Teckna i Beijer Refs nyemission

Min tillväxtaktiefond (portfölj) tecknar fullt i grossisten Beijer Refs pågående nyemission. Det är också mitt allmänna råd i aktien.

Du hittar tillväxtaktiefonden på sidan över hur du bygger en egen aktiefond och i min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik.

Då likviderna på just detta ISK inte räckte så satte jag in mer kapital. Anledningarna är att jag tycker att Beijer Refs tillväxtresa imponerar hittills och jag tror att den fortsätter.

Att stoppa in mer kapital endast i en aktie och inte de andra påverkar mitt ”tillväxtindex” viktning en smula, men inte så mycket. Jag kan ha som regel att i det lilla balansera om när det är offensiva och vettiga nyemissioner.

Värderingen av Beijer Refs teckningsrätter

Skillnaden mellan aktiekursen 155 kr och teckningskursen 110 kr är 45 kr. Då var tredje teckningsrätt du fått ger rätt att teckna en ny aktie med de 45 kr i rabatt ska varje teckningsrätt vara värt 15 kr.

Detta då det krävs tre teckningsrätter för att teckna en ny, så vi delar rabatten på 45 kr på tre och får värdet 15 kr.

Just nu den 2 mars blev slutkursen för Beijer Ref TR B till 15,23 kr. I teorin är det därmed minimalt bättre att sälja teckningsrätterna, även om det kanske inte lönar sig ändå på grund av courtage.

Jag gissar att det höga priset beror på att flera av de största aktieägarna vill öka i Beijer Ref via nyemissionen då det inte är lätt för de att göra det via aktiens vanliga handel utan att påverka kursen.

Eller så handlar det bara om att ett kvalitetsbolag ska ta in mer kapital och det är en självklarhet för alla att teckna.

Min tillväxtaktiefond (portfölj) tecknar fullt i grossisten Beijer Refs nyemission. Det är också mitt allmänna råd i aktien.

Därför är Beijer Ref ett kvalitetsbolag

Beijer Refs vinst per aktie har enligt Börsdata trefaldigats sedan 2016.
Intäkterna per aktie har mer än dubblats sedan 2017.
Utdelningen har enligt Hernhags egen statistik bara sänkt utdelningen en enda gång på 21 år.

Framtiden ser mycket ljus ut nu när miljöfarliga kylprodukter måste fasas ut i både EU och i USA. Här är en citat från en intervju med bolagets vd i DI:

”Det som har hänt i USA är att man nu förbjudit miljöfarliga kylgaser och ska fasa ut dem till 2036, men man har också satt upp nya regler för energieffektivitet på HVAC (Heating, Ventilation, Airconditioning, reds. anm.) och 2025 ska alla produkter ha naturliga köldmedel. De här trenderna betyder att man måste uppdatera hela produktutbudet, och där är vi långt framme redan”, säger Christopher Norbye.”

Det stora amerikanska förvärvet Heritage Distribution må se dyrt ut, men det är inräknat i aktiekursenj och ger såvitt jag kan förstå en bra plattform för fortsatt tillväxt.

Beijer-aktien handlas till 49 gånger 2022 års vinst och det är i sig högt. Långsiktigt är värderingen ändå värd sitt pris om bolaget fortsätter att växa med över 15 procent om året.

Teckningstiden i Beijer Refs nyemission är 2-16 mars och handel med teckningsrätter sker 2-13 mars 2023.

3 reaktioner till “Teckna i Beijer Refs nyemission”

 1. Äger idag inte Beijer Ref, men hoppas på gå in till en lägre kurs under emissionen. Hur sannolikt tror du att kursen kommer ner till 110kr?

 2. Hej M

  Har lite Beijer men förstår verkligen inte varför de har negativt FCF (stort också, nästan 1 miljard och estimerat till det tredubbla för 2024) år efter år. Kan du inte förklara enkelt?

  Framförallt gör de ju stabilt 6% i resultat på sin omsättning = bra. Vinst per aktie ökar med några års perspektiv.
  Soliditeten känns ju ok (50%) om man ställer EK mot tillgångarna, och att de har immateriella tillgångar på 17 miljarder är ju godkänt av revisorer och härleds säkert till köpet och framtida intjäning och framtida goodwillvärden för Heritage.

  Skuldsättningsgraden strax strax under 1 dvs mer eget kapital än skulder (nästa 50/50) vilket också känns bra.

  Spelar man inte högt om det fria kassaflödet äts upp kostnader för tagna investeringar (Obligationlån eller ränta till riskkapitalister) Jag menar någon gång måste de väl konsolidera och vända trenden ? Man kanske inte ens ska dela ut om FCF är negativt utan hellre försöka betala av snabbare ?

  Jag begriper inte helt enkelt och skulle bli både jättetacksam
  och glad om du hade ett litet inspel på mina funderingar.

  Hade inte estimaten gällande kylkonverteringen på den amerikanska marknaden fram till 2036 vägt så tungt som framtida intjäningspotential hade detta med stort negativt FCF fällt detta innehav för mig….trots att allt annat är tip-topp.

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)