Därför har Akelius och andra preffar fallit

New York-börsen.
New York-börsen. Fotot är gratis och från sajten pexels.com.

Här kommer veckans frågor och svar som jag har fått per mejl från er läsare. Ny aktiechatt på fredag kl 10 hos PA och chans att ställa fler frågor till mig där.

Hur kommer det sig att Akelius pref är pressad under 300 kr för tillfället? Lägsta inlösenkurs är ju 330 kr om cirka 10 år. Vad är det marknaden ser som inte jag ser? Vågar jag placera en del i Akelius?
Preferensaktierna började falla när marknadsräntorna vände upp i våras. Den svenska statliga tioårsobligationen har gått från 0,2 till 0,7 procent. Att långräntorna plötsligt blivit mer än tre gånger så höga påverkar preffarna. Akelius som bolag innebär fortfarande ganska låg risk, men preferensaktier är inte bra om räntor och inflation stiger rejält till säg 3-4 procent eller högre. Du får ju nästan aldrig utdelningshöjningar i preffar, så det finns inget kom kompenserar för hög inflation.

Alla de preffarna som vid vissa tillfällen har kurser som är långt över inlösenkurs. Vad är det som gör att dessa kurser går upp så dramatiskt?
Efter att räntorna började stiga i april har få eller knappt någon preff varit över sin inlösenkurs. Det är bara om räntorna är verkligt låga som marknaden värderar preferensaktiernas direktavkastning så högt att de kan tänka sig att köpa över inlösenkurs och därmed ta en garanterad kursförlust om det blir inlösen. Normalt vill ju ingen ta den risken, men periodvis var jakten på trygga inkomster rätt desperat.

När kan man göra nyinvesteringar i långa räntor? Räntorna lär ju inte gå så mycket lägre från dessa nivåer så att investera nu blir som att göra en given förlustaffär om jag förstår det rätt? Men om räntorna skulle hoppa upp 3% direkt så skulle ett kraftigt prisfall på obligationer ske och då kan det vara en ok affär att köpa? Eller är långa räntor döda som investeringsmöjlighet under många år framöver?
Stiger räntorna kan långräntefonder tappa lite i värde. En tumregel är att 1 procents högre marknadsräntor leder till att en långräntefond med en genomsnittlig duration/löptid på obligationerna på 3 år tappar 3 procent i värde. Har de en löptid på 4 år tappar fonden 4 procent, o.s.v. Nu talar det mesta för mer eller mindre låga räntor ett tag till men blir det tillfälligt lite högre räntor och långräntefonder tappar så är det nog är ett läge, ja.

Tror du att det är vettigt att dela upp räntesparandet i två delar, en i USD och den andra i SEK? Eftersom det är låg avkastning i denna kategori så kanske valutarisken blir för stor här? Eller man kanske bör tänka att uppsidan är lika stor?
Valutor svänger rätt mycket och förtar därmed lite av tryggheten med räntesparande. Satsa svenskt.

Hur kan man köpa VW-aktier? 
VW-aktier kan du köpa om du ringer in din order till mäklare, men det kan bli högre courtage då. De banker/mäklare som inte har DMA (direktuppkoppling) för tyska börsen kan inte mäkla via sin sajt.

Jag har investerat i guld via en amerikansk ETF. Dollarn går upp -> guldet går ned och vice versa som jag förstår det. Blir investeringen något som närmar sig ett nollsummespel då för oss svenskar om man köper i USD?
Nej. Även om vi valutajusterar guldpriset så rör det på sig. Det handlar främst om utbud och efterfrågan, först därefter om valutaeffekter.

Jag tänkte månadsspara åt min nyfödda dotter i två-tre investmentbolag i 20 år. Vilka tycker du?
Då säger jag Investor, Lundbergs och Latour.

 

4 reaktioner till “Därför har Akelius och andra preffar fallit”

 1. Hej Marcus! Äger sedan i våras Western Asset Global High Income Closed Fund (EHI) ! Är tyvärr ned 18 %. De har just nu en lockande direktavkastning på ca 12,5%. Har ingen aning om varför de backat så pass.Risken i bolaget är väl deras höga belåningsmodell?Vågar man köpa på sig mer,de har ju ändå funnits på marknaden sedan 2003?

  1. Hej!
   Större delen av EHI är i högriskobligationer eller snäppet under. Den arbetar även med hävstång. Just nu handlas fonden med substansrabatt, vilket den här typen av fond (closed fund) kan göra. Uppenbarligen tror inte marknaden på att utdelningarna från fonden är uthålliga. Svårt att säga om de får tillbaka allt kapital i alla tillväxtmarknadsländer nu när råvarupriserna pressar många företag där. Å andra sidan innebär fonder god riskspridning och det mesta negativa är nog inräknat i Western Asset Global High Income Closed Fund.

 2. Hej Marcus,

  Jag tänkte senare i höst öka i investmentbolag. Det här med substansrabatt, har det egentligen någon betydelse på längre sikt? Har för mig att det finns utredning om att substansrabatten haft liten inverkan på bolagets värdering? Skall jag fokusera på substansvärdet eller kurs?

  1. Hej!

   Fokusera mot investmentbolagens portföljer, om du gillar de eller inte. Det spelar störst roll när det gäller utvecklingen för investmentbolagens substansvärden. Substansrabatter varierat lite över tid, men är inget avgörande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)