Energi och infrastruktur är största sektorn i min portfölj

Jag har blivit intervjuad av Börskollen och det är en av de längsta intervjuerna jag gjort.

I intervjun svarar jag på frågor om aktiestrategier, min köpprocess och vad som är tyngst i min aktieportfölj just nu. Här är mitt svar till Börskollen:

”Största sektorn i min portfölj är infrastruktur och energi där jag har 16 procent. En orsak till det är att uppgången för mitt största innehav kanadensiska Brookfield Renewables har varit stor under de senaste åren. Ren energi och stigande utdelningar i skön kombination. Systerbolaget Brookfield Infrastructure investerar i annan sorts infrastruktur, allt från att sköta hamnar och järnvägar till datacenter. Reala tillgångar tror jag mycket på och det är något som jag gärna äger långsiktigt.

Sen har det gått direkt dåligt för mitt lilla innehav Oneok, som äger pipelines för gas plus att de gör butan och annat av naturgasen. Även kanadensiska Enbridge har haft det lite kämpigt, då råolja i deras pipelines inte varit så populär senaste året, men både de och Oneok är mest beroende av volymerna och inte priserna. Tyvärr behövs gas och olja i många år till. Finska Fortum tuggar på och känns som en stabil kassako och den dagen de fasat ut kolkraften och blir renare finns det potential.

Vid sidan av Brookfieldbolagen är skogsbolaget Stora Enso, snusfabriken Swedish Match och finska Neste mina fem största aktieinnehav. Neste utvecklar förnyelsebart bränsle, vilket känns mycket lovande för framtiden. Stora Ensos skogsköp i Mellansverige kändes också rätt när det skedde 2019. Stora kommer ursprungligen från min hemstad Falun, så det är kul att äga skog i området och att aktien återhämtat sig bra.

Energi och infrastruktur innebär alltså mycket, men inte enbart, grön energi. Det exkluderar IT-infrastruktur som jag har som en separat bransch, vilken står för 8 procent av min portfölj. Aktierna där är nordamerikanska aktierna AT&T, Crown Castle och Digital Realty Trust. Lite flytande gräns blir det då Brookfield Infrastructure har investerat en liten del av deras tillgångar i datacenter.

Totalt har jag med andra ord 25 procent i alla sorters framtida infrastruktur och energi. Plus det vanliga fastighetsbolag. Ja, jag gillar reala tillgångar med stabila utdelningstrender. 🙂

Med det sagt får vi verkligen se om Oneok klarar utdelningen kommande året.

I en intervju med Börskollen berättar jag om aktiestrategier, min köpprocess och min aktieportfölj. Där är energi och infrastruktur störst, i alla fall nu i januari 2021.
Här sitter jag i Simpsons TV-soffa och tänker på Börskollen och min portföljs sektorvikt i branschen Energi och infrastruktur.

15 reaktioner till “Energi och infrastruktur är största sektorn i min portfölj”

  1. Hej! Tänkte köpa Brookfield Renewables. På Avanza finns en med amerikansk flagga och en från Kanada. Vilken ska man välja och vad är skillnaden?

  2. Hej Marcus!
    Kul och intressant att höra om din portfölj. Jag gillar också reala tillgångar och tänkte fråga om din åsikt: är Reality Income och Crown Castle köpvärda vid nuvarande nivåer?
    Såg nyss att Realty är ner drygt 20% på ett års sikt. Betyder det köpläge tror du?
    Tack på förhand,
    Olof

    1. Hej, ja det tror jag är ett köpläge. Så oerhört mycket värre för Realty Incomes mest utsatta hyresgäster tror jag inte att det blir.
      CCI är på medelhöga nivåer och ett egentligen mer lovande köp sett till fokuset på verksamheten.

  3. Intressant inlägg om Energi och infrastruktur.
    Vad tror du om dessa 3st bolag nedan inom Energi och infrastruktur?, som ligger hyfsat lågt i kurs tror jag. CorEnergy har dock väldigt hög direktavk efter raset 2020.

    Canadian Utilities Ltd
    National Grid PLC
    CorEnergy Infrastructure Trust Inc

    Mvh Andreas

    1. Canadian Utilities är en favorit som utdelningshöjare med bra direktavkastning, inte de andra för de har jag ingen bra koll på.
      Har inte CorEnergy en direktavkastning på 2,5 procent räknat på de senaste kvartalens utdelningar? De sänkte ju utdelningen rejält i våras och delar väl ut 20 cent om året nu?!

  4. Tack för en bra blogg. Jag har lite svårt att förstå Brookfield Renewable och hur de har stuckit iväg senaste tiden. Själva ligger vi +200% och funderar på att skala ner. Att sälja är dock inte vår starka sida, men detta innehav har stuckit iväg rejält, med ett fint YOC på nästan 9%. Har tankar på att plocka hem en vinst, men sälja ligger inte riktigt i min natur. Dock är det många år med utdelningar som vi plockar hem i ett slag om vi säljer 50%. Hur resonera du kring sådana frågeställningar?

    1. Jag tog hem genom att sälja allt i BEPC och behålla allt i BEP.un tidigare i höstas. En liten avhyvling av innehavet medan jag har det mesta kvar, för tajming är för svårt och trenden är så fint uppåt.

  5. Hej Marcus,
    Jag följer din blogg och tackar för dina innehållsrika inlägg. När jag jämför min portfölj (som består av ca 65 bolag) märker jag att nästan 85% av min utdelningsportfölj ingår i din portfölj. Detta är kul för mig för att bekräftar jag har valt ganska rätt när så många ingår också i din.
    Jag skulle passa på och gärna tipsa dig för några pärlor som jag ser saknas i din portfölj men du kanske redan har haft koll på dem. Jag tycker dessa är väldigt fina bolag med fin utdelning och har värd titta närmare på:
    —————————————————————————————————
    Alstom SA
    Alstom är en industrikoncern som tillhandahåller produkter och tjänster för järnvägar. Infrastrukturtjänster som erbjuds idag är exempelvis hjälpomvandlare och dragtransformatorer och andra integrerade infrastrukturtjänster för järnvägar. Tjänster som bolaget erbjuder är underhåll, reparation, design och tillverkningstjänster för järnvägar. Alstom har kunder över hela världen.
    Hemsida:
    https://www.alstom.com/finance
    Roadshow presentation fr September-2020:
    https://www.alstom.com/sites/alstom.com/files/2020/10/06/September%202020%20-%20Alstom%20ESG%20roadshow%20presentation.pdf
    ——————————————————————————————
    Hochtief AG
    Hochtief AG är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom ett brett segment av marknader inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och infrastrukturprojekt. Övrig verksamhet innefattar försäkringar och finansiering av fastighetsprojekt. Hochtiefs kunder finns över hela världen. Bolaget grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Tyskland.
    6 reasons for an investment in HOCHTIEF shares:
    https://www.hochtief.com/investor-relations/reasons-to-invest-in-hochtief
    Presentation av bolaget och senaste halvt års rapport:
    https://www.hochtief.com/fileadmin/investoren/200803_H1_2020_results.pdf
    ——————————————————————————————
    E.ON SE
    E.ON är en global tysk energikoncern som grundades år 2000 vid en sammanslagning av Veba och Viag. Företaget fokuserar på tre affärsområden: Nätverk, kundservice och hållbar energi. Idag är hållbar energi en viktig del inom företaget där energin utvinns ifrån vindkraft, sol och bioenergi. E.ON har exempelvis betydande vindkraftverk ute till havs. Bolaget har idag sitt huvudkontor i Essen, Tyskland.
    E.ON har informerat nyligen att utdelningen kommer att höjas minst med 5% årligen till år 2022 och därefter med ännu mer. M.a.o. bolaget har en stabilt och förutsägbar kassaflöde, perfekt för utdelningsportfölj och även tillväxtportfölj, för att de kommer att växa i Europa med förnyelsebar energi. Jag ser aktuella kursen som en väldigt bra tillfälle för ingång i aktien, kursen har potential för en fördubbling inom 1-1,5 år och under tiden man kan kassera över 5% utldening.
    E.ON Road Show Presentation
    https://www.eon.com/content/dam/eon/eon-com/investors/presentations/20201111_EON_Capital_Markets_Story_November_2020.pdf
    ——————————————————————————————
    TRYG
    Tryg är ett försäkringsbolag. Idag erbjuds ett brett utbud av försäkringstjänster till privatpersoner, bolag och aktörer inom jordbruk. Störst fokus innehas inom fordonsförsäkring, men även skade- och pensionsförsäkring står för en stor del av verksamhetens utbud. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden, och bolaget innehar idag huvudkontor i Ballerup.
    Hemsida:
    https://tryg.com/en
    Presentaion Q3-2020:
    https://tryg.com/sites/tryg.com/files/2020-10/q3_2020_investor_presentation_.pdf
    TRYG är en av få nordiska bolag som delar utdelningar 4ggr/år och dessutom ca 20 år i rad blivit som bästa ftg:

    Tryg ‘Best Company’, ‘Best Investor Relations Officer’ and ‘Best CEO’ in the annual Regi survey (GlobeNewswire)
    2020-12-17 13:13
    In the annual survey compiled by the Swedish consultancy, Regi, approximately 250 analysts evaluate 90 Nordic listed companies on 23 different criteria including the quality of quarterly and annual reports, investor presentations, corporate website, top management credibility and overall dialogue with the investor community.
    For the third year in a row, Tryg has been ranked highest in the Nordic market, also ranking Tryg number one when it comes to exceptional investor relations in the categories: Best company, Best IRO, Gianandrea Roberti, and Best CEO, Morten Hübbe.
    – “In a time where high uncertainty from COVID-19 persists throughout the globe, it is very important to have a precise and transparent communication with research analysts and investors to help forming an accurate understanding of the company. We are very pleased with the highest possible ranking in all categories”, says Barbara Plucnar Jensen, CFO in Tryg.
    The Regi survey has been published for 23 years and is one of the most comprehensive and authoritative surveys in the investor relations field for the Nordic markets.

  6. Hur resonerar du kring AT&T? Ett stabilt bolag, bra historik osv, men utvecklingen ett år tillbaka är ju helt bedrövlig i jämförelse med många andra amerikanska bolag. Ser man till 3 år så har ju kursen varit i långvarig nedgående trend. Direktavkastningen är ju trevlig, men börjar fundera på om min investering inte jobbar bättre i något annat amerikanskt bolag istället.

    1. AT&T påminner om Telia på den punkten. De har ingen tillväxt att tala om, men det finns mycket under motorhuven som borde börja tuffa på förr eller senare. Vill du slå börsindex är det helt fel aktie. Vill du ha något som ger mer än räntebärande konto men till högre risk är det helt rätt ”tråkaktie”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)