20 år av ideologisk högermajoritet i Sverige

Valet 2022 är preliminärt avgjort och vi står nu inför fyra år som kommer att förlänga sviten till 20 år av ideologisk högermajoritet i Sverige. Övertaget för mitten/högersidan (den icke-socialistiska) är dessutom större än vad som vanligtvis framkommer.

2006-2014 hade Sverige borgerliga Alliansen i regeringen. Under andra mandatperioden var det som vi kan se på exempelvis Wikipedia en minoritetsregering sedan SD kommit in i riksdagen. Men SD är mer höger än vänster.

2014-2022 satt S och MP i regeringen, men det tack vare att ideologiska högerpartierna L och C främst under andra mandatperioden släppt fram en S-ledd regering. Det på villkoret att (om jag minns rätt) S genomdrev vissa skattesänkningar (värnskatten) och t.ex. att arbetsförmedlingar lades ned. S, MP och V hade aldrig majoriteten i Riksdagen, istället var det högermajoritet.

Ja, C är mer höger än vänster, trots förkärleken till S-regering för att stoppa SD. Centern gick enligt deras sajt till val bland annat på att sänka generella skattetrycket.

Valet 2022 är preliminärt avgjort och här är resultatet. Vi står nu inför fyra år som kommer att förlänga sviten till 20 år av ideologisk högermajoritet i Sverige.
Grafik från DI.se. Källa är Valmyndigheten.

Valet 2022 ser ut att ge L, KD, M och SD med nöd och näppe en riksdagsmajoritet. Då C är mittenhöger sett till politiken (men ej regeringsmakten) kan vi räkna deras röster till högersidan.

Högermajoriteten i Riksdagen 2022-2026 har därmed i skrivande stund innan precis alla röster är räknade 12,8 procentenheter i övertag. 56,4 procent mot 43,6 procent. Det är en rejäl högerslägga i fyra år till.

Om det sen resulterar i högerregering och högerpolitik är en annan sak.
Och om det är bra eller dåligt är en annan fråga.

Min poäng är att riksdagen är mycket mera höger (icke socialistisk) än vad vi kan tro utifrån traditionell media. Det är rent ideologiskt inte alls jämnt mellan höger och vänster. Det stämmer också in på det jag skrivit tidigare att samhället går rakt åt höger utan att Public Service hänger med.

Det borgar för att det generella skattetrycket i vart fall inte stiger och att olika kapitalskatter inte riskerar att höjas. Inte mer än effekten att stigande räntor får schablonskatten för ISK och KF att stiga, men de reglerna är sen långt tidigare. Även välfärdsaktier inom skola och omsorg borde kunna klara sig utan krångliga vinsttak och liknande straffskatter.

7 reaktioner till “20 år av ideologisk högermajoritet i Sverige”

  1. Intressant take. Hur ser du då på att de problem som nu belyses med vård, skola, brott anses vara vänsterblockets produkt om du kommer till denna slutsats?

  2. Sen är ju frågan vad som är höger och vad är vänster.
    V och s hämtar sin politik i socialismen (samhället först) L och C hämtar den i liberalismen (individen först) medan kd och SD och till stor del M (även om de även har lite liberalism i ideologin) hämtar sin politik i konservatism (gemenskap, tradition, livsstil) mp är partiet som skiljer sig då de har en modernare ideologi där människan står utanför.

    Politiskt i de frågor du tar upp blir det nog ingen skillnad, utan dessa kommer grävas ner och inte gå på agendan om inte det blir en tydlig opinion mot friskolornas vinster. Systemet är något snett och kan kanske komma att justeras oavsett regering.

    Dock blir det nog ingen generell ”höger politik” inom det ekonomiska. SD gillar bidrag och de är nog så stora att de kan påverka. Vi lär se mindre skärningar i de social välfärdssystemen än vad vi annars brukar kunna se med borgliga styre. Nu har vi nationalism med som ideologi, det har Vi inte haft tidigare. Och en stor del av deras väljarkår verkar fortsatt vara i landsbygd och mindre tätort. Högre arbetslöshet och bidragsberoende är naturliga komponenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)