Bästa knepen från Aconomics

anna-aconomics-stor-bild

Anna på Aconomics skriver för att öka ekonomisk medvetenhet hos kvinnor. Hon bloggar även om ekonomi, spartips och börsen. Här kommer fem frågor från mig och hennes svar för alla som vill bli ekonomiskt fria eller åtminstone ha bra hushållsekonomi.

Vad har du för tankar kring att bli ekonomiskt fri i framtiden?
Innebörden av ekonomiskt fri är för mig att jag kan göra det jag vill i livet, inte det jag måste. Det kan till exempel vara att jag inte måste jobba utan jobbar för att jag vill och med något som ger mig mervärde. Likadant när det kommer till hur och var jag ska bo eller när och vart jag vill resa. Detta är något som jag verkligen vill uppnå och har som mål med mina investeringar. Jag har inget tidsbestämt mål men jag vill att detta ska infinna sig före pensionsåldern, för att i högre grad kunna bestämma hur jag vill att mitt liv ska se ut då.

När väcktes ditt ekonomiska intresse och hur ska vi få fler unga att vilja lära sig ekonomi?
Jag har tidiga minnen från när jag var liten och mina föräldrar tittade på nyheterna, då rullade dagens aktiekurser i kanten i TV-rutan. Min nyfikenhet väcktes och fick berättat för mig att det var något man kunde tjäna pengar på. Jag minns att jag tänkte att de där siffrorna ska jag förstå en dag. Under min uppväxt har jag alltid gillat pengar, jag var en fena på att sälja jultidningar och sparade alltid när jag fick pengar i present. Mitt intresse för ekonomi kom alltså tidigt och det har bara växt sedan dess. Det var efter gymnasiet, när jag började plugga till civilekonom som jag började investera i aktier.

Jag tror att fler unga kommer bli intresserade av ekonomi om de blir introducerade till hur det fungerar och hur man kan få dem att växa. Att sälja jultidningar eller lära sig att hantera ekonomi genom månadspeng kan vara en bra start. När unga får se att pengar ger möjligheter till saker och att spara och investera kan möjliggöra än mer tror jag att ett intresse väcks fort.

Vilka är dina bästa spartips och knep för bättre ekonomi? 
Mitt bästa tips är att göra en budget och varje månad följa upp den. Jag använder mig av Excel och gillar att själv fylla i mina köp. Det blir tydligt för mig vilka köp som är nödvändiga och inte. Om du punktar upp varje köp efter kategori i kolumner ser du snabbt hur vissa kategorier drar iväg och du börjar automatiskt fungera på hur du kan dra ner på de kostnaderna. Ett annat tips som man sparar mycket pengar på i längden är matlåda.

Rekommenderar du någon strategi för att investera ditt sparkapital?
Jag tycker man ska utgå från sig själv när man väljer investeringsstrategi och fråga sig hur vill man att ens pengar ska jobba. Är det med hög risk för att möjliggöra avkastning, i mer stabila utdelningsaktier eller tillväxtbolag, vad passar i din situation? Jag själv försöker investera i bolag som har en bra finansiell historik och där jag tror på affärsidén och företagets strategi. Jag fokuserar på totalavkastningen och har därmed både företag som ger hög utdelning och företag som fokuserar på tillväxt.

Hur tänker du kring konsumtion och miljö?
Jag tycker det är viktigt att ha en hållbar aspekt i åtanke när man investerar och jag äger helst bolag som har en tydlig strategi inom hållbarhet. Långsiktigt tror jag att det är företagen som jobbar mer hållbart som kommer att överleva, de andra kommer behöva ställa om, i olika hög utsträckning. Angående konsumtion är jag inte en person som gillar shopping, inredning och liknande så mycket. Jag försöker köpa sådant som håller över tid och som jag tror att jag kommer vilja ha länge.

Anna finns även på Instagram.

En kommentar till “Bästa knepen från Aconomics”

  1. Jag har alltid stört mig på de som känner att de måste blanda in könet i allt de tänker, säger och gör.
    Min egen blogg är alltså för alla, jag inte delat in målgruppen efter vare sig ålder, kön, religion, land eller partifärg.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)