Hur ska man tänka om fördelning mellan depå och KF?

Läsarfråga: Hur ska man tänka om fördelning mellan depå och KF? Är det främst de ”trygga”, stabila och långsamväxande aktierna som hör hemma på kapitalförsäkringen? Kanske tvärtom, istället de där mer ”äventyrliga” som man köper och säljer ofta som ska stå där?

Mitt svar: Långsiktigt tjänar du nog på att ha de flesta aktier i ISK eller KF, men ska du ha några aktier i vanlig depå är det de mer äventyrliga utan utdelningar.

Ett tänk som jag senast hörde om i Prata Pengar-podden för ett par veckor sedan är att avkastningskravet på aktier är 8-10 procent. Då tumregeln säger att det lönar sig med schablonbeskattade depåer som ISK och KF så länge din avkastning är högre än schablonräntan kommer aktier sett över flera år att löna sig på sikt då aktier alltid kommer att innebär högre risk än statslåneräntan.

Statslåneräntan är statens upplåningsränta och den riskfria räntan borde alltid vara lägre än börsens betydligt högre risk. Statslåneräntan ligger till grund för skatten på KF och ISK. Så länge du väljer bra bolag lär det alltså löna sig med schablonbeskattade depåer. Såvida inte politikerna ändrar spelreglerna förstås.

2 reaktioner till “Hur ska man tänka om fördelning mellan depå och KF?”

  1. Det kan ju vara en fördel att ha vissa aktier i vanlig depå, om man är riktigt långsiktig och skjuter skatten framför sig säg 30 år. Jag har tex mitt innehav i Spiltan i vanlig depå. Jag vill ju inte skatta i onödan, så detta hjälper mig att inte sälja. Och det har gett en enorm avkastning. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    1. Om det hjälper dig att vara långsiktig och skjuta upp skatt är vanliga depå nog ett lämpligt val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)