Med hernhag.se och mina aktieböcker vill jag hjälpa dig att lyckas med ditt aktiesparande. Det handlar om att få god avkastning jämfört med den risk du tar. Den här sidan är min guide till att så enkelt som möjligt komma igång med att spara i aktier och hitta utbudet av information på hernhag.se.
Åtta steg för att komma igång med aktiesparande om du är nybörjare:
- Välj mäklare och kundtyp
Välj en bra nätmäklare och lämplig kundtyp eller courtageklass, beroende på vad banken/nätmäklaren kallar det. Detta går att göra både via sajt och mobilapp. Följ instruktionerna. Välkända nätmäklare är Aktieinvest, Avanza och Nordnet och jag gillar främst Avanza.
- Öppna lämplig depå
I utgångsläget rekommenderar jag ett investeringssparkonto, ISK. För mer djupgående information se min sida om skillnaderna mellan ISK och KF.
- För över kapital till nätmäklaren
Sätt in kapital, men endast kapital som du har råd att förlora eller vara utan i minst tre år och helst ännu längre tid. I praktiken är det bara att föra över pengar från din nuvarande bank till det konto som din nätmäklare anvisar till.
- Välj billigaste courtageklassen
De flesta nätmäklare och banker har olika nivåer att välja bland. Har du lite kapital och gör små affärer ska du välja klassen med lägst minicourtage. Ofta heter den Mini och det kostar då under 10 kr att göra en aktieaffär.
- Köp första aktien
Det svåraste steget att ta är ofta det första, så även på aktiemarknaden. Det viktiga är att du alls börjar spara i aktier och lär känna dig själv som investerare. Läs på om olika aktiestrategier som jag rekommenderar och har du inga preferenser tycker jag att du kan börja med investmentbolagsstrategin. Utan ett ge ett direkt köpråd är Investor den perfekta nybörjaraktien då det är ett stort och brett investmentbolag. Om du undrar vad det är för skillnad på A-aktien eller B-aktien har jag en sida om det.
- Sprid riskerna
Du behöver sprida ut riskerna du tar mellan olika aktier i olika branscher. Komplettera gärna med aktiefonder.
- Fortsätt lära dig mer om aktier
Lär dig mer om aktier, för ingen av oss blir någonsin helt fullärd. Det går alltid att fortsätta utvecklas. För grundläggande begrepp och fakta om börsen och aktiesparande kan du läsa min gratis aktieskola eller köpa min nybörjarbok om aktier.
- Låt tiden gynna dig
Tiden i marknaden är viktigare än att kunna tajma marknaden. Sannolikheten är god för att lönsamma och marknadsledande bolag i framtidssäkra branscher ska ge dig bra avkastning på tio års sikt eller längre. Stressa inte upp dig under tråkiga tider på börsen, utan lita på att aktier som tillgångsslag kommer att leverera tids nog.
Du kan köpa aktieboken för nybörjare från Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.
Här nedan följer mer hjälp på vägen i form av insikter, inspiration och vad du kan hitta på hernhag.se.
I början är ditt sparande viktigare än din avkastning
I början av ditt aktiesparande är det insättningarna som spelar roll, inte avkastningen. Ju mer kapital du sätter in på din depå och köper aktier för desto snabbare växer ditt sparkapital.
Har du exempelvis 1000 kr kan du troligen på en månad relativt enkelt arbeta ihop en tusenlapp till och köpa aktier för. Därmed har du oaktat värdeförändring på dina aktier dubblat ditt sparkapital på bara en månad. Har du däremot aktier för en miljon kr kommer du antagligen inte att kunna dubbla det kapitalet på en månad. Då tar varje dubbling flera år även om du har bra årlig avkastning.
Aktiesparande för nybörjare har därför betoning på sparandet i sig. Att alls komma igång och köpa aktier. Aktiesparande för dig som hållit på ett några år eller längre tid handlar allt mer om avkastningen du får från din aktieportfölj.
För att alls få kapital över att köpa aktier för är det viktigt att lär dig spartips och kanske också fundera över olika sätt att sänka din skatt. Dessutom tycker jag att du mentalt eller digitalt ska ha en hushållsbudget.
Tänk på att tiden avgör ditt aktiesparande
Aktiesparande är kan innebära både kortsiktigt och långsiktigt sparande i aktier. Min definition av lång sikt är att du tjänar pengar på aktier även om du har maximal otur, vilket statistiskt sett i det flesta fall som mest fem års tid. Det är nämligen ungefär den tid det tar för börsindex att återhämta sig efter en lång och djup nedgång. Utifrån statistiken jag nämner i min bok Hitta världens bästa aktier stiger Stockholmsbörsen åtta av nio år och 99 procent av alla tioårsperioder har gett positiv avkastning.
Väljer du att investera på lång sikt och följer en eller flera av de aktiestrategier som jag rekommenderar att titta närmare på är mycket vunnet. Att låta kapitalet arbeta åt dig är nämligen lättare än att försöka tajma marknaden. Ytterst få placerare brukar ens veta hur börsen ska gå ett enskilt kalenderår, så fråga dig till exempel inte hur börsen ska gå i år. Ingen placerar ens exakt mellan första och sista börsdagen varje år. Däremot kan vi vara ganska säkra på att börsen går upp på lång sikt.
I kalkylen för ränta på ränta-effekten och sparande kan du se hur kurvorna pekar allt brantare uppåt ju längre tid du låter kapitalet växa. Det är därför som de lite elakt sägs att börsen är en mötesplats där långsiktiga investerare tjänar pengar på de bekostnad av de kortsiktiga. Nu kan de placerare som handlar på kort sikt tjäna pengar de också, men det finns studier på att ditt aktiesparande gynnas om du inte gör så många affärer. Du ska definitivt inte låta känslor som panik och stress styra ditt aktiesparande.
Den viktigaste tillgången vi har är tiden, vilket jag skriver mer om i Hitta tillgångarna som gör dig rik. Tiden är för övrigt den tillgång som vi alla får allt mindre kvar av ju äldre vi blir medan alla andra tillgångar kan växa.
De viktigaste trenderna som du bör ha koll på är de långa trender för förändrar samhället. Dessa trender kallas megatrender och de varar längre än en konjunkturcykel på 3-7 år, ofta kan utvecklingen pågå i decennier. Att placera i bolag som gynnas av hur världen förändras gör det lättare, liksom där bolagens försäljning per aktie, vinst per aktie och utdelning per aktie ökar sett över flera år. Tids nog måste bolagen bygga värden för samhället, för kunderna och för aktieägarna för att aktiemarknaden ska värdera upp aktiekursen.
Du kan köpa olika tillgångar via aktier
Som jag var inne på i intervjun i Investerarens Podcast kan du äga olika tillgångsslag via aktier. Aktier är normalt betraktat som ett tillgångsslag i sig, men det är också ett sätt att äga tillgångar som skog, råvaror, infrastruktur, fastigheter.
Istället för att direktäga exempelvis skog kan du köpa skogsaktier som SCA och Stora Enso för att bli skogsägare indirekt via bolagen. Tillgångar som mobilmaster kan du inte ens köpa själv som privatperson, men via aktier i teleoperatörer kan du få ett ägande.
Antingen specialiserar du dig mot ett fåtal tillgångsslag eller så sprider du riskerna mellan olika. Jag är själv förtjust i reala tillgångar som fastigheter och infrastruktur, men jag har inget emot vanliga industribolag eller läkemedelsbolag.
Kan jag leva på aktier och bli ekonomisk fri?
Ja, du kan bli ekonomiskt fri. Aktier är en del i svaret på frågan hur blir man rik? Det kommer att ta tid och du kanske aldrig kan leva i lyx om din aktieportfölj ska finansiera allt, men visst går det att sluta arbeta och leva ett medelklassliv på din aktieportfölj.
En grundläggande tumregel här är fyraprocentsregeln. Är värdet på din aktieportfölj motsvarande 25 års levnadskostnader ska du kunna leva på dina aktie om du tar 4 procent av värdet (= 1/25) varje år.
En fördel då är att du likt mig har olika inkomstkällor. Det är något jag rekommenderar alla i FIRE-rörelsen att ha. FIRE innebär här att du vill bli ekonomiskt fri och kunna gå i pension tidigt.
Aktiesparande via fonder sprider dina risker
Om du vill kan du spara i aktier via fonder. Jag har därför tagit fram fondportföljer för inspiration. Aktiefonder ger god riskspridning till olika aktier och lämpar sig för dig som vill spara tid och energi samt vara mer passiv i ditt aktiesparande. Sen har fonder sina fondavgifter samt nackdelar och risker de också.
Även om det går att månadsspara i aktier är det enklare att göra det via fonder.
Mer avancerade aktiesparare kan inspireras av mina egna aktieindex, som egentligen är aktieportföljer. Det är ett sätt att imitera hur indexfonder fungerar, för aktivt förvaltade aktiefonder brukar få stryk av börsindex. Om vi agerar som indexfonder men med våra aktieportföljer borde det därför gå rätt bra.
Fondsparande är faktiskt vanligare än aktiesparande, även om det enligt Wikipedias historik funnits i Sverige endast sedan 1958 och blev vanligt först 1978 (det år jag föddes) då finansminister Gösta Bohman (M) introducerade skattesparandet och skattefonder.
Ge ditt aktiesparande den tid du behöver
Aktier kräver lite mer tid och energi än att spara i fonder för du behöver hänga med i bolagens utveckling. Du kan å andra sidan lättare få som du vill i ditt sparande. Verkligen hitta bolagen och tillgångarna du tror på för framtiden och mår bra av att äga.
Ekonomi är en beteendevetenskap, som jag brukar säga. Du behöver testa dig fram när det gäller strategi, analysmetoder, urval och placeringshorisont. Lär känna dig själv som investerare skaffa dig bra mindsets och en bra börspsykologi. Mina råd om börspsykologi finns för övrigt i Att lyckas med aktier.
Ett sätt att bygga upp kunskap om aktiesparande är att du får tips och inspiration av börsmästarnas citat om aktier.
Mina samlade tumregler om börsen kan kanske också hjälpa till lite grann. För all del kan du också läsa böcker om aktier som jag inte skrivit men recenserat, det finns mycket läsvärt där ute och de flesta aktieböcker är bra. Jag har även några aktieklipp att titta på.
För dig som är nybörjare har jag ett aktie quiz eller aktietest.