Att vara Plånbokssmart

Plånbokssmart

Plånbokssmart handlar om sparande och kontot på Instagram har imponerande 16000 följare. Jag ställde därför fem frågor till kvinnan som står bakom för att ta pulsen lite. 🙂 Mina frågor är svärtad text, resten är hennes svar.

1. Vad innebär det att vara Plånbokssmart?
Plånbokssmart handlar om att hitta balansen mellan livsstil, miljö och ekonomi. Att inte stressa runt i ekorrhjulet utan leva det liv man vill leva, det som ger energi och livskvalitet. För att klara det behöver man ha koll på sin ekonomi så att pengar läggs på det som ger livskvalitet, både i nuet och i framtiden, och att inte onödiga pengar läggs på onödiga kostnader/utgifter eller onödig konsumtion.

För mig har klivit ut ur ekorrhjulet inneburit en bättre ekonomi och en mycket mer hållbar livsstil. Jag har insett att mycket av det jag tidigare la pengar på, tex kläder och saker, behöver jag inte och det jag behöver kan jag ofta hitta ett bättre alternativ för, tex på second hand, genom att använda något jag redan har eller saker med mer kvalitet och längre hållbarhet än dagens slit- och släng. Jag arbetar mindre nu än för några år sen, men jag har både mer tid och pengar över nu än då och mitt avtryck på miljön är betydligt mindre än tidigare. Det är Plånbokssmart för mig.

2. Vad har du för tankar kring att bli ekonomiskt fri?
För mig handlar ekonomisk frihet inte om att ha så mycket pengar att jag helt kan sluta arbeta, utan att ha ett så stort sparkapital, i både aktier och fonder, att jag själv kan välja när och hur mycket jag vill arbeta. I perioder kanske jag inte vill eller behöver arbeta alls.

Om jag skulle ha som mål att bli ekonomisk fri i bemärkelsen helt sluta arbeta, så skulle jag behöva ge upp så mycket av det jag värdesätter i livet just nu för att nå målet (inom en överskådlig framtid) och det är inte hållbart för mig. Jag vill både äta kakan och ha den kvar, det vill säga leva både i nuet och i framtiden så därför har jag även försökt att hitta en balans i vad ekonomisk frihet är för mig. Det här målet räknar jag med att nå inom en 5-10 års period.

3. Dina tre bästa böcker inom ämnet privatekonomi?
Hjärnkoll på pengarna av Elin Helander, Kvinnorna som äger börsen av Natalie Eriksson och kanske inte en ren privatekonomibok, men Miljardmakarna av Emma Ahlén Poyua är en fantastisk bok som verkligen visar att allt är möjligt.

4. När blev du intresserad av börsen och aktier?
Egentligen är väl det här min akilleshäl, jag tycker ju inte att aktier och börsen är speciellt kul. Jag inser värdet av att spara i aktier och vad denna sparform kan göra för mitt mål att nå ekonomisk frihet, men jag tycker inte att det är speciellt kul att följa olika bolag eller kursens utveckling. Men jag investerar långsiktigt och i ”stabila” bolag vilket innebär att jag inte behöver lägga speciellt mycket tid löpande på att ha koll.

5. Hur firar man en Plånbokssmart jul?
Precis som med livet i övrigt så handlar det om att prioritera. Vad ger livskvalitet? Vad är viktigt för dig och din familj i jul? Är det att baka egna pepparkakor? Julpynta? Julklappar? Gå på adventskonserter? Umgås med hela släkten? Fundera på det och fokusera på det som ger mest glädje, resten struntar ni helt enkelt i.

Vi bestämde förra året att vi inte vill stressa genom att åka runt och hälsa på släkt och vänner över jul. Med små barn rusar vardagen på ganska fort och vi ville passa på att vara hemma och njuta av långledigheten i lugn och ro. Vi hälsar gärna på släkt och vänner både innan och efter jul, men under mer lättsamma former än de ”krav” som julen ibland innebär.

Så vi kommer att vara hemma. Ha en riktig julgran för det är viktigt för oss. Äta den mat som vi är sugna på, oavsett traditioner (jag är dessutom vegetarian så det traditionella julbordet är inget för mig). Vara ute i lekparker och natur. Ha minimalt med julklappar, alla inhandlade second hand. Lyssna på oss själva och vad vi känner för, inte vad traditioner, måsten eller borden säger.

2 reaktioner till “Att vara Plånbokssmart”

  1. Klok kvinna. Det där kände jag igen mig mycket i. Dels att både se framåt och ändå ha det bra just nu, att välja att lägga pengar på sådant som tillför någonting. Även det där med att vilja vara med på börsen utan att ha rätt kunskap men rätt inställning. För min del betyder det investmentbolag och indexfonder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)