Tack till alla som skickat mig glada meddelanden och foton på mina böcker sen ni fått dem i julklapp. Mycket trevligt! Här kommer några nya svar på era frågor om sparande så här i slutet av 2016.
Fråga: Uppskattar dina böcker och artiklar, men svaret på mina frågor hittar jag inte där. Har sålt av de flesta mina aktier, men har en del i kpf och fond. Det mesta av pengarna finns på ett par nischbanker. Har ett barn, som tyvärr inte är särskilt ekonomiskt lagd. Hade tänkt mig kpf, men en sådan går tydligen inte att ärva. Hur placera pengarna (förvaltade med ränta) så att de kan delas ut periodvis under en längre tid? Har du något förslag?
Svar: Det går inte att ärva en kapitalförsäkring, men allt kan föras över via förmånstagare. Det finns kapitalförsäkringar där du betalar extra för att få förvaltningen skött av banken, storbankerna och Skandia tror jag har. Jag kan inte den biten så bra.
Fråga: Citatet nedan är från Maria Crofts i DN 27 december 2016. Jag har inte sett någon rättelse, men fel har hon väl?
”Skatten på Investeringssparkontot, ISK, ska egentligen bestämmas med hjälp av statslåneräntan. Men där beslöt regeringen att lägga ett golv redan inför skatteåret 2016. Därför blir skatten på ISK 0,42 procent 2017 precis som i år. Utan golvet skulle skatten ha varit 0,3 procent.”
Svar: Golvet för schablonintäkten är 1,25% så skatten blir 0,3*1,25=0,375%. En sänkning. Så ja, DN har i så fall fel.
Fråga: Har försökt sätta mig in i ETF:er ett tag med din hjälp.
Tänker nu köpa sådana inom råvaror. Har bl.a. tittat på dessa sajter,
Natural Resources Dividend ETFs och ETF Sverige. Har du nåt förslag och hur ska jag tänka när jag väljer.
Svar: Det är verkligen väldigt svårt att välja. Jag föredrar de ETF:er som placerar i olika branscher och/eller olika länder, har åtminstone hyfsad likviditet i den dagliga handeln, har relativt låg förvaltningsavgift, ger utdelningar. Problemet med alla fonder är att det blir nästan alltid en massa mer eller mindre okända bolag som man köper in sig i.