Budgetmorsans bästa tips för att sänka matkostnaderna

Budgetmorsan

Månadens intervju är med Budgetmorsan på Instagram. Budgetmorsan försöker få sina följare att hitta dem små knepen i vardagen, både för en bättre ekonomi och ett bättre klimat.

1. Du tycker likt mig om att arbeta hemifrån. Hur ser en vanlig dag ut för Budgetmorsan?
Jag blir väckt av mina barn vid 6 tiden på morgonen, kaffet sätts på direkt, därefter så blir det att få iväg tonåringarna till skolan. Oftast blir det att lämna barnen på förskolan, men vissa dagar håller jag dem hemma – det är ju därför jag vill jobba hemifrån.

Ibland har jag kunder på min salong och då åker jag dit för att arbeta och sju dagar i månaden så ska jag till min arbetsplats där jag har min heltidsanställning.

När jag är ledig från mina fasta arbetsplatser, så är jag hemma och arbetar. Då kan det vara allt från omvärldsbevakning, prova nya recept, rensa här hemma, svara på mejl från olika företag och följare, eller komma på nya utmaningar för mig själv & följare.

Det mesta dokumenteras för att sedan kunna delas på sociala medier. Jag försöker få undan alla hushållsuppgifter när familjen är iväg så att vi får kvalitetstid tillsammans när dem kommer hem. Jag har inte arbetat hemifrån så länge så jag har inte riktigt kommit in i en struktur, det står på min ”todo-list” att få en mer strukturerad vardag.

Jag är en vanlig morsa med alla måsten som de flesta har med ett brinnande intresse för ett mer hållbart liv – både ekonomiskt och miljömedvetet.

2. Du pratar mycket om hållbarhet, har du samma tänk när du investerar på börsen? Försöker du till exempel köpa hållbara fonder?
Idag försöker jag det, i början köpte jag bara det som min bror sa åt mig att köpa. Men intresset för att göra bättre och mer hållbara val även på börsen har ökat. Jag har för ett tag sedan öppnat en ny portfölj som ska genomsyras av hållbara val som jag tror på och som förhoppningsvis ska arbeta bra för mig. Jag har ett stort intresse för att lära mig så mycket som möjligt om varje företag jag väljer att investera i, dessvärre har mitt dygn bara 24h och där är så mycket annat som ska fylla dagarna också, då det är så himla uppskattat att kunna ta del av andra människors tips och åsikter i ämnet.

3. Vad har du för tips för nå ett mer minimalistiskt liv (downshifting) i allmänhet och att hålla nere matkostnaderna i synnerhet?
För mig handlar det mycket om att sluta köpa nytt och att rensa hemma, både jag och min man var konsumenternas konsumenter för bara 2,5 år sedan.

Precis som på börsen så vill vi att våra saker ska jobba för oss. Har vi ingen nytta av dem så åker dem ut. Jag menar det räcker med att vi kollar över alla olika abonnemang som vi har idag, ljud och e-böcker, film och musikkanaler, mobil, nätverk, el osv. Allt detta kan man själv påverka, det gäller att hålla koll och att våga höra av sig till de olika företagen. Enkelt så är väl nyckelordet här ”medveten konsumtion”, all konsumtion är inte dålig – men du ska veta varför du gör den.

När det kommer till att hålla nere matkostnader så finns det så otroligt mycket som vi kan göra t.ex:
* Ät mer vegetariska alternativ
* Ta tillvara på resterna – matlåda, frys, ät det imorgon, gör om det till en ny rätt.
* Ät säsongsbundet, ha koll på vilka grönsaker, är billiga just nu, vilken fisk, osv
*Ät mindre portioner! Jag tror att vi äter väldigt mycket mer mat än vad vi behöver.
* Köp inte mer än vad du äter.
* Kan du bunkra när det säljs mat till extra pris, gör det, men se till att äta upp det.
* Portionsförpacka frysvaror direkt.

4. Hur ser ditt liv ut om 10 år eller 20 år?
Om 20 år är jag 50 år och våra barn har förhoppningsvis flyttat hemifrån, våra företag rullar på och vi arbetar precis så mycket som vi själva vill. Vi bor i ett mindre hus, med större tomt där jag kan odla det vi behöver, helst vill jag ha några hönor också – vi är självhushållande i den grad det går. Att bo som på Farmen hade ju varit drömmen, men med lite moderna bostad.

Sparandet fortsätter och är nu ännu större, förhoppningen är att kunna dubblera sparkvoten mot vad det är idag. Målet att kunna ”gå hem” om 6 år är nära till hands. Vi åker på semester ofta, så jag hoppas verkligen att det finns ett mer hållbart och tidseffektivt sätt att resa på. Framförallt så är jag tillfreds med livet och allt jag uppnått.

Mina ambitioner till att hela tiden göra mer har landat och vi lever gott på det vi har. Det hade varit roligt om vi hade några barnbarn och kunnat njuta av ”livets efterrätt”.

5. Hur tänker du kring ett sparande till dina barn?
Jag försöker involvera våra barn i deras egna sparande. Vi har två tonåringar hemma varannan vecka, som fick ett val förra julen (18), antingen får ni 300 kr i handen i månadspeng, eller så får ni 350 kr – varav 100 kr ska investeras i fonder/aktier. Båda valde faktiskt att få mindre pengar i handen och spara på börsen. Detta året (19) var det tid att höja den yngstas månadspeng, men efter ett samtal så kom vi fram till att eftersom det mest handlas godis för pengarna, så fick dem bo på börsen istället och helt plötsligt så sparar han 200 kr i månaden. Den äldsta går i gymnasiet så hon sköter sin ekonomi med ”vår” del av hennes studiebidrag själv – förutom de 100 kr som arbetar för henne på börsen.

De två yngsta är bara 3 och 4,5 år så där pratar vi mest om pengars värde och hur man hanterar pengar. Varje fredag får de sin veckopeng och ska lägga den i sin plånbok, på lördagen öppnar kiosken där vi ställer fram plockgodis som de får köpa för sina pengar – lite som i affärer förr. Jag upplever att det hjälper dem förstå pengars värde och att vissa saker behöver man spara till för att dem kostar mer osv.

Vi sparar till barnen var månad. De två stora har sparande som deras föräldrar (min man och hans exfru) hanterar så det vet jag inte så jättemycket om, mer än att det finns ett.

Till de yngsta så har vi ett sparande som kommer innebära att dem kommer kunna ha en större ekonomisk trygghet när de flyttar hemifrån än vad jag och min man hade.

3 reaktioner till “Budgetmorsans bästa tips för att sänka matkostnaderna”

 1. Intressant intervju måste jag säga. Punkt #1 var nog det mest röriga jag läst på länge 🙂 Har läst den flera gånger men hänger ändå inte med på allt…

  ”men vissa dagar håller jag dem
  hemma – det är ju därför jag vill jobba hemifrån.”

  Som småbarnsförälder med barn i förskoleåldern fick jag inte ihop budskapet i denna mening alls. Det blir antagligen inte mycket jobb gjort hemifrån om man inte parkerar sina barn vid paddan eller tvn under flera timmar? Vill man hålla sina barn hemma från förskolan för att umgås med dem bör man nog själv vara ledig den dagen, vad är annars poängen?

  http://snalgrisen.blogspot.se/

 2. Tack för din kommentar, tråkigt att jag formulerade mig på ett sätt som upplevdes som rörig.

  Jag har inga som helst problem med att arbeta samtidigt som mina barn är med mig hemma. Jag involverar dom i det jag gör, lagar jag mat (eller fixar med annat praktiskt som odling) – är dom med, sitter jag vid datorn sitter dom och pysslar, är vi ute och går, tar jag och gör en ”skräponad” samtidigt.
  Jag tänker att man inte behöver krångla till saker så speciellt mycket, min blogg, instagramkonto och liv, handlar om just det – att inte krångla till det så mycket.

  1. Tack för svar. Jag förstår att ditt liv och leverne är ganska annorlunda mot den vanlige arbetaren eller tjänstemannen som jobbar på ett och samma ställe 7-4, och jag tror att det gjorde det knepigt att förstå hur allt detta hinns med. Jag tänkte: ”hur många jobb har hon egentligen…” 🙂

   Ahha, då förstår jag när du skriver jobba att det innefattar barnvänliga aktiviteter. Jag tänkte främst på hemmajobb som bloggande, bokskrivande eller allmänt tjänstemannajobb där man helst vill vara ostörd för att få någonting gjort. Det är lycka att kunna ägna sig åt saker som odling och annat och få betalt för det. Vi har själva intressen av detta men det får vänta tills den dagen vi kan klippa sönder passerkortet och säga upp oss (om sisådär 7 år) Det finns helt enkelt inte tid för båda, mer än under lediga dagar (som kommer allt för sällan känns det som).

   Lycka till med blogg och livspussel, det är många som hade mått bra av att förenkla sina liv, det finns för mycket måsten idag; heltidsjobb, övertid, barns femtioelva olika aktiviteter varje vecka, släktkalas, barnkalas, huset ska vara välstädat och tipptopp osv osv… har har vi själva en hel del kvar känns det som.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)