Läsarfrågor om fastighetsinvesteringarna Estea och Tessin

Läsarfråga: I din aktiechatt den 2/9 skrev du på en fråga att du “gillar” Esteas kapitalhandelsbevis. Har också läst en tidigare kommentar om Estea att du var lite mer tveksam än du verkade i senaste chatten. Vad är det som gör att du ändrat uppfattning lite om jag tolkat dig rätt?

Svar: Jag gillar Estea, men det kanske inte är för alla att placera i kapitalandelsbevisen. På gott och ont har de en i förväg bestämd löptid. Då jag investerat i de båda börsnoterade kapitalandelsbevisen uttrycker jag mig lite försiktigt på aktiechatten. Just nu och det kommande året eller så när Esteas kap.bevis1 håller på att avvecklas men ändå just nu handlas med substansrabatt på över 10 procent har jag själv ökat mitt innehav.

* * * * * * *

Läsarfråga: Vad du tycker om Tessins?

Svar: Tessin kan erbjuda helt okej placeringar, enda invändningen jag har är att jag föredrar börsnoterade bolag som ger riskspridning till många olika fastigheter framför enskilda projekt och onoterat.

4 reaktioner till “Läsarfrågor om fastighetsinvesteringarna Estea och Tessin”

 1. Hej Marcus
  I senaste chatten fick du en fråga som inte besvarades. Jag är själv nyfiken på svaret och litet till.

  Vilken fördrar du?

  Holmen- SCA- Stora Enso

  Och

  Telenor eller Tele2

  Bästa

  Tommy

 2. Hej Marcus

  Jättetrevlig sida, har inte hunnit läsa alltför mycket, men lär helt klar fortsättningsvis göra det (dels här och dels via boken du har skrivit ”den enkla vägen; bli rik på aktieutdelning” som jag beställt).

  Är ny på de mesta som har med aktier att göra. Försökt bygga upp en viss tanke om vilken strategi jag vill köra med och det som lockar mest är utdelningsaktier. Jag vill tänka långsiktigt och merparten av mina sparade pengar hittills ska in i denna typen av portfölj (ska ha ett lekkonto vid sidan om för volatila aktier men det är ett separat konto som inte mixas in med det långsiktiga planerandet).

  Följande frågor som jag har är
  1: Hur stor portfölj ska ens utdelningsaktier vara, spelar antalet roll eller hur fungerar riskspridningen?
  2: Utifrån premissen att skatten på ISK höjs med 0,25 procentenheter, vilka effekter kommer den att få på ett potentiellt långsiktigt sparande? Min tanke är att min portfölj ska huvudsakligen vara baserad på ISK (och därav svenska företag), framförallt pga. enkelheten med skatten där man slipper göra beräkningen själv.
  3: Vad jag har förstått (så här tidigt i alla fall, är fortfarande i en läroprocess) så kan man inte handla utlandsaktier med ISK eller KF för den delen, stämmer detta? Ifall jag skulle vilja äga aktier som Apple eller Wal-mart (som är baserade i amerikanska börser). Om så, vilka svenska företag är bäst lämpade?

  Osäkert om du kan svara på alla mina frågor men vore tacksam om någon blir, ser fram emot att påbörja med detta och läsa din bok:)

  1. Hej!
   Tack för att du köpt min bok.
   1 Jag brukar rekommendera ca 10-15 olika aktier. Hur mycket riskspridning behöver du och hur mycket tid har du att följa aktierna? Med några investmentbolag i botten av portföljen kan du ha färre än tio aktier också.
   2 Det är lite pengar, men börjar du få stora summor och sparar länge blir det ju en slant. Det värsta är inte höjningen i absoluta tal, utan ”de små stegens tyranni” där politiker sakta men säkert försämrar något. Oroande utvecklingen, men ingen fara i nuläget.
   3 Det går utmärkt att handla utlandsaktier i ISK och KF så länge din mäklare erbjuder den typ av handel och det gör i vart fall de renodlade nätmäklarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)