Därför sålde jag Tele2 under 2018 och köpte Brookfield Renewable

I februari 2018 tog jag hem vinsten och sålde hela mitt innehav i Tele2. Jag har inget emot teleoperatören, men med nuvarande direktavkastning på drygt 4% är den varken hög som den utdelningshöjaren AT&T har eller låg som tillväxtbolaget Bahnhof. För bredbandsbolaget och webbhotellet Bahnhof kommer tillväxten att kompensera för den låga tillväxten och ge mer kursökningar och utdelningshöjningar än vad Tele2 kan åstadkomma.

Dessutom står det i min investeringsfilosofi att vi ska ”se upp om en lång uppåtgående trend (längre än ett år) upphör, eventuellt går sidledes, för att sedan vända ned.” Ju lägre direktavkastning desto mer beroende av aktiekursen är vi ju för att få bra totalavkastning. Då Tele2 sänkt utdelningen har de ingen riktigt hög direktavkastning längre. Tele2 är därför inget undantag med så pass hög och trygg direktavkastning att jag kan fokusera mer på den än på kursen.

Eftersom jag hade en bra vinst att ta hem i Tele2 har jag den senaste månaden sålt kring 93-97 kr. Det ger 48 procent i vinst på 1,5-2 års tid inklusive utdelningar. Utdelningarna stod för 12 procentenheter av dessa 48 procent.

Fusionen med Comhem kommer att ta en del tid och fokus det närmaste året för bolaget och historiskt brukar Tele2 ge inte gå så oerhört mycket högre än dryga 100 kr i kurs. Det är inget bolag som klarat av att höja vinsten långsiktigt direkt, då prispress och annat i branschen har satt stopp för det. De stora engångsutdelningarnas tid kanske dessutom är förbi nu (utdelningarna syns inte i grafen nedan).

Går kursen i Tele2 ned till de 69-70 kr jag köpte för 2016 köper jag gärna tillbaka om läget är minst lika hyggligt som nu. På nuvarande nivåer och med dessa förutsättningar är jag neutral till bolaget och aktien.

Jag har köpt Brookfield Renewable

De senaste veckorna har jag ökat i andra befintliga innehav och köpt in mig i kanadensiska Brookfield Renewable. Jag fick in bolaget på radarn via Petrusko och jag gillade till min överraskning 🙂 det mesta med bolaget.

Riskerna för torrare väder och därmed svårare att tjäna pengar på vattenkraften samt fortsatt periodvis lågt elpris finns bland de negativa faktorerna. Det gör även dyrare importer av solcellspaneler till USA efter deras införda tullar.

Fast hög direktavkastning och i alla fall ett mål från bolagets sida att fortsätta höja utdelningen lockar desto mer. Liksom ren energi i tider där elmotorn snart borde börja ersätta bensindrivna motorer i större utsträckning.

11 reaktioner till “Därför sålde jag Tele2 under 2018 och köpte Brookfield Renewable”

 1. Har själv en ansenlig del Tele 2 i portföljen, och har velat fram och tillbaka hur man ska göra. Är det fel att tänka att det är ett tillfälligt hack i utdelningen, eller är detta en långsiktig strategi? Ett telecombolag borde kunna leverera mer tänker jag, se bara på Telia. Kanske inte något av de bättre bolagen, men även de har ju bättre DA, finns ju mängder med bolag av högre kvalitet än tele2 som har bättre DA. Om man ändå vill ha lite telecom/multimedia och DA runt 6-7% vad ser du som ett alternativ, är det Telia?

 2. Hej Marcus! I din portfölj står det fortfarande att du äger Tele 2 – har du några kvar eller har du inte uppdaterat? / Sigge

 3. Hej Marcus,
  Har för mig att brookfield finns listad i USA också.
  Intresserad av dina tankar kring val av CAD-dollar framför USA-dollar?

  Vänliga hälsningar

  1. Hej! Jag har flera andra innehav noterade i USA och såg ingen anledning till ännu en. Jag hittade dessutom bara den kanadensiska listningen hos Avanza. BEP har även huvudkontoret i Toronto, så jag kör på BEP.un.

 4. Jag köpte som du och har ett gav på 67. Men på den kursen är direkt avkastningen ca 6%. Med den DA samt om aktien lyckas stiga med 1 kr per år är jag väldigt nöjd. Jag behåller men köper inte mer. Dock köpte kirby mer på nuvarande kurs vilket verkar lovande.

 5. Hej
  Undrar lite om beskattningen av bep.un
  Har läst lite olika om denna aktie
  Stämmer det att dom drar 15% källskatt och att man kvartalsvis får 0,49 CAD i utdelning.

  1. Hej! Min första utdelning från Brookfield kom den 9 juli och det var ca 6 procent som drogs i källskatt. Brookfield har två utdelningar rent skattemässigt så jag fick två utbetalningar samma dag. Det är 15% i källskatt från den ena och ingen källskatt från den andra. Totalt alltså 6% av utdelningen. I Nordamerika skiljer de på utdelning kontra återbetalning av kapital och därför blir det ibland lägre källskatt än vad det annars skulle bli. För oss i Sverige som har KF spelar det ingen roll, vi skatter ju enligt svenska lagar och får tillbaka källskatten efter 2-3 år.

   Nej, det är 0,49 USD och inte CAD per kvartal trots att det är en kanadensiskt bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)