23 procent av utdelningarna borta – här är min aktieportföljs direktavkastning och vikter just nu

Efter en intensiv vår med börskrasch coronasäkrade jag portföljen. Sen har jag bara ökat en aning i några USA-aktier under den dagen då Avanza hade courtagefri handel, annars har jag varit passiv senaste månaden lite drygt. Så här ser min aktieportfölj ut i nuläget.

Hernhags aktieportfölj - fördelning i juni 2020

Samma aktieportfölj fast sorterad efter respektive innehavs vikt (portföljandel) ser ut så här:

Hernhags aktieportfölj juni 2020 - största innehavet överst

Brookfield Renewables är störst innehavet för att de är tillsammans med Swedish Match det stora innehav som gått bäst.

Direktavkastningen på 4,5 procent är inget rakt genomsnitt utan den verkliga, det vill säga summan av alla utdelningar på årsbasis i alla aktier delar på portföljens värde. Det skiljer sig åt en aning jämfört med om vi bara räknar ut genomsnittet av alla siffror i kolumnen för direktavkastning ovan, för då tar vi inte hänsyn till storleken på innehaven. 4,3 procent är genomsnittet om vi tar det vanliga raka genomsnittet.

Direktavkastningen kommer att stiga när bolagen som sänkte sin utdelning i år återinför den under de kommande åren. Min utdelningsportfölj har dessutom högre direktavkastning än den totala aktieportföljen ovan, där mina tillväxtaktier ingår. Exempelvis Sinch har gått riktigt bra, men ger ingen utdelning utan drar ned direktavkastningen för portföljen men drar upp avkastningen.

Trots årets turbulens är min direktavkastning tillräckligt hög för att klara fyraprocentsregeln, som säger att ta du 4 procent av din portfölj årligen för att leva på kommer kapitalet inte att ta slut.

Just nu är 23 procent av mina utdelningar i utdelningsportföljen borta från toppen i februari 2020, vilket kan jämföras med de 10 procent som rådde sist jag skrev om det. Mentalt har jag tagit höjd för fler sänkningar i närtid, men flera kommer som sagt återinföras och höjas när tiderna tillåter det. Jag tänker då på Alfa Laval, Beijer Alma, Bilia, Ework och Nobina. Exchange Income, New Mountain Finance och  Oneok är de tre där jag befarar att sänkningar kan komma i värsta fall.

Kommer jag under nästa år tillbaka ner mot -15 procent i utdelningstapp för att om två år stå på topp igen är jag nöjd.

I aktieportföljen ovan ingår inte mina aktiefonder (som står på sidan med min totala sparportfölj) eller de aktieportföljer jag förvaltar som indexfonder.

Grafiken i bilderna ovan är framtaget via Google Sheets, Microsoft Excel och Gadwin Printscreen. Måhända imponerar det inte alltför mycket på dig som är grafiker. 🙂

17 reaktioner till “23 procent av utdelningarna borta – här är min aktieportföljs direktavkastning och vikter just nu”

  1. Har köpt mig ”Bli rik på aktieutdelning”, tack för trevligt läsande! Och trevligt att se att du lever som du lär 🙂 Spännande att se en internationellt blandad portfölj. Eftersom du verkar ha en viss vikt av kanadensiska aktier, tänkte jag höra om du tittat något på Power Corporation of Canada? De verkar i grunden vara ett finans/försäkringsholdingbolag. Men har en spännande bredd utöver det med lite investering i förnyelsebara energikällor och äger t.ex. 50% av Groupe Bruxelles Lambert. Önskar en fin sommar!

  2. Tack för ett mycket intressant inlägg!

    Funderar dock på hur man ska räkna ut DA enligt vad du beskriver. Det måste ju bli någon form av historiskt värde, eftersom man inte vet hur utdelningarna kommer att se ut innan året är slut, och där dessutom värdet och vikten på varje papper därmed också varierar. Skulle du vilja förtydliga lite hur man kan tänka och räkna om man vill göra samma beräkning på egen portfölj?

    1. Eftersom det är utdelningen just nu på årsbasis blir det en prognos för hur mycket utdelning det blir totalt om allt annat lika. Detta utifrån den gamla ekonomitermen Ceteris paribus. Under de kommande tolv månaderna lär en hel del hända, men att utgå från den faktiska utdelningen vi har är den bästa prognos vi kan göra. Utan nya affärer i portföljen eller några utdelningsförändringar blir summan av alla innehavs utdelningar på årsbasis din årslön. Årslönen jämfört med aktieportföljens värde är den viktade direktavkastningen vi har nu.

      Jag utgår alltid från detta och inte per kalenderår eller liknande. Att sätta egna prognoser för kommande utdelningsförändringar tar för mycket tid och innebär för stor osäkerhet. En nulägesanalys eller ett nulägestal enligt ovan är det jag kör med.

  3. Hej , jag har investerat lite i Oxford Lane Capital Corp för utdelningen
    Vad tycker du om den?
    Mvh Juan

    1. Hej, de verkar vara fokuserade mot lån och jag ser så här spontant inte vad som hänt när deras aktiekurs och NAV under våren klappat ihop helt. Jag behöver studera det mer noga för att ev. kunna gilla Oxford Lane Capital.

  4. Det vill till att man håller en hög sparkvot i normalfallet, om man ska hantera den typen av lönesänkningar i vardagen och ändå leva gott 🙂
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

  5. Lite sugen att lägga till Neste i portföljen. Vilket är bäst ISK eller KF? Finskt bolag så för utdelning bäst i KF?

  6. Hej, har fått ett förtidsarv på 50 000 genom skogsförsäljning i familjen.
    Såg att du har Stora Enso R i din portfölj. Har öppnat upp ytterligare en KF och ett ISK där jag fortsatt vill äga skog och inte blanda detta sparande bland mina andra innehav.
    Vad tycker du om UPM-Kymmene till den långsiktiga portföljen?
    Hur hade du gjort fördelningen SCA/Billerud/Holmen/Stora E/UPM-K..? Tanken är köpa och låta vara i ca 30 år.

    1. Hej! UPM kan jag inte så bra, men ser spontant stabila och bra ut.
      Vad sägs om att ha en del skogsägare som Stora Enso, SCA, Holmen. Och en del övrigt i skogen, som Billerud och UPM. Med tyngdpunkten på skogsägarna.

  7. Hejsan Marcus. Jag funderar lite kring Estea Kapitalbevis. Att deras förslag till förlängning av löptiden inte blev av måste ha varit ett bakslag för ledningen. Nu måste hela portföljen med blandade kategorier av fastigheter avyttras till 20220630,i sammanhanget en ganska kort tid. Kanske löser man det med att ”sälja” del eller hela innehavet till en ny egen fond om man har lite större placerare som kan vara med på det. Det vore kul att höra dina tankar kring detta. Esteas historik på området är ju mycket god får man säga. Bästa hälsningar från Björn i Umeå.

    1. Hej!
      Jag tror två år räcker för att göra de investeringar de vill i portföljen för att trimma den inför försäljning, men visst. Det är lite ont om tid.
      Det är också möjligt att det blir som du spekulerar i, att de säljer rubbet till marknadsvärde till nästa Estea-satsning.

  8. Grym portfölj, uppskattar din coronasäkrade uppdatering du gjort.. Men på tal om en annan sorts aktie som jag inte hört dig nämna alls.. Verisec? Bubblat mycket om dem sen corona, sen har dem börjat ta monopolet från bankid och är statligt godkänd då bank id inte är det.. Men har du tittat på aktien vad tycker du om den och deras produkt?

    1. Intressant verksamhet, men så här spontant ser jag förluster och ingen supertillväxt i omsättning per aktie. Ingen för mig i nuläget, men tar tillväxten fart så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)