Den globala utdelningsportföljen ett år senare

I 2018 års marsnummer av Placeringsguiden tog jag fram en global utdelningsportfölj. Så här drygt ett år senare har det gått ganska bra utifrån de relativt låga riskerna. Detta då kurserna i genomsnitt är upp med 9,3 procent och tillkommer gör direktavkastningen på 6,5 procent.

pa-globala-utdelningsportfolj2018

Avkastningen i noteringsvalutorna blir totalt därmed 15,7 procent och enligt mina beräkningar blir det 15,8 procent räknat i svenska kronor. Det förvånade mig att det var så lika då dollarn stärks en del. Avrundningar förvirrar beräkningarna lite också. Dessutom har en del av bolagen höjt utdelningarna något under året, men strunt i de marginella effekterna.

Den globala utdelningsportföljen ger både utdelningar och räntor och lite annat. Fokus är både mot preferensaktier, obligationer och utdelningsbolag. Det var tänkt att vara en bred portfölj för dig som gillar räntor och utdelningar, men vill ha riskspridning mellan Sverige, Norden och Nordamerika.

Portföljen är inte direkt sämre så här ett år senare, utan det går att ligga kvar i innehaven eller låta sig bli inspirerad. De svenska preferensaktierna tycker jag i och för sig är lite dyra nu, men tajmingen lämnar jag dithän.

Någon personlig rådgivning är detta heller inte, utan journalistik.

4 reaktioner till “Den globala utdelningsportföljen ett år senare”

  1. Spännande portfölj, funderar på att gå in i bpf, hög direktavkastning i dagens läge och månadsvis utdelning är ju lite kul.
    Off topic: Vad tänker du om Sampo och Nordea med tanke på vad som händer med Swedbank och andra europeiska banker med verksamhet i Baltikum och Ryssland? Börjar undra om det bara är en tidsfråga innan något händer med Nordea. Har själv ett innehav i Sampo pga vill äga ett försäkringsbolag och fick Nordea på köpet så att säga…

    1. Jag tror Nordea har gått igenom det värsta. Missnöjda kunder och i alla fall tidigare utredningar om penningtvätt avklarade. Den höga direktavkastningen på ca 9% som Nordea har, har Swedbank fått först nu efter kursraset. Vet inte var det slutar i Swedbank, men jag är bara lite orolig för Nordea i nuläget.

  2. Spännande! Om du skulle köpa fem aktier för att vinstmaximera under en treårsperiod, vilka skulle det bli? Tänker satsa på några för att bygga upp för mer långsiktigt sparande framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)