Ger belåning av aktier ökad skatt?

Jag har fått frågor om belåning av aktier ökar schablonskatten? Svaret är lite förenklat ja, om du har en värdepapperskredit och belånar dina aktier i ISK eller i KF.

Jag frågade om min KF och Avanza svarade mig att ”Det är korrekt att din skatt ökar då det sker en insättning på kontot iom att du nyttjar krediten. Ditt värde blir också högre vilket räknas med för beskattning vid nästa årsskifte.”

Tolkar jag mejlsvaren från Skatteverket rätt har de samma linje.

När det gäller ISK står på Skatteverkets sajt att:
”Enligt Skatteverket är det skatterättsligt sett inte möjligt att ha en kredit inom ramen för ett investeringssparkonto. En kredit som är kopplad till ett investeringssparkonto ska alltid anses upptagen utanför kontot. Det innebär att varje gång en kredit utnyttjas ska detta likställas med en egen inbetalning på investeringssparkontot som ökar kapitalunderlaget.

Räntan för krediten är avdragsgill, eftersom krediten vid beskattningen inte ska anses upptagen inom ett investeringssparkonto.”

Slutsats: Varje gång du belånar dina aktier räknas det som en insättning till din depå. Schablonintäkten och därmed skatten på KF och ISK stiger därför om du använder en värdepapperskredit.

Även i värdet av tillgångarna ingår din kredit, vilket höjer kapitalunderlaget och därmed din skatt.

Belånar du din KF eller ditt ISK via din nätmäklarens eller banks kreditutbud lönar det sig enbart om du får en avkastning som är högre än schablonskatten plus låneräntan minus effekten från att dina räntekostnader är avdragsgilla.

Belåning av aktier ökar din schablonskatt.

Räkneexempel exklusive effekten av insättningar (2024 års skattesatser):
0,7 gånger låneräntan för private banking-kunder på 2%
plus 0,3 gånger schablonräntan på 3,6%
= 2,5%.
Du behöver med andra ord en avkastning på över 2,5 procent för att alls få någon avkastning på dina aktielån. Jag har enbart räknat med lånets effekt på värdet på löpande årsbasis efter det första året då insättningar ingår. Dessutom får du betala courtage för att handla aktier. Plus att många kanske inte kan låna så billigt som 2%.

Att ta det försiktigt med belåning av aktier är mitt råd.

Vill du läsa mer om belåning av aktier, så kallade värdepapperslån eller portföljlån, har jag en artikel hos Privata Affärer om det här (betalvägg). Där skriver jag bland annat att Avanza har lägsta räntan (upp till 10% av din kredit), men Nordnet har inga uttagsvillkor. Hos Avanza måste vi enligt avtal använda kreditkontot till värdepappersköp, inte hos Nordnet.

7 reaktioner till “Ger belåning av aktier ökad skatt?”

 1. Vad händer om man säljer/köper mycket via belåning? Säg att jag har 40 000:- belåning, sen säljer jag av 20 000:-. Om två månader köper jag med 20 000:- kredit igen. Kommer det räknas som en ny insättning då? Eller räknas det som insättning endast första gången som jag tar krediten?

  1. Jag förstår det som att det räknas som en till insättning varje gång du lånar igen. Många korta utnyttjanden av värdepapperskrediten höjer därmed skatten. Men ”I stand to be corrected” som de säger i England.

   1. På Avanza listas insättningen från kreditkontot till ISKt under ”Transaktioner”.

    Om jag testar ser det ut som att en försäljning på ISK inte innebär att det görs ett uttag från ISKt för att amortera på kreditkontot. Den utnyttjade krediten kommer alltså inte minska så länge du inte manuellt gör en insättning på kreditkontot. Räntan beräknas troligen på utnyttjad kredit minus likviderna på ISK.

    Det tycker jag är en praktisk lösning. Då kan man köpa på kredit, sälja, och köpa igen, utan att beskattas för flera insättningar. Kanske är det likadant på Nordnet. Frågan är dock om man beskattas för innehavet på ISK inklusive de likvider man en gång lånat och aldrig återfört. Hur man än vänder sig ska väl skattmasen få sitt kan jag tro.

    1. När jag tittar närmare ser olika ut vid olika tillfällen. Jag förstår inte. Bäst att fråga någon som vet kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)