10 enkla knep för att avslöja spam

Ska du skydda din förmögenhet och din privatekonomi är det viktigt att aldrig klicka på fel länkar eller öppna fel bifogad fil i din mejlkorg. Här är mina tio ganska enkla knep för att avslöja spam och bedragare.

1 Uppenbara felstavningar som ingen bank skulle göra.
2 Uppenbart oseriös epostadress, då ingen bank eller seriöst företag skulle ha en lång krånglig @gmail-adress att skicka från. På PC/laptop går det ofta att ha muspekaren ovanför avsändaren i mejllistan i inkorgen så ser du avsändermejlen utan att öppna mejlet.
3 Får du ett mejl där din epost endast finns med i hemlig kopia och inte i till-fäletet är det ett massutskick. Om de ändå försöker få det att låta som att du och ingen annan har chansen att uppnå något helt otroligt är det fejk.
4 Opersonligt mejl där ditt namn inte nämnts och det ändå är du som har ”den stora chansen att bli rik”.

Från min skräpkorg kommer här ett exempel på de fyra punkterna. ”Eropean Investment Bank” finns förstås inte på riktigt:

Ska du skydda din förmögenhet är det viktigt att aldrig klicka på fel länkar eller öppna fel bifogad fil i din mejlkort. Här är några enkla knep för att avslöja spam och bedragare.

5 Är det för bra för att vara sant är det falskt. Alla gånger du får chansen att tjäna eller få en stor summa pengar utan särskild motprestation är det bluff. Det gäller även om det är romansbedrägerier. Skulle du mot förmodan få pengar handlar det om penningtvätt och du är då ändå inblandad i kriminalitet. Och pengarna får du ändå inte behålla, oklart hur de i så fall skulle tas ifrån dig.

Det är i vart fall inte lönsamt att svara på dessa klassiska nigeriabrev i modern tappning . Även punkterna ett till fyra ovan är aktuella.

Du får aldrig stora summor bara så där. Varning!

6 Klicka inte på suspekta länkar. Fakturor är ett vanligt sätt att lura folk på pengar med. Stor varning om du inte ens är kund hos bolaget i fråga. Då är det nog inte det bolaget som mejlat dig utan någon annan.

Här ett spam jag fick från någon annan än Loopia (där jag inte är kund):

Av mina enkla knep för att avslöja spam är ett att inte klicka på suspekta länkar. Här ett spam jag fick från någon annan än Loopia.

Vi praktiserar punkterna ovan genom att titta på brevhuvudet. Det är viktigt att du lär dig ha det som rutin. Ofta överst i varje mejl står från och till vem som mejlen har skickats till.

Här försöker de luras med att mejla från en adress som innehåller siffror och sen punkt skyltmastaren. Det är inte ens snöbolls chans i helvetet att Loopia skulle mejla från denna:

Inte en snöbolls chans i helvetet att Loopia skulle mejla från en sådan adress.

7 Lär dig ta reda på vart klickbara knappar/grafik i mejlen går. Med PC/laptop och gmail är det bara att föra markören över länken så ser vi längst ned till vänster i webbläsaren vart du hamnar om du klickar.

Att Loopia skulle använda en länk som den nedan för att hantera fakturor har samma odds som att både jorden och mars är platta och att Arne Anka är FN:s generalsekreterare.

Att Loopia skulle använda en länk som den nedan för att hantera fakturor har samma odds som att båda jorden och mars är platta och att Kalle Anka är FN:s ordförande.

8 Uppge aldrig personuppgifter och bankinformation i mejl när du inte personligen känner avsändaren.

Och Tele2 (där jag är kund) skulle aldrig mejla mig och fiska uppgifter från denna epost:

9 I sociala medier får du se upp så ingen låtsas vara en mer eller mindre känd person med många följare. Den typen av Nigeriabrev från fejkade konton har jag skrivit om här.

10 Se även upp för lösenordsfisket på sociala medier.

Det var mina tio enkla knep för att avslöja spam och för att skydda oss mot bedragare på nätet.

2 reaktioner till “10 enkla knep för att avslöja spam”

  1. Udda domäner är också värt att hålla koll på. Skickar verkligen banken mail från info(@).swedbank.tm ? Likaså nära felstavningar som info(@).swedbannk.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)