Brant fallande tillväxttakter i Castellums Q3-rapport

Fastighetsbolaget Castellum har levererat sin niomånadersrapport (Q3) 2022. Jag tycker det ser bra ut och aktien får fortsatt förtroende i sparboxen jag har hos Aktieinvest och i mitt övriga börssparande. Här kommer därför en liten analys av Q3-rapporten och aktien.

Substansvärdet har ökat till 259 kr per aktie. Tvärt emot hur aktien gått i år fortsätter bolaget att skapa värde per aktie.

Det viktiga förvaltningsresultatet per aktie ökade med 3 procent till 3,36 kr, jämfört med 3,26 kr per aktie för ett år sedan. Tillväxttakten är avtagande, men trots fusionskostnader (Kungsleden), högre energipriser och en högre ränta på lånen pekar det ännu uppåt. Sannolikt kommer en svacka i förvaltningsresultatet framöver.

Värdeförändringarna för fastigheterna är fortsatt uppåt, men även här pekar tillväxttakten rakt nedåt och jag utgår från att värdena kommer att börja falla under det kommande året.

Castellum ökar förvaltningsresultatet och substansvärdet, men tillväxttakten är svagare nu. Sammantaget ändå en stabil Q3 rapport för 2022.

Finanserna uppges av vd Rutger Arnhult vara betryggande trots en svag obligationsmarknad. ”Bolaget har utrymme att vid behov ersätta obligationer med befintliga kreditfaciliteter.”

Det låter bra och flexibelt tycker jag, även om vi ska minnas att det ändå innebär högre räntor och därmed mer räntekostnader när lånen läggs om. Det positiva är att det i vart fall inte kommer att krävas panikförsäljningar av fastigheter för att amortera eller slutbetala lån.

Att bolaget ser en ökad återgång till kontoren är en annan intressant sak att ta med sig. Vänder konjunkturen ned på riktigt framöver lär det bli tuffare. Bra därför att en nedgång sker från riktigt bra nivåer. Castellum har hunnit bygga sig starka i tid.

6 reaktioner till “Brant fallande tillväxttakter i Castellums Q3-rapport”

 1. Intressant analys. Gillar själv Castellum, och på dessa nivåer är den väldigt intressant. Vete tusan om jag håller med om deras analys att återgången till kontoret ökar. Det enda folk i min bransch (IT) snackar om är hur skönt det är att kunna distansa. Många bolag har skurit ner på kontorsyta och har delade arbetsplatser, som man får boka en dag innan, eller team-ytor, typ grupprum. Den återgång som skedde, den gjorde det när regeringen lyfte restriktionerna, därefter har det inte hänt någonting. Hade varit intressant att få veta vad de baserar denna spådom på.

   1. Frågan är hur länge detta håller i sig. I min ”tillverkande industri” är allt kontorsfolk på plats sedan länge. Vi får jobba hemma men ingen vill direkt mer än enstaka tillfällen.

    För egen del blir hemkontor som att alltid vara på jobbet och allt flyter ihop, men det är ju bara min åsikt.

    Min fundering är, vill verkligen en anställd jobba hemma på lång sikt? Jag är tveksam. Det har förändrats såklart, men jag tror inte det blir den ”omg alla jobbar hemma kontor är föråldrat” som verkade vara konsensus 2021. Långt svar, men hade min arbetsgivare kört 50% hemjobb som krav hade jag bytt jobb.

     1. Beror nog också på hur man är som person, jag har fortsatt jobba hemma efter pandemin och tycker det är toppen. Men jag är ju inom IT, vi kanske är lite mer introverta 🙂
      Hemmajobb effektiviserar min vardag och jag får mer gjort utan störande moment på kontoret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)