Q&A: Är e-handeln ett hot mot Axfood?

Axfood

Vid sidan av aktiechatten får jag en hel del frågor via mejl och andra kanaler. Här kommer en omgång.

Läsarfråga: Läste din krönika i PA om börsbolagens olika faser i produktlivscykeln och att butikskedjorna befinner sig i en nedgångsfas. Hur ser du på Axfoods framtid och hur de klarar nedgången bland butikskedjorna. Står de sig bra tack vare att de säljer mat och redan nu satsar mycket på e-handel och alternativa säljkanaler? Är Amazon det stora hotet här på sikt?
Mitt svar: Axfood har i vart fall en bra nätsatsning efter förvärv. Willys tar även marknadsandelar. Långsiktigt finns det ändå ett hot i form av omställningar av branschen, men det är nog en bit bort än. Amazon och andra matbutiker på nätet kan förr eller senare börja bli ett hot.

Läsarfråga: Om jag köper Akelius preferensaktier hos Avanza kommer de då att bli inlösta maj 2019 till kurs 375 sek/styck?
Mitt svar: Antagligen inte, men chansen finns i teorin att Akelius löser in.

Läsarfråga: Vad anser du om Myfc Holding som bolag?
Mitt svar: MyFC är inget bolag jag direkt följer eller gillar.

Läsarfråga: Som jag förstått det enligt den kunskapen jag sugit i mig hittills är H&M rätt illa ute. De har gått förlust länge och aktien har störtat. Men som jag förstått så har de fortfarande inte sänkt sin utdelning. Den har varit densamma i 3-4 år men inte sänkt. Samtidigt läste jag att beräknad förlust ligger inför 2019 också. Kan det vara nu det är ett alternativt köpläge? Eller vänta ytterligare? Tror du jätten kommer sakta blöda ut eller kommer dem att kunna vända?
Mitt svar: H&M tjänar fortfarande miljarder kr varje kvartal, men vinsterna är inte lika stora längre. Utdelningen har de hittills inte sänkt, men vinster och kassaflöden räcker inte till både utdelningar och investeringar sedan några år. Som strategi tycker jag man i tider av ökad e-handel ska undvika fysiska butikskedjor, främst inom kläder. Även bolag med problem ska man undvika, i H&M:s fall verkar magin ha försvunnit när det gäller försäljningen.

Läsarfråga: Vill komplettera med ett fastighetsbolag men har svårt att välja inriktning. Tittat på Diös, Hufvudstaden och Sagax, vilka gillar du bäst?
Mitt svar: Sagax är ett favoritbolag i sektorn, men aktien handlas alltid så väldigt högt över substansvärdet. Diös, Balder, Castellum och andra aktier lockar oftast mer.

2 reaktioner till “Q&A: Är e-handeln ett hot mot Axfood?”

  1. Om nätet är ett hot mot Axfood beror väl på hur de anpassar sig, och hur snabbt? Jag handlade själv hos dem varje vecka tidigare. Men nu är det bara varannan, då det visade sig att City Gross har en väl så konkurrenskraftig hemleverans av färdiga matkassar. Jag tror hotet är betydligt större mot Ica, då de tycks inbilla sig att folk vill fortsätta betala 25% högre priser för samma sak i all oändlighet.

    1. Håller helt med om att hotet är störst mot ICA, vars e-handelslösning med hämtning av maten i enstaka butiker förtar en stor del av att beställa på webben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)