Risken med Corems D-aktie

Fastighetsbolaget Corems D-aktie har en teoretisk risk värd att beakta. I övrigt gillar jag fusionen mellan Corem och Klövern och tycker att du som äger aktier ska acceptera buden.

Jag gillar i princip D-aktier, då det ger en hög utdelning till överkomlig risk. Men det är viktigt att förstå att risken alltid är lägre i preferensaktier i samma bolag.

Ett sådant riskmoment är om ett bolag skulle frivilligt likvideras. Dagens Industris Robert Triches har skrivit intressant om detta (artikeln är bakom betalvägg).

”Om ett fastighetsbolag har handlas med substansrabatt på börsen kan en bolagsstämma i teorin välja att rösta för ett förslag om frivillig likvidation. Så att bolaget säljer alla tillgångar och delar ut nettot till aktieägarna.

Problemen uppstår när man tittar på vad man egentligen får för substansvärdesskydd som D-aktieägare. Tänk tanken att det blir en likvidation av bolaget. Det behöver inte alls vara så dramatiskt som en konkurs, utan ett mer troligt scenario i sammanhanget är kanske snarare en helt frivillig likvidation.”

En D-aktie är en stamaktie och ska tydligen ge samma belopp som A-aktierna och B-aktierna. I Corems fall innebär det att d-aktien är lika mycket värd som de andra stamaktierna, vilket vore rejält under marknadskursen.

Preferensaktien kan däremot enligt Corems bolagsordning lösas in för 500 kr per aktie eller vid bolagets upplösning ge rätt till 450 kr per aktie. Aktier av serie D kan max erhålla 300 kr per aktie vid likvidation, men då Corems D-aktie är en stamaktie ska den behandlas lika med de övriga stamaktierna. I praktiken är det därför det egna kapitalet per stamaktie som betalas ut och det är i skrivande stund inte ens en tiondel så stort.

Jag bedömer att den här risken för Corems D-aktie är väldigt liten, men den finns och är värd att beakta då D-aktiens kurs i skrivande stund i juni 2021 är så mycket högre än för de övriga två stamaktierna och deras substansvärden.

Corems bud på Klövern och erbjudande till D-aktieägarna

Corem har lagt bud på Klövern. Båda bolagen har samma storägare, Rutger Arnhult via hans bolag. Därför lär fusionen gå igenom.

Mitt råd kvarstår att du som äger preferensaktier i Klövern ska välja preferensaktien i Corem. Välj inte d-aktien, såvida du inte är beredd att ta högre risk för att få lite högre direktavkastning. Jag har bland annat i fredags svarat motsvarande i aktiechatten hos Privata Affärer.

Har du A-aktier eller B-aktier är det också lika bra att tacka ja.

Acceptperioden är 14 maj till 11 juni 2021.

Corem har även erbjudit sina aktieägare av preffar att byta till d-aktier. Det vore bra för bolaget för då kan fastighetesbolaget lättare få högre kreditrating. Det beror på att D-aktier räknas som eget kapital till 100 procent medan preferensaktier bara gör det till 50 procent. I alla fall om du frågar kreditratinginstituten.

Mitt råd är att avvakta med att byta från Corem Pref till Corem D. Det är trots allt en annan typ av utdelningsaktie. Jag tror heller inte att preferensaktien kommer att bli riktigt dåligt handlad, utan ha hygglig omsättning även framöver.

Acceptperioden är 28 maj till 11 juni 2021.

Utvecklingen är värd att bevaka, för om tillräckligt många väljer D-aktien kanske preferensaktien efter det kommer att handlas väldigt lite och det är en risk i sig. Då vore det lika bra att bita i det sura äpplet och byta till D-aktien.

Sammantaget håller jag med Klöverns styrelse och det de skrev i pressmeddelandet (Klövern är nu uppköpta som jag kan inte länka till nyheten på deras sajt längre).

Allmänt tycker jag båda bolagens D-aktier och preferensaktier är rätt bra, då fastighetsbolagen tuffar på och tjänar pengar. Riskerna är överkomliga, så i nedgångar är de värda att överväga att köpa till den del av din portfölj där du har stabila utdelare.

Villkoren för Corems och alla andra preferensaktier finns på min preff-sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)