Dogs of the Dow säger köp Swedbank

Dogs of the Dow fast på Stockholmsbörsen 2019. Kursdatum är den 4 mars. Extrautdelning ingår för Volvo, SEB och Boliden.
Dogs of the Dow fast på Stockholmsbörsen 2019. Kursdatum är den 4 mars då jag även korrigerade ett tidigare fel i tabellen. Extrautdelning ingår för Volvo, SEB och Boliden.

Dogs of the dow är teorin som går ut på att årliga köpa de tio till synes impopulära storbolagsaktier som har högst direktavkastning. Årets tio ”hundar” på börsen finns i tabellen ovan och på sidan du hittar bakom länken i föregående mening.

Teorin säger att vi ska köpa Swedbank nu. Återhämtar bolaget sig från den kurspress som anklagelser om penningtvätt drabbat aktien är det onekligen köpläge, banken är en impopulär strykhund nu. Enligt teorin ska de storbolag som har högst direktavkastning vara impopulära endast tillfälligt och sedan återhämta sig förr eller senare.

Riskerna gör att i alla fall jag avstår. Vi ska som jag skrivit se upp med de högsta politiska riskerna och utgången för Swedbank är omöjlig att gissa.

Dogs of the Dow har dessutom bara överpresterat mot index över tid, verkligen inte alla enskilda år. Ovanpå det är slagsidan mot bankaktier stor. Likaviktar du de tio bolagen ovan utgör de fyra svenska storbankerna 40 procent. Det är inte värt risken.

Se det däremot som inspiration. Kanske kan du av andra anledningar hitta en impopulär storbolagsaktie som du gillar.

Zafira-hundUttrycket Dogs of the Dow kommer tider och områden där det fanns impopulära gatuhundar, så kallade strykhundar som strök omkring. Därav namnet på aktiestrategin på amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average. Nuförtiden är det inte direkt rätt att använda hund som metafor för något impopulärt, för tvärtom har husdjuren senaste decenniet eller så snarast uppgraderats till familjemedlemmar. Fotot ovan är på mig med lilla Zafira som jag bodde hos en semestervecka 2016.

8 reaktioner till “Dogs of the Dow säger köp Swedbank”

 1. Hej Marcus.
  Man får allt den här gratis för mindre risk att köpa Avanza Zero. Eller hur?
  Mvh.filip

  1. Hej!
   Ja, det är en bra poäng. Avanza Zero innebär fler innehav och därmed mer riskspridning, men det är ändå Dogsen som gett överavkastning inte storbolagsindex.

 2. Hej Marcus!

  Har precis lämnat fonderna och börjat bygga en aktieportfölj. Målet är en stabil passiv portfölj som jag kommer månadspara i på lång sikt, ”Buy and hold”. Gärna bolag med utdelning. Vad tror du om min portfölj som jag redovisar nedan?

  Industrivaror:
  Alfa laval, Atlas copco, Hexagon, Intutrade, Nibe, Skanska, SKF, Volvo

  Sällanköpsvaror:
  Intrum

  Dagligvaror:
  AAK, Hennes & Mauritz, Kindred, Swedish match

  Finans & fastighet:
  Fabege, Balder, Handelsbanken, Hufvudstaden, Investor, Kinnevik

  Övrigt:
  Hexpol

  1. Hej! Du har en i allmänhet bra start på portföljen, även om just jag inte tycker det är värt risken att äga H&M och andra butiker inom sällanköpsvaror.

   1. Tack för svaret!

    Tycker innehaven blir så många.. Borde jag skala ner på en del bolag och istället köpa tex Industrivärlden och äga vissa bolag indirekt via dem istället?

    Kommer senare bygga en tillväxt portfölj med.

    Må bäst!

 3. Betr Dogs of the Dow
  Jag kan omöjligen få Alfa Lavals direktavkastning till 5,0 %. Bolagsstämman i Alfa Laval föreslår bara en utdelning på 4,25 kr, men så som Du räknar skulle man kunna tro att det var 2 utdelningar/år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)