Paul Pogbas pris visar ränta-på-ränta-effekten

När Alan Shearer gick från Blackburn till Newcastle 1996 sedan var han den ditintills dyraste värvningen i världen. Priset: 15 miljoner pund.

Runt 20 år senare heter världens dyraste fotbollspelare Paul Pogba. Manchester United har bekräftat övergången som uppgår till 93,5 miljoner pund, motsvarande drygt 1 040 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Källa: Affärsvärlden. Räknar jag på saken innebär det en årlig ökning av priset på världens dyraste övergångssumma på 9,6 procent per år. Ca 10 procents avkastning om året påminner förstås väldigt mycket om avkastningskravet på börsen och de vi fått i genomsnitt i Sverige och USA historiskt.

Börsbolagens årliga avkastning till aktieägarna verkar enligt denna anekdotiska bevisföring vara i samma härad som resursökningarna hos de största fotbollsklubbarna. Nu säger kanske det inte så mycket om huruvida det verkligen är motiverat med sådana övergångssummor inom fotbollen eller om Pogba är ett bra köp för det priset.

Däremot visar Paul Pogbas pris effekten av ränta-på-ränta-effekten. Med 10 procent om året kan du drygt sexfaldiga din förmögenhet på 20 år under förutsättning att all avkastning återinvesteras.

Det är en skön tanke för oss långsiktiga investerare, även om vi inte placerar på just 20 års sikt.

5 reaktioner till “Paul Pogbas pris visar ränta-på-ränta-effekten”

  1. Ränta-på-ränta är en matematisk effekt som vi kan använda på allt möjligt. Även inflation. Och jag håller med om att det kan ligga en hel del inflation i värdeökningarna på fotbollsspelare. Svårt att säga vad som är reala värdeökningar och vad som bara är inflation där. Nyttan av en bra fotbollsspelare ökar ju i takt med att summorna i Champions League ökar.

 1. Det har också kommit in mycket mer privata ägare och kapital i fotbollen, tänker exempelvis bara på PSG, Chelsea, Man C osv. som också driver upp priserna.

  Hernhag, tack för denna blogg och det finns inget bättre än att läsa dina svar till läsarna på privataaffärer 🙂

  Jag vill passa på och ställa en fråga till dig:
  -Vad du tycker om min portfölj? Saknar den något?

  Investor B 20 procent
  Industrivärden C 15 procent
  Kinnevik B 12,5 procent
  Latour B 12,5 procent
  Melker Schörling 10 procent
  Axfood 7,5 procent
  Hennes & Mauritz B 7,5 procent
  Hufvudstaden A 7,5 procent
  Skanska B 7,5 procent

  Tack på förhand!

  Hälsningar,
  Daniel Ekman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)