Även om jag inte är nere på fyra timmars arbetsvecka själv än känner jag igen och/eller uppskattar mycket av bokens innehåll. Allt från tidseffektivitet och fokus till att skapa en produkt som arbetar åt en.
Ferriss ger bland annat att skriva böcker som exempel på det. 🙂 Med mina aktieböcker är jag därmed inne på rätt spår.
4-timmars arbetsvecka är en klart läsvärd bok och recensionen i sig hittar du bland bli rik-böckerna.
Hej Marcus, köpte din bok igår ”bli rik och fri med aktier”. Har förstås inte hunnit läsa denna ännu men jag har en fråga till dig som egentligen rör kassaflödesanalys. Har väldigt svårt än så länge med +&- i redovisningarna, är inte helt intuitivt rad för rad att förstå vad som händer med pengarna från kvartal till kvartal.
Jag undrar om du kunde bistå med en väldigt enkel förklaring kring Corems senaste halvårsrapport.
Under rubriken ”kassaflöde före förändring i rörelsekapital” kan man notera följande för 6 mån jan-jun 2018:
Förändring av kortfristiga fodringar: -13
Förändring av kortfristiga skulder: -38
Dessa minusposter minskar därefter kassaflödet från de löpande verksamheten så den bli lägre än motsvarande period 2017.
Men vad gömmer sig i dessa minusposter. Innebär -13 på kortfristiga fodringar att fodringarna har ökat på kunderna eller minskat, likaså med skulderna. Har skulderna minskat eller ökat.
Med tanke på att kassaflödet påverkas negativt får jag för mig att -13 på fodringar torde betyda att fodringarna egentligen ökat vilket binder upp mer kapital där. Medan för skulderna så torde de behövt betala av kortfristiga skulder?!
Men kan ha fått detta helt om bakfoten. Hoppas du orkar svara och gärna om du kan veckla ut svar mer om jag helt missförstått det hela.
Med vänlig hälsning Mikael
Hej! Om kundfordringar slukar kassaflöde innebär det att högen med fakturor som Corem skickat till sina kunder (hyresgäster) är större. Om leverantörsskulderna drar kassaflöde innebär det att Corems hög med räkningar betalats av i större utsträckning.
Sådana här poster kan variera från kvartal till kvartal. Det kan också bero på hur många kunder och leverantörer det är. Man brukar säga att det drar kapital att växa, bl.a. för att ju fler kunder du får desto större hög med kundfordringar brukar du ha. Vid expansioner brukar man också få köpa in mer ”saker” och få fler leverantörsskulder att betala.