Därför sålde jag Hemfosa och Hexpol

Hemfosa har jag likt Tele 2 inget emot, men efter uppgångar är direktavkastningen inte superhög längre. Dessutom har jag fortsatt en stor slagsida mot fastigheter.

I Hemfosa tjänade jag 29 procent på ett års tid (varav utdelningen 6 procentenheter). Precis som i fallet med Tele2 är det här mycket mer avkastning än vad den här typen av bolag kan rimligen leverera som årligt genomsnitt uthålligt över tid. När den långa trenden viker av nedåt tar jag nu hem vinsten.

I fallet med Hexpol gick det illa. Den låga direktavkastningen kan inte rädda mig här och då det verkar råda prispress både på aktien och bolagets produkter säljer jag av. Jag köper gärna tillbaka när kurstrenden och bolagets tillväxt känns bättre. In Kavastutrender we trust. 🙂

Efter det stora kurslyftet tidigare år fortsätter aktien i bästa fall att konsolidera på toppen. Jag har ändå så många innehav att jag gärna fokuserar min portfölj lite.

6 reaktioner till “Därför sålde jag Hemfosa och Hexpol”

  1. Hej! Är inte direktavkastningen relaterat till vad du har gett för aktien, eller tänker jag fel? Jag tex har en snittkostnad på 200 för Atlas Copco B och räknar avkastningen därefter när utdelningarna kommer? Är det tokigt? Borde jag räkna på aktuell dagskurs?

    1. Hej! Somliga tittar mycket på yield on cost, alltså utdelningen relaterat till vad du köpte för. Den typen av direktavkastning bryr jag mig inte om. Det är lite som att nuvarande marknadsvärdet inte fanns. Jag tittar mer eller mindre enbart på direktavkastningen räknat på nuvarande aktiekurs. Om något är rätt eller fel beror lite på hur du använder nyckeltalet.

  2. Förstår inte varför utdelningen ”blir mindre”. Utdelningen baseras efter ditt inköpsvärde. Varför inte långsiktig?

    1. Det kan du mycket väl göra rätt i. Jag har så mycket fastighetsaktier och annat i portföljen att jag valde ta hem vinsten i Hemfosa nu. För andra placerare som du själv kan det mycket väl vara rätt att behålla. Det är ett bra bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)