Alm Equity Pref ny aktie i portföljen

Jag fortsätter rebalansera min portfölj genom att placera likvider i räntedelen, som till största delen består av preferensaktier.

Fastighetsutvecklaren Alm Equitys preferensaktie har fallit och ger nu attraktiv direktavkastning på 7,9 procent. Visst är det en bransch som har sina svängningar, men efterfrågan på bostäder lär hålla i sig och de genomförda förvärvet gör bolaget betydligt större och stabilare.

Precis som för Sdiptech Pref är Alm Equity Pref ännu relativt litet innehav i min ständigt växande portfölj. Preffar/räntebärande utgör nu 18 procent av de börsnoterade sparprodukterna. Direktavkastningen i portföljen är 4,6 procent och oviktad är det 5,1 procent.

När Alm slutar emittera en massa nya preffar lär kursen börja återhämta sig. Inte för jag önskar det, tvärtom får den gärna vara pressad så jag eventuellt kan öka.

17 reaktioner till “Alm Equity Pref ny aktie i portföljen”

 1. Du kör alltså preffar likt en räntehedge för att du inte hittar så mkt annat köpvärt (läs attraktivt värderat) just nu, eller?

  1. Ungefär. Mycket har blivit dyrt, men jag har senaste året köpt på mig tillväxtbolag som Nibe och Hexpol. Just nu ökar jag lite i preffar då jag inte tror inflationen och räntorna kommer att stiga så mycket. Inom några år kan vi ha en ny lågkonjunktur igen.

   1. Nog inte så dumt. Har funderat på preffar länge, men aldrig kommit till skott. Nibe vill jag också äga, om den bara sjunker lite till. 🙂

 2. mellan tummen och pekfingret när skall man sälja preff resp köpa mer?, om kursen går upp lika mycket som utdelningen är det inte bättre sälja och köpa lägre värderade preffar?

 3. Hur står sig preffar i tider då börsen går ner? Med tanke på vad alla analytiker nu säger?

  1. De flesta gånger hänger preferensaktier inte med varken uppåt eller nedåt. Generellt är kursrisken mycket låg i preferensaktier. Sen kan det finnas undantag förstås.

 4. Jag läste precis att man tyckte Alm var för dyr, har för dålig direktavkastning, i förhållande till obligation som precis utfärdats för STIBOR +7,5%. Efter detta så har kursen gått ner till 105,50 på Alm pref så blir direktavkastningen 8%. Hur ser du på detta, är det bra läge att gå in nu eller bör man avvakta?

  1. Om bolaget står pall är det ett bra läge, men det är inte helt säkert. Kan det alltid bli billigare först, preffen kan falla mer om marknaden tycker att kreditrisken stiger ytterligare.

   1. Du rankade ju Alm Equity pref och Oscar Properties pref till ”fågel” i Privata Affärer den 16 sep. Båda har ju rasat den sista veckan. Antar att du gör en något annan bedömning än marknaden till den (alltför?) höga risken i dessa aktier. Ser du risk att något av företagen inte klarar utdelningarna framöver?

    1. Kreditrisken anses av marknaden som större än vad jag trodde. Jämfört med stamaktierna har preffarna fallit rätt lite, men vi får tänka på risken i preffarna lite extra nu jämfört med när jag skrev texten. Jag tror fortfarande att bolagen klarar utdelningarna på preffarna, men jag är inte lika säker längre.

 5. Alms pref har rasat mycket nu och även andra fastighetspreffar.
  Kan man räkna med att utvecklingen fortsätter eller överreagerar marknaden?
  Följden av raset blir att direktavkastningen stiger. Kanske dags att köpa?

  1. Kortsiktigt tycker jag vi ska ta det försiktigt. Jag är fortfarande positiv till att Alm ska klara utdelningen, men jag funderar över läget.

 6. Hur är synen på Alm idag? Vi är i ett annat ekonomiskt läge nu än när detta skrevs.
  Idag ligger direktavkastningen på 9-10% och vilket betyder en pressad kurs. Ser du det som köpläge eller att risken nu är för stor?

  Alm har beslutat att utdelningen är kvar 2023, men ser att de omvandlar villkoren för Svenska nyttobostäder. Tror du villkoren för Alm också kommer ändras?

  1. Jag är lite mer skeptisk till preffar i nuläget när räntorna stiger. Alm Equity är ingen favorit längre, även om de verkar oväntat bra för att syssla med bostadsutveckling där tiderna nu är tuffare. Har Alm inte ändrat utdelning på preferensaktien nu lär de inte gör det än på ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)