Från de utdelningar vi får från utländska aktier drar banken källskatt. Den ska vi få tillbaka inom 2-3 år. Jag fick en fråga från en läsare om dödsboet går miste om återbetalningen av källskatt.
Nordea brukar vara väldigt snabba med att återbetala källskatten till alla med kapitalförsäkring, så där är det i praktiken nog inget problem.
Enligt Nordnets kundtjänst kan förmånstagaren till en kapitalförsäkring inkomma med uppdrag om att få källskatten återbetald.
”Jag har hört med vår pensionsavdelning och det stämmer att förmånstagaren kan ta del av den återförda källskatten. De måste däremot inkomma med ett uppdrag till oss om de skulle önska att få den utbetald. Därmed om en sådan situation skulle uppstå och kapitalförsäkringen utbetalas kan man ta kontakt med oss när källskatten återförts så att man kan få den utbetald.”
Avanzas kundtjänst svarade däremot så här:
”Om kontot för den avlidne är kvar när källskatten betalas ut kan dödsbo få tillgång till den. Om fallet är så att den avlidnes konto har avslutats (vilket görs under bouppteckningen) kan man inte få tillgång till källskatten eftersom det inte finns en depå att betala ut till.”
En bouppteckning ska enligt Skatteverket skickas in inom fyra månader. All källskatt som ska betalas ut därefter går därför dödsboet miste om. Kan någon jurist förklara om det verkligen än nödvändigt att avsluta kapitalförsäkringar och konton så snabbt`?
Fast det kanske inte spelar någon roll om förmånstagaren det vill säga arvingen inkommer med uppdrag av att återfå källskatten? Eller går det bara hos Nordnet?
Har du ISK blir det avräkning i nästa års deklaration upp till taket för hur mycket källskatt du kan tillbaka (se sidan med info om skillnaderna mellan ISK och KF).
Vid dödsfall får en arvinge ärva investeringssparkontot och jag utgår därför från att även avräkningen av källskatt sker som vanligt i deklarationen. Men rätta mig om jag har fel.
Vid dödsfall är därmed ISK bättre än KF när det gäller källskatten, men inte så länge du lever på grund av taket för hur mycket källskatt du kan få tillbaka i ISK.
Uppdatering den 8 oktober 2021: Svaret från Nordnet har jag lagt in liksom stycke åtta.
När man tecknar en KF så skriver man ju in vem det ska tillfalla när man dött… borde inte källskatten också ta den vägen då?!
101% av kapitalförsäkringens värde betalas ut i likvider när någon dött och den avslutas. Kommer källskatten ett par år senare kan man tycka att bankerna/pensionsbolagen borde kunna betala ut det vidare samma väg, men tydligen avslutas konton etc så de inte vet vart pengarna ska gå. Det borde vara möjligt att den som sköter dödsboförvaltningen anmäler ett konto dit källskatten ska gå, men det verkar inte gå till så.
Så här skrev Avanza i april 2020 när jag frågade om detta:
”Eftersom det är ett litet försäkringsmoment i en Kapitalförsäkring och där den tecknas på ett liv kommer innehaven att säljas och 101% av försäkringens värde att betalas ut till förmånstagare. Kapitalförsäkringen upphör därmed.
Av den anledningen, som du själv är inne på, kommer eventuell återföring av utländsk källskatt inte att ske. En förutsättning för att vi ska kunna återföra den är att kapitalfärsäkringen finns kvar och det gör den inte efter ett dödsfall då den måste lösas upp.”
Tack för info. Det står det klart att i KF förlorar man all källskatt som kommer efter fyra månader eller längre efter dödsfallet.