Ework Group tar över efter Softronic i sparboxen

Hernhags Utdelare. IT-konsultmäklaren Ework Group utvecklas bra och vi får med tanke på vinsttillväxten mycket mer för pengarna än i Softronic. Det är i alla fall min analys av Ework Group, som tar över den platsen som en av högutdelarna i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

IT-konsultmäklaren Ework utvecklas bra och vi får med tanke på vinsttillväxten mycket mer för pengarna än i Softronic. Det är i alla fall min analys av Ework, som tar över den platsen som högutdelare i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Jag vill verkligen vara långsiktig med aktierna i sparboxen och Softronic repar sig säkert tids nog. Efter en tid av huvudbry och analys väljer jag ändå att byta ut dem mot Ework Group av nedanstående anledningar.

Utdelningstillväxten är bättre. Ework Group har höjt utdelningen med 7,6 procent om året mätt på fem år och 10 procent om året mätt på tio år. Softronic ligger efter vinterns sänkta utdelning 1,7 procentenheter efter på både tidsperioderna.

Utdelningstrenden är aningen stabilare, då pandemin 2020 är Eworks enda hack i utdelningskurvan på 13 år. Softronic har nu sänkt även på grund av resultatutvecklingen.

Resultattillväxten är klart bättre. Vinsttillväxten för de senaste fem åren för Ework Group är goda 11,5 procent om året. Softronic ligger efter de senaste två kvartalen på låga 5,8 procent.

Vinstvärderingen i Ework Group är lägre jämfört med den högre vinsttillväxten. I absoluta tal handlas bolaget däremot till 19,5 gånger årsvinsten och Softronic till 13,2 gånger.

Med 15 procent lägre rörelsevinst under det förvisso säsongsmässigt ganska lilla första kvartalet undrar jag om Softronic klarar av att höja utdelningen nästa gång. Ework däremot redovisade ännu ett starkt kvartal och rörelsevinsten var upp med 14 procent. Ework redovisar dessutom stigande orderingång och betydligt mer information om efterfrågan än vad Softronic gör.

Direktavkastningen är lägre i Ework Group då den är 4,0 procent, vilket är klart under Softronics 6,1 procent. Det är värt att gå ned i direktavkastning så länge vinsten och utdelningen utvecklas bättre. Softronics direktavkastning stiger i takt med att kursen fallit handlöst nu i maj.

Kurstrenden är en kortsiktigt faktor, men ändå av intresse. Ework Group ligger i stigande och Softronic i fallande. Ibland är marknaden mer trist utveckling på spåret.

Totalavkastning har på både fem och tio år varit bättre i Ework Group och jag tror att det kan hålla i sig.

Jag trodde mer på Softronic när jag tog in den i sparboxen i första läget och det är fortfarande att bolag med bra positioner. Nu knakar det i fogarna medan Ework Group ångar på mer än vad de gjorde då.

Ework Groups finansiella mål att från 2022 och till och med 2025 ha ”En årlig tillväxt av vinsten per aktie om minst 30 procent” behöver de knappt nå för att aktien ska fortsätta stiga brant.

Verksamheten i Ework Group är bred då de mäklar konsultuppdrag både åt andra IT-konsultfirmor och åt bolag i helt andra branscher, samt finns i flera länder. Satsningarna på digitala plattformar och annat för att få uppdrag från kunder och binda de till sig verkar ge allt mer resultat.

Marknaden framöver kan bli bistrare för båda bolagen, då konsulter lätt åker ut i lågkonjunkturer. Långsiktigt är samhällets behov ändå stigande när det gäller investeringar i IT.

Sparboxens avdelning för stabilitet och hög utdelning

Min analys av Ework Group är att den förtjänar en plats i sparboxens avdelning för högutdelare.

Min analys av Ework Group är att den förtjänar en plats i sparboxens avdelning för högutdelare. Där finns också stabila och trygga utdelare som Investor.

Hur gör Hernhag

Jag tänker sälja mina aktier i Softronic, trots att jag egentligen är långsiktig optimist. Ework Group lockar mer och på mitt ISK hos Aktieinvest har jag enbart de aktier som finns i sparboxen för tillfället. Då får jag en totalavkastning som speglar valet av aktier bäst.

Jag kommer att köpa aktier i Ework Group för kapitalet. Vill du behålla Softronic på flera års sikt kan du göra det. Somliga av er som sparar i boxen kanske likt mig har relativt lite i den aktien jämfört med andra innehav. Alla vill inte ha småslattar i portföljen och då säljer man och köper Ework Group istället.

Gör som jag och börja månadsspara i sparboxen eller gör ett engångsköp av aktierna via anmälan hos Aktieinvest.

Många bolag rapporterade bra för 2023 års första kvartal.

8 reaktioner till “Ework Group tar över efter Softronic i sparboxen”

  1. Hej Marcus,

    Bra artikel.

    Det var längesedan man hörde någon prata om Lundin Mining eller Lundin Gold, såg att båda har utdelningar nu i juni, vad tror du om företagen just nu och långsiktigt?

    Mvh Jerpan

  2. Hej jag har varit en småsparare sen ca 2008 vad ska jag göra nu mvh Britt Marie

  3. Hej,
    Till att börja med så har jag ett stort förtroende för dig och din kunskap, men upplever att satsningen tillsammans med Aktieinvest inte varit så lyckad. Historiken med alla utbyten liknar mer en tradingportfölj. Att köpa och sälja så pass ofta blir mycket kostsamt med sparboxens upplägg och lär ha stor negativ påverkan på det framtida kapitalet givet den avbränning som skett. Vore det inte bättre att satsa på säkrare kort givet dessa förutsättningar?

    Har själv tänkt sätt spara i sparboxen men inte skridit till verket p g a den ryckiga förvaltningen och de höga kostnaderna kopplat till detta. Hur ser du på saken?

    1. Hej!
      I sparboxen har jag bytt aktie en gång i halvåret. Det är inte lätt att förutse fastighetskriser och att den längsta trenden med utdelningshöjningar skulle brytas samma år vi startade sparboxen. Uppköpsbudet på Swedish Match var mer välkommet.
      Jag är inte nöjd med utfallet hittills. På lång sikt är jag övertygad om att de medelstora tillväxtbolagen kommer att leverera bra.

  4. Soliditeten i Ework är ju väldigt låg. Finns det inte en risk med detta? (eller så är frågan, spelar soliditeten någon roll alls?)

    1. Bra fråga. Konsulter har ibland svag soliditet för deras styrka är att de inte binder kapital i verksamheten. Det är i regel inga stora investeringar, utan mer löpande utbildning av personalen som tas över resultaträkningen. Ework har starka kassaflöden och inga långfristiga räntebärande skulder, utan främst korta leverantörsskulder. Ett stort eget kapital behöver man inte och man har heller inte gjort några förvärv som skapar stora goodwillposter på tillgångssidan och eget kapital på skuldsidan i balansräkningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)