Bahnhof och Tele2 till portföljen

Hernhags Utdelare. Efter att ha sålt i AT&T i måndags köpte jag i samma andetag aktier i Tele2 och Bahnhof samt i Broadcom.

Tele2 B har fallit i kurs och står nu inte så mycket högre jämfört med när jag tog hem en storvinst där för några år sedan. Samtidigt har bolaget fortsatt att renodla och verkar ha mycket bättre koll på sin långsiktiga strategi än AT&T.

Dessutom försvinner valutariskerna till stor del och källskatten på utdelningarna. Plus att Tele2 B ger samma direktavkastning på 5,4 procent om AT&T kommer att göra efter deras kommande avknoppning och utdelningssänkning.

Jag satte största delen av kapitalet i Tele2, som en lågriskaktie med hög utdelning. Hade det inte varit för att Kinnevik slopat den ordinarie utdelningen och att deras aktie knappt har någon substansrabatt längre hade det varit ett alternativ. Nu blir det bra att göra en återkomst i Tele2 igen. 2018 sålde jag Tele2 och köpte bl.a. Brookfield Renewable, vilket var ett bra byte.

Tele2 har kassaflöden som räcker till investeringar och utdelning, särskilt efter sparprogrammet. Värderingen känns inte längre för hög. Planen är att vara mer långsiktig i aktien denna gång.

Det andra nygamla innehavet är Bahnhof. Kursen har rekylerat och deras utdelningstrend imponerar. Direktavkastningen är heller inte alltför låg, då 1,9 procent är bra för ett tillväxtbolag. Webbhotell och bredband hör framtiden till, men jag önskar att Bahnhof ägde mer infrastruktur.

Mitt inhopp i Bahnhof 2017 var lyckat och precis som i Tele2 hoppas jag vara mer långsiktig denna gång, även om stora kursrusningar och/eller inbromsad tillväxt för bolaget kan få mig att sälja.

Mitt inhopp i Bahnhof 2017 var lyckat och precis som i Tele2 tänker jag vara mer långsiktig denna gång även om stora kursrursningar och tillväxtinbromsningar för bolaget kan få mig att sälj
Borde jag aldrig ha sålt i Bahnhof? Kapitalet arbetade bättre på annat håll i kursnedgången 2019, men bra bolag återhämtar sig nästan alltid förr eller senare.

Jag fyllde även på mitt innehav i amerikanska Broadcom, som utvecklar allt från teknik som finns i en iPhone till antivirusprogram. Stora utdelningshöjningar de senaste åren och ett kassaflöde som täcker utdelningen.

Broadcom är en bred slagsida mot IT helt enkelt. Bättre tillväxtförutsättningar än AT&T tror jag de har också, utan att risken känns alltför hög. Direktkastningen är 3 procent, vilket är hyggligt.

Sammantaget höjer jag risken och sänker direktavkastningen genom att ha bytt ut AT&T mot Tele2 som lågrisk och Bahnhof och Broadcom som vanliga utdelningsaktier. Läs mer om mina olika delar av aktieportföljen här.

Tillväxtchanserna ökar samtidigt och bonusutdelning från Tele2 kommer redan i sommar enligt planerna. Bahnhof känns som ett bra tillväxtcase även det kommande decenniet och Broadcom ger stabilitet och lagom tillväxt samt bredd mot flera framtidsområden inom IT.

Uppdatering av läget i Tele2-aktien finns här i ett blogginlägg från oktober 2023.

6 reaktioner till “Bahnhof och Tele2 till portföljen”

    1. Bonusutdelningarna är trevliga, men jag hade gärna sett att de investerat det kapitalet istället. Tydligen hittar de inget, så de delar ut utöver den ordinarie utdelningen.

  1. Jag sålde också mina AT&T precis när nyheten om utdelningssänkningen kom ut. Jag gick istället i två CAD bolag, ena i samma bransch som AT&T och den andra är ännu mer spännande:

    1) BCE (ger ca 6% utdelning, mycket tryggare och bättre tillväxt än Tele2)
    BCE är ett telekommunikations- och mediaföretag, som tillhandahåller trådlösa internet- och tv-tjänster till bostads-, affärs- och grossistkunder i Kanada via Bell Wireless, Bell Wireline, and Bell Media. BCEs telefoni omfattar traditionell landlinjeuppkoppling, mobila tjänster och IP-telefoni. Bell Wireline erbjuder strömmande tv. Bolaget grundades 1880 och har sitt huvudkontor i Verdun, Quebec, Kanada.
    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/76302/bce-inc

    2) Diversified Royalty Corp (DIV)
    (ger utdel hela 8%, är ett investmentbolag i 6 olika branscher!!! och kursmässig kan säkert bli kursdubblad härifrån)
    Diversified Royalty Corp är ett företag vars intäkter kommer från royalties från företag och franchisetagare i Nordamerika. Det har främst kanadensiska och amerikanska varumärken och andra immateriella rättigheter från ett antal restaurangföretag. Bolaget grundades 1992 och har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada.
    Hemsida:
    https://www.diversifiedroyaltycorp.com/

    Bransch 1) Bilverkstad
    Mr. Lube is Canada’s leading quick lube provider in the routine automotive maintenance sector. In addition to oil change services, Mr. Lube also provides a variety of automotive maintenance services that include fluid changes, filter replacements, windshield chip repair and tire services.
    Industry: Automotive Maintenance
    Year Established: 1976
    Royalty Transaction: August 2015
    http://www.mrlube.com

    Bransch 2) Shopping och handelssystem AIR MILES
    ear Established: 1992
    Industry: Customer Loyalty Program
    Royalty Transaction: August 2017
    http://www.airmiles.ca/en.html

    Bransch 3) hemsjukvårdspersonal med platser i Kanada, USA och Australien (Nurse Next Door)
    Industry: Home Care
    Year Established: 2001
    Royalty Transaction: November 2019
    http://www.nursenextdoor.com

    Bransch 4) Utbildningar (Oxford Learning)
    Industry: Supplemental Education
    Year Established: 1984
    Royalty Transaction: February 2020
    http://www.oxfordlearning.com/

    Bransch 5) Restauranger (Mr. Mikes)
    Industry: Casual Dining Restaurant
    Year Established: 1960
    Royalty Transaction: May 2019
    http://www.mrmikes.ca

    Bransch 6) ”Hemnet”-liknande mäklar site med mäklare (Sutton Group)
    Industry: Real Estate Services
    Year Established: 1983
    Royalty Transaction: June 2015
    http://www.sutton.com

    ///////////////
    Angående Tele2: Jag tycker så länge nuvarande VDn är kvar kommer att Tele2 bromsas och trampas på samma nivån. Jag tycker han har ingen kompetens, initiativ tänkande och under sin tid bevisat för mig att han kan inte bidra något. För eller senare även möjligheterna också försvinner. Det är just detta som huvudanledning att varför Tele2 står idag på sån kurs och det kommer att vara kvar så länge VDn är kvar. Man helt enkelt tjänar mer på att satsa i andra bolag under tiden. Låt tiden bevisa detta.

  2. Förstår inte varför vissa av er följer kappan efter vinden gällande AT&T och säljer på vad som kan ses som negativa nyheter till en början eller för att någon annan beslutar sig för att sälja. Den yieldar fortfarande bra efter cutten och aktiepriset är inte farligt med tanke på vad man får. Det är fortfarande ett dominerande bolag i USA (tex så är Verizon inte ett bättre alternativ) och de arbetar för att få ner sin skuld, renodla verksamheten och på så sätt frigöra värden. Det kommer ske en spinoff och utdelning av aktier i det nya WarnerBros/Discovery.

    1. För min del handlar det mycket om principen att de efter 35 år sänkte utdelningen. Plus att AT&T:s bolagsledning indirekt erkänt att fusionen med TimeWarner var fel, trots alla alla miljarder i utlovade synergivinster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)