I en stor intervju på DI.se (bakom betalvägg) bekräftar tidningen att Arne Kavastu Talvings avkastning är korrekt. Han har utklassat börsindex under många år. Dessutom kan du läsa många goda tumregler och råd för din aktiestrategi.
Jag gissar att intervjun och siffrorna träffar som en örfil mot de missunnsamma och avundsjuka belackare på bloggar och sociala medier som tvivlat på Arnes historiska avkastning på börsen. Somliga av dessa bedrev till och med förtalskampanjer och hävdade att han var bluff. Det var som om tangentbordskrigarna var dränkta av negativa känslor. 🙂
Här citat från intervjun om avkastningstalen:
”Arne Talving har låtit två personer på Di vara med när han loggar in och visar sin privata portfölj på Avanza. Utifrån vad som syns på nätmäklarens plattform startades portföljen under senhösten 2014 och steg fram till och med slutet av 2021 med omkring 900 procent. Det motsvarar en årlig avkastning om 37,9 procent.”
”Under samma period klättrade Stockholmsbörsens breda index OMXSPI 130 procent, motsvarande en avkastning om 12,3 procent per år. SIXRX, breda index inklusive utdelningar, steg lite mer än 200 procent under perioden.”
Ord och inga visor.
Medaljens baksida
Alla som når större framgångar än de flesta får någon form av belackare eller möter kritik för något. Det är omöjligt att bli älskad av precis alla.
Även jag får lite skit ibland, men det är inget jag kan klaga på. Inte heller kan jag det på allt arbete som krävs varje dag. Det är medaljens baksida och så att säga ingår i spelet.
Framgången är naturligtvis ändå värd sitt pris, för nästan alla personer som hör av sig eller skriver något är neutrala eller positiva och tacksamma. Plus att framgångar ger inkomster.
Detta särskilt om man som jag har olika inkomstkällor, för vi vet inte i förväg hur lönsamt något kommer att bli. Genom att sprida möjligheterna och ha både aktiva och passiva inkomster ökar det potentialen att hitta rätt.
Ekonomisk frihet kan alla nå
I någon utsträckning tror jag alla kan nå ekonomisk frihet. För att bli rik och fri med aktier (som min och Arnes bok heter) krävs det att du under ett antal år har en livsstil som ger dig överskott av kapital och att du sen investerar det överskottet.
I någon mån måste alla göra vissa uppoffringar kortsiktigt för att kunna få det mycket bättre långsiktigt. Det gäller att hitta balans mellan det nuvarande jaget och det framtida jaget. Resan mot målet får inte vara för hård.
Tumregler från Arne ”Kavastu” Talvings aktiestrategi
Här är en sammanfattning av punkterna som Kavastu tar upp i intervjun.
- Börja med att identifiera om börsen befinner sig i en ’bulltrend’ eller ’beartrend’.
- Det viktigaste med strategin är att titta på den långsiktiga aktietrenden.
- På kort sikt är det bra att försöka identifiera om börsen är överköpt eller översåld.
- Skippa olönsamma förhoppningsbolag och håll dig till fundamentalt starka bolag som redovisar omsättningstillväxt och stigande vinster.
- Månadsspara och gör regelbundna insättningar.
- Glidande medelvärdet MA200 är en varningsklocka, se det som ett brandlarm.
Läs allt om vår bok Bli rik och fri med aktier här och välj bland alla mina aktieböcker på denna sida.
Jävligt skönt att höra faktiskt. Tyckte det var lite väl hårda ord utan egentliga bevis ett tag från vissa bloggers, dom följer man ju inte längre helt enkelt.
Bra gjort Arne. En iakttagelse är att vissa finansprofiler får massiv kritik medans andra som uppger liknande överprestation utan att visa några konkreta siffror helt slipper undan. Tänker tex på duktiga Kvalitetsaktiepodden med deras ca 32% avkastning per år i 15 år. Vad jag vet har de aldrig visat några siffror men har aldrig hört någon som ifrågasatt dem, medan Arne har ifrågasatts gång på gång. Nu är det inte så att jag ifrågasätter KAP, tvärtom tror på det till 100%, men ett exempel på hur olika det slår.
En annan fundering kring överprestation – vi har uppenbarligen en grupp väldigt duktiga privatinvesterare i Sverige som lyckas överprestera över lång tid. Vi har också duktiga investmentbolag som också lyckas överprestera över lång tid (inte några +30% per år, men säg 15-20% avkastning per år). Men hur är det egentligen med svenska duktiga aktiefondförvaltare? Har vi egentligen några som lyckats överprestera över riktigt lång tid? Känns mest som vi har fondförvaltare som lyckas bra några år, men som sen förvandlas till medelmåttiga eller om undermåliga (typ DidnerGerge).
Vilka aktiefonder i Sverige finns det egentligen som har kraftigt överpresterat i säg 20 år? Typ Lynch/Magellan? Kan inte komma på en enda? Tycker det finns en klar brist på uthållighet i fondresultaten.
Visst finns det specialfonder, typ Alcur som har mkt fin riskjusterad avkastning över lång tid, men det är en annan grej, pratar om rena långa aktiefonder med kraftig överavkastning?
Vanliga aktiefonder som utklassat börsindex över tid kan jag inte komma på någon. Några bra år följs ofta av några sämre.
Apropå otroliga avkastningar. Så här skrev jag på PA:s sajt 2019:
”Detta enligt en artikel på sajten Turtletrader, där vi också hittar uppgiften att ”Mr. Seykota himself has put together a money management track record with returns of roughly +60% net of fees over the three-decade span of his trading career”.
Räknar vi med 61 procent i årlig avkastning i 31 år innebär det att varje krona som fått förränta sig blivit drygt 2,5 miljoner kr. Även om bara 10000 dollar klarat sig från start utan uttag för konsumtion är han tack vare ränta-på-ränta-effekten god för drygt 25 miljarder dollar. Det kan jämföras med Warren Buffetts 85-90 miljarder dollar.”
Jag förstår mig inte riktigt på avanzas utvecklingsgrafer för totalavkastningen. Det står att insättningar och uttag ej räknas med utan bara utvecklingen på instrumenten. Men väljer jag ”utveckling sedan start” vilket är från 1 Aug till idag så får jag +368,32%.
Krossar även jag alla index över den tiden. Den 19e April – 26e April går jag från 41,73% pang som en rak linje upp till 503,38%. Jag kan inte förstå detta alls.
Det låter som att du har någon onoterad placering som plötsligt får ett marknadsvärde, så kursen mångfaldigas på kort tid. Alltså en teknikalitet som de inte justerat för. Bara min gissning, men ändå.
Jag har sett liknande saker där mina beräkningar och Avanzas beräkningar ger helt olika siffror. Typiskt så ger Avanzas siffror större tillväxt så jag har antagit att tillväxten i nyinsatta pengar delas med värdet innan insättningen.
Eller så har jag räknat fel.
1 Aug 2016 skulle det stå.
Det förklarar det hela lite bättre, att det var över flera år.
Jag gissar också att något är galet. Det är på min KF som detta syns. Men din förklaring låter vettig.
En sak jag funderat över är i vilket tidsperspektiv Kavastu screenar MA200 och agerar på. Är det senaste veckan, månaden, halvåret?
Kavastu jobbar mig veterligen på tills-vidare-basis med sina innehav. Går bolaget och aktien bra trendmässigt eller inte?
Grodan, MA 200 är dag. För veckovis koll gäller MA 40. Det vill säga samma tidsperiod.
Härligt att höra, glad för Kavastus skull! Han är bevisligen en väldigt skicklig investerare!
Rättvisa har skippats!
Jag har förstått att många kritiserar honom (jag är inte en av dem – tycker det känns som mobbningsfasoner). Det där är verkligen en bra avkastning, visserligen i ett ganska gynnsamt börsklimat, men ändå mycket imponerande.
Däremot undrar jag: har han inte hänvisat till sin höga avkastning under flera år innan 2014? I sådana fall är detta ”bara” en redovisning av en del av den tidsperiod han har pratat om i sociala medier.
Det stämmer, Arne har visat årliga avkastningstal från 2009. Problemet är att innan 2014 hade han Handelsbanken och fick fysiska avräkningsnotor etc så det är svårt/omöjligt att visa upp en graf för de första åren. Lönsamma tillväxtbolag där aktierna ligger i stigande trend och det med start 2009 gick det säkert att få bra avkastning på.
Har det skett en förtalskampanj antar jag att ni polisanmält? Förtal är nämligen brottsligt i Sverige.
Sen bekräftar inte DI att Kavastus avkastning är korrekt redovisad, dom bara konstaterar ”Utifrån vad som syns på nätmäklarens plattform”.
Så vitt jag vet är det enkelt att ändra anskaffningsvärde m.m. på avanzas plattform och då få missvisande grafer….
Det är svårt att polisanmäla anonyma personer och få de dömda. Nathat står inte så högt på polisens priolista.
Anskaffningsvärde har jag aldrig hittat hur man ändrar hos Avanza.
Hej,
det är ju inte svårare att göra själva polisanmälan bara för att det är anonyma personer, sen är det upp till polis/åklagare att utreda. Tror man att ett brott har begåtts så ska man polisanmäla.
Kanske det bara går att ändra anskaffningsvärde om man flyttat aktier mellan depåer eller flyttat in värdepapper från annan bank. Min poäng var att det går att förvanska avkastningssiffrorna som avanza redovisar och dessutom har det funnits buggar. Dock vet ju inte jag om Kavastu medvetet visat falska siffor men det går att manipulera om man nu skulle vilja det.
Vanligt förtal kommer aldrig polisen hantera. Det krävs att du som enskild person stämmer och driver själv, med egna pengar. Grovt förtal däremot utreds av polis, men du behöver i princip lämna in en komplett förundersökning för att det ska hanteras eftersom polisen är överbelastade med klart allvarligare brott.
Hej Marcus,
Vart hittar man era föreläsningar?
Mvh
Jag vet inte om det är ett absolut bevis eftersom jag direkt kommer på ett par sätt att få samma resultat (Avanza visar bra tillväxt någonstans) utan att jag har haft bra tillväxt, men visst vore det imponerande att tiofaldiga pengarna på sju år.
Om han fortsätter tiofaldiga pengarna vart sjunde år så kommer han lätt bli världens rikaste person innan han fyller hundra.
Jag har inte tvivlat på Kavastus avkastning. Känner man till hur han jobbar, så inser man att 99% av oss dödliga, inte orkar med ett dylikt analys jobb som Kavastu gör. Det är en livsstil för honom. Min självinsikt, säger att jag fixar det inte. Är nöjd med 10% per år. Handlar mer om att bevara kapitalet, till relativt låg risk, för min del. Att stora aktiefonder ska få hög avkastning, faller lite på sin egen orimlighet. Men mindre fonder som tex placerar i småbolag, som kan växa, kan ju få 15% årlig avkastning per år i snitt. Typ Cliens Småbolag.
Exakt, det är svårt att hinna och orka lägga ned så mycket tid och analys som Kavastu, samt ha disciplinen att följa metoderna.
Om man menar att man loggat in och sett vad Avanza angett för avkastning så behövs nog klart mer research. Avanzas anghedda avkastning stämmer väl inte för någon, iaf inte på någon av de portföljer jag har där.
Finns många saker som gör att avkastningen blir fel där, bland annat sälja allt som gått dåligt, insättningar/uttag m.m.
Avanzas avkastning stämde väldigt bra för mig under de år jag förde egen statistik vid sidan av.