikerna.
  Mvh Elin

 277. Hejsan !
  Anser du att en portfölj med 3 indexfonder:Sverige ,global och Europa och investmentbolagen investor, Kinnevik, latour creades och bure räcker som riskspridning och är strategin hållbar en tidshorisont på ca 20år eller bör man tänka om ?
  Tanken är att månadsspara i fonderna och köpa investmentbolag för löpande utdelning + extra insättningar.
  Mvh Andreas

   1. Följdfrågan blir då om du tycker det är bra läge att gå in i bure,creades,latour och kinnevik nu när det är kraftigt negativa trender? Börja dutta veckovis året ut är kanske den bästa taktiken till en sådan strategi?

 278. Hej,

  vilket av Castellum, Cibus & Corem pref är det stabilaste fastighetsbolaget enligt dig?

  Läste en analys att Castellum var det stabilaste pga. belåningsgraden men vill gärna höra ditt resonemang.

  1. Hej!
   Även Cibus är stabila, liksom Castellum, men Corem Pref är en preferensaktie och har därmed lägre risk än t.ex. Corem B. Svårt att jämföra stamaktier med preffar.

 279. Tack! Visst 🐑 inte Corem ändra sin inlösenkurs på sin pref? Samt måste de betala ut inlösenkursen till de som äger pref om det skulle gå i kk?

 280. Skippa ovanstående, jag har kuggat fem ggr på kunskapstestet på min bank för att kunna köpa preffar så jag skippar det.

 281. Hej! Har Castellum i min portfölj men vill ha en annan fastighetsaktie i barnens portfölj, vad tror du om att månadsspara i Sagax på lång sikt?

 282. Hej Marcus!
  Har under många år ägt Kinnevik som på delad första plats i portföljen är störst ihop med investor. Har valt att bara äga 7st investmentbolag pga enkelheten. Det är en strategi som funkat bra genom åren, men på sista tiden har jag börjat tvivla på kinnevik, blir svårare än förr att navigera i deras onoterade portfölj. Hur ser du på bolaget ? Bör man bara från o med idag sitta på händerna eller ska man börja skala av och flytta kapitalet till typ Lundbergs och svolder som har bolag som tjänar pengar ?
  Mvh Ulf

  1. Hej! Efter att Kinnevik köpt in sig i H2GS, H2 Green Steel, funderar jag på om Kinneviks strategiska fokus är rätt. Aktien kan säkert studsa upp om börsen gör det och det säger inget om deras övriga innehav. Men just det miljardprojektet alla osäkerheter kring det – vad kan Kinnevik tillföra där?

   1. Hej Marcus !
    Hur ser du på investmentbolag svolder?
    Och om du gillar dom , hur kommer det sig att du själv inte äger dom?
    Funderar själv att ta en position och är intresserad av dina tankar till dess innehav!
    Tack på förhand!
    Mvh Marie

 283. Hej Marcus,

  Hur ska man agera i Castellum? Sälja och köpa t.ex. XACT Norden som knappast jommer ställa in någon utdelning. Eller börjar det bli läge för tillväxtaktier?

 284. Jag skickade får några dagar sedan, ang Utdelning. Men den var ju lite kritiserande så då får man väl inget svar. Det är så ekonomiska ”Experter” brukar reagera.

 285. Hej Marcus !
  Angående Castellum:
  Personligen ser jag detta som ett styrketecken för att långsiktigt värdeskapande i bolaget och ta ned risken ,utdelningsjägare förstår jag är besvikna och säljer. Men eftersom dom slopar utdelningen och därav slipper sälja fastigheter vilket gör att deras substansvärde består -värdeminskningar förstås så borde det vara riktigt bra köpläge till dagens kurser .
  Om man inte är ute efter utdelningen så borde det vara köpläge nu är min analys.
  Håller du med eller ser du någon annan problematik?
  Mvh Jonas

  1. Hej, jag håller i princip med om att det inte behöver vara negativt totalt sett om marknaden försämras. Jag är mer kritisk till hur snabbt det här kommer efter en ”självsäker” delårsrapport och att en bruten utdelningstrend innebär att det blir en annan sorts aktie. Ingen utdelningsaktie utan en vanlig värdeaktie – och de kan vara bra långsiktigt de också.

 286. Hej
  Följer dina utdelningar och sparportfölj med intressanta analyser.
  Vad tror du på lång sikt om raset i Algonquin Power & Utilities Corp, (med relativ lång utdel historik, kan dom få ordning på det, skulden mm?) köpte lite i raset. Samt Lincoln National Corp, finska Terveystalo Oyj, Gladstone Land Corp, som alla gått ner en del senaste.
  Slutligen Brookfield Global Infrastructure Securities Income Fund med sitt fondliknande innehav med hög utdelning som verkar ingå i själva Brookfields.

  Mvh
  Andreas

 287. Hej!
  Jag upptäckte idag att det finns två olika Digital Realty Trust Inc. Skulle du kunna upplysa mig om vilken du har och vad det är för skillnad mellan dem?
  Tacksam för svar.
  Mvh Perka

  1. Hej!
   DLR är den vanliga stamaktien. DLR PR J är preferensaktie av serie J. I USA brukar det bli inlösen av preffar ganska ofta, så det gäller att hålla koll på inlösenkurserna.

  1. Hej!
   Sampo är en värdeaktie som känns helt okej. Bolaget gynnas av de stigande räntorna. Att det sen inte är någon tillväxt att tala om så det blir mer en kassako än något annat är som det är.

 288. Fattar jag det rätt att man inte kan äga LP utan att åka på 10% stämpelskatt vid försäljning? Jag har som du, Brookfield Renewable, sedan länge i min portfölj, men nu känns det som att det får bli en försäljning, eller möjligtvis ett byte till A-aktierna. De handlas ju dock typ 10% högre… Hur tänker du göra?

 289. Hej Marcus!
  Jag följer din chatt i PA och har haft mycket nytta av många av dina synpunkter!

  Jag har idag en fråga, som jag hoppas att du svarar på:

  Hur har du gjort med dina preffar i Corem? Har du accepterat Corems erbjudande?

 290. Hej Marcus!
  Nu har jag en ny fråga. Jag har ca 5,5 milj kr på börsen. Jah har ca 700 000 kr placerade i Estea omsorg och Xact Norden (50/50) och resten i utdelningsaktier (många av dem finns din portfölj av utdelningsaktier). Mina förluster i år är ca 9 %. Jag är över 90 år gammal och har inget problem med minne och förstånd.

  Vad hade du gjort om du var 90år gammal. Hade du fortsatta att jobba med aktieplaceringar eller hade du sålt? Om så varit fallet – hur hade du placerat kapitalet?

  1. Hej!
   Jag tror jag hade fortsatt som vanligt, fast med lite högre andel likvider. Jag brukar ha mellan 1-10 procent och siktar mot gissningsvis upp till 20 procent när jag får en mer respektabel ålder.

 291. När tror det blir läge att köpa på sig aktier i Nordamerika? Har du några nya favoriter på andra sidan pölen?

 292. Hej Marcus!
  Är 30 år och håller på att sätta upp en enkel portfölj att spara löpande i. Drömmen är att den ska låta mig gå i pension vid 55.
  Portföljen består av:
  1europafond,
  1 globalfond
  Axfood
  Bure
  Cibus
  Castellum
  Creades
  Investor
  Kinnevik
  Latour
  Svolder
  Tele2
  Är det något du tycker saknas eller skal bort?
  Tacksam för svar!
  Önskar dig ett gott nytt år!
  Mvh Sofia