10 procent om året är jag nöjd med

Från och med 2010 till och med 2016 är min börsportföljs genomsnittliga årliga avkastning 10,3 procent. I avkastningen ingår förstås utdelningarna. Under kalenderåret 2016 blev avkastningen 12,6 procent.

Det är inte så tokigt då många av mina aktier är lågriskaktier som preffar. Från dessa förväntar jag mig ca 6-7 procent om året över tid. 10 procent om året innebär ju faktiskt att börsportföljen dubblas i värde var sjunde år om jag återinvesterar utdelningarna. Om jag ovanpå det får pengar över från mina övriga inkomstkällor och köper mer aktier och ETF:er ökar min förmögenhet ännu snabbare.

Hade jag tagit samma risker som svenska eller amerikanska börsindex med stamaktier hade jag tjänat mer. Å andra sidan slapp jag följa med ned i källaren i finanskrisen 2008-2009, men priset för det är att jag inte hänger med stamaktieindexen uppåt. Inte för jag bryr mig då preferensaktier väger mycket tyngre i min portfölj och jag vill ha den tryggheten tills vidare.

Det är utdelningarna jag ska leva på framöver och dessa utvecklades bra 2016. Plus 31 procent och ytterligare 25 procent kan det bli i år.

Min skuldsättning är låga 4,6 procent om vi räknar på hela min privatekonomi allt inkluderat och med marknadsvärden.

Stycket nedan uppdaterat per den 6 januari 2017:
Tack vare inkomster, sparande och värdeökning på aktier och ETF:er steg min nettoförmögenhet med 21 procent under 2016. Om vi inkluderar min bostad och antar ett defensivt värde per för ett år sedan är ökningen för min förmögenhet inklusive det stegrande marknadsvärdet på bostaden ca 30 procent. Så bra lär det inte gå framöver, varken för bostadsvärdet eller börsportföljen.

11 reaktioner till “10 procent om året är jag nöjd med”

 1. Hej,
  fina siffror och tack för stor inspiration med alla dina inlägg och kommentarer. Som utlandsboende hoppas jag fortfarande att dina böcker kommer ut som e-bok.

  //Dividend500

 2. Hej!

  Tack för oerhört inspirerande läsning, både här och genom dina böcker.

  Vilka 10-15 utdelningsaktier tror du mest på långsiktigt? Kombination av utdelning och utdelningstillväxt.

  Vänligen,

  M

  1. Hej!
   Vad som är bäst av stabila höjningar eller hög direktavkastning beror på placeringshorisonten.
   Mest sannolikt med höjningar är nog amerikanska JNJ. Störst höjningar kommer däremot i tillväxtbolagen som verkligen lyckas.

 3. Hej Marcus, har aldrig köpt preffar förut och undrar om du känner till någon bra just nu? Du inspirerar verkligen 😄

 4. Hej Marcus!
  Inspirerande. Har du publicerat någon graf på hur din portfölj utvecklats över tid? Hade vart spännande att se.

  Mvh

 5. Tjena! Vet du hur preffar brukar klara sig under krascher? Kan det vara något om man vill börja förbereda sig?

  Mvh

  1. Hej!
   Tittar vi på hur Sagax Pref gick under finanskrisen ser vi att den föll, men mindre än börsindex. Graf finns både på Avanza och i kapitel 20 i min andra bok. Preffar har ju lägre risk än stamaktier, men de är inte helt immuna mot allmänna börskrascher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)