Dessa aktiedepåer och aktier gäller vid flytt utomlands

Det är mycket som händer med dina svenska aktiedepåer och dina aktieinnehav om du lämnar Sverige och skattskriver dig utomlands.

För alla som kan och vill arbeta från hemmet är boende utomlands en möjlighet som nog allt fler funderar på. För de flesta gäller det enbart perioder under året, men för vissa lockar mer permanent boende och jobb i annat land. Här är reglerna som gäller för dina aktier om du flyttar till annat land.

1 Skriv dig utomlands när du måste. När du bor i ett annat land i mer än sex månader om året är regeln att du ska vara skattskriven där. I praktiken kanske inte respektive lands skatteverk kan hålla koll på exakt hur länge du är i ett land, men om det går att skarva lite är en annan historia. Om rätt ska vara rätt ska du vara skattskriven i det land där du är majoriteten av året.

2 Hemvistintyg till Skatteverket. När du blivit begränsat eller obegränsat skatteskyldig i ett annat land behöver du inkomma med ett hemvistintyg från det utländska landet. Du blir då begränsat skatteskyldig i Sverige och svenska regler gäller inte längre. Detta ska du även meddela dina banker.

3 Ta reda på om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig och i vilket land. Det är också avgörande om du efter utflytten är begränsat eller obegränsat skatteskyldig i Sverige. Det är tydligen också möjligt att vara obegränsat skatteskyldig i två länder samtidigt och då är det reglerna i skatteavtalet mellan de båda länderna som avgör din hemviststat, alltså där du har din primära beskattningsrätt. Skatteverket hänvisar till läsning här på deras sajt.

Vad händer då med respektive depåtyp vid utlandsflytt?

ISK (Investeringssparkonto):

Ditt ISK kommer troligen att hanteras som en kapitalbeskattad depå sedan du skrivit dig i annat land. Eller som Avanzas kundtjänst svarar:
”För ett ISK kommer vi att rapportera kontot som om det vore ett Aktie & fondkonto dvs. att du reavinstbeskattas.”

Enligt Skatteverkets svar till mig förblir ISK sannolikt schablonbeskattat om du är obegränsat skattskyldig i Sverige trots utflytten. Sveriges skatteavtal med ditt nya land kan begränsa schablonskatten och även öppna för skatt på dina tillgångar enligt det landets skattelagar. Läs mer hos Skatteverket här.

Är du begränsat skattskyldig i Sverige blir det ingen schablonintäkt. Det är som jag tolkar det detta som Avanza utgår från i citatet ovan. Enligt Skatteverkets svar till mig kan det bli källskatt på utdelningarna, men även det beror på skatteavtalet mellan länderna. Läs mer hos Skatteverket här.

KF (Kapitalförsäkring):

Ditt KF blir fortsatt schablonbeskattat som vanligt med svenska regler oavsett om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige.

Svar från Avanza:
”Om din kapitalförsäkring har öppnats innan du flyttade utomlands är det möjligt att ha kvar kontot då Avanza Pension står som ägare till värdepapperna.”

Gunnar Ihrén som är utredningsledare vid Skatteverkets utlandskontroll förklarar:

”Svenska kapitalförsäkringar beskattas med avkastningsskatt. Försäkringsgivaren är den som är skattskyldig för svenska kapitalförsäkringar och den svenska avkastningsskatten påverkas inte av var innehavaren är bosatt. Det är alltså samma regler för avkastningsskatten (schablonbeskattningen) för svenska kapitalförsäkringar oavsett om innehavaren till försäkringen är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige.”

För övrigt riskerar du att dubbelbeskattas för din KF om du skattskriver dig utomlands.

Det är mycket som händer med dina svenska aktiedepåer och dina aktieinnehav om du lämnar Sverige och skattskriver dig utomlands.

Det är värt att tänka igenom hur dina olika placeringar och depåer påverkas innan du flyr landet.
Det är värt att tänka igenom hur dina olika placeringar och depåer påverkas innan du flyr landet. Välj mellan ISK och KF med omsorg.

Vad händer med aktierna?

Det skatteavtal som du signerat för att kunna handla aktier i USA heter W-8BEN och är då du har svensk nätmäklare mellan Sverige och USA. Ett sådant avtal fyller vi i elektroniskt och det är giltigt i tre år. Flyttar du utomlands kan du inte längre signera samma W-8BEN som vanligt då du inte längre beskattas i Sverige.

Måste jag då sälja alla aktier eller kan behålla dem utan att kunna handla? Frågade jag Avanzas kundtjänst:
Du kommer kunna ha kvar dessa så länge som ditt W-8BEN-avtal är giltigt. När giltighetstiden går ut kommer du som sagt inte kunna förnya ditt avtal och kommer behöva avyttra dina amerikanska innehav inom 1 månad.

Vi har alltså en viss tid på oss innan W-8BEN löper ut och vi måste sälja de amerikanska aktierna vi har i vår svenska KF. Frågan är om inte giltigheten går ut när du skattskriver dig utomlands, i alla fall måste du meddela din bank/depåinstitut det omgående.

Däremot är det inga problem att äga aktier och börshandlade fonder noterade inom EU. Detta enligt nedanstående svar från Gunnar Ihrén, på Skatteverkets utlandskontroll:

”Vilka tillgångar man får handla med inom ramen för en svensk kapitalförsäkring är en fråga som försäkringsgivaren reglerar i villkoren för försäkringsavtalet. Skatterättsligt finns det inga hinder mot att investera i aktier noterade i andra EU-länder via en svensk kapitalförsäkring.”

Vad göra?

Vill du fortsätta handla med aktier utanför EU, som USA-noterade aktier, får du fixa det i ditt nya hemland. Skaffa en bank och nätmäklare i det nya landet och starta lämplig aktiedepå där, liksom teckna skatteavtal som W-8BEN och liknande.

Ska du bo utomlands så mycket att du är skriven där behöver du med andra ord bank, betal- och kreditkort samt annan privatekonomi i det landet.

I princip kan man därför säga att det inte bara är du som flyttar, utan även din privatekonomi och via vilken bank du handlar aktier.

Det finns också risk för att ditt nya hemland har förmögenhetsskatt och att värdet på din svenska kapitalförsäkring ingår där. Det finns även risk för arvsskatt. Numera finns automatiskt informationsutbyte mellan skatteverk.


Det är inlägget är tänkt som en grundläggande genomgång. Jag är ingen skatteexpert och kommer antagligen inte att kunna eller vilja svara på skattefrågor i ärendet.

13 reaktioner till “Dessa aktiedepåer och aktier gäller vid flytt utomlands”

  1. Mycket intressant inlägg. Vi ska flytta till Frankrike om 3-4 år och har börjat fundera på hur man faktiskt ska göra med sina innehav.

    Har både KF och ISK och så klart alla utländska som delar ut på KF – USA, Kanada, Malta och Norge i dagsläget.

    Det känns som att man behöver sälja allt i god tid innan flytt. Har ställt lite frågor på lite FB grupper och fått lite olika svar. Men fortfarande inga lösningar. Får väl kontakta en skattespecialist av något slag som hjälper till.

    1. Parre, hur gick det för er? Sitter i samma båt och undra om jag behöver sälja allt på ISK och KF , föra över pengarna och sen köpa på nytt. Det kommer att bli dyrt, jag har inte hittat ett svar om jag kan flytta innehavet till en bank i Frankrike.
      Tack

  2. Hernhag!

    Intressant som vanligt!

    Några snabba – anser du att att ngt av följande är köpvärt; VNV, Svolder, Cibus?

    Hur ser Hernhag på Sampo & Vitec? Sälja, behålla?

    //C

  3. Hej!
    Tack för en givande artikel!
    Har dock én fråga.
    Jag har blivit erbjudit ett jobb på Grönland(när man uppehåller sig där mer én 6månader i rad då blir man obegränsat skatteskyldig där). Mitt jobb erbjudande är på 2 år med ca 3-4 månader hemma i Sverige pr år. Dessutom driver jag ett AB till vardag (hobby verksamhet)
    Jag har ett innehav hos Nordnet av aktier på en AF-konto.
    Jag är skriven i en lgh som skal hyras ut medan jag är borta.

    Helst hade jag inte såld mina aktier, av flera årsaker.
    Vad skal jag vara observant på om/när jag tar detta jobb?
    Eller kan jag kanske flytta aktierne in i bolaget istället?

    Hopps du har tid/lust att svara.
    På förhand tack!

  4. Tack för bra info Marcus.
    Jag fick dock ett något anorlunda svar från Avanza. De ville att jag skulle avyttra ISK och depå helt. Jag flyttar till USA (2 år) men behåller hus i Sverige och är obegränsat skatteskyldig i Sverige.

    Finns det svenska aktörer där jag kan placera mina aktier hos även om jag bor i USA? Antar att det är aktiedepå som gäller i så fall.

    Tacksam för svar.

    1. Det är samma regler för alla svenska banker. Kolla med andra banker om du vill, kanske blir svaret lika. Jag vet inte. Aktiedepå i Sverige om du bor två år i USA kanske inte funkar.

  5. Hej,

    Tack för ett mycket intressant inlägg.

    Jag behöll min KF när jag flyttade till Finland för många år sedan och har inte haft några planer på att röra min KF. Men nu när räntorna går upp och sparformen troligtvis blir ännu dyrare efter november 2023 så har jag börjat fundera. Eftersom Sverige och Finland har ett dubbelbeskattningsavtal har jag känt mig lugn då min KF redan beskattas i Sverige, men jag är nu orolig över om Finland, där jag nu är skatteskyldig, också kommer att försöka beskatta mig om jag tar ut pengar ur min KF.

    Har någon erfarenhet av detta?

    Jag tänkte att jag börjar med att fråga här innan jag vänder mig till de finska myndigheterna. Annars kan man ju flytta tillbaka till Sverige och bli skatteskyldig där innan man tar ut några pengar ur sin KF.

    Tacksam för svar.

    1. Hej!
      Jag vet inte, är ingen skatteexpert. Såvitt jag förstått det kan bara utländska skatteverk få reda på vad vissa saker om vad du har i en svensk KF, inte att du sålt och tömt den. Men jag kan ha fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)