Aktieportföljer – bygga egna aktiefonder

Jag har skapat dessa aktieportföljer som liknar indexfonder för att jag inte är nöjd med de indexfonder som finns. Därför gör jag det själv. Jag förvaltar portföljerna som om det vore aktieindex, för index brukar över tid avkasta bättre än aktivt förvaltade fonder. Första året gjorde jag en tillväxtaktieportfölj och en nöjesaktieportfölj.

Avkastningen för dessa aktieportföljer blir indexets utveckling. 15 aktier per index, per portfölj. Fördelningen mellan aktierna var likaviktad vid start och det blir en årlig rebalansering varje sommar där innehav som börjar väga 13-15 procent eller mer i indexet viktas ned. Om jag sätter in mer kapital i depån och så att säga nysparar i min fond i samband med rebalanseringen behöver jag inte säljer de tyngsta innehaven utan kan öka i de övriga istället.

Mina index och aktieportföljer ska ge god avkastning på 5-10 års sikt. Det är bara om jag verkligen slutar tro på ett bolag långsiktigt som det lämnar indexet i den årliga genomgången. Det är ett sätt att bli riktigt långsiktigt i innehaven och ge bra bolag den tid de behöver.

Uppdateringar om hur det går för mina indexfonder blir det enstaka gånger om året i aktiebloggens kategori för aktietips och analyser.

Är du inte lika pigg på att spara i aktier hänvisar jag till mina traditionella fondportföljer med vanliga fonder.

Tillväxtaktiefonden

15 av mina favoritaktier inom IT, miljöteknik och hälsa för det kommande decenniet. Målet är att hitta bolag som förbättrar och effektiviserar samhället. Start var den 10-12 juni 2019.

Största innehaven i indexfonden just nu:

När jag drog igång Hernhags Tillväxtaktiefond utvecklade jag mina tankar om urvalet och syftet med aktieportföljen. Verksamhet i framtidsbransch, långsiktig tillväxtpotential och/eller bevisad vinstförmåga är några av kriterierna.

Här är innehaven vid start 12 juni 2019.
Beijer Ref – miljöteknik
BioGaia B – hälsa
CellaVision – hälsa
Fortnox – IT
Hexagon B – IT
Nederman Holding – miljöteknik
NIBE Industrier B – miljöteknik
Proact IT Group – IT
Probi – hälsa
Sectra B – hälsa
Swedish Orphan Biovitrum – hälsa
Tomra Systems – miljöteknik
Veoneer SDB – IT
Vitec Software Group B – IT
Vitrolife – hälsa

Nöjesaktiefonden

15 nöjesbolag som antingen är stabila utdelningsaktier eller tillväxtbolag. Direktavkastningen är i genomsnitt högre än för tillväxtportföljen och troligen blir den genomsnittliga konjunkturkänsligheten lägre via bolagen som sysslar med alkohol, cigarrer och snus. Dagligvaror är stabilt och datorspel och ljudbokslyssnande visade sig i coronakrisen 2020 möta oförändrad efterfrågan.

Största innehaven i indexfonden just nu:

Nöjesaktiefondens portföljinnehav skrev jag mer om vid lanseringen.

Här är innehaven vid start 5 augusti 2019:
Altia – finsk alkoholtillverkare
Arcus – norsk alkoholtillverkare
Better Collective – affiliate inom gambling
Embracer (f d THQ) – utvecklar dator- och konsolspel
Evolution Gaming – leverantör av livekasinon
G5 Entertainment – utvecklar och säljer mobilspel
Kambi – leverantör av sportbetting
MTG B – esport
Paradox Interactive – utvecklar dator- & konsolspel
Raketech – affiliate inom gambling
Skistar – driver skidanläggningar
STG – dansk cigarrtillverkare
Stillfront – utvecklas dator- och mobilspel
Storytel – ljudböcker
Swedish Match – snustillverkare

Boken som lär dig göra aktieportföljer som fungerar som indexfonder.

För mer om aktieportföljer och hur du bygger egna fonder kan du läsa min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik. Den finns till salu hos nätbokhandlare som Adlibris och Bokus samt signerad från Sterners Förlag.