Aktiesparande ligger rätt i tiden, inte public service

Aktiesparande är inte bara lönsamt om du sparar under lång tid, utan det ligger även rätt i tiden. Samhället går åt i stadig takt mot marknaden och kapitalismen, även med socialister i regeringen. Det finns många exempel på det.

Först när allemansfonderna kom 1984 började vanligt folk spara i fonder i stor utsträckning. I takt med att skattereformer och räntor skapat fördelaktiga depåer som ISK och KF blir det allt vanligare och viktigare att ta eget ansvar för sin ekonomi och sin framtid.

På 1970-talet drogs nyhetsprogrammet Rapport igång och kallades för det röda nyhetsprogrammet på grund av sin vänstervinkel. Om det och hur socialistiskt rött det var även i Aktuellt på 1960-talet kan vi läsa i Mats Lindqvists bok ”Is i magen”. Nuförtiden förekommer det mer eller mindre neutrala inslag om att den globala ekonomin och kapitalistiska saker som börsutvecklingen, eftersom SVT vet att många sparar i aktier och fonder. Jag tror kunskapsnivån på ekonomireportrarna är mycket högre nuförtiden än för 40 år sedan.

Det var Socialdemokraterna som i början av 00-talet privatiserade och börsnoterade Telia, samt avskaffade gåvoskatten och arvsskatten. Dessutom slopade de förmögenhetsskatten för rika, men inte vanligt folk. Första Alliansregeringen 2006 tog bort förmögenhetsskatten helt från 2007.

Olof Palme ondgjorde sig över privat sjukvård, men Göran Persson använde den till och med själv vid behov. Socialdemokraterna och många andra partier accepterar numera privat sjukvård. Diskussionerna nuförtiden handlar inte om det ska vara tillåtet eller inte, utan exakt vilken lönsamhetsnivå det ska vara och hur den ska regleras samt hur kvalitén ska mätas.

Efter valet 2018 är 59 procent av riksdagens mandat icke-socialistiska. Vi har Socialdemokrater som leder regeringen trots partiets långa fallande trend i riksdagsvalen, men efter lite olika turer blir det en del skattesänkningar och höjt RUT-avdrag ändå.

Samhället går med andra ord åt höger, mot kapitalismen. Stora delar journalisterna på Public Service och även de stora mediehusens redaktioner är däremot fortfarande överrepresenterade av vänsterpartister och sedan 1990-talet också av miljöpartister. De här delarna hänger inte alls med. I en global värld där det är allt viktigare att kunna respektera varandras åsikter har om jag tolkar Janne Josefsson rätt det istället blivit allt viktigare att alla ska tycka lika, ha samma värdegrund, och aktivt motarbeta alla som inte rättar in sig i etablissemangets stöveltramp.

Lyssna på den här intervjun i Hur Kan Vi för att höra om hur Janne Josefsson fick kritik på publicistföreningens möte sedan han frågat om rökningen till en rökande mamma som hävdade att hon inte hade råd med en skolresa till sin son. En skolresa som kostade 250 kr och där stod hon och rökte för kanske 50 kr om dagen. Att klaga på att man inte har råd med saker till sina barn när man röker cigaretter och bokstavligt talat eldar upp pengarna… och att journalisten Josefsson sen inte ska få fråga om det ohälsosamma slösandet av pengar som kunnat gynna barnet utan att publicistföreningen ska börja gnälla. Sic!

Medias roll när det gäller folks ekonomi och förståelse för det ekonomiska och samhället är viktig. Därför blir jag upprörd när jag hör om Josefssons upplevelser där samhällsgranskade program på SVT ibland velat självcensurera (på grund av kommunisterna som arbetade där). I TV-programmet Striptease klippte han/de en gång (ej samma som ovan) bort frågan om rökning till de fattiga som ändå hade råd att röka, men inte hade råd med mat och julklappar. Hur han avslöjat felaktiga påståenden om barnfattigdom, tiggare och ensamkommande från Afghanistan som skulle sändas till döden (tydligen ej den fysiska!).

Det känns som att många inom etablerade mediehus och främst SVT/SR hela tiden uppfinner nya vänsterlösningar. Istället för att låta individer ta ansvar för sina egna handlingar fortsätter det komma snyftreportage och annat där man daltar med vuxna. Även om mycket har blivit bättre från tiden med det röda nyhetsprogrammet ligger det verkligen inte i tiden med ett numera skattefinansierade public service som uppenbarligen aldrig varit eller är det politiskt oberoende medie man utmålar sig som.

Lärdomen för oss aktiesparare är att vara allmänbildad och inte tro blint på allt nyhetsbrus i media. Det finns problem i samhället, men ibland får vi hitta och analysera dem själva när delar av media vägrar. Nuförtiden när webben erbjuder allt från experter till fake news behövs inte public service på samma vis som innan webben fanns tillgänglig för alla, men istället måste vi ifrågasätta allt fler källor.

Några råd på vägen:
* Anpassa din bolagsanalys och satsa på de branscher du tror gynnas av samhällsutvecklingen och de globala förändringarna.
* Samhället må gå rakt åt höger, men tänk på de politiska riskerna som nog alltid lär finnas där inom t.ex. skol- och vårdbolagen på börsen.
* Välj dina nyhetskällor noga och läs nyheter på rätt sätt, ut rätt tidsperspektiv och utifrån hur det långsiktigt påverkar dina bolag.
* På vilken sikt gäller de mörka rubrikerna i media? Är det nattsvart på en månads sikt eller längre? Kommer säljrekarna från investmentbankerna att pressa aktien ett tag till eller kanske kommer botten nu när det mesta av negativiteten borde vara inräknad i aktiekursen? Läs och tolka på rätt sätt.

14 reaktioner till “Aktiesparande ligger rätt i tiden, inte public service”

 1. Bra inlägg Marcus, kan bara hålla med om att Janne J är en av få journalister med ryggrad. Allt fler verkar förstå det du säger om de otroliga ca 10 Miljarder vi lägger på public service varje år, men varför gör inte borgerligheten något åt det? Det skadar både samhälle och borgerlighet när propagandan får fortgå, och dessa pengar kan nyttjas betydligt bättre.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  1. Tack. Varför Moderaterna röstade för den nya finansieringen kunde inte Hanif Bali ens förklara i sin egen podd God Ton. Om inte ens en så frispråkig politiker kan förklara så… märkligt är det.

 2. Jäkligt intressant, Marcus!
  Du skriver att ”Anpassa din bolagsanalys och satsa på de branscher du tror gynnas av samhällsutvecklingen och de globala förändringarna.”
  Vilka är de branscher som skulle kunna gynnas utifrån den samhällsutveckling som råder tror du?

  Hälsar
  Lars D

 3. Tack för en mycket läsvärd artikel. Jag visste faktiskt inte att även nyhetsprogrammen på 70-talet var så pass vänstervridna, även om man på senare år har upptäckt ett och annat om gamla barnprogram.

  Debatten i politik har och är märklig på så sätt att endast de med ”rätt” åsikter får komma till tals, och att den som t.ex. inte accepterar fri invandring ska tystas med slagord som rasist. Detta har jag sen jag började intressera mig för politik för ca 15 år sen tillbaka alltid starkt tagit avstånd ifrån. Du ska kunna få ha och debattera för i princip vilken åsikt som helst kring vad som helst, utan att bli vare sig utfryst eller utbuad.

  Apropå ”public servce”, kändes det otroligt pinsamt när svt gick ut och tog avstånd ifrån Jimmie Åkessons uttalande i nån partiledardebatt om att invandrare hade svårt att få jobb pga att de är invandrare. Här var det väldigt tydligt att det är etablissemangets åsikt som gäller och andra åsikter ska ”rättas” eller ursäktas. Jag undrar bara, vem eller vad man är så ivrig att vara till lags för? Att allianspartierna röstade för en PS-skatt helt utan ett större omtag kring dess uppgift föreföll helt obegripligt och något som inte ens Herr Bali kunde förklara i begripliga termer. Jag är för allt som minskar byråkratin (som att t.ex. avveckla Radiotjänst och pejlargubbarna i sina lyxbilar), men SVT är för tjockt, att betala flera hundralappar i obligatorisk avgift för att se på tv eller surfplatta är inte vettigt. Man borde avvecklat en av kanalerna, och minst en radiokanal och ägna sig åt mindre nöje och mer samhällsinformation. Om skatten då hade hamnat runt en hundralapp per person hade det varit mer rimligt.

  1. SVT:s avståndstagande från Åkessons replik i valdebatten gynnade antagligen SD med fler röster, eftersom det än en gång utmålade partiet som en ”underdog”, den som etablissemanget sparkar på. Ironiskt nog.

 4. Hej Marcus!
  Jag har en fundering om Boliden AB som jag undrar om du kan hjälpa mig med. Återvinning av metaller för batterianvändning låter i min värld hur bra som helst med tank på omställning till elbilar, bussar etc. Problemet är att jag inte vet just något om Boliden som bolag. Har du några tankar som du kan dela med dig utav?
  Bästa hälsningar
  Hans

  1. Hej! Boliden styrs mkt av produktionen i gruvorna, smältverkens efterfrågan och metallpriserna. En stor del av väldens metaller återvinns sedan länge, men det är ingen stor deal för Boliden såvitt jag vet. Boliden har sina styrkor inom andra områden.

 5. Mycket bra inlägg Marcus! Du inspirerar och utbildar! Jag har ett par frågor som jag tänker mycket på, utifrån det du upprepar om att följa samhället och dess trender…med tanke på hur tryggheten försvinner mer och mer i dagens samhälle med skjutningar etc…hur länge kan börsen inte påverkas av detta, kan börsen bara fortsätta utifrån ekonomisk påverkan eller kommer Sveriges företag/börsen drabbas av samhällets negativa utveckling?

  1. Tack!
   Det skulle kunna skrämma bort en del högutbildande från landet, men jag tror mer på gated communities och mer efterfrågan för Securitas och Assa Abloy och liknande. Ironiskt nog, för ett övervakningssamhälle med inhägnade områden områden för de som har råd att bo och arbeta där medan resten lever farligare är verkligen inget som politiskt korrekta partier gillar eller vill se, ändå leder deras politik i den riktningen.

 6. Lite konstigt det här med gated communties i Sverige ändå. Kollar vi på fakta från BRÅ; https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper.html, ligger bostadsinbrott på mellan 1,3%-1,8% mellan åren 2006-2017. Notera att det inte är en stigande skala utan varierar över dessa drygt 11 år.

  Under samma period har både bilstölder och stöld ur fordon minskat (bilstölder från 8,6% till 4,5%). Att då låsa in sig i ett community lär inte göra någon direkt skillnad.

  Googlar vi ”risk för inbrott” kan jag läsa fem inbrott per tusen hushåll, vilken i procent ger 0,5% risk att ditt hem blir utsatt för inbrott. Kanske oroar vi oss för helt fel saker? (https://www.corren.se/nyheter/facit-sa-manga-inbrott-skedde-dar-du-bor-om4968622.aspx)
  Kör vi risk – reward här så är risken att åka ut för bostadinsbrott låg. Hade du köpt aktier i ett bolag med samma risk-reward? Nja..

  Gjorde själv en liknande ”analys” över att få inbrott när jag sade upp mitt hemlarm för att kunna investera istället, och risken är löjligt låg för att jag ska betala hundralappar till Verisure osv. Dom skrämmer däremot upp folk riktigt bra, även om nyheter på senare år ifrågasätter om larm gör någon skillnad och vissa försäkringsbolag faktiskt tagit bort rabatten.
  Nu i dagarna kan vi även läsa ”Lägst antal inbrott på nära två decennier”, vi är åter på 2001 års nivå. (https://www.svd.se/lagst-antal-inbrott-pa-nara-tva-decennier)

  Långt inlägg av mig här, men ibland blir det klassiskt storm i vattenglas och alla väntar sig undergången utan att ta reda på fakta först. Gällande megatrender så går vi ju faktiskt mot en värld med mindre våld och mindre brott. Däremot rapporterar alla former av medier, inklusive bloggare gärna om hur skit allt kan vara, medans faktan visar tvärtom. Terrorism får 33.3% av mediautrymmet, risken att dö är mindre än 0.01% som ett axplock när vi ändå snackar oberoende medier och fake news.
  https://ourworldindata.org/uploads/2019/05/Causes-of-death-in-USA-vs.-media-coverage.png

  I övrigt är Janne Josefsson för jävla bra helt enkelt, han tar ingen skit och drar fram faktan oavsett politisk hemvist. Alltid gillat honom starkt.

  Bästa botemedlet mot rädsla är fakta.

 7. Hej! Saknar helt enkelt ord av hur bra skrivet ditt inlägg är!

  En sak som slår mig är var alla dessa socialister håller hus? Är det på landsbygden och Södermalm? I princip samtliga kollegor och chefer på mina jobb har varit borgerliga och då har jag jobbat inom en rad olika branscher.

  Hoppas borgerligheten samlar ihop sig inför nästa val, då det är som du skriver, en majoritet av icke-socialister.

  Ser fram emot liknande inlägg som detta!

  PS. Janne Josefsson är enastående. Både behövd och duktig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)