Enbridge förvärvar inom gas

Hernhags Utdelare. Oljepipelinebolaget Enbridge förvärvar tillgångar av amerikanska Dominion Energy och blir därmed stora på gas. Jag tycker att det är extra bra sedan jag sålde mitt innehav Oneok tidigare. Nu får jag en gasverksamhet i aktieportföljen ändå och med ett innehav färre. Gas har en bättre framtid än olja.

High-quality, utility cash flows from the Gas utilities further reduces Enbridge’s already industry leading business risk and balances Enbridge’s earnings mix to approximately 50% Natural Gas and Renewables and 50% Liquids upon closing, expected in 2024.

Aktien föll först på förvärvet för att sedan återhämta sig lite.

Oljepipelinebolaget Enbridge förvärvar gastillgångar amerikanska Dominion Energy.

Enbridge kurs (mörkgrön linje) har inte gått särskilt bra tack vare låg tillväxt för intäkter, vinst och utdelning per aktie. Tittar vi däremot på kursen med återinvesterad utdelning (ljusgrön) ser det klart bättre ut över tid. Låt inte alla vanliga grafer utan utdelning lura dig. Graf från Avanza.

Finansieringen. En hake är att bolaget till utvalda investerare nyemitterar aktier för att finansiera 14-miljarder dollar-förvärvet. Det sker till den rabatterade kursen 44,70 CAD. Sådant sätter press på en aktie, särskilt i nedåtgående trend. 102 miljoner nya aktier är ändå inte så mycket jämfört med de över 2 miljarder aktier som finns.

Efter nyemissionen finansierar man förvärvet med 9,4 miljarder dollar i likvider och 4,6 miljarder dollar i olika typer av skuldsedlar.
Det motsvarar 104 miljarder kr i eget kapital och 51 miljarder kr i nya skulder.

Med ett börsvärde som omräknat till SEK från Yahoo Finance är drygt 800 miljarder kr är ett förvärv på 155 miljarder kr stort, men inte så stort att jag säljer för det blir alltför mycket fokus på integration och annat.

Målet för Enbridge är fortsatt utdelningstillväxt efter 28 år av höjningar. Tumme upp för det och strategin med mer gas, vilket jag gillar bättre än deras satsningar på vindkraft. Sen kan jag inte bli klokare på alla finansiella detaljer och värderingen av tillgångarna.

Jag orkar faktiskt inte läsa alla detaljer och kommentarer i pressmeddelandet, men här är två trevliga saker i ämnet:
The transaction is expected to be accretive to DCFPS and adjusted EPS in the first full year of ownership.”
(…)
”Sustainably returning capital to shareholders remains a key priority and Enbridge plans to continue to grow its dividend up to its level of medium-term distributable cash flow growth”.

Vinster och utdelningar per aktie ska med andra ord inte påverkas negativt, utan snarare tvärtom. I alla fall enligt Enbridge ledning. Vi får se, rätt lovande är ändå detta när förvärvet väl är klart.

Enbridge direktavkastning börjar nu närma sig misstänksamt höga nivåer. 7,6 procent så här i september 2023 är lite väl högt. Jag behåller och avvaktar med mitt innehav, som jag haft sedan min lilla analys i september 2018.

Reala tillgångar för framtiden är det, även om efterfrågan på olja lyckligtvis för miljön lär toppa under slutet av 2020-talet. Fallande räntor vore bra för Enbridge skuldberg.

4 reaktioner till “Enbridge förvärvar inom gas”

  1. Hej! Tack för att du tar upp detta och delar med dig av dina tankar kring det, det uppskattas!
    Läste i fredagschatten att du funderade på att köpa Lagercrantz.
    Är själv lite inne på det men undrar om du ser det som ett köp för din utdelningsportfölj eller tillväxtportfölj?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)