Börspsykologin indikerar en botten i börsraset

Hantera börspsykologin under ett börsras med dessa tips.
Tips för långsiktiga investerare för att få bättre börspsykologi i börsraset.

Börspsykologin indikerar nu att någon form av botten är i antågande på börsen.

Precis som att accelererad uppgång är sista fasen innan en topp på börsen är en accelererad nedgång sista fasen innan en botten. När paniken och osäkerheten är som störst går nedgången som snabbast. Med det sagt vet ingen exakt när och hur botten kommer eller hur det ser ut. Långsamt eller snabb, vem vet.

Tidsmässigt borde någon sorts botten vara nära nu efter det rekordstora raset torsdagen den 12 mars då börsindex OMXSPI föll med 11,1 procent på en dag. Idag måndag den 16 mars är det ned 7-9 procent på börsindexen i USA under stora delar av börsdagen. Detta om något är en acceleration nedåt, men visst kan det allt falla lite till. Börspsykologi och kursrörelser är ingen exakt vetenskap.
Uppdatering den 16 mars kl 22:36. Amerikanska Dow Jones-indexet stängde ned 12,3 procent, sämsta börsdagen där på 30 år. En fullständig blow out, urblåsning.

VAD GÖR VI MED AKTIEPORTFÖLJEN?

Rent strategiskt är det här sett på flera år säkert ett bra köptillfälle, men botten för gott kan vara på klart djupare nivåer. Jag har ingen aning. Så länge paniken är stor finns ingen botten på börsen.

Mitt generella råd till alla som frågar är att behålla befintliga aktieinnehav och köpa då och då. På så vis mår vi inte alltför dåligt, vilket vi kan göra vi om vi blir fullinvesterade för tidigt i ett ras. Därav rådet i tipsrutan ovan om att ha kassaflöden för att hantera vår börspsykologi.

Vet vet heller inte vilka bolag som klarar att behålla utdelningen för räkenskapsåret 2020, det vill säga den som delas ut 2021. Min utgångspunkt är att bolagen som klarade finanskrisen 2008-2009 klarar även Coronakrisen utan sänkning, men säkra kan vi aldrig vara.

BRANSCHER ATT UNDVIKA

Branscher jag inte investerar i är passagerarflyg mot konsumenter, butikskedjor inom sällanköpsvaror, oljeriggar och rederier. Mer specifikt för denna lågkonjunktur är att jag tycker att vi ska undvika hela den delen av nöjesindustrin som är beroende av att sälja tjänster eller publik, som hotellbolaget Scandic, TV-sportkanaler som Nent och resebolaget UTG. Butikskedjor inom sällanköp är jag glad jag sålde av och lämnade våren 2017 för den branschen får det extra tufft när samhällen ställs under karantän.

Skistar har tur att Coronakrisen kommer i slutet av skidsäsongen. Jag gillar verkligen Skistars regionala monopol och de ingår i min nöjesfond, men kommer nästa pandemi plötsligt sent om hösten blir det riktigt illa för bolaget.

MER LÄSNING

Apropå börspsykologi. Missa inte mina små mentala knep under ett börsras, vilket jag skriver om hos Privata Affärer.

Vill du veta mer om hur man sprider riskerna till olika tillgångar och blir mindre beroende av börsen berättar jag det jag vet om det i aktieboken Hitta tillgångarna som gör dig rik. Flera kapitel ägnar jag åt olika typer av portföljbyggen.

18 reaktioner till “Börspsykologin indikerar en botten i börsraset”

  1. Måndag 16 mars =)
    Annars klockrent som vanligt.

    Borde väl vara bra läge att gå in i dem stora investmentbolagen nu, och köra på lång sikt tillsammans med typ alfa laval och beijer alma samt xact hög?

  2. Hej Marcus,
    Hur tror du Exchange Income Corp och dess flygrelaterade business klarar sig genom det här? Aktien rasade kraftigt idag.

  3. Ang. Estea kap.bevis3 Har jag fel om att att inlösen är 2022 och har du en susning om varför de faller i kurs. Kan det vara så att de faller tillsammans med fastighetsindex, vilket i sig också är märkligt på många vis. Men men… förstår att hemtagningar eft förra årets uppgång är en orsak samt att ”allt följer med ner”.
    mvh
    urblåsningen

    1. Allt faller nu så att Estea dras med ned en bit är naturligt. Även deras substansvärde riskerar att minska eller åtminstone att det blir svårt att sälja till det beräknade marknadspriset år 2022.

  4. Tack för intressant artikel.
    Hur ser du på olja och energi? Vi hade ca 8% i bolag som Exxon, Ocean Yield och slakten har varit total där. Är det för naivt att tro på en rejäl studs uppåt när samhället väl börjar återgå till det normala och folk börjar resa igen? Att göra något åt produktionen för att öka oljepriset verkar ingen intresserad av. Har inte hört något nytt om förhandlingarna mellan OPEC, Ryssland…
    Har gjort några småköp i Fortum och Shell.

  5. Scandic – är det risk för konkurs?

    Annars känns det som ett toppenval att gå in i på de här låga nivåerna med lång sikt? Lite risky men kan vara bra avkastning?

  6. Hur tolkar du dagens handel med uppgång? Är köparna påväg tillbaka eller är det endast en tillfällig studs pga de åtgärder myndigheter vidtagit?

    /M

  7. Funderar på att köpa in mig i Castellum och Intrum. Är det ok bolag till denna nivå? (Är ganska ny på marknaden).

  8. Jag har Volati Pref sedan tidigare och har ökat under senaste tiden. Vad jag inte begriper är att den nu faller mer än vad stamaktien gör? Vad är det som jag missar att se eller begripa mig på? (annat än psykologi, mänsklig rädsla och oro)

    1. Preferensaktien är fortfarande klart bättre i kurs på tre år, men nu viker den misstänksamt snabbt. Vet inte varför paniken är så stor där så plötsligt just där. Även Klövern Pref rasar till synes helt omotiverat mycket.

  9. Tror inte detta är nära botten. Ser man på dessa stora rörelser så brukar de vara minst 50%. Och vanligt runt fibonacci 0.382 och då snackar vi mellan 700-800 omx. Om vi börjar räkna från topp 1905. I den nivån kan man börja köpa på dips. Finns flera stöd runt just dessa nivåer med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)