Cibus och andra fastighetsbolags utdelningar är i farozonen

Både utdelningarna under 2023 och 2024 är i farozonen för många fastighetsbolag. Två bolag har pausat utdelningen hittills och det borde bli fler.

Högt belånade Cibus Nordic är en kandidat. En negativ tolkning är att kreditlinan hos bankerna redan är stretchad till max.

Castellum och Estea har pausat

Estea Omsorg har pausat utbetalningarna av räntorna till oss som äger kapitalandelsbeviset (vilket är en börshandlad skuldsedel). Som jag skrev i aktiechatten hos Privata Affärer tycker jag att det känns lite synd även om det är ett bra försiktighetsdrag.

Räntan kommer att ackumuleras och ägarna till andelsbevisen har rätt att få den vid senare tillfälle. Castellums pausade utdelning kommer inte tillbaka på det viset. Estea Omsorgs indragna ränta har jag därför inte så mycket emot. Vi står helt enkelt längre fram i kön till utbetalningar där.

Den ackumulerade räntan läggs bara på hög, så det blir ingen ränta på ränta-effekt i Estea Omsorgs räntepaus. Det är det svar jag får av bolaget.

Fler fastighetsbolag lär sänka utdelningen

Fastighetsbolag som jag tror kommer att sänka utdelningen på sina stamaktier är bland annat Corem Propertiers.

Cibus Nordics utdelning ligger också i farozonen över tid. Här är några punkter som gör att jag att jag backar:
– Signaler från flera olika håll i branschen om att fastighetsbolag allmänt kommer att behöva sänka eller dra in utdelningarna helt. Det beror på att även om bankerna är pigga på att låna ut, sker det inte till vilka villkor som helst.
58 procent i belåningsgrad är högst i branschen och det var inget som bolagets CFO direkt bemötte när jag frågade. Inte mer än att de har höga avkastningskrav och mycket stabil efterfrågan från kunder. Det är ju mer intäkts- och tillgångssidan av det hela. Kostnads- och skuldsidan är vad den är och det är där molnen tornar upp sig.
– Obligationen de emitterade under hösten 2022 var enligt detta pressmeddelande till tremånaders euribor plus 7 procentenheter är dyr. Ca 9 procent i skrivande stund. Det säger en del om vilka risker räntemarknaden sätter på bolaget just nu. Löptiden är dessutom bara tre år och inte som i Intrums fall där den svindyra obligationens löptid var på drygt fem år.
– Det blev lite konstigt när Cibus under första halvåret 2022 skulle införa en D-aktie och sen ångrade sig och fick ändra utdelningen på stamaktien till det vanliga via en extrastämma. Borde inte bolagsledningen ha kollat med storägarna innan? Eller ändrade sig storägarna under tiden? Läs t.ex. det här hos Fastighetssverige.se.

Cibus Nordics aktie halverades å andra sidan i kurs under 2022 och frågan är om det därför alls behöver rasa så mycket mer även om utdelningen sänks eller slopas i vår eller om drygt ett år. Castellum-aktien föll inte med så dramatiskt mycket på deras besked sett över ett par veckor.

Vad svarar Cibus Nordic?

Jag frågade Cibus finanscehef Pia-Lena Olofsson om ovan nämnda obligationslån som kostar euribor plus 7 procentenheter i ränta. Det innebär drygt 9 procent i årsränta på det lånet.

Varför lånade Cibus Nordic på obligationsmarknaden till euribor+7 procentenheter istället för att ta banklån där räntorna borde vara lägre?

– Vi har inga obelånade fastigheter att ta en seniorfinansiering i bank med. När vi tar banklån så belånar vi portföljer av fastigheter med säkerhet i dessa fastigheter. Alternativet är juniorfinansiering/mezzaninlån som ligger säkerhetsmässigt efterställt den seniora finansieringen i bank. Denna typ av lån har en högre ränta än bankfinansiering – i många fall likställd med obligationsfinansiering.

Min tolkning av det svaret är att fastigheterna mer eller mindre är så belånade de kan vara. Med 58 procent i belåningsgrad är kanske banklånen redan stretchade till max och det är efterställda obligationslån till rejält hög ränta som gäller.

9 procent i låneränta är klart högre än avkastningskraven på fastigheterna. I tider med stigande ränteläge är det oroande.

Vad gör Hernhag med sina aktier nu då?

Jag älskar Cibus Nordics fokus och som jag skrev i förra inlägget vill jag gärna öka, men det är bara på lång sikt.

Kortsiktigt är jag så pass fundersam kring utdelningen att jag har minskat genom att sälja en tredjedel av aktierna. Cibus väger ändå 1,9 procent av portföljen och tills vidare tycker jag det räcker. Aktien behöver inte falla så mycket mer, vad vet jag.

Kapitalet placerar jag om i annat där utdelningen känns säkrare. Bland annat har jag ökat lite till i BAM, Brookfield Asset Management.

9 reaktioner till “Cibus och andra fastighetsbolags utdelningar är i farozonen”

  1. Jag blir så djäkla låg, efter att ha varit på börsen sedan 2014 känner jag för första gången superdepp angående utdelningar.

    Castellum – det trogna flaggskeppet – gick i stöpet med utdelningar. Nu skriver du att Cibus förmodligen drar in sina också. Citi skriver att Telia måste skippa sina, i ett par år. Och då har vi inte räknat in andra bolag; som Bonava, Intrum osv som förmodligen också kommer hacka.

    Ser framför mig ett nytt 2020, där utdelningarna blev en promille av vad de skulle vara. En enorm förlust för mig avkastningsmässigt (räknar jag Castellum/Cibus/Telia bara så är det över 30000 kr i utdelningar som försvinner). Vad fan sparar man för? Utdelningsinvestering som tidigare känts så vettigt, känns ju bara fel numera.

    2020 och 2023 med så kraftigt minskade utdelningar är för tätt, många innehav ligger dessutom på minus. Säljer man av så blir det till förlust i många bolag – och vad fan ska man köpa d¨å? När till och med Castellum fallerar så vete fan.

    1. Ge inte upp nu, de flesta bolag klarar utdelningen de flesta år. Ibland kommer undantagsår.
      Gällande Telia är det ingen sänkning med för de kommande åren när jag i skrivande stund tittar genomsnittet av alla analytikers prognoser på Marketscreener.

      Förr eller senare återhämtar sig både aktiekurser och utdelningar.

  2. Hej Hernhag!

    Efter Castellums något oväntade slopning av utdelningen, efter 24 år av höjd utdelning, känns det verkligen intressant att se vad 2023 bjuder på sett till bolagens utdelningar. Vi får väl tyvärr utgå från fler utdelningssänkningar och kanske till och med slopad utdelning från främst något/några av fastighetsbolagen med tanke på den kraftigt ökade räntan sista tiden. Mer pengar ut till ränta blir mindre pengar över till utdelningen helt enkelt.

    Jag har lyssnat på en del ljudböcker kring aktier, investeringar och börspsykologi senaste tiden. Kan inte hitta någon av dina böcker på min ljudbokstjänst. Finns det möjlighet att dina böcker kommer gå att lyssna på som ljudbok i framtiden? Hade uppskattats! 🙂

    /InkomstInvesteraren

  3. Tja! Jag ska investera 500.000 åt min kära mor som går i pension och jag tänker mig en gedigen utdelningsportfölj. Tanken är att den ska ligga och ticka livet ut för henne.

    Det är svårt att inte snegla mot högutdelarna, speciellt bland pref som många ligger mellan 7-10% i skrivande stund. Dem jag just nu spanar på är:

    Tele2
    Intrum
    Nobia
    Sagax D
    SBB D
    NP3 Pref
    Corem Pref
    Alm Equity Pref
    Nordea

    Ev amerikanska Icahn Enterprises.

    Gapar jag efter för mycket med fokus på enbart dem i spannet 7-10%?

    Tack på förhand!

    1. Hej!

      Ja, det tycker jag. Exempelvis Nobia kommer säkerligen att sänka utdelningen. Efter floden av bokslut som kommer snart klarnar läget och direktavkastningarna vi ser kommer då bli mer relevanta.

      1. Intressant. Överlag verkar telekom generellt ha enorma förväntade utdelningar. Vad är dina tankar kring det som dividend-investerare? Telenor exempelvis verkar ha en fantastisk historik de senaste fem åren och en stor utdelning just nu efter kursnedgång, även Tele2, Telia samt utländska aktier som Telekom Italia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)