Jag har bytt mitt innehav i amerikanska fastighetsbolaget HCP mot svenska Hemfosa. Bytt och bytt, jag sålde HCP och köpte Hemfosa. 🙂
Både ger ca 5 procent i direktavkastning och båda har kvartalsutdelning. Hemfosa är nästan unika som har utdelning varje kvartal på stamaktien. HCP har sjukhusfastigheter nu utan de politiskt riskabla delarna. Hemfosa har samhällsfastigheter, vilket innebär sådana där stat, kommun och landsting betalar minst 70 procent av hyresintäkterna. Varken HCP eller Hemfosa har någon lång svit av utdelningshöjningar, men känns stabila ändå.
Anledningen till bytet är främst att de är just likvärdigt bra, men Hemfosa tjänar och delar ut pengar i kronor så jag slipper dollarrisken. Nu när dollarn är dyr känns det rätt att vikta ned dollarnoterade tillgångar. Möjligen ökar jag i befintliga innehav i USA framöver och då gör denna transaktion att jag inte ökar dollarvikten i portföljen. Dessutom slipper jag vänta i drygt två år på att få tillbaka källskatt på utdelningen.
Hemfosa är rimligt värderat utifrån substansvärdet, men det är klart att det finns någon form av risk att möjligheterna att så länge en fastighet står kvar kunna skjuta upp skatten. Det är främst det som skiljer bokfört eget kapital från det framräknade substansvärdet EPRA NAV.
I övrigt ser jag ingen jättelång och stor uppgång för räntorna i Sverige, men jag räknar inte med att det ska bli så stora uppvärderingar av fastigheterna framöver. Därmed blir det svårare för fastighetsbranschen att expandera via nya lån så fort fastigheterna ökat i värde. Som det är nu är ju lån med och finansierar investeringar och utdelningar, framöver väntar nog lugnare takt på expansionerna så det fria kassaflödet ska räcka till utdelningarna. Men det känns redan hyfsad inräknat i kurserna. Hyreshöjningar lär åtminstone matcha inflationen och räntederivat kan skydda lite mot stigande räntor.
I det stora hela gillar jag fortsatt fastighetsbranschen och kommer nya nedgångar går det alltid att öka. Annars är jag nöjd med det jag har i den branschen.
PS! Trots katastrofen som framtvingade avknoppningen av QCP och utdelningssänkningen för HCP gick jag bara 5 procent back totalt. Första köp kom mars 2015. Det blir lättare att hålla koll på hyresgästernas betalningsförmåga i Hemfosa… 🙂
Hur mycket räknar du med att Hemfosa kommer att höja utdelningen? Det är väl kommande utdelning om ca en vecka som är den sista på 1,05:- ?
Du skrev nästan unika med stamaktieutdelning kvartalsvis.. är de inte HELT unika? (Pfizer och Autoliv räknas ju inte då det är SDB).
5-10 öre per aktie åtminstone.
Bortser vi från SDB är Hemfosas stamaktie unik, ja.
Varför gick aktien ner 3,22% idag? Rek var behåll ifrån banker…
Fabege känns väl bra intressant med?
Marknadsräntorna steg och t.ex. Castellum föll lite också. Fabege känns helt okej, men lite dyrare.
Spännande med ett svenskt bolag som delar ut kvartalsvis, hade ingen aning om detta.
Angående hög dollarkurs, jag tänker precis tvärtom. Är det inte bättre att behålla alla amerikanska bolag när dollarn är hög pga utdelningarna som trillar in på kontot blir mer värda efter valutaväxlingen?
Mvh
Ekonomisk trygghet
Ja, så kan man tänka. Ur ett rent portföljperspektiv var det däremot rätt att vikta ned dollar nu om jag någonsin ska göra det. Utdelningarna är små jämfört med värdet på aktieinnehavet. Jag var lite tveksam till HCP efter deras utdelningssänkning så jag tyckte jag lika gärna kan flytta kapitalet till annat bolag i Sverige och inte riskera ännu lägre utdelningar om några år pga eventuellt svagare dollar.
Jag håller på att försöka omvikta lite från usd också, men finner det svårt… Har en hel del i utdelande ETF:er, och där är ju utbudet betydligt bättre för USD-noterade. Det känns svårt hitta breda utdelande investeringar i andra valutor (investmentbolag ev) för att få mindre dollarberoende. Funderar om man ska hedga med nåt som stärks av sjunkande dollar? Sen är det ju inte bara noteringsvalutan utan även hur innehaven påverkas i etf:erna… Hur tänker du map etf:erna du har?
Det finns många motverkande effekter med valutaförändringar, så det är inget jag bryr mig så mycket om i regel. I fallet med HCP mot Hemfosa var dollarn bara en liten strategisk sak som dök upp, normalt hamnar sånt långt ned på listan.
Tänk på att ett och samma bolag kanske har en redovisningsvaluta, men har sin intjäning i främst andra valutor, plus en aktie som ingår i en ETF som handlas i en tredje valuta. Hur påverkas då vinsten och aktiekursen samt hur mycket utdelning får du i svenska kronor?
Svagare dollar skulle troligen gynna stora amerikanska exportbolag som då tjänar mer på det de säljer utanför USA. Omvänt vid starkare dollar. Men starkare dollar innebär uppvärdering av våra USA-ETF:er räknat i svenska kronor. Omvänt vid svagare dollar.