En massa läsarfrågor om aktier och fonder

Läsarfråga: Skulle du kunna ge mig 2-3 Fonder som du rekommenderar?
Mitt svar: Fonder jag själv har är Strand Småbolagsfond och Swedbank Robur Ny Teknik samt Lannebo Vision.

Läsarfråga: Min grundplåt till en insats på ett hus inom 2 år – ska jag sätta den på ett fondkonto och plocka in en bra räntefond med låg risk (ex. Spiltan Räntefond) eller bara lägga dem på min banks sparkonto med ränta 0,40? Vad är din rekommendation? 
Mitt svar: Jag skulle välja en företagsobligationsfond som placerat i stor andel rörlig ränta.

Läsarfråga: Mina USA-aktier har jag i en KF. Hur kan jag se kommande utdelningar på bästa/enklaste sätt?
Mitt svar: Du får titta på respektive USA-bolags investor relations-sida och där se vilka månader kvartalsutdelningarna kommit. Sannolikt blir det ungefär samma datum även framöver. Bolagen flesta skickar ofta en pressrelease inför varje kommande utdelning.

Läsarfråga: Jag har mina portföljer i Avanza. Vad är det egentligen som gäller när det kommer till källskatten via KF och USA-aktier? Kommer jag få tillbaka 100% vis Avanza?
Mitt svar: Avanza har ändrat sina rutiner så nu ska du få tillbaka all källskatt efter 2-3 år. Tidigare var det oftast all källskatt, men nu ska det vara ännu lite bättre.

Läsarfråga: Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Efter flytten får bara aktier registrerade i Sverige räknas med i börsvärdet på Stockholmsbörsen. Detta bantar ned Nordea på storbolagsindex och indexfonder etc behöver då vikta ned på aktien för att spegla detta. Jag tror att Nordeas aktie kommer falla en aning med detta = köpläge. Det jag inte kan räkna ut är hur jag kommer fram till vem som fyller i det tomrum som skapas när de ”icke-svenska” aktierna räknas bort. Tänker jag rätt eller är detta ett icke-problem så länge bolaget inte ligger på sista plats i sitt index och halkar ut helt? 
Mitt svar: Jag tror de flesta aktierna är registrerade i Sverige och kommer att förbli det, men jag är inte helt säker. Annars viktar indexfonderna ned i Nordea och upp en aning i alla andra bolag i indexet.

Läsarfråga: Såg en artikel som du skrev om Anoto. Ville gärna kolla med dig om vad din uppfattning är om Anoto i dagläget? Är detta något du skulle investera i idag? 
Mitt svar: Anoto är fortsatt ingen aktie jag rekommenderar. Skulle aldrig investera i dem själv. Deras historik när det gäller resultatet är för dålig. Anoto är rena lottsedeln.

Läsarfråga: Varför faller Qliro? Är det marknadens minne av tidigare dåliga år som spelar in? Vad tror du kommer krävas för att nå tillbaka till hösten 2017 års aktienivåer och högre?
Mitt svar: Marknaden verkar se sämre tider framöver och handlar därmed ned aktien. Vet inte om marknaden gör rätt i det. Om bolaget visar upp ännu bättre resultat kommer det förr eller senare att få aktien att stiga. Qliro är en ren chansaktie.

Läsarfråga: Hur ska man egentligen tolka en värdering på ett investmentbolag? Ta t.ex. Creades som senast visade ett substansvärde på 308 kr och där aktien handlas kring 330-340 kr i dagsläget. Betyder det att aktiemarknaden värderar Creades onoterade bolag till skiljesumman, dvs allting över substansvärdet? Eller är det kanske själva förvaltningen man värderar mer?
Mitt svar: Det är möjligen så att Creades onoterade innehav värderas högre än vad de är bokförda till. Eller att marknaden gillar Creades så mycket att aktien får en premie ändå.

7 reaktioner till “En massa läsarfrågor om aktier och fonder”

 1. Vad bör man förvänta sig för avkastningen från en bra och stabil företagsobligationsfond och har du några tips på sådana?

   1. Vilken typ av depå skulle du rekommendera för en företagsobligationsfond, fortfarande ISK trots höjningen?

   2. Hur räknar man på den faktiska avkastningen efter fondavgifter, skatt mm kontra ett sparkonto? Säg att fonden generar 2%, sen har man schablonskatten på 0,45% i ISK och fondavgift på det som jag såg låg på 1,05% enligt morningstar. Har jag missat någon avgift/skatt och skulle du kunna ge ett räkneexempel på fonden i fråga förutsatt att den generar 2%?

    1. Fondens avkastning är efter förvaltningsavgifter och annat. Sen får vi utöver det dra bort schablonskatten för att få fram nettoavkastningen. Jag lutar åt att företagsobligationsfonder är bäst i vanlig depå och inte i ISK.

 2. Precis, vilket konto till företagsobligationsfond?

  Är det garanterat att det ej blir MINDRE pengar?

  Marckus

  1. ISK och KF lönar sig om avkastningen är större än schablonintäkten som 2018 är 1,49%. Troligen lönar det sig minimalt med företagsobligationsfonder i ISK, men det finns inga garantier för att fonderna ska gå upp med de 2-3% en genomsnittlig fond ger. Jag tycker det därför är lika bra med vanlig depå för sådana fonder, har man bolån och ISK-sparande så är man redan ränteberoende så det räcker. Att ha räntefonder utanför ”ränteberoende depåer” känns därför som en säkraste strategin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)