Börspsykologi – så blir du en bättre investerare är trevlig och intressant. Boken är full av fiktiva exempelberättelser om hur börspsykologi kan påverkar placerare, vilket jag tror är första gången sedan Gyllenrams klassiker Aktiemarknadens Psykologi som en bok verkligen ger sig på det greppet.

Boken navigerar med en hel del lättlästhet i ett landskap av svåra ord och uttryck. Ett sådant är skotomisation som i alla fall för mig var ett nytt begrepp. Ordet verkar knappt finnas i svenska språket, men väl på engelska i form av Scotomization.
Skotomisation är tydligen en sorts passiv konfirmationsbias, det vill säga vi ser det vi vill se eller vill tro. Oavsett om det handlar om fotbollslag vi hejar på eller om aktier på börsen. När uttrycket ”skotomisationiska glasögon” används på sid 93 blir det i överkant unikt och nytt.
En detalj jag saknade i boken var kapitelnummer i titlarna till varje kapitel. Det står i innehållsförteckningen, men det hade varit praktiskt att kunna se det även inne i boken när det på i alla fall ett ställe hänvisas till kapital tre och kapitel nio.
Boken bidrar sammantaget med ett förtjänstfullt inslag i floran av böcker inom börspsykologi.
En sammanfattande recension av Börspsykologi – så blir du en bättre investerare finns i min lista över böcker inom börsen och aktier.