Nu har jag recenserat en av 2017 års få nya aktieböcker. Det är Ola Lauritzsons läsvärda 3 steg till ekonomiskt oberoende och boken rankar jag relativt högt på bland böckerna för aktier, börs och ekonomi.
En fjäder i hatten får förstås boken när hernhag.se/preffar är källa till delar av avsnittet om preferensaktier.
En petitess är att Warren Buffett är felstavat ett antal gånger i boken, exempelvis på sidorna 31-32 och 37. Å andra sidan är det ett inte helt ovanligt fel i Sverige att stava Buffett med bara ett ”t” på slutet.
Ola Lauritzson är för övrigt känd inom kostrådgivning som en så kallad GI-guru. Han sitter dessutom i Aktiespararnas styrelse, men hans bok gavs ut på Tukan Förlag istället för Aktiespararna Kunskap.
En bra sak med att spara i aktier är att man också får intresse för och insikter i politik, samhälle, företagande och mycket mer.
Jag kan förstå att du valt de böcker du recenserat, men sammantaget blir listan en tydlig illustration till uttrycket ”13 på dussinet”.
En annorlunda och intressant bok jag skulle vilja veta din uppfattning om är ”Vad gör en bank” av Andreas Cervenka.
Hej! Jag skulle behöva lite hjälp och tips hur jag ska fördela sparpengar till mitt barn(lååång spartid). 50% av portföljen ska bestå av några svenska investmentbolag(här kommer jag kopiera från Spiltan aktiefond Invbolag). Dem andra 50% vill jag placera i fonder. Funderar hur jag på ett enkelt sätt får en bra fondspridning på den globala, svenska och lite tillväxtmarknad? (utan att det blir för mycket Sverige i och med investmentbolagen). Tacksam för råd 🙂
Hej!
Privata Affärer har förslag på fondportföljer i varje nummer.
Annars välj fonder som inte placerar i Sverige från de lite mer entreprenörsdrivna fondbolagen, som Didner&Gerge, Lannebo, Skagen, Carnegie.
Hej Marcus tack för en kanon blogg och riktigt bra böcker! Skulle du kunna skriva lite och jämföra för- och nackdelar med rena utdelningsaktier kontra att man äger massa REITs eller trusts som högutdelar?
Min tolkning är att dom sistnämnda blir mer slaktade under en större nedgång eftersom dom bara är ihopsatta produkter/bolag ist för direktägande, eller har jag missat ngt?
Hur ser du på saken?
Hej!
Hur high yield-ETF:er går beror lite på om bolagen klarar av utdelningen eller ej. De skulle kunna bli mer slaktade än vanliga aktier och utdelningshöjare, men det är inte helt nödvändigt. De bolag och REIT:s som höjer utdelningen genom en kris studsar lätt tillbaka upp i kurs efteråt, men är de väldigt dyra innan ett stort ras kan det gå ned mycket först. Svårt att säga något riktigt klokt och generellt.