Basportfölj med utdelningsprägel

Hernhags basportfölj med utdelningsprägel består av tio förslag på basaktier:
AAK, Alfa Laval, Astra Zeneca, Castellum, Hexagon, Essity B, Investor B, Lundbergföretagen, Stora Enso R och Tele2 B. Aktuella aktiekurser och direktavkastning utifrån ordinarie utdelningar ser du här:

Det är en fiktiv aktieportfölj med basaktier, vilket innebär börsbolag som är stora och stabila så att risken blir överkomligt låg. Då kan aktierna utgöra en bas i din portfölj. Vanliga aktiestrategier för att välja basaktier är utdelningsstrategin och värdeaktiestrategin.

BasaktieVerksamhetMotivering
AAKVegofetter till livsmedel och hudkrämer. Stabilt bolag med efterfrågan från dagligvarubranschen.
Alfa LavalIndustriViss miljöprägel via produkter som t.ex. renare av barlastvatten på båtar.
Astra ZenecaLäkemedelstillverkningKonjunkturstabilt och ingen utdelningssänkning i dollar sedan 1999.
CastellumFastigheterHistoriskt sett ett stabilt bolag. Hade längsta trenden av utdelningshöjningar med 24 år.
Essity BKonsumentprodukterKonjunkturstabil efterfrågan på bl.a. hygienpapper, men lite konjunkturkänsligare på inköpssidan. Stabil verksamhet.
HexagonMätteknik och mjukvarorStörsta IT-bolaget som varit framgångsrikt under lång tid. Bra trend av utdelningshöjningar.
Investor A eller BInvesteringarBäst när substansrabatten är ca 15 procent eller större. Ger utdelning varje år. Välj billigaste alternativet av A-aktien och B-aktien.
LundbergföretagenInvesteringarBred flora av investeringar i börsbolag och fastigheter. Långsiktigt mycket stabilt skött verksamhet.
Stora Enso RSkogsindustriSvenskt-finsk skogsindustri. Gröna reala tillgångar för framtiden.
Tele2 BTeleoperatörInfrastruktur för webb och mobiltelefoni är bra tillgångar. God historik av bonusutdelningar, men framöver troligen bara stabil ordinarie utdelning.
Jag tog fram det första portföljförslaget den 21 mars 2021 och uppdaterar det någon gång om året sedan dess. Tanken är att det är placeringar på tio års sikt.

Målet med basportföljen är att du ska kunna välja att placera i aktierna utan att du över flera års sikt riskerar att göra bort dig helt. Köper du aktierna och sen glömmer bort dem räknar jag med bolagen överlever finanskriser och lågkonjunkturer.

Min förhoppning är att man med en basportfölj med dessa innehav inte ska behöva byta ut innehav ens varje år.

Fler förslag på basaktier på Stockholmsbörsen är Assa Abloy, Atlas Copco, Axfood, Holmen, Latour, SCA och Volvo.

Min utgångspunkt om du köper alla aktierna är att placera lika mycket i varje aktie eller möjligen övervikta investmentbolaget Investor om de handlas med substansrabatt enligt ovan.

Oavsett hur du komponerar din basportfölj eller annan aktieportfölj är det viktigt att du fattar dina egna beslut och tar ansvar för dina investeringar. Se detta som inspiration och inget annat.

Vad har man ovanpå basen i portföljen? Vill du ha mer än basaktier i din aktieportfölj föreslår jag tillväxtaktier, som de du kan hitta i mina aktieportföljer som du bygger som indexfonder.