Så viktar jag aktieportföljen juli 2022

Flera läsare har länge frågat om hur jag viktar min aktieportfölj. Här kommer hela portföljen och hur jag viktat varje innehav, samt de fyra olika delarna/typerna av innehav.

Totalt 38 innehav som under första halvåret 2022 slog börsindex rejält tack vare sin tydliga defensiv.

Tillväxtaktierna står för 7,6 procent av aktieportföljen och är nu sju stycken.
Tillväxtaktierna står för 7,6 procent av aktieportföljen och är nu sju stycken. Tectona Capital står inför strukturaffärer och lär lämna portföljen. Frågan är om inte Brookfield Asset skulle flyttas till utdelningsaktierna. Skulle gärna lägga till exempelvis Fortnox i framtiden.
Uppdatering den 24 juli 2022 – direktavkastningen för Evolution ska vara 1,6 procent och inget annat. Jag hade tydligen missat att fylla i den uppgiften.
Cykliska utdelningsbolag står för 2,5 procent av portföljen.
Cykliska utdelningsbolag står för 2,5 procent av portföljen. Här skulle jag gärna lägga till Alfa Laval någon gång framöver. Befintliga innehav är två gruvbolag som riskerar att sänka utdelningen det kommande året.
Den största delen av aktieportföljen har jag i utdelningshöjande stamaktier.
Den största delen av aktieportföljen har jag i utdelningshöjande stamaktier. 21 bolag står för 57,8 procent per den 23 juli 2022. Den genomsnittliga direktavkastningen är 3,9 procent, räknat som ett oviktat medelvärde.
Hög utdelning istället för räntor består av åtta placeringar som väger 19,6 procent av portföljen.
Hög utdelning istället för räntor består av åtta placeringar som väger 19,6 procent av portföljen. 12,3 procent i likvider tillkommer. Direktavkastningen är i medeltal 7,2 procent, vilket i bästa fall matchar den nuvarande inflationen. I detta segment av portföljen räknar jag till skillnad från de övriga med att hela avkastningen utgörs av utdelningarna.

Aktiekurserna är alla i svensk valuta, även de som är noterade utomlands. Det beror på att skärmdumparna kommer från kalkylblad där jag räknar så för att få varje innehavs totalsumma i SEK.

Avrundningar förekommer.

För vissa placerare är det här för många innehav eller för internationellt. Det är viktigt att du hittar din egen aktiestrategi som passar just dig.

41 reaktioner till “Så viktar jag aktieportföljen juli 2022”

  1. Hernhag!

    Flitig följare av bloggen!!!

    Vad har du ökat i senaste tiden? Vad anser du vara köpvärt just nu?

  2. Börsens utsikter…

    Känns det som börsen har nått sin botten?

    Ha sett bra ut den sista tiden! Men kan vi lita på det?

  3. Nyfiken på vilken brookfield renew.. du har? Den amerikanska eller Kanada?

    Tack för en strålande hemsida, och att du tar dig tid att svara 👍

    Mvh / Pontus

      1. Hej igen,

        Stort tack för ditt svar.

        Det är dock få av er proffs som tipsar om den eller har den i era portföljer, finns det något jag missar?

        Mvh
        Jerpa

  4. Hej!
    Undrar vad dina tankar om Creades är.
    Tycker du att den höga premien är rättfärdigad.
    Dem har väldigt intressanta bolag som instabox, Apotea och Pricerunner i portföljen.
    Är själv redan tungt investerad i avanza 10% av min portfölj, har tänkt att minska till 5% för att ta in Creades men den höga substanspremien skrämmer mig lite.
    Mvh Johan.

    1. Hej,
      Creades brukar vara dyra och substanspremien har väl sjunkit lite under första halvåret 2022 va? Inte rätt tider för tillväxtaktier, men långsiktigt gillar jag Creades portfölj.

      1. Hej! Tack för en intressant blogg! Hur tänker du kring Tectona och händelseutvecklingen där? Vänliga hälsningar Alex

        1. Hej, jag tänker att det är bra det händer saker. Situationen har varit tuff för länge. Tyvärr är dåliga nyheter för fastigheterna, men finns det är som det är och det var ingen riskfri investering. Hoppas det går att sälja efter fusionen med Cardeon, för som det varit har det inte gått att handla trots noterad aktie handeln varit för liten.

      2. Tack för din tankar, blir och låta den ligga på bevaknings listan.
        Får vänta och se om substanspremien går ner ytterligare, tycker dock att en vis premie är berättigad då många av deras innehav skulle förmodligen värderas högre om dem vore börsnoterade.

  5. Hej Marcus, vad tror du om Astra och Axfood långsiktigt? Är dom för dyra i dagsläget? Samt vilken aktie skulle man kolla på till sin svenska utdelningsportfölj som sysslar med antingen teknik, råvaror/bränsle eller sjukvård!

    1. Hej, Axfood och Astra har i alla fall stigande kurstrender. Värderingen ser dyr ut, men vinsterna stiger. Långsiktigt ändå stabila pjäser.

      Hexagon och Boliden?

  6. Även om börsen är ner, räntan på väg upp och allt elände händer så är jag tagen på sängen över SBBs nedfall. Hade du vågat vara kvar i aktien kommande år eller hade du viktat om till något mer långsiktigt stabilare?

    /Christoffer

  7. Dum fråga kanske men vad menas med hög utdelning istället för räntor? Istället för räntefonder? Vad är syftet med portföljen som sådan?

        1. Ja, att sprida riskerna till olika tillgångsslag. Nu har det inte gått då på grund av räntemarknaden, så jag köpte aktier istället för obligationer.

  8. Hej!
    Tack för en bra blogg! Vilka av dina utdelningsbolag tycker du är mest köpvärda just nu? Har en utdelningsportfölj med lite hög övervikt mot fastigheter, så gärna tips på annat än fastigheter 🙂

    1. Det finns NU (Aug-2022) många stabila utdelare i Europa. Telenor 8% DA, Enel 7,60%, Tokmanni, 7,7% Veteranpoolen 7,5%, Enbridge 6,1%, Credit Agricol (fransk storbank) 10,6%! Ja, jag har samtliga, siktar på att ha ca 30 aktier i min utd. portfölj. Max 50% av den i Sverige. Somliga säger valutarisk med svenska aktier! Jag tänker valuta diversifiering, mot den ständigt fallande SEK.

  9. Hej,
    Du kanske är less på frågor om SBB nu, men om inte, så får du en till =)

    Vad är din ärliga känsla kring SBB nu? Ilja ”tvingas” sälja nu när det torde vara mer läge att köpa. Lurig rapport och insidersälj. Samtidigt så är kursen ner otroligt mycket.

    Tror du den kan fortsätta lika mycket till? KK? Eller kan det ha stabiliserats nu?

    Ha en fin kväll,
    T

  10. Jag har i dagsläget:

    Investor
    Xact norden
    Xact sverige
    Vanguard all world high div
    Vanguard FTSE Developed Asia Pacific Ex Japan

    Hur tycker du att denna riskspridning är? Finns det någon marknad som jag specifikt saknar.
    Vänliga hälsningar

    1. Hej!
      Rent geografiskt har du all riskspridning du behöver, men jag vet inte hur det är med branschfördelning och sådana risker. Det är problemen med fonder och investmentbolag, även om du får massor med bolag och därmed riskpridning är fördelningen mellan olika sektorer svårare att få koll på.

  11. Fantastiskt att du delar med dig av detta. Själv investerar jag mest i investmentbolag. Har endast svenska bolag hittills men har startat en KF för kommande utländska investeringar. Intressant att du har så mycket utomlands. Har tänkt investera i T Rowe Pricegroup. Vad tror du om detta investmentbolag? Trodde nästan att det skulle vara med i din lista. Vilka andra utländska bolag kunde vara intressanta att titta på i dagsläget?

      1. Tackar, då tänkte jag fråga om ett sista bolag som jag är ganska säker på att du följer. 🙂 Intrum, på långsiktigt samt under rådande konjunktur?

  12. Hej, jag är lite kluven till några bolag. Fortnox till exempel, i särklass mitt största innehav tack vare lång innehavstid. Vet inte om du viktar om din tillväxtportfölj men den är ju sanslöst högt värderad. Även om innehaven är för lång sikt, bör man sälja av delar av portföljen? Och kanske inte bara den, om vi nu går mot en lågkonjunktur, vilka typer av aktier eller vilka parametrar kollar du efter om du hade viktat ner eller sålt av? Och sista frågan, gör du det? Tar du hem vinst nu?
    Med vänlig hälsning
    Axel

    1. Hej!
      Jag tog hem vinster och förluster tidigare ifjol och i vintras/våras. Nu börjar jag titta på offensiv istället. Tillväxtaktier som Fortnox bör du nog vikta ned lite i av försiktighetsskäl även om det har lönat sig hittills att behålla allt. Förr eller senare kan det komma en tillväxtsvacka och då blir det åka av.

  13. Hej Marcus,

    Jag tror att många är sugna på en uppdatering av din viktning. När släpper du den? Nyfiken…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)